به گزارش خبرنگار فرهنگی «خبرگزاری دانشجو»، علی زارعینجفدری ظهر امروز در نخستین نشست خبری شورای اجرایی اتحادیه جهانی ناشران مسلمان که در شرکت انتشارات علمی و فرهنگی برگزار شد، گفت: جایگاه نشر در حوزه فرهنگ دارای جایگاه ویژهای است؛ چون اندیشه ها، نظرات و تفکرات زمانی که منتشر شوند در جامعه رواج پیدا میکنند؛ حوزه نشر در واقع عامل اصلی رساندن اندیشههای دانشمندان به جامعه هستند که اگر با این دید بنگریم متوجه میشویم که حوزه نشر دارای جایگاه منحصر به فردی در حوزه فرهنگ است.
وی با اشاره به اطلاعات بدست آمده از صنعت نشر جهان ادامه داد: با وجود پیشرفت صنعت نشر در دنیا، این صنعت نتوانسته به جایگاه بزرگ و مناسبی دست پیدا کند و در این میان حوزه صنعت نشر مسلمانان از جایگاه ویژهای برخوردار است.
دبیرکل اتحادیه جهانی ناشران مسلمان افزود: فاصلهای که بین صنعت نشر مسلمانان و نشر جوامع غربی وجود دارد به مسائل سختافزاری و قالب بر میگردد؛ نشر دارای دو حوزه محتوا و منابع و قالب و سختافزار است.
زارعی نجفدری در همین زمینه اضافه کرد: صنعت نشر غرب با وجود پیشرفتهایی که در حوزه سختافزاری و قالب داشته است، ولی در حوزه منابع و محتوا، بخصوص در حوزه علوم انسانی و مبانی معرفتی نسبت به حوزه نشر مسلمانان ضعیف عمل کرده است؛ البته صنعت نشر مسلمانان نیز در حوزه سختافزاری دارای ضعف هایی است.
وی اظهار داشت: در حوزه صنعت نشر غرب دو نگاه وجود دارد؛ یکی اینکه فاصله بین صنعت نشر مسلمانان و نشر غرب آن چنان زیاد است که صنعت نشر مسلمانان هرگز نمیتواند به آن دست یابد و دیگری اینکه این فاصله چندان نیست و اگر مسلمانان همتی داشته باشند، میتوانند به آن دست یابد.
دبیرکل اتحادیه جهانی ناشران مسلمان افزود: اتحادیه جهانی ناشران مسلمان بر این باور است که حوزه نشر مسلمانان از حوزه نشر غرب تنها در مباحث سختافزاری فاصله دارد و با وجود منابع غنی و مکتب حیاتبخش اسلام میتواند کمبود در بخش سختافزاری را نیز جبران کند.
زارعینجفدری در همین زمینه گفت: این مسئله منوط به این است که ناشران مسلمان دنیا با یکدیگر آشنا شده، تعامل برقرار کنند و به همافزایی برسند؛ امیدوارم دوستانمان در تمامی کشورهای اسلامی این حرکت را جدی بگیرند و در جهت تحقق آن گام بردارند.
وی افزود: بر اساس اساسنامه اتحادیه جهانی ناشران، در هفت منطقه اروپا، آسیا، آمریکا شمالی، آمریکای لاتین، شمال عربی، شمال آفریقا، اروپای شمالی و کشورهایی که در محدوده شوروی سابق هستند، دارای دفتر منطقهای میشوند.
دبیرکل اتحادیه جهانی ناشران مسلمان اظهار داشت: تعداد این مناطق در گذشته پنج منطقه بود که در جلسه امروز اتحادیه جهانی ناشران مسلمان دو منطقه دیگر نیز به آنها اضافه شده است.
زارعی نجفدری درباره وظایف این دفاتر افزود: وظایف این دفاتر همانند وظایفی است که دبیرخانه دائمی اتحادیه جهانی ناشران مسلمان بر عهده دارد؛ عضوگیری فراگیر در دفاتر منطقهای و ارتباط با سایر اعضا در مناطق از جمله این وظایف به شمار میرود.
وی بیان داشت: دبیرخانه دائمی اتحادیه جهانی ناشران مسلمان تنها سه زبان فارسی، انگلیسی و عربی را پوشش میدهد و دفاتر این اتحادیه در مناطق موظف هستند زبان های رایج منطقه خود را به وسیله نشریه، سایت و دیگر وسایل ارتباطی تحت پوشش قرار دهند.
دبیرکل اتحادیه جهانی ناشران مسلمان ادامه داد: این اتحادیه یک NGO بین المللی است که به تبع آن، اعضای این اتحادیه نیز غیردولتی هستند؛ به همین دلیل سیاست های داخلی کشورهای عضو تاثیری در حرکت این اتحادیه ندارد.
زارعی نجفدری اضافه کرد: جهت گیری اتحادیه جهانی ناشران مسلمان یک جهت گیری حرفه ای است؛ به همین دلیل مباحث اقتصادی، سیاسی، اجتماعی و ... کشورهای عضو نمی تواند در جهت گیری این اتحادیه تاثیری داشته باشد.
وی گفت: اجلاس بین المللی ناشران جهان اسلام که در سال 89 و 90 برگزار شد، مقدمه ای بود برای ایجاد اتحادیه ناشران جهان اسلام؛ ایده تشکیل این اتحادیه در سال 85 و 86 شکل گرفت.
دبیرکل اتحادیه جهانی ناشران مسلمان در همین زمینه افزود: با اندیشمندان بسیاری در سراسر دنیا برای تشکیل این اتحادیه صحبت کردیم و بالاخره پس از دو سال و نیم به این نتیجه رسیدیم که ناشران مسلمانان از عدم آشنایی با همدیگر و دور بودن از مباحث حرفه ای رنج می کشند؛ به دلیل همین مسئله نخستین اجلاس ناشران مسلمانان با شرکت 32 ناشر از سراسر دنیا برگزار شد که در آن قریب به اتفاق شرکت کنندگان پیشنهاد تشکیل اتحادیه جهانی ناشران مسلمان را مطرح کردند.
زارعی نجفدری اظهار داشت: در اجلاس دوم نیز مسئله تشکیل اتحادیه جهانی ناشران مسلمان مطرح شد و بالاخره این اتحادیه بعد از برگزاری دومین اجلاس بین المللی شکل گرفت؛ جمع بندی اولین اجلاس بین المللی ناشران در قالب کتابی تحت عنوان نخستین اجلاس بین المللی ناشران اسلام منتشر شد و کتاب دومین اجلاس نیز در دست چاپ است.
وی ادامه داد: اولین و دومین اجلاس بین المللی ناشران مسلمان در واقع یک نوع هم اندیشی بود و هیچ برنامه ای برای اجرای فعالیت های حرفه ای در حوزه صنعت نشر نداشتیم و تمام برنامه ها بعد از شکل گیری اتحادیه جهانی مطرح شده است.
دبیرکل اتحادیه جهانی ناشران مسلمان درباره نحوه حمایت از این اتحادیه گفت: طبیعتاً هر اتحادیه ای که ایجاد می شود کشور میزبان باید حمایت های مالی را از آن اتحادیه انجام دهد؛ در مورد اتحادیه جهانی ناشران مسلمان نیز همین امر صدق می کند و دولت و انتشارات علمی و فرهنگی، حمایت های مالی فراوانی هم از اتحادیه ناشران و هم از دو اجلاس بین المللی انجام داده اند.
زارعی نجفدری در بخش پایانی سخنان خود گفت: قدرت های استکباری، بویژه قدرتهای منطقه ای میخواهند مسلمانان را در زمان متوقف کنند و آنها را از همدیگر جدا کرده و فاصله موجود را افزایش دهند که این مسئله در حوزه نشر مسلمانان بیشتر نمایان شده است، بنابراین وظیفه مسلمانان و بویژه صنعت نشر مسلمانان در قبال این سیاست ها، ایجاد یک انسجام بین مسلمانان است.