گروه علمی «خبرگزاری دانشجو»، مقام معظم رهبری در اولین روز از بهار سال 89 در اجتماع زائران حرم مطهر رضوی فرمودند:« مسئله سلامت، هم در برنامه پنجم باید مورد توجه ویژه قرار بگیرد، هم در برنامهریزىهاى گوناگون اجرایى در دستگاههاى مختلف. یک بخش از مسئله تأمین سلامت، مسئله ورزش همگانى است؛ که بنده بارها توصیه کردم، باز هم توصیه می کنم. ورزش همگانى براى همه لازم است، نشاط، سلامت، آمادگى، حوصله کار، در سایه ورزش عمومى و همگانى براى جامعه تأمین میشود.»
این در حالی است که تنبلی، کمتحرکی و ترک ورزش توسط افراد، آمار پرفشاری خون را بالا برده و به تعداد بیماران کلیوی نیز افزوده است.
متآسفانه بیماری کلیه در ابتدا به راحتی قابل تشخیص و نیز با کمترین هزینه قابل درمان است؛ ولی سهلانگاری بیماران باعث میشود تا بیماری به مرحله دردناک و پرهزینه دیالیز برسد.
یکهفتم ایرانیان به مشکل کلیوی دچارند!
رحیم سروریزنجانی، رئیس دانشگاه علوم پزشکی زنجان میگوید: بر اساس آمارهای اعلام شده یک هفتم مردم کشور به بیماریهای کلیوی مبتلا هستند؛ لذا شعار سال 2013 سازمان بهداشت جهانی (WHO) با موضوع مهم فشار خون نامگذاری شده است که در بروز بیماریهای مختلف بویژه نارسایی کلیوی نقش تعیین کنندهای دارد.
وی بیان می کند: ابتلای فرد به نارسایی کلیوی در نهایت به دیالیزی شدن فرد منجر میشود که سه روز در هفته باید در مراکز دیالیزی تحت درمان باشد و هزینههای سنگینی را متحمل شود.
رئیس دانشگاه علوم پزشکی استان زنجان خاطرنشان میکند: هم اکنون 80 درصد اعتبارات حوزه سلامت کشور به بیماریهایی همچون قلبی عروقی، فشار خون، دیابت و کلیوی هزینه میشود؛ لذا آموزش شهروندان اقدامی تاثیرگذار در پیشگیری از بیماریهای مختلف در کشور است؛ بر این اساس مجتمع آموزشی، تحقیقاتی و پیشگیری از بیماری کلیوی این استان در حال احداث است.
سروری در ادامه میگوید: سیر روند ابتلای افراد به بیماریهای کلیوی یک زنگ خطر جدی محسوب میشود که اطلاعرسانیهای بیشتر به مردم را بیش از گذشته ضروری کرده است، که در همین باب انتظار میرود دولت آینده نیز در حوزه بهداشت و درمان و تخصیص اعتبارات مناسب برای کاهش بیماریهای کلیوی توجه جدی داشته باشد.
رشد 10 برابری تعداد بیماران کلیوی در استان زنجان
محمدرضا طهماسبی، رئیس انجمن بیماریهای کلیوی استان زنجان نیز با بیان اینکه تعداد بیماران کلیوی استان زنجان در مقایسه با سال 80، 10 برابر رشد دارد، میگوید: هم اکنون برای 1170 بیمار کلیوی در استان پرونده تشکیل شده است که خدمات مورد نیاز به آنان ارایه میشود.
وی ادامه میدهد: تاکنون 580 بیمار کلیوی در استان پیوند کلیه شده و 330 نفر نیز تحت مراقبت و پیشگیری قرار دارند.
دیالیز؛ دردناک، پرهزینه و گریزناپذیر
رئیس انجمن بیماری های کلیوی استان زنجان دیالیز را روشی بسیار دردناک و پرهزینه برشمرد و می گوید: متآسفانه 250 نفر از هم استانی هایمان در هفت مرکز استان سه روز در هفته دیالیز میشوند.
طهماسبی با بیان اینکه فاصله فاحش بین فرانشیز و قیمت واقعی داروها وجود دارد، ابراز میکند: بیشتر بیماران توان تهیه داروهای تجویز شده را ندارند؛ چرا که این داروها به طور غیر قابل باوری گران هستند.
مرتضی از پنج ماهگی کوچکترین عضو انجمن کلیوی
«مرتضی» کوچکترین عضو انجمن حمایت از بیماران کلیوی زنجان از روستای سهند سفلی است که از پنج ماهگی دچار مشکل کلیه شد.
مادر مرتضی با اشاره به اینکه در روستای سهند سفلی ساکن هستند، گفت: مرتضی هفت سال دارد و از پنج ماهگی با ناراحتی کلیه دست و پنجه نرم میکند.
وی میافزاید: پسرم برای زنده ماندن، روزانه 12 عدد قرص به همراه شربت مصرف میکند.
مادر مرتضی علت کمبینایی چشمان مرتضی را نارسایی کلیههای او دانست و ادامه داد: سه سال است که چشمان مرتضی با عینک آشناست.
وی به سه فرزند دیگرش اشاره و مرتضی را دومین فرزند خانواده خواند و تاکید کرد: حقوق روزمزد کارگری پدر خانواده رشته زندگی را در هم تنیده و این مسئله آینده و حیات مرتضی را به خطر انداخته است؛ ما هم از بیماری کلیه رنج میبریم هم از نداری.
مادر مرتضی با ابراز نگرانی از ثبتنام نکردن پسرش در دبستان ادامه داد: به دلیل هوش پایین مرتضی، دبستانهای روستای سهند سفلی، حاضر به ثبتنام پسرم نشدند.
همه ما دعا میکنیم تا مرتضی هرچه زودتر خوب شده و بیماریاش به مرحله دیالیز نرسد!