گروه اجتماعی «خبرگزاری دانشجو»؛ زهرا مهاجری - لغو مصوبه های دولت پیش توسط دولت دکتر روحانی، چیز تازه و عجیبی نیست. از روزی که این دولت بر سر کار آمد تا به امروز، شاهد لغو و تغییر بسیاری از مصوبات با این ادعا که آنها بار مالی برای دولت داشته اند و یا کارشناسی نشده بوده اند، بوده ایم.
مصوبه تغییر ساعت کاری نیز از این سنت لغو و تغییر و کارشناسی شدن در امان نماند و دولت روحانی مصوبه دولت احمدینژاد برای ساعت کار را لغو کرده و ساعت کار ادارات را افزایش داد.
این در حالی بود که در سال 90، دولت احمدی نژاد ساعت کار ادارات دولتی پایتخت را با هدف کم کردن آلودگی هوای تهران و کاهش ترافیک صبح و عصر تغییر داد که این کار به پیشنهاد استانداری تهران و کمیته مبارزه با آلودگی هوا صورت گرفت.
در بخشنامه ای که از سوی معاونت توسعه مدیریت و سرمایه انسانی رئیس جمهور ابلاغ شده آمده است: « با عنایت به استعلام های بعمل آمده از سوی دستگاه های اجرایی در خصوص ساعات کار ادارات شهر تهران موضوع بخشنامه شماره 1445/200 مورخ 28/1/1390 این معاونت، همچنین پیرو گزارش های مراجع قانونی ذیربط منجمله تاکید دیوان محسبات کشور طی نامه شمراه 60/40000 مورخ 3/2/1390 در مورد رعایت مفاد ماده 87 قانون مدیریت خدمات کشوری و تبصره های آن به اطلاع می رساند، موضوع بخشنامه یاد شده مربوط به شرایط بحرانی و اضطرار در هوای شهر تهران بوده و اجرای این مصوبه در شرایط فعلی موضوعیت ندارد. لذا کلیه دستگاه های اجرایی موظفند ساعات کار ادارات شهر تهران را با رعایت ماده 87 قانون مدیریت خدمات کشوری و تبصره های ذیل آن و مصوبات هیئت محترم وزیران با موضوع ساعات آغاز به کار ادارات ومشاغل در شهر تهران در سقف 44 ساعت در هفته تنظیم و اجرا نمایند.»
این بخشنامه در پی یک کار کارشناسی منتشر و ابلاغ شد و بر اساس آن استانداری تهران در ابلاغیه ای خطاب به رؤسای دستگاه های اجرایی شهر تهران، از آن پس ساعت کار کارکنان ادارات مستقر در شهر تهران از ساعت 7:30 تا 16:15 تعیین کرد و عملا ساعت کار کارمندان ادارات دولتی تهران هر روز 8 ساعت و 45 دقیقه مقرر شد.
هنوز مهر این بخشنامه خشک نشده بود که رییس پلیس راهنمایی و رانندگی تهران از شدت گرفتن ترافیک خبر داد و تلویحا اعلام کرد که با توجه به این ساعت کاری، دیگر کاری از دست پلیس هم برای این ترافیک برنخواهد آمد.
سردار رحیمی پیشبینی کرد که پیک ترافیک صبحگاهی از روز یکشنبه 31 شهریور از ساعت 6 تا 9 و عصرگاهی نیز از ساعت 16 تا 20:30 باشد و ادامه داد: «با توجه به این که ساعت کار ادارات در تهران به ساعت 16 افزایش یافته است و با توجه به تقارن ترافیک عصرگاهی با تعطیلی ادارات پیشبینی میکنیم، بار ترافیک عصرگاهی به شدت افزایش یافته و شاهد بار ترافیک سنگینی در این ساعات باشیم».
یک هفته پس از این جریان و در آمدن صدای شهروندان و نارضایتی های تمام نشدنی آن ها از ترافیک پایتخت، دبیر شورای عالی ترافیک گفت: باید مدتی از زمان اجرای آغاز به کار همزمان ادارات و مدارس بگذرد، اثرات آن بررسی شود و نسبت به تغییر ساعات کار آنها اقدام کرد.»
صارمی در مورد کاهش ساعات اداری در سال 89 نیز گفت که این این تصمیم به دلیل آلودگی و وارونگی هوا صورت گرفت و ادامه ی آن مغایر قانون بود چرا که کارمندان باید در هفته 44 ساعت کار کنند.
این مقام مسئول معتقد بود که باید 20 روز از اجرای طرح جدید افزایش ساعت کاری بگذرد تا بتوان در مورد چند و چون اجرای آن نظر داد!
نوبخت، سخنگوی دولت و سرپرست معاونت توسعه مدیریت و سرمایه انسانی رییس جمهور هم از مطالعه ی دقیق دولت در این قضیه خبر داد و گفت: «متاسفانه مطالعات انجام شده در ماههای گذشته بیانگر واقعیتی مبنی بر اینکه تعداد ساعات کار کارکنان دولت بر اساس مصوبه صریحی که در ماده 87 قانون خدمات کشوری وجود دارد، باید 44 ساعت باشد، اما عملا کمتر از 44 ساعت است».
ده روز پس از این اظهارنظر و در پی ادامه ی اعتراضات به تغییر ساعت کاری، دکتر روحانی ساعت جدیدی برای آغاز به کار دستگاه های اجرایی، سازمانها و مراکز آموزشی و خدمات درمانی، بانکها و واحدهای نظامی تصویب و ابلاغ کرد.
بر این اساس ساعات آغاز به کار دستگاههای اجرایی و مراکز آموزش عالی و پژوهشی و بخشهای آموزش وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی ساعت 8 صبح، مدارس ساعت 7:15 تا 7:45 صبح، بانکها ساعت 7:30 صبح و واحدهای نظامی در ساعت 6:30 تا 7 صبح تعیین شد.
همان روز، پلیس راهور اعلام کرد که از ترافیک عصرگاهی به خاطر تغییر ساعت کاری ناراضی است و به به همین خاطر طرح هایی را به وزارت کشور پیشنهاد داده تا این مشکل حل شود.
این مقام مسئول با بیان این که اکثر مدارس از ساعت 8 تا 4 بعداز ظهر فعالیت می کنند و ساعات تعطیلی ادارات و مراکز تجاری هم با این ساعت تطابق دارد، برای ترافیک سنگین عصرگاهی پایتخت ابراز نگرانی کرد.
حال با توجه به موج جدید آلودگی هوای پایتخت که وضعیت تهران را به مرحله اضطرار نزدیک کرده است، احتمالا باز هم شاهد تصمیمات جدیدی از سوی استانداری برای تغییر ساعت کاری و رفع این آلودگی خواهیم بود.
حال سوال اینجاست، دولت تدبیر که با ادعای کار کارشناسی و نگاه همه جانبه، بر بسیاری از مصوبات قبلی خط می کشد و مدعی است که صدای صاحبنظران را می شنود و از نقد دلسوزان استقبال می کند، چطور بدون کار کارشناسی و پیش بینی های لازم، اقدام به افزایش ساعت کاری کرد که دو هفته بعد حرف خودش را نقض و اصلاح کند و این شبهه را به وجود بیاورد که سایر تصمیم هایش نیز عجولانه و بدون تدبیر است
با اضافه شدن ساعت كاري ميزان كار افزايش پيدا نكرده فقط خستگي زياد براي كارمندان، از دست رفتن شغل دوم با توجه به اوضاع مالي ضعيف كارمندان و همچنين بار مالي زياد براي روشن ماندن برق و كامپيوترها و نيز ترافيك شديد و آلودگي هوا را به همراه دارد