سیدمجتبی عقیلی در گفتوگو با خبرنگار «خبرگزاری دانشجو» در گرگان با اشاره به آیات و روایات متعدد وظیفه دانشگاهیان را در عصر کنجکاوی علمی، تکیه بر معارف اصیل اسلام و قرآن کریم در جهت کشف علوم و روابط علت و معلولی پدیده های جهان هستی خواند.
وی همچنین بیان داشت: نتیجه این تفکر، برتری علمی و معنوی دانشمندان متفکر است که جامعه را به سعادت واقعی رهنمون می سازد.
رئیس دانشگاه پیام نور گرگان با اشاره به بیانات مقام معظم رهبری مبنی بر برگزاری کرسی های آزاداندیشی در سطح دانشگاه ها تصریح کرد: بیانات معظم له مؤیداین موضوع است که در دنیای امروز که موشکافی علوم مورد توجه است مسلمانان که خود بهره مند از ذخائر غنی فکری و استعدادهای درخشانند لازم است با تکیه بر داشته های خود و انجام پژوهش و تحقیق در علوم به درک واقعی رسیده و قله های علمی را فتح کنند.
عقیلی لازمه رسیدن به جایگاه تولیدکنندگی علم به جای مصرف علوم دیگران که خالی از انحرافات معنوی و خطاهای مادی نیست را تعقل در آیات خدواند متعال به عنوان علم مطلق و روایات ائمه اطهار به عنوان راهنمای استفاده ازاین سرمایه هستی بخش دانست و گفت: آزاداندیشی پیرامون آیه های منزل الهی و دقت و موشکافی در آن، برای رسیدن به کمال انسانی است.
وی در بیان اهمیت آزادی و آزاداندیشی گفت: تصور عمومی و رایج این است که آزاداندیشی یکی از پیش شرطهای تعقل است که با کمی دقت آشکار میشود که لجاجت بر آزاداندیشی روی دیگر سکه خارجدینی است.
رئیس دانشگاه پیام نور گرگان تصریح کرد: آزاداندیشی مرکب از دو جزو آزادی به علاوه تعقل است که منظور آزاد بودن در ترکیب آزاداندیشی است نه آزادی به مفهوم سیاسی، یعنی انسان باید برای اندیشیدن فارغ از تعلقات باشد.
عقیلی تأکید کرد: مقام معظم رهبری از آزادی انسان از چیزهایی برای اندیشیدن سخن می گویند که یک مفهوم انسان شناختی است نه بی بند و باری اخلاقی و سیاسی.
وی در تشریح اندیشیدن در واژه مرکب آزاداندیشی نیز گفت: مراد از تعقل یا اندیشیدن این است که تعقل باید فارغ از هرگونه مفروضات و تعلقات انسان اندیشمند باشد.
رئیس دانشگاه پیام نور گرگان در ادامه گفت: بنابراین تولید علم نیازمند بستر سازی برای تفکر آزاد و بیان آن البته مبتنی بر معروف های کلان اندیشه ای است.
کرسی های آزاداندیشی نیازمند تفکر متعهدانه توأم با تخصص ارزشمند
عقیلی بیان داشت: در یک بررسی اجمالی و رسانهای مشخص میشود یک سری چهرههای ثابت شرکت کننده در کرسیها در کل کشور در میان اساتید و دانشجویان وجود دارند که بعضی از آنها چهرههایی هستند که بحثهای عالمانه دارند و بعضی از آنها مناظره را تبدیل به رینگ بوکس سیاسی آکادمیک میکنند!
وی ادامه داد: باید با ایجاد انگیزش برگزاری دورههای آموزشی و پخش نمونههای موفق صحبتهای دانشجویی به رفع این مشکل همت گماشت، دانشجویان متدین ما باید بدانند دفاع از مبانی دینی و مرزبانی ایدئولوژیک و اصل امر به معروفهای کلان اندیشهای نیز جزو تکالیف شدنی و در دسترس است که با اندک پیگیری هایی قابلیت تحقق خواهد داشت.
رئیس دانشگاه پیام نور گرگان به چند نکته در انتخاب داور کرسی های آزاداندیشی اشاره کرد و گفت: اندیشه آزاد امکان کشف روابط و قوانین حاکم بر جهان و تدبیر آفرینش را مهیا ساخته و حقیقت علوم را روشن می کند؛ بنابراین فکر سالم، علم کامل و عمل دقیق و به عبارت دیگر تفکر متعهدانه توام با تخصص ارزشمند، لازمه کرسی های آزاداندیشی است.