کد خبر:۲۷۵۴۳۰
نشست صمیمانه با هنرمندان دارای نشان هنری – 4

شاکری: ادبیات کشور نباید دولتی باشد/ قزوه: سبک ادبیات انقلاب اسلامی بزودی ایجاد می‌شود

احمد شاکری با بیان اینکه این موضوع که ادبیات نباید دولتی باشد را قبول دارم، گفت: تشکل‌های آزمون پس داده باید به نحو واقعی حمایت شوند.

به گزارش خبرنگار فرهنگی «خبرگزاری دانشجو»، نشست صمیمانه سیدعباس صالحی، معاون فرهنگی وزیر ارشاد با اهالی قلم دارای نشان درجه یک هنری شب گذشته در سالن اجتماعات سرای اهل قلم برگزار شد.

 

قزوه: قطعا ادبیاتی به عنوان ادبیات انقلاب اسلامی بزودی ایجاد می‌شود


در این مراسم علیرضا قزوه با بیان اینکه نشان درجه یک هنری دارم، گفت: یکی از این درجه ها را همین اواخر دریافت کردم؛ به عقیده من وزارت ارشاد باید از افرادی که می خواهد به آنها درجه یک هنرمندی بدهد، بخواهد که آنها حداقل یک کتاب با موضوع آشنایی با ادبیات معاصر بنویسند.
 
رئیس مرکز آفرینش های حوزه هنری با اشاره به حضور طرح کتاب تکا اظهار داشت: من این طرح  را در زمان حضور محسن پرویز در وزارت ارشاد مطرح کرده بودم و نمی دانم چرا این طرح در زمان آقای دری متوقف شد؛ البته اصل این طرح برای محمدرضا حکیمی بود که آن را در سال های 64 و 65 مطرح کرد؛ این طرح بسیار خوبی بود که متاسفانه متوقف شد.
 
وی با بیان اینکه طرحی دیگری را برای بهبود وضعیت هنر دارم که آن را با آقای مجتبی رحماندوست و عده ای از نمایندگان کمیسیون فرهنگی مجلس در میان گذاشته ام، افزود: بارها به خدمت مقام معظم رهبری رفته ایم، علاوه بر آن در حوزه هنری نیز با انبوه نامه های هنرمندان مواجهیم که مشکلاتشان را برای ما بازگو کرده اند؛ تا چه زمانی باید برای تامین بودجه هنرمندان از بودجه های ارشاد و بیت مقام معظم رهبری استفاده کنیم؟ به عقیده من اگر حق تالیف پنج درصدی را برای کسانی که آثار مولفانی را چاپ می کنند که دیگر زنده نیستند مانند آثار مولوی، حافظ و حتی قیصرامین پور در نظر بگیریم، می توانیم در طول یک سال به بودجه ای بالغ بر 10 میلیارد تومان برسیم؛ طبیعتاً چنین بودجه ای می تواند از معضلات درمانی و سایر مشکلات هنرمندان بکاهد.
 
قزوه در همین زمینه افزود: اگر چنین طرحی اجرایی شود، دیگر نیازی نیست که ارشاد پولی را برای درمان و سایر مشکلات هنرمندان بپردازد؛ افق هنرمندان در کشور ما بسیار بالاست و ما در کشوری فعالیت می کنیم که زبان اصلی اش فارسی است و آثار بسیاری از نویسندگان ما در کشور هند ترجمه و به چاپ رسیده است.


رئیس مرکز آفرینش های حوزه هنری افزود: امروزه ادبیات کشور ما این توانایی را دارد که به سایر زبان های دنیا ترجمه و چاپ شود.
 
وی در پاسخ به صحبت های محمدعلی بهمنی اظهار داشت: وقتی حکمی را از دست وزیر فرهنگ دریافت می کنیم به معنی این است که ما این فرد را به عنوان وزیر فرهنگ کشورمان قبول داریم.
 
قزوه یادآور شد: در جلسه ای که با حضور وزیر سابق ارشاد در باغ زیبا برگزار شد، یکی از شعرا در این جلسه شرکت نکرد؛ به عبارت دیگر اگر فردی را قبول ندارید پس در جلسه ای که وی حضور دارد هم شرکت نکنید و اگر غیر از این است، قطعاً وی را در هر سمتی که است، قبول داریم.
 
رئیس مرکز آفرینش های حوزه هنری در پاسخ به صحبت های اسدالله شعبانی مبنی بر اجازه انتشار اشعار اخوان ثالت و ... در کتاب های درسی افزود: ما هم افرادی مانند اخوان ثالث و احمد شاملو را قبول داریم، اما آیا واقعا آنها پا به پای انقلاب اسلامی پیش آمده اند؟ قطعاً ما نباید بچه های انقلاب را نادیده بگیریم؛ چرا که افق های بسیار روشنی در انتظار ادبیات است.
 
وی همچنین در پاسخ به صحبت های احمد شاکری با بیان اینکه ماه آینده سمینار داستان نویسی را در سمنان برگزار خواهیم کرد، گفت: نباید همه درخواست هایمان را از وزارت ارشاد مطالبه کنیم؛ چرا که نهادهای دیگر مانند انجمن قلم ایران، حوزه هنری و ... نیز باید در حوزه ادبیات فعالیت کنند.
 
قزوه با بیان اینکه در راسته خیابان انقلاب کتاب های احمد شاملو، احمدرضا احمدی و ... به راحتی یافته می شوند، در حالی که کتاب هایم با وجود اینکه به چاپ می رسند، ولی نمی توان آنها را به راحتی پیدا کرد، افزود: ما با ادبیات انقلاب چه کرده ایم؟ آیا واقعاً ادبیاتی با عنوان ادبیات انقلاب وجود دارد یا خیر؟ در حقیقت ادبیاتی با این عنوان وجود دارد و ما نباید آن را کنار بگذاریم؛ در واقع ما باید این دوره را به عنوان دوره ادبیات انقلاب اسلامی نامگذاری کنیم.
 
رئیس مرکز آفرینش های حوزه هنری با اشاره به ارسال نامه هایی به مقام معظم رهبری درباره برخی از شعرا گفت: ما نامه هایی را به رهبر معظم انقلاب نوشتیم و از ایشان خواستیم که بگویند فروغ فرخزاد عاقبت بخیر شد و رهبری نیز این مطلب را عنوان کردند؛ علاوه بر آن ما با شاعرانی همچون اخوان ثالت مشکلی نداریم؛ همان طور که می بینید تمام اشعار این شعرا به چاپ رسیده است.


وی در همین زمینه افزود: در واقع می توان گفت که اشعار اخوان ثالت و امثال آن در دوره بیداری ادبیات انقلاب به چاپ رسیده است؛ ما باید دوران بعد از اخوان ثالت ها را نامگذاری کنیم که خوشبختانه امروزه مقدمات این کار فراهم شده است.
 
قزوه در پایان خاطرنشان کرد: بزودی سبکی با عنوان ادبیات انقلاب شکل خواهد گرفت؛ همان طور که سبک خراسانی و سایر سبک های ادبیات در کشورمان شکل گرفته است.

 

شاکری: ادبیات کشور ما نباید دولتی باشد

 

در ادامه احمد شاکری که به تازگی نشان درجه یک هنرمندی را دریافت کرده است، گفت: من در انتخابات به آقای روحانی رأی ندادم، اما وی منتخب مردم ایران بوده و با تنفیذ رهبری رئیس جمهور ایران محسوب می‌شود، به این معنا که ایشان رئیس جمهور همه مردم هستند. قطعاً در این جلسه بنا نیست مطالبات جزئی مطرح شود، بلکه آمده‌ایم کمک کنیم تا راه را بهتر بپیماییم، چه رأی داده باشیم و چه نداده باشیم.


وی افزود: در این نشست عنوان شد از رئیس جمهوری که به آن رأی نداده‌ام، نشان دریافت نمی‌کنم؛ این سخنی نارواست؛ زیرا قطعاً این فرد او را رئیس جمهور خود نمی‌دانسته است.


این نویسنده کشورمان با بیان اینکه چکیده 15 سال تامل در حوزه داستان را در 10 بند بیان می کنم، افزود: سعی می‌کنم با این موارد سخنانی ارائه کنم: اول مسائل حقیقی حوزه ادبیات پنهان و مغفولند؛ زیرا رسانه‌ها دنبال مسائل حقیقی از حوزه ادبیات نیستند، اما یکی از مقولات ممیزی است، پیش از انتخابات مسئله اساسی فرهنگ است تا پس از آن، که ممیزی را چه کنیم، برداریم، شل کنیم، روش را عوض کنیم و ... لذا خیلی جلسات شما را به سمت مسائل حقیقی هدایت می‌کند، لزوماً شاعر به ما هو شاعر، آگاه به مسائل شعر نیست، نویسنده نیز این گونه است، تحلیل‌گر ادبیات نیست، لذا چنین جلساتی با حضور همین جمع و حضور منتقدان و پژوهشگران در دانشگاه‌ها، دریچه دید شما را فراتر می‌کند.


شاکری در ادامه با بیان اینکه رسانه گمان می‌کند نویسنده از آن جهت که اثری خلق کرده می‌تواند مکتب ارائه دهد، در حالی که این گونه نیست، اظهار داشت: مطلب دیگر کرامت اجتماعی است که باید مدنظر قرار گیرد؛ اینکه عنوان می‌شود نام صادق هدایت و یا افرادی از این قبیل در کتاب ها بیاید، باید بگویم مگر صادق هدایت چه خدمتی به این مردم کرد که انتظار داریم در کتب درسی درج شود و بچه‌ها با هرزه‌نگاری و خرافه‌نگاری او آشنا شوند؟ موضوع دیگر پرهیز از توجهات سطحی به حوزه ادبیات است.


وی در همین زمینه افزود: در این بخش بد نیست منصفانه قضاوت کنیم؛ تعداد آثاری که به آنها مجوز داده می‌شود چندین برابر آثاری هستند که ممنوع می‌شوند، بنابراین نباید مسیر را به ممیزی منتهی کنیم؛ زیرا ممیزی مسئله جدی کشور ما نیست و نگاه سطحی است؛ زیرا ادبیات در یک کشور با نظریه‌پردازی تفسیر می‌شود، البته نگاه بنیادی بسیار مهم است مثلاً آقایانی که آثارشان در سایر کشورها منتشر شده است چه گلی بر سر ادبیات ما زده‌اند! من می‌گویم ممیزی سطحی مقابل هرزه‌نگاری‌ها را می‌گیرد.

 

این نویسنده کشورمان با بیان اینکه پرهیز از سیاست جشنواره‌ای رویه غلطی است که در ادبیات ما وجود دارد، تصریح کرد: گمان می‌کنیم با جشنواره عقب‌ماندگی‌مان برطرف می‌شود، اما آیا 110 سکه جایزه جلال آل احمد که به کمتر کسی داده می‌شود، ادبیات ما را شکوفا کرده است؟ جشنواره‌های ادبی یک ویترین هستند، در حقیقت یک نمایش ساده‌انگارانه از توفیقات ادبی است، اما می‌گویم جشنواره ها راه تنفس ادبیات را بسته‌اند.


شاکری با بیان اینکه چون ما با بحران مواجهیم از این رو جامعه نیازمند نقد است و نقد هم چشم بیدار ادبیات می باشد، ادامه داد: از این رو باید اتاق فکر، برنامه‌ریزی، چشم‌انداز و افق نگر در برنامه ادبیات کشور و نیز برقراری پیوند عمیق میان ادبیات انقلاب و مجامع دانشگاهی تشکیل شود.


وی با بیان اینکه این موضوع که ادبیات نباید دولتی باشد را قبول دارم، افزود: تشکل‌هایی که آزمون پس داده اند باید به نحو واقعی حمایت شوند.


این نویسنده کشورمان در پایان با تأکید بر اینکه باید به انتقاد آثار به کشورهای فارسی زبان همچون لبنان و عراق که با فرهنگ عاشورایی قرابت دارند، اهمیت دهیم، گفت: ترجمه بی‌ضابطه وضعیت ادبیات ما را خراب‌تر می‌کند، از این رو ارشاد که به منابع مالی دسترسی دارد، می‌تواند در این راستا فعالیت کند.

ارسال نظر
captcha
*شرایط و مقررات*
خبرگزاری دانشجو نظراتی را که حاوی توهین است منتشر نمی کند.
لطفا از نوشتن نظرات خود به صورت حروف لاتین (فینگیلیش) خودداری نمايید.
توصیه می شود به جای ارسال نظرات مشابه با نظرات منتشر شده، از مثبت یا منفی استفاده فرمایید.
با توجه به آن که امکان موافقت یا مخالفت با محتوای نظرات وجود دارد، معمولا نظراتی که محتوای مشابهی دارند، انتشار نمی یابد.
پربازدیدترین آخرین اخبار