گروه فرهنگی «خبرگزاری دانشجو»؛ در سال 200 هجری، امام رضا(ع) مسیر 3450 کیلومتری مدینه تا مرو را طی میکنند و این افتخار نصیب مردم ایران می شود که میزبان یکی از 14 معصوم و 12 امام باشند.
مردم ولایت های مختلف ایران نیز مفتخر هستند که امام علی بن موسی الرضا(ع) خاک ولایتشان را با قدوم مبارکشان متبرک کردهاند و می بالند که در خاکی زندگی می کنند که روزگاری قدمگاه مولایشان بوده است.
حدود 800 کیلومتر جاده ولایت در خاک عربستان قرار دارد، 200 کیلومتر در مرز میان عراق و کویت، 100 کیلومتر در عراق، 2100 کیلومتر در خاک ایران و 200 کیلومتر نیز در ترکمنستان امروز واقع شده است.
و امروز مردم استان های خوزستان، کهگیلویه و بویراحمد، فارس، یزد و خراسان رضوی مفتخرند که در قدمگاه آن حضرت قدم می زنند و در هوایی که امامشان تنفس کرد، تنفس می کنند.
طبق اعلام نظر شورای هماهنگی احیای قدمگاه های امام رضا(ع)، در مسیر جاده ولایت 75 منزل را پشت سر گذاشتهاند که تا کنون در حدود 16 قدمگاه آن به صورت رسمی و قطعی شناسایی شده اند.
امام هشتم شیعیان از مسیر ارجان خوزستان وارد خاک کهگیلویه شد و از آنجا با طی مسیر جاده ولایت از روستای سرفاریاب به شهر کنونی مارگون وارد شد و از آنجا در نزدیکی های روستای مهریان یاسوج به سمت سده اقلید رهسپار شد.
حسینی، وزیر سابق فرهنگ و ارشاد در دیدار سال گذشته خود با استانداران، بر احیای مسیر جاده ولایت و قدمگاههای آن تاکید کرد.
تشکیل ستاد احیای قدمگاه امام رضا(ع) در هر یک از استان های مسیر جاده ولایت به ریاست استانداران، تعریف برنامههای سالانه فرهنگی و هنری هر قدمگاه، گلباران قدمگاه ها و تجلیل از اشخاص حقیقی و حقوقی که در مسیر جاده ولایت و قدمگاه خدمات قابل قبول علمی، فرهنگی و عمرانی داشتهاند، از جمله مصوبات نشست حسینی با استانداران بود.
نامگذاری خیابان ها، بلوار و شهرک های منتهی به قدمگاه های امام رضا(ع) در هر استان به نام آن حضرت، نصب تابلوهای راهنمایی مسافران و گردشگران در مسیر جاده ولایت، نصب تابلوهای معرفی تاریخچه قدمگاه آن حضرت و اطلاعات مورد نیاز مردم در خصوص قدمگاه در هر استان و تشکیل شوراهای احیای قدمگاه های امام رضا(ع) در مسیر جاده ولایت با حضور استانداران خراسان رضوی، خوزستان، کهگیلویه و بویراحمد، فارس، یزد و قم از دیگر مصوبات این نشست بود.
جعفری، مدیرعامل بنیاد بینالمللی فرهنگی- هنری امام رضا(ع) نیز در سال گذشته از نصب تابلوهای هم شکل به منظور معرفی «جاده ولایت» در طول این مسیر خبر داد و افزود: اجرای این کار با پیشنهاد بنیاد و به همت وزارت راه و شهرسازی انجام میشود؛ ضمن اینکه شناسنامه قدمگاهها تدوین و در محل آنها نصب شده است.
وی افزود: اما این در حالی است که در استانی مثل کهگیلویه و بویراحمد که به خاطر عبور پر برکت امام هشتم(ع) از این مسیر، کهگیلویه و بویراحمد به استان امام زاده ها معروف است و مدفن ده ها امام زاده در جای جای خاک خود است، مسیر عبور پر برکت این امام همام همچنان گمنام و مخفی است و مورد بی مهری مسئولان استانی قرار گرفت.
استان کهگیلویه و بویراحمد را به خاطر حضور پر برکت امام زاده بی بی حکیمه (س) در گچساران و دیگر امام زاده هایی که به همراه کاروان امام رضا (ع) در این استان مستقر و مدفون شدند، می توان چهارمین حرم اهل بیت (ع) دانست.
هر چند اداره کل فرهنگ و ارشاد استان با برپایی جشنواره ها و برنامه های مختلف فرهنگی سعی در احیای فرهنگ رضوی دارند؛ اما نا هماهنگی دیگر ادارات با این اداره کل، باعث می شود که این فعالیت ها کم رنگ شود.
استان کهگیلویه و بویراحمد امسال ششمین سالی است که در جشنواره بین المللی امام رضا (ع) حضور فعال دارد و دو سال است که جشنواره های ملی و استانی مهمی در این استان به نام مبارک امام رضا(ع) و بی بی حکیمه برگزار می شود.
اما جاده ولایت همچنان مورد غفلت مسئولان استانی قرار گرفته است و کمتر کسی می داند که این مسیر قدمگاه امامی است که در مشهد مقدس قبله گاه عاشقان ولایت است.
امین کمالوندی، مدیرکل فرهنگ و ارشاد کهگیلویه و بویراحمد در این خصوص گفت: در مسیر ورود کاروان امام رضا(ع) به ایران که از دشت ارجان خوزستان وارد کهگیلویه می شوند، در مسیر حرکتشان چند قدمگاه و تابلو وجود دارد؛ اما در استان کهگیلویه و بویراحمد هیچ تابلویی وجود ندارد.
وی افزود: سال گذشته مصوبات مختلفی در ستاد استانی احیای مسیر جاده ولایت داشتیم که هیچ کدام توسط اداراتی چون راه و شهرسازی و اوقاف و امور خیریه اجرایی نشد که امیدواریم امسال این اتفاق در سال جدید بیفتد.
مدیرکل فرهنگ و ارشاد کهگیلویه و بویراحمد تصریح کرد: یک قدمگاه را در مارگون و یا ورودی ارجان به کهگیلویه در نظر گرفته بودیم و سال گذشته نیز مصوب شد که راه و شهرسازی و اوقاف این کار را انجام دهند؛ اما هیچ کدام اتفاق نیفتاد.
کمالوندی ادامه داد: حتی قرار بود توسط اداره اوقاف بر روی بیلبوردشان در سه راهی جاده امام زاده حسن(ع) که مسیر خروج امام رضا(ع) از استان است، بنری به عنوان «طریق الرضا(ع)» نصب شود که آن کار هم انجام نشد.
وی ابراز امیدواری کرد که در سال جدید و با بودجه خوبی که در اختیار اداره کل اوقاف و امور خیریه استان قرار دارد، بتوانند یکی از قدمگاه های امام رضا(ع) در استان را احیا کنند و با برپایی نمادی حتی مانند سقاخانه در این حرکت فرهنگی بزرگ سهیم باشند.
حال با وجود تصویب ستاد احیای جاده ولایت با حضور وزیر وقت فرهنگ و ارشاد و استانداران مسیر این جاده و با وجود تصویب ستاد استانی آن، چرا نهادهایی مانند راه و شهرسازی و اوقاف که وظیفه ای جز این ندارند، از زیر بار این حرکت بزرگ شانه خالی میکنند؟
و سوال دیگری که مطرح می شود این است که چرا استاندار استان و مدیر کل فرهنگ و ارشاد استان تا کنون هیچ گونه اقدامی برای واداشتن این ادارت به وظایف خود انجام نداده اند و اگر انجام شد و آنها سر پیچی کردند، چرا رسانه ای نکردند که مردم با این گونه مدیران که از خدمت به امام رضا (ع) شانه خالی می کنند، بیشتر آشنا شوند؟
امیدواریم که در سال جدید و به برکت هفته کرامت مدیران استانی کهگیلویه و بویراحمد از خواب غفلت بیدار شده و سعادت حضور امام رضا (ع) را در این خاک درک کنند تا برای عمل به وظیفه شرعی و قانونی خود شانه خالی نکنند.