گروه فرهنگی«خبرگزاری دانشجو»، هشت سال دفاع مقدس، آثار با ارزش و معنوی زیادی را بر جای گذاشت که نشانگر روزهای پر فراز و نشیب، تلخ و شیرین حماسه آفرینان صحنه های جنگ است که جنگ تحمیلی عراق علیه ایران، با تمام ویرانگری هایش دارای فرهنگ انتقالی به نسل های بعدی است.
فرهنگ جنگ خود مجموعه ای از عملکردها، نگرش ها، روش ها، آفرینش های هنری و ادبی سال های جنگ و پس از آن است و باید توجه کرد که انتقال این فرهنگ و حماسه ها به نسل های بعدی و حفظ ارزش ها و آثار این سال ها یکی از مهم ترین اقداماتی است که باید بدان توجه شود.
ایثار و شهادت در شمار عالی ترین مفاهیم الهی و حاصل متعالی ترین ارزشهایی است که می تواند جامعه انسانی را به تکامل و تعالی برساند و والاترین برکات را به آن ببخشد، پیام و آرمان شهدا به دلیل عظمت مرتبه ای که شهدا بدان دست یافته اند عالی ترین پیامها و از جنس پیام انبیای الهی است.
در شرایط کنونی که با مسائلی نظیر تغییر نسل ها، نیاز روز افزون نسل جوان به ارزش های متعالی اسلامی در جهت پیمودن مسیر پیشرفت همه جانبه و تحقق تمدن عظیم اسلامی، تهاجم فرهنگی دشمنان و تلاش مذبوحانه ایادی داخلی آنان در جهت جدایی آینده سازان کشور از ارزش های والای انقلاب اسلامی مواجهیم، ترویج فرهنگ شهادت و ایثار به عنوان والاترین میراث انقلاب اسلامی و هشت سال دفاع مقدس وظیفهای است که بر عهده همه دلسوزان نظام می باشد.
بی شک ترویج فرهنگ ایثار و شهادت از راههای متعددی امکان پذیر است که یکی از مؤثرترین آنها حضور اجساد مطهر شهدا در مراکز آموزش عالی و دانشگاه های کشور است.
خاکسپاری پیکر شهدای جنگ تحمیلی در دانشگاه ها که محل تولید اندیشه و فکر می باشد، علاوه بر هویت بخشی و ایجاد انگیزه مضاعف در راستای ایفای وظایف دانشجویی، همواره یادآور این موضوع مهم می باشد که عزت، استقلال و امنیت امروز کشور در سایه فداکاری های شهدا حاصل شده است .
مقام معظم رهبری در خصوص تشییع و تدفین پنج شهید گمنام در دانشگاه تهران می فرماید: « از این اقدام هوشمندانه و متعهدانه سپاسگذاری و قدردانی می کنم و این تکریم شهیدان عزیز ایران است که جان خود را نثار هدف های والا کردند و رضای خداوندی را بر آرزوهای حقیر مادی ترجیح دادند. سلام خداوند بر آنها باد.»
استان یزد نیز با تدفین 14 شهید گمنام در دانشگاه های بزرگ خود از این موهبت بی بهره نبوده است؛ به نحوی که هشت شهید گمنام در دانشگاه آزاد یزد، پنج شهید گمنام در دانشگاه یزد و یک شهید گمنام در دانشگاه علوم پزشکی یزد فضای دانشگاه های استان را به سمت و سویی معنوی برده است.
اما در این میان دانشگاه پیام نور یزد علی رغم حضور دانشجویان از سراسر استان و حتی استان های دیگر و با وجود پیگیری های متعدد مسئولان دانشگاهی و تشکل دانشجویی بسیج نتوانسته است رضایت مسئولان کشوری را در جهت بهره مندی از شهدای گمنام کسب کند.
پیگیری در جهت تدفین شهید گمنام در دانشگاه پیام نور یزد از اولویت فرهنگی دانشگاه پیام نور استان است
کریمی، معاون فرهنگی دانشگاه پیام نور یزد با اشاره به میزان عملکرد مثبت حضور شهدای گمنام در دانشگاه پیام نور استان یزد گفت: یکی از برنامه هایی که در اولویت فعالیت ها ی فرهنگی این دانشگاه قرار دارد، تعظیم و تکریم شعائر اسلامی و احیای ارزش های دفاع مقدس و همچنین زمینه سازی جهت بسط و ترویج فرهنگ ایثار و شهادت به عنوان یکی از مهمترین مصادیق تعظیم شعائر در بین اساتید، دانشجویان و کارمندان دانشگاه پیام نور استان یزد است.
وی بیان کرد: در این مدت نیز با برگزاری انواع مراسمات و یادواره های شهدا، شب خاطره، تهیه و توزیع ویژه نامه های شهدای دانشجو، دیدار از خانواده های معظم شهدا و ایثارگران، استاد، دانشجو و کارمند و مهم تر از همه پیگیری های فراوان جهت تدفین شهدای گمنام در مراکز دانشگاه پیام نور استان یزد سعی در پوشش این اولویت و امر مهم شده است.
معاون فرهنگی دانشگاه پیام نور یزد تصریح کرد: از آنجایی که دانشگاه پیام نور استان یزد یکی از زیرشاخه های سازمان مرکزی پیام نور است که از یک سو باید تمامی مسائل و برنامه ها را با هماهنگی سازمان مرکزی انجام دهد و از سوی دیگر بخش عمده ای از درخواست ها و مکاتبات برون سازمانی را باید از طریق مسئولان سازمان مرکزی و با امضای آنها انجام دهد؛ لذا تمامی تلاش های خود را به پیگیری ها و مذاکرات مکرر شفاهی و مکتوب با سازمان مرکزی متمرکز ساخته و تنها علی رغم میل باطنی به مذاکره شفاهی با مسئولان حفظ آثار و نشر ارزش های دفاع مقدس به جهت محدودیت سازمان مرکزی می توانسته اکتفا کند.
کریمی خاطرنشان کرد: در طی آخرین تماس و پیگیری بسیار زیادی که با امور شاهد و ایثارگر سازمان مرکزی در هفته گذشته داشتیم مجدد بیان داشتند که نامه ای مکتوب ارسال شود تا بررسی کنند و در صورت صلاحدید با حفظ آثار مذاکره و مکاتبه صورت گیرد؛ اما امیدواریم که این امر پیگیری شده و جوابی مثبت را دریافت کنیم.
آیا این منطق درستی است که ما باید چوب کاری که نکرده ایم را بخوریم.
وی گفت: حضور شهید گمنام در دانشگاه یک برکت است که اگر در یک فضای دانشگاهی قرار گیرد، حتما برکاتی از جمله ایجاد فضای معنوی در بین دانشجویان را بوجود خواهد آورد.
معاون فرهنگی دانشگاه پیام نور یزد بیان کرد: سال گذشته مسئول سابق بسیج بنری برای جمع آوری امضا از دانشجویان در دانشگاه جمع آوری کرد که با استقبال خوبی روبرو شد که وی بنر مذکور را شخصاً به تهران برد؛ ولی جواب منفی را در این خصوص گرفت.
اشراف زاده، مسئول بسیج دانشجویی دانشگاه پیام نور تفت تصریح کرد: امسال با کمک بسیج خواهران دانشگاه این کار تکرار شد و یک پارچه ای برای شهید گمنام در ایام امتحانات زدیم که باز هم با استقبال خوبی از طرف دانشجویان همراه شد و این پارچه نیز به سازمان حفظ آثار ارسال شد که باز به بن بست خوردیم.
وی خاطرنشان کرد: باز در پی این اقدام مسئول سازمان حفظ آثار نیز به ما گفت که به دانشگاه پیام نور شهید تعلق نخواهد گرفت؛ زیرا دانشگاه پیام نور تهران به تعهد خود عمل نکرده است؛ بنابراین به دانشگاههای پیام نور شهید نمی دهیم.
وی در پایان گفت: آیا این منطق درستی است که ما باید چوب کاری که نکرده ایم را بخوریم.
دلنوشته های دانشجویان نشان از عمق رابطه دانشجویان با شهدای گمنام است
قسامی، مسئول سابق ستاد پاسداشت شهدای گمنام دانشگاه یزد نیز با اشاره به حضور پنج شهید گمنام در این دانشگاه گفت: دانشجویان بخوبی از حضور این شهدا بهره مند می شوند؛ به نحوی که همواره تعداد زیادی از دانشجویان در این گلزار حضور پیدا کرده و رابطه عاطفی عمیقی با شهدا بر قرار کرده اند که این مطلب از دلنوشته های آنها برای شهدا بخوبی آشکار و هویداست.
وی بیان کرد: اما در این میان مسئولان دانشگاه و تشکل ها بخوبی برای بهره بردن از این مکان مقدس برنامه ریزی نمی کنند و معمولا به برنامه هایی که هر از چند گاهی برگزار می شود، بسنده می کنند و همچنین با وجود جای کار برای هرچه بهتر شدن فضای خود گلزار، متاسفانه کارها در این راستا به صورت بسیار چشمگیری کاهش داشته است.
قسامی با اشاره به برگزاری برنامه های فرهنگی در کنار گلزار شهدای گمنام دانشگاه تصریح کرد: بخش اول برنامه های مذهبی مانند دعای کمیل، دعای ندبه و زیارت ال یس می باشد که در صورتی که این برنامه ها در این مکان مقدس برگزار شود، همراه با استقبال خوب دانشجویان رو به رو خواهد بود.
مسئول سابق ستاد پاسداشت شهدای گمنام دانشگاه یزد افزود: قسمت دوم این برنامه ها، برنامه های مرتبط با دفاع مقدس مانند شبی با شهدا با حضور رزمندگان و سرداران جنگ همراه با دانشجویان، یادواره شهیدعلم الهدی و شهید ردانی پور است.
وی خاطرنشان کرد: حضور شهدا در دانشگاه یک فرصت برای همه دانشگاهیان از جمله دانشجویان، اساتید و کارمندان است تا از حضور آنها کمال استفاده را ببرند که در این راستا هر کس با هر میزان اعتقاد به این مکان مقدس آمده و با شهدا ارتباطی صمیمی برقرار می کند.
قسامی ادامه داد: اکثر مخالفتی که با موضوع تدقین شهدا در دانشگاه ها صورت می گیرد معمولا از سر عناد نیست، بلکه از ناآگاهی در مورد شهدا و دینی که بر گردن ماست، ناشی می شود و در برخی از مواقع نیز بعضی می گویند که دانشگاه قبرستان نیست که در آن مرده خاک کنند؛ ولی باید به این افراد جواب داد که شهدا مرده نیستند که نیاز به قبرستان داشته باشند این ما هستیم که مردگانی متحرک هستیم و شهدا با حضور خود ما را زنده می کنند.
تدفین شهدای گمنام در دانشگاه ها باعث حفظ رسالت های انقلاب می شود
خالقی، مسئول کانون دفاع مقدس دانشگاه علوم پزشکی یزد با اشاره به حضور این شهدا در دانشگاه و اثرات آن گفت: بهترین راه برای ادامه راه این عزیزان و ترویج فرهنگ شهادت و ایثار در بین دانشجویان و جوانان امروزی همین اقدام بسیار مناسب می باشد که این امر خود باعث حفظ رسالت های انقلاب می شود.
وی بیان کرد: از آنجایی که امام(ره) فرمودند که دانشگاه مبدا تحولات جامعه است، نباید قشر دانشجو و آینده ساز کشور از این فرهنگ غافل شوند و با یادآوری و بازخوانی آرمان های انقلاب و شهدا در مسیر صحیح قرار گیرند که در این راستا با حضور شهدا در محیط دانشگاه، دانشجویان می توانند کارهای خود را منطبق با شهدا و فرهنگ شهادت پیش ببرند و این خود می تواند تحولی بزرگ را در مسیر دانشگاه ایجاد کند.
خالقی با اشاره به اثرگذاری تدفین یک شهید گمنام در دانشگاه علوم پزشکی یزد گفت: در این یکسالی که از تدفین شهید گمنام می گذرد، شاهد تحولاتی خوبی در بین دانشجویان و نگاه آنها به شهدا بوده ایم که تدفین شهید گمنام در محیط دانشگاه فضای معنوی ویژه ای را برای دانشجویان ایجاد کرده که در هر زمانی می توانند از شهید بهره برده و توسل جویند و به محیط دانشگاه انتقال دهند.
مسئول کانون دفاع مقدس دانشگاه علوم پزشکی یزد در پاسخ به افرادی که می گویند دانشگاه جای مرده خاک کردن نیست، ادامه داد: البته این از مسلمات است که دانشگاه جای مرده خاک کردن نیست؛ اما باید بگوییم که شهید مرده نیست و از آنجایی که طبق آیه صریح قران که می فرماید «وَلاَ تَحْسَبَنَّ الَّذِینَ قُتِلُواْ فِی سَبِیلِ اللّهِ أَمْوَاتًا بَلْ أَحْیاء عِندَ رَبِّهِمْ یرْزَقُونَ» شهدا زنده اند.
وی گفت: مراسم دعا و عزاداری سالار شهیدان به صورت هفتگی با همکاری هیئت های دانشجویی در کنار شهید گمنام برگزار می شود که همچنین در این راستا اکثر مراسم های مهم مرتبط نیز در این محیط برگزار می شود.
خالقی با اشاره به ساخت یادمان شهید گمنام در این دانشگاه بیان کرد: طبق قول هایی که رئیس دانشگاه داده اند، تا آخر سال تحصیلی جاری مقبره ای باشکوه در این دانشگاه ساخته می شود.
حمایت کامل را از برگزاری برنامه های دانشجویی در کنار مزار شهید گمنام خواهیم داشت
رحیمی، معاون فرهنگی دانشگاه علوم پزشکی یزد گفت: خداوند را شاکریم که این توفیق بزرگ را به خانواده بزرگ دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد عنایت فرمود تا در کنار شهیدی از شهدای دفاع مقدس باشیم و از برکات وجودش بهره مند گردیم.
وی با اشاره ساخت یادمان شهید گمنام تصریح کرد: برای ایجاد یادمان تاکنون چند جلسه با حضور ریاست دانشگاه، دفتر فنی و مسئولان حفظ آثار داشته ایم که قرارشد با پیگیریهای دفترفنی دانشگاه طرحی از چند طرح ارائه شده انتخاب و هزینه موردنیاز آن به ریاست محترم دانشگاه اعلام شود تا اقدام لازم انجام پذیرد .
معاون فرهنگی دانشگاه علوم پزشکی یزد تصریح کرد: بنیاد حفظ آثار همکاری خوبی در رابطه با ایجاد طرح یادمان داشته و باز هم همکاری خود را در این زمینه اعلام کرده است.
تدفین شهدای گمنام در دانشگاه آزاد یزد کاری مبنایی در کل کشور بود
رحیمی در پایان با اشاره به استقبال از برنامه های دانشجویی در کنار مزار شهید گمنام گفت: ما همیشه برای برگزاری مراسم های دانشجویی حمایت کرده ایم و باز هم در خدمت دانشجویان خواهیم بود.
قانعی، مسئول بسیج دانشجویی دانشگاه آزاد یزد نیز در این خصوص گفت: خداوند متعال را شاکریم در دانشگاهی درس خواندیم که در سال 1381 اولین شهدای غیرنظامی کشور در این دانشگاه تدفین شدند و با عنایت خداوند هشت شهید گمنام در دانشگاه آزاد به خاک سپرده شدند.
وی بیان کرد: با وجود اینکه این کار یک فعالیت مبنایی بود، پیام ولی امر مسلمین جهان را به همراه داشت؛ بدین عنوان که مقام معظم رهبری ضمن تجلیل از این حرکت پیامی را با این مضممون فرمودند: «این حرکتی که انجام شد، منشا خیرات زیادی در جامعه خواهد بود و راه را برای فعالیت های این چنینی باز خواهد کرد که پس از آن نیز شاهد بودیم که در دانشگاه های مختلف این اقدام صورت گرفت».
قانعی افزود: با توجه به ارزش والای شهدا و متبرک کردن فضای علمی دانشگاه ها از این ظرفیت بخوبی استفاده شد و دانشگاه های متعددی از این موهبت بهره مند شدند.
مسئول بسیج دانشجویی دانشگاه آزاد یزد خاطرنشان کرد: ما هرساله کنگره آسمانی عروج را با عناوین مختلفی در آبان ماه و آذرماه در سالگرد تدفین این شهدای گمنام برگزار می کنیم که با توجه به نیاز روز در هر سال نامی برای این برنامه انتخاب می شود که امسال همزمان با آن نیز نشست های تخصصی در خصوص دفاع مقدس در دانشکده های دانشگاه برگزار شد که برکات خوبی را در راستای آگاهی بخشی دانشجویان نسبت به دفاع مقدس داشتیم.
وی بیان کرد: این شهدا منشا خیر و برکاتی هستند و در طول سال برنامه هایی را در کنار جوار پاک برگزار می کنیم و یکی از بهترین برکاتی که تدفین این شهیدان به همراه خود داشت، آبادانی این بیابان بود، امروز این بیابان ها به چندهزار متر فضای فرهنگی و ایجاد بزرگترین مسجد کشور تبدیل شده است.
مسئول بسیج دانشجویی دانشگاه آزاد یزد در پایان با اشاره به برگزاری برنامه های دانشگاهی در کنار این شهدا گفت: برنامه های متعددی از جمله قرائت زیارت عاشورا و دعای کمیل و دعای توسل را در هر هفته داریم که تمامی اقشار دانشگاهی از این برنامه ها بهره مند می شوند.
حضور اجساد مبارک شهدا بهترین تذکری است به همه دانشگاهیان از استاد تا دانشجو که مبادا در زرق و برق مادیات، مدرک و پست و مقام، «هدف واقعی» و «خود » را گم کنیم و یادمان نرود ما در محضر خداوندیم، روزی، ما هم خواهیم مرد و به سرای ابدی خواهیم شتافت.
این کمترین اثری است که بر بودن این عزیزان در جلوی چشم ما مترتب است و به تعبیری «وکفی بالموت واعظا» اما اینها شهید و الهام بخش هستند.