به گزارش گروه اقتصادی «خبرگزاری دانشجو»، سریال تکراری افزایش قیمت محصولات کشاورزی مانند گوجه، پیاز، کاهو و اینبار سیب زمینی به علت کمبود عرضه و کاهش کشت آن در نقاط حاصلخیز طی چند سال گذشته گویا تمامی ندارد.
افزایش قیمت سیب زمینی از ابتدای سال جاری آغاز شده است و گاهی اندکی کاهش می یابد و دوباره به قیمت قبلی باز می گردد.
به گفته محمدی رییس اتحادیه سیب زمینی کاران؛ سطح زیر کشت سیب زمینی از 150هزار هکتار به حدود 70هزار هکتار در سال جاری رسیده که باتوجه به میزان عملکرد این محصول نهایتا امسال 5/2 میلیون تن سیب زمینی از مزارع کشور برداشت می شود و سرانه مصرف هر ایرانی45 کیلو گرم در سال است.
وی از سوی دیگر سرمازدگی و بارش سیل آسای باران در برخی مناطق غربی کشور را عامل کاهش یک میلیون تنی سیب زمینی عنوان می کند و اظهار داشت: این کمبود را نمی توان از بازار خارجی تامین کرد چرا که به راحتی قیمت این محصول با نوسان مواجه می شود.
البته به گفته مسئولان ؛ سیب زمینی همچنین کشت استمرار سیب زمینی مناطقی مانند جیرفت، سرپل ذهاب و... از کیلویی 700 تا 1300 تومان از کشاورزان خریده شد در حالی که قیمت این محصول در بازار مصرف حدود 2600 تومان است.
در حالیکه مسئولان قیمت واقعی سیب زمینی در بازار را برای هر کیلو 1000 تومان عنوان می کنند چرا که این محصول کیلویی 250 تا 300 تومان از کشاورزان خریداری می شود این درحالیست که سیب زمینی در خرده فروشی های سطح شهر به قیمت 2500 تا 3000 تومان به فروش می رسد.
هفته گذشته دارایی نژاد رییس اتحادیه بار فروشان از کاهش قیمت سیب زمینی به 700 تومان در میدان مرکزی میوه و تره بار خبرداد و علت آن را تعطیلی میدان مرکزی میوه و تره بار در روز جمعه و نظارت بیشتر بر فرایند عرضه خواند، اما این ارزانی هم دیری نپایید و دوباره قیمت این محصول پر مصرف به 1500 تومان در میادین میوه و تره بار رسید.
گفتنی است حسین مهاجران رییس اتحادیه فروشندگان میوه و تره بار پیش از این علت گرانی سیب زمینی در سال جاری را پایین بودن قیمت خرید این محصول در دوسال گذشته عنوان کرد و عدم اجرای الگوی کشت و نبود نظارت در کشت مناسب با نیاز بازار موجب شد تا کشاورزان در سال گذشته از کشت سیب زمینی خودداری کنند و کشور با کمبود عرضه و گرانی این محصول مواجه شود.
این در حالی است که همین گرانی سیب زمینی در سالجاری کشاورزان را ترغیب به کشت آن می کند و ممکن است سال آینده همانند دو سال گذشته با فراوانی و هدر رفتن این محصول در کشور مواجه شویم.
بنابراین اجرای دقیق و نظارت کامل بر الگوی کشت تنها راهکاری است که می تواند از سریال تکراری فراوانی و ارزانی یک محصول در سالی و کمبود و گرانی همان محصول در سال بعد جلوگیری کرد .
منبع:باشگاه خبرنگاران