مسئول اداره سلامت مادران وزارت بهداشت گفت: با وجود قوانین و مقرراتی که وزارت بهداشت مشخص کرده است، در بیمارستانهای آموزشی و درمانی که مربوط به ...
به گزارش خبرنگار اجتماعی «خبرگزاری دانشجو»، دکتر فرحناز ترکستانی مسئول اداره سلامت مادران وزارت بهداشت در کنفرانس علمی یک روزه زایمان فیزیولوژیک که امروز صبح در مرکز همایشهای رازی دانشگاه علوم پزشکی ایران برگزار شد گفت: کاهش مرگ و میر مادران و کاهش عوارض ناشی از زایمان یکی از رسالتهای اداره سلامت مادران وزارت بهداشت است.
وی با اشاره به اجرای برنامه سلامت افزود: مراقبتهای ادغام یافته مادران در بیمارستانهای دوستدار مادر میتواند موجب کاهش میزان مرگ و میر مادران در زمان بارداری شود همچنین زایمانها باید توسط افراد دوره دیده و متخصص در مراکز مجهز صورت گیرد.
ترکستانی با اشاره به اقداماتی که در بیمارستانهای دوستدار مادر باید انجام بگیرد گفت: ارائه مراقبتهای مامایی دسترسی به خدمات تخصصی مامایی، ارائه خدمات مراقبتی و فوریتهای مامایی، آموزش کارکنان در مورد کاهش شدت درد آموزش آمادگی برای زایمان رعایت حریم خصوصی و خودداری از مداخلات پزشکی باید در بیمارستانها صورت بگیرد.
وی در خصوص نظام کشوری مراقبت از مادران گفت: ما به دنبال این هستیم که در این همایشها و سمینارها به مطالبی دست پیدا کنیم که موجب کاهش میزان مرگ و میر ناشی از عوارض بارداری از طریق کشف سیری که هر مادر تا زمان زایمان طی میکند.
مسئول اداره سلامت مادران وزارت بهداشت گفت: در این نظام چرخه مراقبت با مرگ مادر آغاز میشودو در مرحله بعد پیشگیری صورت میگیرد و به جمعآوری اطلاعات پرداخته میشود در صورتی که این راه یک راه غلطی است.
وی به بررسی شاخص های هدف کلی برنامه پرداخت و گفت: براساس برنامه پنجم توسعه هزاره نسبت مرگ مادران باید در فاصله سال های 1990 تا 2015 به یک چهارم رقم سال 1990 رسانده شود.
ترکستانی با اشاره به آمار مرگ و میر سال 1391 گفت: در این سال 278 مرگ مادر در کل کشور داشتیم که باید این رقم را کاهش دهیم.
وی در خصوص تهیه مجموعه آموزشی گفت: این برنامه آموزشی باید به تمام مناطق و روستاهای کشور ارسال شودو یک راهنمای کشوری برای خدمات مامایی باشد.
مسئول اداره سلامت مادران وزارت بهداشت در ادامه بیان کرد: در زمینه خدماترسانی به مادران باردار پروتکل ملاحظات بالینی هنگام زایمان برای مادران که وابسته به موادمخدر بودند نیز تهیه دیده شده است که در اختیار ماماها قرار میگیرد همچنین مجموعه مراقبتهای ادغام یافته توسط کتاب سلامت مادران برای رابطین سلامت تهیه و به آنها ارسال میشود.
وی با اشاره به بیمارستانهایی که لوح سلامت مادران را دریافت کردهاند گفت: در سال 91 هیچ لوحی به بیمارستانها در این خصوص داده نشد در صورتی که در سال 90 به هشت بیمارستان این لوح داده شد و این به خاطر افزایش تعداد سزارین زنان است.
ترکستانی با اشاره به کاهش شاخصههای سزارین گفت: ده درصد از زایمانهای هر بیمارستان که قبلا به صورت سزارین صورت میگرفته باید کاهش یابد که این اتفاق در سال 91 در هیچ بیمارستانی رخ نداده است.
وی با اشاره به 111 متخصص زنان و زایمانی که توانستهاند بیماران خود را به زایمان طبیعی تشویق کنند گفت: علیرغم اینکه تعداد سزارینها در کشور افزایش یافته است اما 111 متخصص در کشور بیماران خود را به زایمان طبیعی تشویق کردهاند که این جای سپاس و قدردانی دارد.
مسئول اداره سلامت مادران وزارت بهداشت در خصوص عوامل خطری که موجب مرگ مادر میشود گفت: 61 درصد از مرگ و میر مادران افرادی بودند که در شهرها اقامت داشتند 24 درصد آنها بارداری اول 18 درصد آنها بارداری پنجم به بالا 79 درصد آنها بارداری خواسته داشتهاند.
وی در ادامه افزود: 79 درصد موارد مرگ و میر مادران مربوط به زنانی می شود که مراقبتهای پیش از بارداری نداشتند و 73 موارد مربوط به زنانی است که دارای فاکتور خطر بودند در 29 درصد موارد مرگ در زمان بارداری رخ داده است.
ترکستانی با اشاره به تاثیر بیمارستانها در میزان مرگ و میرها گفت:39 درصد مرگ و میرها در بیمارستانهای آموزشی و درمانی 28 درصد مرگ و میرها در بیمارستانهای درمانی 10 درصد آنها در بیمارستانهایی که مربوط به تامین اجتماعی میشود 10 درصد آنها به بیمارستانهای خصوصی 2 درصد مربوط به موسسات خیریه و یک درصد مربوط به سایر ارگانها و بیمارستانهاست.
وی در ادامه تصریح کرد: در بیمارستانهای آموزشی و درمانی در اجرای قوانین ضعف بیشتری مشاهده میشود که این نیاز به رسیدگی بیشتری دارد.