گروه بین الملل «خبرگزاری دانشجو»: بسیاری از تحلیلگران معتقدند که ژنو دو تنها راه برون روفت از بحران سوریه می باشد چرا که در غیر این صورت باید منتظر گزینه های ناخوشایند دیگری برای سوریه بود.
اگر جنگ سوریه ادامه پیدا کند و راه حل سیاسی در نشست ژنو 2 محقق نشود؛ امکان تجزیه این کشور به دولتهای کوچک کردنشین، سنی نشین، علویها و دروزیها بسیار وجود دارد و آمریکا به خاطر حفظ منافع خود در منطقه و تامین امنیت اسرائیل با آن مخالفت است.
تحلیلگران معتقدند اگر جنگ سوریه تداوم پیدا کند و راه حل سیاسی در نشست ژنو 2 محقق نشود؛ تجزیه این کشور به دولتهای کوچک کردنشین، سنی نشین، علویها و دروزیها بسیار محمتل خواهد بود و آمریکا به خاطر حفظ منافع خود در منطقه و تامین امنیت اسرائیل چنین چیزی را نمی خواهد.
تحولات روزهای اخیر در سوریه نشان می دهد نظام بشار اسد آن گونه که برخی فکر می کردند به سادگی نمی تواند سرنگون شود. محور اسلام سنی-ناتو که با حضور ترکیه- قطر- اخوان المسلمین و در پشت آنها عربستان شکل گرفته است با جدی تر شدن بحران سوریه و تشدید درگیریها در تنگنا گرفتار شده است. در همین حال به نظر می رسد تناقض های مذهبی و قومی در تعیین آینده سوریه نقش زیادی خواهد داشت به ویژه که باید این واقعیت را مد نظر قرار داد که جنبش حزب الله، مورد حمایت سوریه و ایران اکنون به شکل مستقیم وارد درگیری ها شده است و از سوی دیگر نیز گفته می شود دولت منطقه ای کردستان عراق در حال آموزش دادن کردهای سوری است تا مانع سیطره گروه های سلفی بر مناطق کردنشین شمال سوریه شود.
با توجه به این حقایق، احتمال تقسیم شدن سوریه به سه یا چهار منطقه، وجود دارد و اگر چنین اتفاقی بیافتد، نظام اسد (علویها) مناطقی را از دمشق تا ساحل دریای مدیترانه در کنترل خود خواهند داشت و احتمالا تشکیل دولتی سنی و دولتی کُرد و شاید هم دولتی دروزی در سوریه دور از انتظار نیست.
این نویسنده عرب می افزاید: در مراحل بعدی به نظر می رسد بشار اسد درصدد انتقام جویی بر خواهد آمد و با توجه به پیچیدگی های مذهبی و قومی در خاورمیانه، موج تجزیه به ترکیه و عربستان و امارات نیز سرایت خواهد کرد.
به همین علت ترکیه و قطر و امارات و عربستان بر سرنگونی نظام بشار اسد از طریق مداخله نظامی اصرار دارند. به نظر می رسد این کشورها در دام افتاده اند زیرا اگر بشار اسد از این بحران سالم خارج شود قدرتمندتر و بانفوذتر خواهد شد و محور مقاومت مستحکم تر خواهد شد. در نتیجه، بشار اسد و محور مقاومت زمینه را برای انتقام گرفتن از این کشورها از طریق دامن زدن به تنش های داخلی فراهم خواهند کرد. بشار اسد در این بازی استاد است.
با توجه به آنکه منافع قدرتهای بزرگ با خواسته های کشورهای کوچک همسو نیست و سیاست آمریکا در منطقه خاورمیانه نیز سال هاست در چارچوب حفظ منافع اسرائیل، تامین انرژی، و مبارزه با تروریسم قرار گرفته و روسیه نیز ثابت کرده است به حفظ نظام سوریه پایبند است و در حمایت سیاسی و نظامی از آن تردید نخواهد کرد و حتی از تحویل سامانه موشکهای اس سیصد به دمشق خبر داده است از این رو نمی توان به طور قطع و یقین از روشن شدن سرنوشت در کوتاه مدت سخن به میان آورد.
بنابر این اگر درگیریها ادامه یابد، با توجه به پیچیدگیها و تنوع قومی و مذهبی در خاورمیانه امکان سرایت و گسترش دامه درگیریها به کشورهای همسایه و خطر تجزیه وجود خواهد داشت.
با نظر به به پیروزیهای اخیر ارتش سوریه در منطقه راهبردی القصیر و بروز اختلافات و دودستگی میان جبهه النصره بعد از نفوذ القاعده عراق در آن و همچنین تناقضات ایدئولوژیکی و عقیدتی میان مخالفان می توان گفت : آمریکا تلاش می کند تا حد امکان از بروز هرج و مرج و جنگ در منطقه جلوگیری کند؛ نه به این خاطر که از نظام سوریه خوشش می آید، بلکه به این سبب که می داند اگر اوضاع به مرحله انفجار برسد، اسرائیل و منافع حیاتی آمریکا در منطقه به خطر خواهد افتاد و این روند موجب قدرت گرفتن گروه های جهادی خواهد شد که نمی توان واکنش آنها را در میان مدت و درازمدت پیش بینی کرد.