گروه سیاسی «خبرگزاری دانشجو»، محسن صابر - کارشناس ارشد علوم سیاسی؛ دانشجویان بعنوان یکی از قشرهای پیشرو، نقش بسزایی در تحولات جوامع دارند و در مسیر روشنگری و توجیه جامعه، نقش موثری را ایفا می کنند.
در وقوع انقلاب اسلامی ایران، جنبش دانشجویی به عنوان کاتالیزور و یک عنصر تأثیرگذار، نقش پیشتازی در جامعه داشته است. جنبش دانشجویی به دلیل اتصال با بدنه دینی مردم، دارای پتانسیلهای فراوانی بوده است. روزگاری این جنبش در قالب انجمنهای اسلامی دانشجویان، پیشتاز حرکتهای دانشجویی و مدعی اصلی شعارهای اسلام گرایی، استبدادزدایی، ضدیت باسرمایه داری و مبارزه با لیبرالیسم بود. البته با نگاه به پیشینه فعالیت جنبش دانشجویی در گذشته، این جنبش، دستخوش اعوجاجاتی شده است.
اما جنبش دانشجویی، تکالیف و اصولی دارد که رویکرد مسئولین با هر سلیقه، نمی تواند مانع جدی برای اجرای آن باشد؛ که مختصر اشاره می شود.
جنبش دانشجویی وظیفه ترویج تفکر و تعمیق معنویت را در فضای دانشگاه بر عهده دارد. تولید علم(جهاد علمی) و کمک به تحقق جنبش نرم افزاری، خدمت رسانی به مردم، ایجاد فضای تئوریک و برپایی کرسی آزاد اندیشی، شناسایی تاکتیکهای دشمنان و نخبه پروری از دیگر رسالتهایش می¬باشد.
جنبش دانشجویی باید روحیه آرمانخواهی همراه با واقع گرایی و احیاء ارزشهای انقلاب را حفظ نماید و بتواند گفتمان ساز و اثرگذار در اجتماع ¬باشد. باید پیشرو در دفاع از حقوق محرومین و فریادرس اقشار مظلوم جامعه، افشاگر زدو بندها و پیگیر تحقق عدالت در جامعه باشد.
جنبش دانشجویی محدود و محصور در اقتضائات و مصلحتهای سیاسی جامعه نیست. بلکه آرمان گراست و برای حفظ آن فریاد می کشد. بصورت آوانگارد هدایتگر و پیشتاز در سایر عرصه هاست. دانشجویان آرمانخواه به دنبال تحولند و عدم تحرک جنبش دانشجویی برابر با زوال آرمان جنبش است.
به عنوان یک اصل بنیادین، جنبش دانشجویی از فرد یا جناح خاصی حمایت نمی کند و وامدار هیچ جریان و گروه سیاسی نیست و این نقطه برجستگی اش می باشد. جنبش وابسته به حرکت اصیل نظام؛ یعنی نه جلوتر حرکت میکند و نه کندتر از نظام که جا بماند و تحت زعامت رهبر معظم انقلاب و در چارچوب قانون اساسی، دیدهبان مناسبی برای رصد تحولات جامعه می باشد. این جنبش، استبداد ستیز و استعمار ستیز است و اهل سازش و مسامحه نیست. حضور فعالش به معنای تنگ شدن عرصه بر سوءاستفاده گران و عافیت طلبان و کسانی که حاضرند برای حفظ منافع خود منافع دیگران را نادیده بگیرند.
جنبش دانشجویی یعنی یک مجموعه اندیشه ورز و یک اتاق فکر که بتوانند برای دانشگاه و خارج دانشگاه و مسائل و مشکلات نظام ایده دهد. یک مجموعه هویت آفرین، عظیم و منسجم و یک گروه آگاه، متعهد، بصیر به مسائل کشور و نیاز ملت باشد.
دولت اعتدال و مسئولین وزارت علوم، با درک شرایط تشکلهای دانشجویی و محیط پرتحول و سیال دانشگاه، پشتیبان و حامی گفتمان و آرمان دانشجویان در جهت حرکتهای اصیل انقلابی در تمام سطوح جامعه باشند. این ظرفیت عظیم نخبگان دانشگاهی را در اجرای آرمانها و حفظ ارزشها، پشتیبانی و همراهی نماید.
دولت طراح عدالت و مجری آن در تمام ارکان جامعه باشد. با توجه به مطالبه عدالت توسط جنبش دانشجویی، دولت مبانی عدالت را ارائه و تناسب اعتدال را با عدالت تبیین نماید. تشکلهای دانشجویی برای لبیک به فرمان رهبر، مطالبات جدی در زمینه عدالت از دولتها خواهند داشت.
یکی دیگر از آرمانهای جنبش دانشجویی، تلاش برای اسلامی شدن دانشگاههاست. لذا مسئولین دانشگاهی باید افرادی دین دار، معتقد و متعبد به ارزشهای انقلاب اسلامی باشند و برای اجرای روح تعالیم اسلامی در دانشگاهها تلاش نمایند. این مهم باید در سایر ارکان دانشگاه یعنی تشکلها، اساتید، دروس و سرفصلها بر اساس اصول بنیادین اسلام باشد.
در همه دولتها، مطالبه گری حق و تکلیف تشکلهای دانشجویی است و مطالبات تشکلها از مسئولین دولتی از سر دلسوزی می باشد و باید به دیده فرصت نگریسته شود. در نظام جمهوری اسلامی قانون اساسی، اسناد بالادستی نظام، مبناست. سند چشم انداز و نقشه راه توسط رهبر انقلاب ترسیم شده و تشکلهای دانشجویی بر اساس این چارچوب پرسشگری و مطالبه گری خواهند داشت.
در مجموع همه دولتهای گذشته به مطالبات دانشجویان و تشکلها نگاه ویژه ای داشته اند. قطعاً در دولت اعتدال و امید که با کلید تدبیر برای باز کردن قفل مشکلات سرکار آمده، توقعات جنبش دانشجویی بهتر از گذشته برآورده خواهد شد و عرصه برای حضور هدفمند و بانشاط تشکلهای دانشجویی محیا می شود.
انتشار این یادداشت از سوی «خبرگزاری دانشجو» به منزله تایید محتوای آن نمیباشد و آماده انعکاس تمامی نظرات هستیم.