گروه فرهنگی«خبرگزاری دانشجو»؛ طرح ولایت با محوریت آموزش مبانی انقلاب اسلامی به دانشجویان چند سالی است که توسط سازمان بسیج دانشجویی برگزار می شود.
این طرح که در ایام تابستان و اوقات فراغت دانشجویان را در برمی گیرد هر ساله در یکی از استانهای کشور برگزار می شود که امسال نیز هجدهمین دوره این طرح در استان شهرکرد در حال برگزاری است، به همین دلیل گفت وگویی با مسئول برگزاری هجدهمین دوره این طرح درباره ماهیت و اهداف برگزاری این طرح داشتیم که به شرح زیر است:
«خبرگزاری دانشجو»- ماهیت طرح ولایت و هدف از برگزاری آن چیست؟ همچنین این طرح تا اکنون چند سال برگزار شده است؟
پورمیرزایی: در حقیقت انقلاب اسلامی در ابتدای راه خودش هست و برای تکامل انقلاب نیاز هست عناصر انقلابی که با عمق اسلام و اندیشه اسلام ناب محمدی (ص) آشنا هستند در عرصه های مختلف انقلاب حضور داشته باشند؛ در همین راستا طرح ولایت با هدف تربیت دانشجویان نخبه انقلابی و مسلط به مبانی اسلامی تهیه و طراحی شد.
دومین هدف برگزاری این طرح با توجه به هجمه های اعتقادی علیه انقلاب اسلامی ضرورت دفاع جمعی دانشجویان از اسلام و انقلاب است؛ که با توجه به این دو هدف در سال 75 این دوره برنامه ریزی شد و اجرای آن با همکاری سازمان بسیج دانشجویی توسط موسسه امام خمینی (ره) و با مدیریت آیت الله مصباح یزدی اجرا شده و امسال هم هجدهمین دوره از طرح ولایت در حال اجراست.
«خبرگزاری دانشجو»- اولین اساتیدی که در این طرح شرکت حضور داشتند، چه کسانی بوده اند و روند برگزاری این طرح تااکنون چگونه بوده است؟
پورمیرزایی: در سال های اول خود آیت الله مصباح یزدی استاد بودند و حتی یکسال هم مرحوم علامه جعفری حضور داشتند و برخی از اساتید برجسته موسسه که جز نویسندگان کتب هستند در دوره تدریس می کردند .
در این طرح برای اجرای هر برنامه ای، در ابتدا برنامه های مدنظر مورد تصویب سازمان های مربوطه قرار می گیرد و بعد از آن این برنامه ها اجرایی می شوند؛ به همین دلیل اوایل اسفند هر سال پس از تصویب بودجه، جلسات هماهنگی مسئولین طرح ولایت برگزار می شود و مراحل جذب و گزینش سال جاری اعلام می گردد.
«خبرگزاری دانشجو»- استقبال دانشجویان از این طرح چگونه است؟
پورمیرزایی: چون این طرح یک طرح عمیق و مبنایی هست بیش تر دانشجویان دغدغه مند در آن شرکت می کنند؛ این طرح یک طرح سطحی مثل بحث سیاسی و پخش و نقد فیلم و از این قبیل نیست و مسائل مطرح شده در طرح ولایت مبنایی اند به همین دلیل مخاطبان خاص خود را دارد؛ با این حال تعداد زیادی در این طرح ثبت نام می کنند و ما مجبور به استفاده از گزینش و مصاحبه برای انتخاب افراد هستیم.
«خبرگزاری دانشجو»- مخاطبان این طرح تنها بچه های دانشجوی بسیجی هستند یا از دیگر تشکل ها در دانشگاه ها هم در این طرح شرکت می کنند؟
پورمیرزایی: مخاطبان اصلی ما اعضای فعال بسیج دانشجویی هستند ولی دانشجویان دیگری هم که از لحاظ بعد انگیزشی و تفکر بسیجی باشند، بعد از گزینش می توانند در این طرح شرکت کنند. سال های قبل دانشجویانی از تشکل های جامعه اسلامی و انجمن اسلامی در این طرح شرکت کردند.
«خبرگزاری دانشجو»- طرح ولایت چه برنامه هایی را برای تحقق دانشگاه اسلامی دارد و تا به حال چقدر در این زمینه موفق بوده ایم؟
پورمیرزایی: برای تحقق این مسئله باید در سه سطح برنامه ریزی صورت گیرد؛ اول تربیت مدیرانی قائل به دانشگاه اسلامی است که در طرح ولایت دنبال می شود؛ دومین سطح، گفتمان سازی در دانشگاه اسلامی و حوزه علوم انسانی است که در این سطح نیز طرح ولایت ورود پیدا کرده و سومین سطح، تولید علم در سطح پژوهشگاه ها و حوزه های علمیه است.
برای رسیدن به تغییری با چنین عظمتی، نباید با آن به صورت مقطعی برخورد کرد؛ علاوه بر این برخی از مدیرانی که الان مسئولیتی دارند زیاد به مسئله دانشگاه اسلامی قائل نیستند؛ و برای تغییر این رویکرد باید سال های سال کار در این زمینه انجام شود.
«خبرگزاری دانشجو»- حضور دانشجویان در طرح ولایت چه تاثیری در دانشگاه و جامعه خواهد داشت؟
پورمیرزایی: طبیعتا فردی که مبانی فکری و اعتقادی آن درست شود، اثر خودش را در جامعه و دانشگاه خواهد گذاشت؛ چون این فرد مسیر خود را انتخاب کرده است. در دوران گذشته که فضای دانشگاه به صورت افراطی سیاسی و فرهنگی شده بود نیز دانشجویان طرح ولایت بودند که در مقابل این هجمه ها ایستادگی کردند و به صورت منطقی به شبهات مطرح شده در دانشگاه ها جواب می دادند.
«خبرگزاری دانشجو»- آیت الله مصباح یزدی درباره طرح ولایت چه نظری دارند؟
پورمیرزایی: شخص آیت الله مصباح یزدی که پدر معنوی طرح و از بانیان اصلی طرح ولایت هستند ، درباره این طرح می گوید: تمام 60 سال زندگی من یک طرف و طرح ولایت هم یک طرف، و این نشان دهنده عظمت این کار فکری و معرفتی می باشد
«خبرگزاری دانشجو»- دروسی که به دانش پژوهان طرح ولایت ارائه می شود، چه دروسی است؟
پورمیرزایی: مباحث آموزشی در 6 مبانی تدریس می شود که یک سیر منطقی و عقلانی دارد؛ این دروس از مسائل برون دینی مثل معرفت شناسی شروع شده در محور بعدی وارد مباحث خداشناسی می شود. مسائل هستی شناسی، انسان شناسی، ضرورت وحی، نبوت، امامت، مهدویت، مسائل فلسفه اخلاق و مسائل حقوقی نیز از جمله دروس ارائه شده در این طرح هستند. علاوه بر آن پیرامون فمنیسم و بحث فلسفه سیاست نیز از دیگر دروس ارائه شده است. در آخر نیز دربحث ولایت فقیه مطرح می شود.
«خبرگزاری دانشجو»- جامعه دانشگاهی نسبت به طرح ولایت چه نظری دارد؟
پورمیرزایی: چون مبنای کار ما تبلیغ نیست، به همین دلیل فکر می کنم طرح ولایت در بین دانشگاهیان زیاد شناخته نشده است.
«خبرگزاری دانشجو»- بازخورد بین المللی طرح ولایت چگونه بوده است ؟
پورمیرزایی: یک اندیشکده آمریکایی، اعضای بسیج دانشجویی را سربازان عرصه فرهنگی دانشگاه های ایران دانست و از دوره ها طرح ولایت به عنوان یکی از مهم ترین دوره های ایدوئولوژیکی نامبرده است. این مطلب نشانگر اهمیت این موضوع است.
«خبرگزاری دانشجو»- شما چه نظری درباره اظهارات اخیر ایرنا مبنی بر اختصاص 100میلیارد تومان در سال 90 به طرح ولایت دارید؟
پورمیرزایی: این دوستان شبهاتی بین نیرو های انقلابی می اندازند؛ البته با طرح این موضوع دستشان رو شد. از ابتدای این طرح تا به الان چنین مبلغی برای طرح ولایت هزینه نشده است؛ اگر یک دهم این مبلغ برای تعمیق اندیشه های اسلامی صرف می شد قطعا اثر بسیار خوبی در فضای کشور داشت.
«خبرگزاری دانشجو»- آینده این طرح را برای تاثیرگذاری در انقلاب اسلامی چطور ارزیابی می کنید؟
پورمیرزایی: به هر حال این طرح یکی از طرح های ضروری و بنیادین برای کشور است. باید روزی شش مبانی مطرح شده در این طرح در تمام دانشگاه به عنوان مباحث معارف تدریس شود, امیدوارم هر چه زودتر این اتفاقب بیفتد و در طرح ولایت مباحث تخصصی تر تدریس شود.