گروه اجتماعی «خبرگزاری دانشجو»؛ در روزهای منتهی به انتخابات، تبلیغات کاندیداهای شورای شهر نیز پررنگ تر و چشمگیر تر شده و شهر کاملاً چهره انتخاباتی گرفته است؛ به طوری که علاوه بر کاندیداهای معروف ریاست جمهوری، شاهد اسامی کاندیداهای شورای شهر بر روی دیوارها و بیلبوردها هستیم.
این بار یکی از کاندیداهای شورای اسلامی شهر تهران مهمان ماست. حجت الاسلام علی رجبی، رئیس کنونی حوزه علمیه مروی و مدارس تابعه است.
وی دانش آموخته رشته علوم اجتماعی و جامعهشناسی دانشگاه تهران بوده و مدیر و مدرس حوزه علمیه مروی و مدرس دانشگاههای تهران و امیرکبیر است.
گفت و گوی یک ساعته «خبرگزاری دانشجو» با این کاندیدای شورای شهر را در ادامه می خوانید:
«خبرگزاری دانشجو» - اصلاً چرا باید شورایی به نام شورای شهر داشته باشیم؟ نمی شود تمام مسئولیت هایی که در حال حاضر به عهده شورای شهر است را شهرداری به عهده بگیرد و بی نیاز از شورای شهر شویم؟
حجت الاسلام رجبی: همان طور که از اسم شورا پیداست، مجموعه های شورایی دو بخش دارند، یک بخش فکری یک بخش اجرایی. در مسائل شهری هم یک بخش اتاق فکر داریم که حمایت فکری می کند و همان بخش نرم افزاری است. یک بخش اجرایی هم داریم که بروز و ظهور آن در شهرداری است. بر اساس این تقسیم بندی، شورای شهر بخش فکری و نرم افزاری شهر است. این شورا تفکر شهر برای بهینه سازی ابعاد مختلف شهر، چه مسائل زیربنایی و زیرساختی و چه مسائل فرهنگی و اجتماعی را به عهده دارد. توجه به این نکات، باعث می شود که اهمیت وجود شورای شهر را درک کنیم.
«خبرگزاری دانشجو» - با توجه به این نکته، به نظر شما رویکرد شورا باید به سمت مسائل زیربنایی و زیرساختی باشد یا طرح های زودبازده؟ با توجه به این که طرح های زودبازده جلب رضایت بیشتری می کنند و در کوتاه مدت، برای مردم مفیدتر هستند.
حجت الاسلام رجبی: من به این مسئله به صورت سفید و سیاه نگاه نمی کنم. ما یک وضعیت خاکستری هم قطعاً داریم که در تمام بخش ها (خانوادگی، تغذیه و....) این گونه است.
شما وقتی مشکلی برایتان پیش می آید، پس از مراجعه به بیمارستان، تا زمان تجویز دارویی، موقتاً خونریزی بیمار را کم می کنند یا مشکل تنفسی وی را برطرف می نمایند که این اقدامات منافاتی با درمان اساسی ندارد.
چرا ما باید همیشه بین این دو مرزبندی کنیم؟ ما باید اولویت بندی کنیم. قطعاً اولویت برای ما برنامه های زیرساختی است ولو اینکه در کوتاه مدت عده ای گلایه مند باشند نه مستأصل؛ من حق ندارم فقط برای مدت طولانی کارهای زیربنایی انجام دهم؛ چون دیگر مردم و امیدی در جامعه باقی نمی ماند تا برای آنها بخواهیم زیربنایی درست کنیم. شاید هم حتی خود من وجود نداشته باشم و حتی با غیر مقبولیت روبرو شوم و از چرخه دور شوم.
بنابراین رابطه تنگاتنگی بین این دو وجود دارد، باید در کوتاه مدت کارهای زیربنایی را انجام بدهیم تا سپس کارهای روبنایی انجام شود.
«خبرگزاری دانشجو» - در حال حاضر نظارت شوراها بر شهرداری را چگونه ارزیابی می کنید؟ اصلاً در عمل نظارتی وجود دارد؟
حجت الاسلام رجبی: مجموعه ساختار سیاسی-اجتماعی جامعه اقتدارگرا که ما دچارش بودیم برگرفته از نظام شاهنشاهی بود که در یک شخص تبلور پیدا می کرد. در مسائل شهری هم همین گونه است؛ تا بخواهیم جا بیندازیم که شهردار کدخدا نیست، عقل کل نیست، شورای شهر گروه مشورتی شهردار نیست که هر مقام مسئولی خواست در شهرداری کاری انجام دهد یک تفأل به نام شورای شهر بزند و خواست عمل کند یا نکند، زمان می برد.
تا کنون وضعیت این طور بود که شورای شهر شاگردان و مشاوران شهردار بودند؛ البته شوراهای قبلی برای انقلاب زحمت کشیده اند، ولی مناسب بودن آنها برای شورای شهر دیدگاه دیگری است.
این دیدگاه کدخدایی در تمام شهرستان ها هم وجود دارد حتی بین نمایندگان مجلس این تفکر دیده می شود.
«خبرگزاری دانشجو» - از دیدگاه کدخدایی در شورای شهرهای شهرستان ها گفتید. به نظر شما تفاوت شورای شهر بزرگی مثل تهران با شورای شهرهای کوچک یا روستاها در چیست؟
حجت الاسلام رجبی: قطعاً تفاوت ها زیاد است، در شهری با 12 میلیون جمعیت افراد بسیار توانمندتری باید سر کار بیایند تا روستایی که در آن 200 خانه وجود دارد.
فرض کنید در مسئله پل سازی، با توجه به کاربری پل در شهر، به یک معماری خاص احتیاج داریم؛ چون انسان ها قرار است از روی آن پل رد شوند تا برای روستایی که قرار است محل عبور و مرور احشام باشد!
«خبرگزاری دانشجو» - در مورد ترکیب شورا به لحاظ تخصص های مختلف بگویید. چه تخصص هایی باید ترکیب شوند تا بهترین کارایی را داشته باشند؟
حجت الاسلام رجبی: شورای شهر نیز همچون بقیه ارکان اجتماعی است. در شورای شهر هم تمام ارکان مورد نیاز در شئونات شهری از مسائل فرهنگی و نرم افزاری گرفته تا مسائل سخت افزاری باید در شورای شهر باشند تا بتوانند نظر قاطع بدهند و منشی شهردار نباشند.
باید شئونات شورای شهر در تمام ارکان ها رعایت شود و در مباحث مختلف عمرانی، شهرسازی، ترافیکی، فرهنگی، اجتماعی و.... حداقل یک نماینده از شورای شهر در شهرداری ها باشد تا وارد سطح شهر شده و مستقیماً با مشکلات مردم آشنا شود.
«خبرگزاری دانشجو» - اینکه کاندیدای شورای شهر و نماینده مردم در شورای شهر و روستا باید در متن زندگی مردم وارد شده و آشنایی کامل با مشکلات داشته باشند نکته مهمی است که شما هم به آن اشاره کردید. فکر می کنید اگر از مردم تهران یک نظرسنجی شود بزرگترین مشکل آنها چیست؟
حجت الاسلام رجبی: مسکن و اشتغال.
«خبرگزاری دانشجو» - یعنی ایجاد شغل و رفع مشکلات مسکن را از وظایف شورای شهر می دانید؟
حجت الاسلام رجبی: بله. توجه به مسائل شهری با برنامه ریزی درست می تواند هم مشکلات مسکن را حل کند و هم با انجام پروژه ها و طرح های مختلف، اشتغال زایی نماید.
«خبرگزاری دانشجو» - برای تحقق این امر برنامه هم دارید؟
حجت الاسلام رجبی: من به خاطر رشته تحصیلی ام که جامعه شناسی است و فعالیتم که معلمی است، به احتمال زیاد در بخش فرهنگی و اجتماعی فعالیت خواهم کرد.
در این بخش، ما باید به کارهای عمومی فرهنگی توجه لازم بکنیم. نظر من این است که به بخش هایی که از آن غافل شده ایم، بیشتر توجه کنیم.
مثلاً در یک شهر پلی ساخته شده که از نظر عمرانی مشکلی ندارد، ولی این پل از نظر روانی چه ارتباطی با مردم آن منطقه دارد و با فرهنگ مردم چه تناسبی دارد؟
یا در شهرهای کوچک و روستاها و مناطق خاص، برای آنها خانه های مدرن می سازندف در حالی که آنها عادت دارند در کپرها زندگی کنند. عدم توجه به مسائل فرهنگی در حوزه شهری می تواند این مشکلات را به بار بیاورد. در معماری و شهرسازی می توان روسازی ها را با حفظ سنت، ولی با سازه های مدرن انجام داد.
همچنین در حوزه بانوان، معتقدم که باید فضای آزادی مثل آقایان وجود داشته باشد تا از بیماری هایی مثل مفاصل پیشگیری کرد؛ با فعالیت هایی مانند پارک های دخترانه با معماری و ظاهری مخصوص به دختران و زنان و مناسب با روحیه آنها و همچنین مکان هایی مخصوص به آقایان و سازگار با روح آنها می توان به هدف مورد نظر دست یافت.
«خبرگزاری دانشجو» -شما در حوزه اجتماعی با حزب و گروهی که از جانب آنها کاندیدا شدید، کاملاً همنظر هستید؟
حجت الاسلام رجبی: در یکی از پیمان نامه هایی که نوشتیم، آمده بود، انسجام فکری لازمه این کار است. البته اگر هوای نفس نباشد مشکلی هم پیش نمی آید. ما اگر همه انبیاءرا در یک شهر جمع کنیم دعوایشان نمی شود، بنابراین دعوا بر سر هوای نفس است اگر وجود نداشته باشد مشکلی هم نیست.
برای مثال در خانه ای که آتش گرفته همه به فکر خاموش کردن آتش هستند و هر کدام از اعضای خانواده نمی توانند به کار پیش از آتش سوزی خود مشغول باشند. در شهر هم همین طور است. حل کردن مشکلات دور از ذهن نیست و با دوری از هوای نفس و برنامه ریزی می توان آن را انجام داد.
«خبرگزاری دانشجو» - به طور ضمنی به برنامه هایتان اشاره کردید. می خواهم بدانم اولویت هایتان چیست؟ چه برنامه ای را مهمتر از بقیه می دانید؟
حجت الاسلام رجبی: اولویت من انتخاب یک شهردار ساده زیست، پرتلاش، دلسوز، خدوم، صرفه جو و در عین حال بسیار توانمند برای ساختن شهرو در یک کلام متخصص و متعهد است.
اولویت بعدی هم دادن تسهیلات برای از بین بردن مشکل مسکن، بافت های فرسوده و پیگیری خانه های خالی است. طبق آمار رسمی 350 هزار و طبق آمار بنگاهی 750 هزار خانه خالی داریم.
توجه به مسائل ریزتر و کوچکتر مثل خارج کردن پادگان ها از شهر و یا احداث گورستان های باصفا در داخل شهر هم از برنامه هایی است که به آنها توجه می کنم.
«خبرگزاری دانشجو»- شما یک چهره فرهنگی هستید و کارکرد شورای شهر هم فرهنگی-اجتماعی است. با توجه به این رویکرد، حضور گروه ها و چهره های سیاسی را در انتخابات شوراها چگونه می بینید؟
حجت الاسلام رجبی: کار سیاست تدبیر امور است و همه ما در حال کار سیاسی هستیم، آنچه که بد است سیاست زدگی است و این که ما همه چیز را به مسائل سیاسی بند کنیم، پس حضور این چهره ها هم می تواند خوب باشد و هم بد.
چهره های سیاسی اگر قصد خدمت دارند خوب است، ولی اگر می خواهند سیاست زدگی ایجاد کنند و شوراها را سکویی قرار دهند برای انتخابات هاب بعدی، کارکردی شیطانی است. شما هر جا برای غیر آن کار بروید شیطانی است.
سیاسیون، ورزشکاران و هر کسی اگر برای کار سیاسی، ورزشی و یا فعالیت تخصصی اش می آید، خوب است، در غیر این صورت شیطانی است. سیاسیون به مردم یاد بدهند که کار سیاسی به معنی جنگ و دعوا نیست؛ کار سیاسی یعنی تحمل مخالف، تواضع مسئولین و ...
«خبرگزاری دانشجو» - در مدیریت های قبلی شهرداری (کرباسچی، احمدی نژاد، قالیباف) کدامیک را بهتر می دانید؟
حجت الاسلام رجبی: هر کدام از این افراد یک ویژگی داشتند، ولی به نظر من با توجه به آیه السابقون السابقون، آقای کرباسچی خوب عمل کرد و برای کارهای اشتباهش هم مجازات شد. آقای احمدی نژاد اعجاز کرد، ولی کاری که آقای قالیباف انجام داد این بود که شهر گرانی ساخت و باعث شد این هزینه ها از جیب مردم خرج شود. شهری که گران ساخته می شود، تأثیر فرهنگی بدی خواهد داشت. ما از کار فرهنگی بستردار صحبت می کنیم نه از تقلیدهای جوانان از دخترها و پسرهای غربی، این تقلید فرهنگ نیست؛ چون آنها فرهنگی ندارند، اینها بی هویتی است.
«خبرگزاری دانشجو» - تا به حال چقدر برای تبلیغات هزینه کرده اید؟
حجت الاسلام رجبی: تا به حال 7500 خرج کردم! برای چهار عکس و یک کپی شناسنامه؛ نمی خواهم هزینه ای برای تبلیغات بگذارم؛ چون نه دارم و نه می خواهم که این کار را انجام دهم. رقبا اگر دوست داشته باشند، می توانند خرج کنند، اما من معتقدم این کار پول دور ریختن است.
«خبرگزاری دانشجو» - گزینه تان برای شهرداری کیست؟
حجت الاسلام رجبی: الان صحبت کردن در این مورد را درست نمی دانم؛ چون معتقدم ایجاد ذهنیت می کند.