کد خبر:۲۶۲۸۲۹

روستای ده سرخ یا قریه الحمراء قدمگاه امام هشتم (ع)

روستای ده سرخ در 45 کیلومتری مشهد مقدس مکانی است که امام رضا (ع) در مسیر حرکت خود از مدینه به مرو از آنجا عبور کرده اند و به خواست خدا با دست مبارک ایشان چشمه‌ای در این روستا جوشیدن گرفته است.
روستای ده سرخ یا قریه الحمراء قدمگاه امام هشتم (ع)

گروه فرهنگی «خبرگزاری دانشجو»، خواجه ربیع مشهد قدمگاه امام رضا(ع) بوده است مکانی که در طول سالیان سال مورد غفلت واقع شده است و بسیاری از مردم از وجود آن بی اطلاع هستند.

 

ازاین مکان کرامات بسیاری عنوان شده است شفای بیماران زیادی که در هر کوی و برزن نام این مکان را به طرق مختلف شنیده اند و با حضور در این مکان و نوشیدن آب این چشمه شفای خود را از امام کریم امام رضا(ع) گرفته اند.

 

حجت الاسلام رفعتی، خادم روستای ده سرخ در این زمینه مقاله‌ای را ارائه داده‌اند که در آن به گوشه‌ای از این کرامات و معجزات اشاره شده است.

 

وی در مقاله خود به نام کرامات امام رضا(ع) آورده است: معجزات در مقوله مقابله با مخالفت‌ها به کار می‌رود، اما کرامات جهت تقویت ایمان در قلوب مومنین شکل گرفته است.

 

20 کرامت به واسطه محبت امام رضا(ع) در ده سرخ

 

حجت الاسلام رفعتی در خصوص ده سرخ بیان داشت: این روستا دارای چیزی بیش از 20 مورد کرامات است که به واسطه محبت امام رضا(ع) اتفاق افتاده و شفای عاجل برای بیماران حاصل شده است.

 

این خادم روستای ده سرخ در خصوص حضور امام رضا(ع) در این مکان بیان داشت: در ظهری امام رضا (ع) در مسیر حرکت به مشهد مقدس به این مکان می رسند، در آن زمان این روستا خشک و بی آب و علف بوده است.

 

وی ادامه داد: امام رضا (ع) از صحابه خود تقاضای آب جهت تجدید وضو کردند، اما آبی در روستا پیدا نمی‌شود، امام رضا(ع) با دست مبارک خود زمین را کاویدند و بعد از دقایقی آبی زلال و سرد از دل زمین جوشیدن گرفت؛ آبی که تا به امروز زمین و مردمان این روستا را سیر از رحمت خود کرده است.

 

بسیاری از مردم از وجود این قطعه بهشتی بی‌خبر هستند

 

این روستا در میان دیگر قدمگاه‌هایی که امام رضا(ع) در مسیر عبور خود از آن گذر کرده‌اند مظلوم تر بوده و به دلیل اینکه در مسیر اصلی عبور مردم و زائران در راه مشهد مقدس قرار ندارد دارای زائرین کمتری است.

 

در ابتدای روستا با کوه‌ها، تپه‌ها و زمینی با خاک قرمز رنگ بر می‌خوریم که ما را به نام این روستا که ده سرخ است می‌رساند، خاکی سرخ که محیط را نیز تحت تاثیر رنگ خود قرار داده است.

 

هم چنان که وارد روستا می‌شویم به مکانی می‌رسیم که چند پله رو به پایین می‌خورد و پس از عبور از این پله‌ها وارد مکان حوض مانندی که همان مکان کاویدن زمین با دستان مبارک امام رئوف است می‌شویم.

 

آبی سرد با فشاری قوی از دو قسمت دیوار به بیرون  می‌ریزد و دو مکان دیگر در دل دیوار نیز وجود دارد که آب جاری شده از آن دو چشمه جوشیده با حالت زلالی خاصی در این دو جایگاه کاسه مانند به آرامی وارد می‌شود و زائران برای نوشیدن از آن استفاده می‌کنند.

 

در تحقیقی 12 ساله 16 قدمگاه متبرک به قدوم امام رضا(ع) شناسایی شده است

 

سالاری از محققانی است که 12 سال به پژوهش در مسیر عبور امام رضا(ع) پرداخته و در این خصوص بیان کرده است: پروژه شناسایی قدمگاه‌های مسیر حرکت امام رضا(ع) در ایران در حدود 12 سال وقت برده است، و در این مدت در حدود 16 قدمگاه را در مسیر عبور امام رضا(ع) شناسایی کرده‌ایم.

 

وی ادامه داد: مسیر حرکت امام رضا (ع) از مدینه به مرو سه هزار و چهارصد و پنجاه کیلومتر بوده است، که قسمت عمده آن 850 کیلومتر در کشور عربستان سعودی، 150 کیلومتر در مرز کویت و عراق، 210 کیلومتر در کشور عراق، حدود 2100 کیلومتر در کشور ایران و 150 کیلومتر در کشور ترکمنستان بوده است.

 

این محقق با بیان اینکه 1220 سال است که مسیرهایی برای حرکت امام رضا (ع) مشخص می‌شود، افزود: ما توانستیم 500 کیلومتر از مسیر حرکت امام رئوف را مورد مطالعات میدانی خود قرار داده و به مسیرهایی رسیدیم که توان عبور با وسیله در آن نبوده و گاها 100 کیلومتر پیاده روی می‌کردیم.

 

تاریخ دقیق حرکت امام رضا(ع) از مدینه به مرو 5 تیر سال 90شمسی است

 

 وی زمان حرکت امام رضا(ع) از مدینه به مقصد مرو را 5 تیر سال 90 شمسی اعلام و ادامه داد: اولین قدمگاه امام رضا(ع) در بهمن شیر بین آبادان و خرمشهر، قدمگاه بعد در شمال بهبان پشت کارخانه سیمان بهبان در کنار ایل ساسانی قرار داشته است.

 

این محقق و پژوهشگر بیان داشت: از این به بعد تا حدود 3 سال سرگردان بودیم تا اینکه از تنگ تکاب به سمت یاسوج رفتیم و در سده اقلیم نیز قدمگاه دیگری را کشف کردیم.

 

سالاری با عنوان اینکه در سال 87 در دفاعیه خود مسیر عبوری برای امام رضا(ع) را تا حدودی مشخص کردیم، بیان داشت: مسیر عبور امام هشتم از تنگه تکاب یاسوج و سده اقلیم می‌گذرد و البته قدم گاه بعدی علی بن موسی الرضا(ع) پس از این مکان در یزد واقع و پس از آن به قدمگاهی در ده شیر می‌رسیم.

 

قدمگاه توران پشت در میان مردم ناشناخته است

 

وی محل عبور امام هشتم (ع) را توران پشت نامید که بسیاری از مردم از آن آگاه نبوده و کمتر مورد استقبال واقع شده است، که این قدمگاه نیز دارای چشمه‌ای است که از دل سنگ جوشیده و از کرامات امام رضا(ع) است.

 

این محقق و پژوهشگر قدمگاه بعدی در مسیر عبور امام رضا(ع) را اسلامیه دانست که در مسیر ماشین‌های عبوری قرار دارد و مورد توجه مردم بوده و پس از آن تفت محل عبور امام رئوف است که به نام قدمگاه امام علی (ع) گذاشته شده که با توجه به نیامدن امام علی(ع) ایران باید قدمگاه امام رضا(ع) باشد.

 

سالاری قدمگاه بعد را به نام فورت در استان یزد نامید و گفت: که در آنجا حمامی است که کرامات بسیاری در این حمام در زمان حضور امام رضا(ع) صورت گرفته است.

 

وی ادامه داد: در بسیاری از نقل قول ها آمده است که حاضران در حادثه طبس نوری سبز را مشاهده کرده اند که احتمالا باید به دلیل عبور امام رضا (ع) بر اساس برخی منابع از این مکان باشد که پس از این می‌رسیم به قدمگاه نیشابور که در کوه میناب قرار دارد.

 

مستند‌ترین قدمگاه در طول 12سال تحقیق قدمگاه ده سرخ است

 

این محقق به دوران سلطنت شاه عباس اشاره کرد و افزود: کاروان امام رضا(ع)  در هنگام ورود به نیشابور در کنار کاروان محمد محروق در نیشابور سکنا می گزینند، چهار قنات در آن مکان وجود داشته است به نام اسپریس که شناخته شده‌ترین قدمگاه در ایران همین قدمگاه نیشابور است.

 

این محقق مستند ترین قدمگاه را در طول 12سال تحقیق ده سرخ دانست و گفت: در سال 82 این مکان را به عنوان یک پروژه گردشگری حفظ و تصویب مجلس شورای اسلامی شده است.

 

ارائه دهنده مقاله جاده ولایت در پایان به اشارات شیخ عباس قومی در کتاب تحفه طوس پرداخت و بیان داشت: در این کتاب از ربیع صحبت به میان می‌آید و مستند شده است که امام رضا (ع) فرمودند: در خراسان اگر به هیچ چیز نرسیدیم حداقل به زیارت ربیع رفتیم که مشخص است امام رضا(ع) ازخواجه ربیع نیز عبور کرده‌اند و این مکان نیز قدمگاه امام رضا(ع) بوده است.

 

چشمه امام رضا (ع) شفا دهنده بسیاری از درد‌های مردم

 

آنچه از این صحبت‌ها بر می‌آید این است که ده سرخ دارای اهمیت بسیاری در تاریخ حرکت امام رضا(ع) از مدینه به مرو است، مکانی که در آن امام هشتم (ع) برای اقامه نماز در این روستا سکنا و برای تجدید وضو از صحابه خود طلب آب کردند.

 

اما در روستا آبی یافت نمی‌شود و امام رئوف به امر خدا زمین را با دست می‌کنند و آبی سرد و زلال جهت وضو از زمین می‌جوشد که تا همین امروز به قوت خود باقی و نامش چشمه امام رضا(ع) و شفا دهنده درد‌های بسیاری از زائران خود بوده است.

 

تخت امام مکان قرائت نماز ظهر و عصر علی بن موسی الرضا(ع) در ده سرخ

 

نقل است امام غریبان در این روستا در مکانی که اکنون نامش را تخت امام گذاشته‌اند نماز ظهر را به جماعت برای یاران خود قرائت کرده اند و امروزه این مکان تقریبا دست نخورده در مساحتی 600 متری در احاطه درختان عظیم و قدیمی در این روستا قرار دارد.

 

در ده سرخ امام زاده‌ای به نام عبدالعزیز بن موسی بن جعفر که برادر امام رضا(ع) می‌باشد دفن و محل زیارت و حاجت خواهی بسیاری از عاشقان شیعه و سنی می‌باشد.

 

نقدی از دیگر محققان در خصوص ناشناخته بودن این مکان مهم عبادی و سیاسی در تاریخ هجرت امام رضا(ع) از مدینه به مرو می‌گوید: بسیاری این مکان مهم را دنباله نیشابور ذکر کرده‌اند که این اشتباهی بزرگ است؛ اشتباهی که متاسفانه صدا و سیما نیز در مستندات خود به آن دامن زده است.

 

دلیل مظلومیت ده سرخ بی‌توجهی مسئولان است

 

وی ادامه می‌دهد: یکی از مهمترین دلیل مظلومیت ده سرخ علاوه بر بی‌توجهی مسئولان مربوطه و تبلیغات ضعیف، دور بودن این روستا از جاده اصلی و محل رفت و آمد سواری‌های عبوری است و به همین دلیل بسیاری از مردم از وجود چنین جایگاه مهمی بی‌خبر هستند.

 

این محقق که مقاله‌ای با عنوان ده سرخ مقدس را ارائه داده است، گفت: بسیاری با اشتباه نام این ده را سرخک می‌گذارند؛ در حالی که پس از کشتار فجیح مردم ده توسط خوارج نام ده به دلیل وجود کوه‌های سرخ و خاک قرمز رنگش به ده سرخ تغییر پیدا کرد.

 

در بازدید از این روستا از غاری دیدن کردیم که در آن انسان‌های قدیم زندگی می‌کردند، غاری با ارتفاع حداکثر 60 سانتی متر که احتمالا افراد این روستا از ترس حملات وحشیانه خوارج و دیگر شورشیان برای امنیت خود در دل کوه آن را اینچنین تنگ و کم ارتفاع ایجاد کرده‌اند، این غار در سه سال اخیر شناسایی شده و دارای حفر‌های بسیار تنگ و تو در تو است که موجب تعجب بازدیدکنندگان می‌شود.

ارسال نظر
captcha
*شرایط و مقررات*
خبرگزاری دانشجو نظراتی را که حاوی توهین است منتشر نمی کند.
لطفا از نوشتن نظرات خود به صورت حروف لاتین (فینگیلیش) خودداری نمايید.
توصیه می شود به جای ارسال نظرات مشابه با نظرات منتشر شده، از مثبت یا منفی استفاده فرمایید.
با توجه به آن که امکان موافقت یا مخالفت با محتوای نظرات وجود دارد، معمولا نظراتی که محتوای مشابهی دارند، انتشار نمی یابد.
پربازدیدترین آخرین اخبار