گروه فرهنگی«خبرگزاری دانشجو»؛ هرگاه تقدیر از مقام زن و دختر به میان می آید به ناگاه اذهان ما به میلاد با سعادت دو نور گذر کرده و مدام در تلاطم میافتد که جایگاه زنان و دختران در عرش آنقدر بالاست که نامشان در کنار بزرگانی چون حضرت زهرا(س) و معصومه سلام الله علیهما می آید.از آن رو فرصت را غنیمت شمردیم و به بررسی جایگاه زنان ایرانی و مسائل پیرامونی آن در گفت و گو با برخی از افراد در حوزه های مختلف پرداختیم.
فرزانه میرزایی، فارغ التحصیل رشته الکترونیک برق از دانشگاه شریعتی و طراح پروژه سیستم های حفاظتی و خانه هوشمند گفت: خوشبختانه در حال حاضر وضعیت دختران در جامعه نسبت به گذشته خوشحال کننده تر است؛ الان تعداد بالایی از دختران در جامعه به موفقیت های زیادی رسیده اند که این امر پیشرفت روز افزون بانوان را نسبت به سال های قبل را نشان می دهد.
وی ادامه داد: از آنجایی که دیدگاه برخی از دختران با بدست آوردن یک جایگاه شغلی مناسب در جامعه تغییر و به نوعی با ورود زن به جامعه دیدگاه وی بازتر می شود؛ همچنین از طرفی هنوز هم در جامعه ما با دید سنتی به مقوله ازدواج نگاه می شود، در واقع این امر برای آنها یک معضل محسوب می شود؛ چرا که بانوان با ورود به عرصه اجتماع به استقلال بیشتری دست خواهند یافت و نیز شخصیت و توانایی خود را بیشتر کسب خواهند کرد؛ از این رو پذیرش ازدواج برای آنها با دید بازتری خواهد بود.
این مخترع جوان کشور در همین زمینه اضافه کرد: به عبارت دیگر به دلیل نگاه سنتی ازدواج در جامعه امروزی و نیز با بالا رفتن سن ازدواج، دختران به تبع به فعالیت های اجتماعی روی آورده اند.
میرزایی با بیان اینکه البته بخش زیادی از دانشجویان دانشگاه ها دخترانی هستند که از شهرستان های مختلف برای تحصیل به تهران آمده اند، اظهار داشت: متاسفانه بخش زیادی از فشارهای اجتماعی برای ازدواج از طریق خانواده به دختران وارد می شود که شاید این امر به بازخوردهای جامعه و فرهنگ نهادینه شده در آن بازگردد. اما به عقیده من خانواده ها باید فضایی را برای دختران در سطح خانواده فراهم کنند تا آنها به تحصیلات عالیه بپردازند. با این حال خوشبختانه امروزه نسبت به گذشته خانواده ها حمایت بیشتری از دختران می کنند؛ البته این امر بیشتر در شهرهای بزرگ دیده می شود اما هنوز در برخی از شهرهای کوچک به دختران به عنوان یک فرد مستقل نگاه نمی شود .
وی با بیان اینکه خوشبختانه درحال حاضر جایگاه دختران در جامعه نسبت به پسران از رشد سریعی برخوردار بوده است، گفت: درچند سال اخیر تلاش زیادی از سوی بانوان صورت گرفت و بانوان توانستند به موقعیت های بهتری در جامعه و نیز در دانشگاه دست یابند؛ با این حال سهمیه ای که از سوی وزارت علوم برای ورود بانوان به دانشگاه ها در نظر گرفته شده نشان می دهد در جامعه ای که هنوز مردها به عنوان مسئول اقتصادی خانواده شناخته می شوند میزان حضور زنان در جامعه از رشد قابل توجهی برخوردار بوده است.
این مخترع جوان گفت: به عقیده من حضور زنان در جامعه برای زندگی شخصی آنها بازخورد بهتری خواهد داشت. البته بانوان برای رسیدن به یک جایگاه اجتماعی باید آسیب های زیادی را در جامعه بپذیرند؛ متاسفانه برخی از دختران ایرانی پس از تحصیلات دانشگاهی به هیچ عنوان وارد عرصه اجتماع نشده و توقع دارند از سوی مردان حمایت شوند؛ در حالی که بانوان می توانند با فعالیت های اجتماعی خود نگاه تبعیض آمیزی را که درحال حاضر بر روی زنان حاکم است کم رنگ تر کنند.
میرزایی در خصوص مقایسه جایگاه دختر ایرانی با سایرکشورها گفت: به عقیده من دختران ایرانی از جایگاه بهتری نسبت به جوامع غربی برخوردار هستند. باتوجه به فرهنگ مذهبی و سنتی حاکم در جوامع ما ظرافت و لطافت زنانه حکم مقدسی برای بانوان محسوب می شود که این امر باعث شده زنان با آسیب های کمتری بتوانند به جایگاه خود در جامعه دست یابند.
وی در پایان با بیان اینکه درجوامع غربی مسئولیت افراد بالای 18سال برعهده خودشان است، خاطر نشان کرد: فرهنگ حاکم براین نوع جوامع سنتی و مذهبی نیست و به تبع ممکن است زنان برای رسیدن به یک جایگاه اجتماعی آسیب های بیشتری را تحمل کنند که البته با توجه به فضای موجود در کشورهای غربی جامعه انتظار واکنش های متفاوتی از بانوان دارد.