گروه بین الملل «خبرگزاری دانشجو»؛ مسئله اعتصاب غذای اسرای فلسطینی در بند زندان های رژیم صهیونیستی از سال 2004 تا کنون، دستاورد بسیاری برای اسرای مظلوم فلسطین به دنبال داشته است، به طوری که در سال 2012 این موفقیت ها بسیار بیشتر شد.
سال 2012 یک سال عادی برای اسرا و بازداشت شدگان فلسطینی در زندان های صهیونیستی نبود، بلکه سالی مالامال از رنج و محنت و در عین حال پر از دستاوردهای حقوقی بود که جنبش اسرای فلسطین آن را محقق ساخت.
سال «دستاوردهای حقوقی»، این نام را می توان به سال 2012 اطلاق کرد. این دستاوردها به دنبال انعقاد قرارداد مبادله اسرا و اجرای آن محقق گردید. به موجب این قرارداد تعداد زیادی از اسرای فلسطینی و محکوم به حبس های طولانی مدت، بویژه سرداران اسیر که تعدادی از آنان بیش از 30 سال از عمر خود را در اسارت سپری کرده بودند، آزاد شدند.
آزادی شمار زیادی از رهبران اسیر در جنبش اسرای فلسطین خلاء ایجاد کرد، زیرا آنان نقش عمده ای در مدیریت امور حیاتی اسرا ایفا می کردند. طولی نکشید که اسرا موفق شدند امور خود را سامان بخشند و اوضاع را به حالت طبیعی خود بازگرداند، آنان انتخابات داخلی برگزار کردند و رهبران جدیدی برای خود برگزیدند.
در اینجا بایستی از رهگذر این گزارش در مورد پاره ای از نکات برجسته اندیشید که مشخصه های سال 2012 را ترسیم کرد و مساله اسرا را به جهانیان عرضه کرد که از جمله آنها طرح درخواست هایی مهم از سوی برخی مسئولان و سازمان ها مبنی بر پایان بخشیدن به بازداشت موقت است.
اعتصاب های انفرادی و احیای جایگاه مساله اسرا
در گذشته اقدامات و تحرکات اسرای فلسطینی برای مقابله با سیاست های جائرانه سازمان زندان های اسرائیل معمولا به صورت دسته جمعی و با هماهنگی و توافق درونی تشکل ها و جریان های داخل بازداشتگاه ها صورت می گرفت که به آن تصمیم دسته جمعی اطلاق می شد.
در سال گذشته شاهد اقدامات پیشرفته تری در زمینه مخالفت با سیاست بازداشت موقت بودیم.
خضر عدنان نخستین اعتصاب کننده غذا در سال 2012 و احیای جنبش اسرا
بازداشت شیخ خضر عدنان 39 ساله در تاریخ 17/12/2011 و تصمیم وی برای اعتصاب غذا در اعتراض به تصمیم دستگاه قضایی اسرائیل برای صدور حکم بازداشت موقت علیه او سرآغاز شکل گیری مرحله جدیدی در تاریخ جنبش اسرای فلسطین و مبارزه با سیاست بازداشت به شمار می رود.
خضر عدنان با اصراری بی سابقه به مدت 76 روز به اعتصاب غذا ادامه داد و در جریان آن تمامی تلاش های سازمان زندان های اسرائیل و سازمان اطلاعات رژیم اشغالگر قدس برای بازداشتن وی از این اعتصاب به شکست انجامید.
اعتصاب غذای خضر عدنان با حمایت قوی سازمان های رسمی و مردمی همراه گشت، ولی نقش عمده را خود اسرا ایفا کردند، آنان به منظور همبستگی با عدنان دست به یک فعالیت گسترده و سازمان یافته زدند که این امر در تسریع حل مشکل شان سهم بسزایی داشت.
مسئولان دولت عبری خواسته های اسیر خضر عدنان را برآورده کردند و در تاریخ 17/4/2012 با صدور فرمانی و امضای آن از سوی چندین مرجع عالی اسرائیلی و با توافق وکیل مدافع، این اسیر را از زندان آزاد کردند. حال آنک مدت محکومیت وی به اتمام رسیده بود. در همین روز جنبش اسرای فلسطین اعتصاب نامحدود غذا را با شعار اعتصاب کرامت آغاز کرد.
مواضع رهبران گروه های مختلف در داخل زندان ها
این رهبران به نفع انجام این اقدام موضع گیری کردند. هر یک از جنبش های مقاومت اسلامی حماس و جهاد اسلامی و جبهه های خلق و دمکراتیک برای آزادی فلسطین با این اعتصاب موافقت کردند. در حالی جنبش فتح موضع آشکار را اعلام نکرد؛ البته قرائن و شواهد حکایت از مخالفت این جنبش داشت. رایزنی ها ادامه پیدا کرد و رایزنی ها با مقامات فتح در زندان های مختلف تا آخرین روز ادامه یافت.
کمیته اعتصاب غذا چندین موضع دریافت کرد، از جمله اینکه اسرای جنبش فتح در زندان نفحه؛ به ویژه اسرای غزه اعلام کردند که در این اعتصاب مشارکت می کنند. هر یک از اسیران از جمله عبدالرحیم ابوهولی و عبدالرحمن ابوجزر به این کمیته پیوستند. پس از آن اسرای زندان عسقلان از تصمیم خود برای پیوستن به این اعتصاب خبر دادند؛ به نحوی که ناصر ابوحمید به عضویت این کمیته درآمد. سپس زندان ایشل اعلام کرد که که اسرای جنبش فتح در این اقدام اعتراض آمیز مشارکت داشته باشند.
ولی آنان همزمان با آغاز این اعتصاب در آن شرکت نکردند. اسرای جنبش فتح در زندان های رامون، مجدو،جلبوع و هداریم به روشنی اعلام کردند که در این اعتصاب شرکت نخواهند کرد. در نهایت اسرای جنبش فتح با اتخاذ یک موضع رسمی اعلام کردند که در این اعتصاب شرکت نخواهند کرد و هر کس دست به اعتصاب بزند باید خودش شخصا مسئولیت آن را تحمل کند.بعضی زندان های اسرائیل از جمله جلبوع تاکید کردند که هر اسیر جنبش فتح وارد این نبرد شود، مورد بازخواست قرار می گیرد.
فاکتورهایی که به موفقیت اعتصاب غذا انجامید
ـ وجود ارتباط میان تمامی زندان ها
ـ موفقیت کمیته اعتصاب در زمینه فراهم آوردن زمینه های این اقدام اعتراض آمیز
ـ نقش آفرینی منحصر به فرد تشکل ها و سازمان ها
ـ قرارداد مبادله اسرا
ـ فعالیت های دسته جمعی حمایت آمیز
ـ همراهی رسانه ها با این حرکت
دستاوردهای مستقیم اعتصاب
1) خارج ساختن بازداشت شدگان از سلول های انفرادی
(بند) تمامی بازداشت شدگان در سلول های انفرادی از آنها خارج شدند و در میان تمامی سلول ها و بندها تقسیم شدند.
اهمیت دستاورد
این دستاورد جزء مهم ترین خواسته های اسرا به شمار می رود و دلیل آن در چندین مساله نهفته است که ذیلا می آید:
الف ـ این خواسته در واقع نخستین خواسته اسرا بود که به کمیته شاباص ارائه شده بود و حبس اسرا در سلول های انفرادی انگیزه اصلی اعتصاب غذای آنان به شمار می رود. این دستاورد در واقع به مثابه پیروزی و به ثمر نشستن اعتصاب غذا است.
ب ـ این دستاورد به میزان 98 درصد و بدون راهکار میانی محقق گردید و در مورد انتقال تمامی اسرا از سلول های انفراد ی به بندها توافق گردید.
عملا این اتفاق افتاد و نخستین خواسته اسرا برآورده شد،اما مسئولان اسرائیلی برای بر هم زدن شادی و خوشحالی اسرا دو تن از اسرای زندان عسقلان به نام های ضرار ابوسیسی و عوض الصعیدی را به سلول انفرادی برگرداندند.
ج ـ برخی از اسرای محبوس در سلول های انفرادی به مدت 10 سال را در این سلول ها سپری کرده بودند که از جمله آنها محمود عیسی و حسن سلامه هستند. بعضی دیگر 9 سال را در حبس انفرادی سپری کرده بودند که از جمله آنها عبدالله برغوثی است. خارج ساختن آنان از حبس انفرادی مایه نجات آنان از یک مهلکه به شمار می رود، مهلکه ای که به فرسایش توانمندی های ذهنی و جسمی و روحی آنان می انجامد.
نکته قابل ملاحظه اینکه تعداد فلسطینیان بازداشت شده در سلول های انفرادی به 19 تن می رسد که 14 تن از آنان عضو حماس هستند و اسامی آنان به شرح زیر است: حسن سلامه، عبدالله برغوثی، ابراهیم حامد، جمال ابوالهیجاء، عباس السید، محمد عرمان، ضرار ابوسیسی، رائد ابوظاهر، باجس نخله، صابر ذیاب، ولید خالد، احمد مغربی و رزق رجوب.
دو تن از این اسرا عضو جهاد اسلامی هستند که محمود عارضه و وجیه ابوخلیل نام دارند و دو تن دیگر هم عضو جبهه خلق برای آزادی فلسطین می باشند که احمد سعدات و عاهد ابوغلمه نام دارند و یک نفر دیگر به نام عزالدین حمامره عضو فتح است.
2) موافقت مدیریت زندان های صهیونیستی با ملاقات اسرای فلسطینی اهل نوار غزه با خانواده و بستگانشان
(بند) مدیریت زندان های اسرائیل در آغاز موافقت کرد که شهروندان فلسطینی ساکن نوار غزه با فرزندان و بستگان خود در زندان های اسرائیلی ملاقات کنند. سپس اقدامات مربوط به آن در تاریخ 15/5/2012 آغاز گردید و ظرف دو هفته این اقدام صورت گرفت و ملاقات ها در ماه ششم آغاز شد.
اهمیت این دستاورد مدیریت زندان ها علیه بخش اعظم اسرای فلسطین تدابیر امنیتی اتخاذ و تعدادی از آنان را ممنوع الملاقات کرده بود؛ به نحوی که برخی از آنان نمی توانستند با مادرشان و برخی دیگر با پدرشان و بعضی دیگر هم با خواهر و گروهی دیگر با براداران خود دیدار کنند. شماری دیگر هم حق نداشتند با هیچ یک از بستگان خود ملاقات کنند. پس از تحقق این دستاورد تمامی بستگان درجه یک اسرا توانستند با این اسرا ملاقات کنند. باید توجه داشته باشیم که این ممنوعیت ها به طور نهایی لغو نگردید.