گروه فرهنگی «خبرگزاری دانشجو»؛ امر به معروف و نهی از منکر یک سنت حسنه است که همچون خون در پیکره دین جریان دارد و ضامن حیات اسلام است و یکی از احکام عملی شیعیان محسوب می شود. اگر کسانی چون امام حسین(ع) نبودند و قیام عاشورایی در کار نبود قطعاً امروز ارزش های الهی و انسانی معنایی نداشت، انقلاب اسلامی ایران هم یکی از ثمرات و برکات این اصل است که توسط امام (ره) به پیروزی رسید و هم اکنون هم به همت رهبر معظم انقلاب اسلامی به راه خود ادامه می دهد.
بنابراین با توجه به اهمیت این سنت حسنه و از طرفی با توجه به اینکه دانشگاه به عنوان اجتماع بزرگ علمی در سطح کشور محسوب می شود، نباید در این محیط از امر به معروف و نهی از منکر چشم پوشی کرد؛ چراکه غفلت از این فریضه مهم الهی نه نتها دانشجو را به اهداف عالی خود نمی رساند، بلکه دور شدن از رحمت الهی، گسترش فساد، رواج بی بند و باری و ابتذال، تضعیف باورها و اعتقادات دینی، دور شدن از اسلام حقیقی، حرمت شکنی و روی آوردن به الگوهای غیر اسلامی و گاهی ضد اسلامی و چه بسا آسیب هایی جدی تر برایش در پی خواهد داشت. از این رو با توجه به اهمیت این فریضه مهم الهی و از آنجایی که بارها در احادیث ائمه اطهار(ع) بر اهمیت آن تاکید شده است، پس طبیعی است که در جامعه، بویژه دانشگاه باید به آن بها داده شود.
«ضربان» نام کمیته ای است که با همین اهداف از چهار سال گذشته به همت دانشجویان بسیجی دانشگاه امام صادق (ع) تشکیل شده است.
وقتی صحبت از امر به معروف و نهی از منکر به میان می آید طبیعتاً اولین مسئله ای که ذهن را درگیر می کند مقوله حجاب و بی حجابی است، اما این کمیته سعی دارد تا با بهره گیری از روش های نوین و جذاب، علاوه بر حجاب به سایر مسائل ریز و درشتی که در این راستا در جامعه تعریف می شود، نگاه ویژه ای داشته باشد.
اما سوال اصلی اینجاست که آیا با توجه به شرایط کنونی جامعه که تهاجم فرهنگی غرب بر روی جوانان سایه افکنده، می توان فقط به فعالیت این کمیته ها در محیط دانشگاه اکتفا کرد و برای بهبود شرایط و اوضاع کنونی امیدوار بود یا خیر؟
و یا اینکه دیگر نیازی به وارد شدن دستگاه های کلان کشوری در این زمینه نیست؟
ما هم با توجه به اینکه تا کنون اتفاق آن چنان جدی ای در این زمینه از سوی مسئولان شاهد نبودیم به سراغ کمیته ضربان رفتیم که اتفاقی نو در این زمینه محسوب می شود.
موسوی، مسئول فرهنگی دانشگاه امام صادق (ع) در گفتوگو با خبرنگار فرهنگی «خبرگزاری دانشجو»، گفت: کمیته ضربان تقریباً از چهار پیش با همت تعدادی از دانشجویان دانشگاه، با دغدغه احیای واجب فراموش شده که همان امر به معروف و نهی از منکر است، تشکیل شده. البته آن زمان به این نام معروف نبود، اما بعدها بر اساس حدیثی از امام صادق (ع) که می فرمایند، امر به معروف و نهی از منکر ضربان قلب تپنده جامعه اسلامی است، نام کمیته را «ضربان» گذاشتیم.
وی ادامه داد: متاسفانه در حال حاضر در جامعه ما منکرات به صورت واضح اتفاق می افتد و مردم به راحتی از کنار آن رد می شوند، طبیعی است که حکومت نمی تواند در مقابل این اتفاقات سکوت کند؛ چرا که هدف حکومت اسلامی این است که راه صعود انسان را به سمت تعالی آسان کند، پس برای مقابله با این اتفاقات ساختارهای انتظامی حکومت باید فعال شود که البته شاید این امر خیلی متناسب با شأن نظام اسلامی نباشد که برای هر چیزی در جامعه قانون بگذاریم و مسئله حقوقی تعریف کنیم.
موسوی در ادامه اظهار داشت: به همین بهانه این کمیته را تاسیس کردیم که البته تاسیس آن با شروع یکسری از فعالیت های امر به معروف و نهی از منکر در جامعه، بویژه قشر دانشگاهی بود، به طوری که خوشبختانه امروزه شاهد هستیم حداقل 10 برند در دانشگاه های مختلف سراسر کشور با همین هدف و البته با عنوان های دیگر مشغول به فعالیت هستند؛ در سایت zaraban.ir بسیاری از محتواها در قالب و شیوه های هنری و فرهنگی خاص و البته نوین به علاقه مندان ارائه می شود.
مسئول فرهنگی دانشگاه امام صادق (ع) در خصوص این سایت به خبرنگار ما گفت: در سایت ضربان. آی آر از شیوه های متنوع فرهنگی استفاده کردیم؛ به عنوان مثال در بخش هایی از سایت به احادیث معصومین اشاره شده و یا برخی از خاطرات منکرات و بخش هایی از سخنان علما آورده شده است، البته متاسفانه مدتی است این سایت به دلیل برخی از مشکلات فنی به روز رسانی نشده، اما در حال کار بر روی سایت دیگری هستیم که انشالله با طراحی جذاب تر به علاقه مندان ارائه خواهد شد.
وی افزود: البته با این شرایط که سایت به روز رسانی نشده، باز هم حداقل روزی بالای 500 تا 600 نفر بازدید می کنند که خوشبختانه این رقم تعداد قابل توجهی است؛ در واقع تاسیس این کمیته شروعی برای گفتمان امر به معروف و نهی از منکر در جامعه شد، به طوری که منشا خیر و برکت آن را می توان در گروه های موازی دید که در دانشگاه ها تشکیل شده و دغدغه اصلی شان امر به معروف و نهی از منکر است.
موسوی تصریح کرد: متاسفانه تا واژه امر به معروف و نهی از منکر به گوش می خورد، سریعا ذهن ها به سمت بحث و مقوله حجاب در جامعه می رود، قطعاً بی حجابی یکی از منکرات جامعه است، اما من احساس می کنم که در حال قربانی کردن امر به معروف و نهی از منکر مقابل این معضل هستیم، به طوری که در فضای امر به معروف و نهی از منکر تمامی موضوعات حول محور حجاب مطرح می چرخد.
به عقیده من این یک ایراد است و باید امر به معروف و نهی از منکر را در سایر حوزه های فرهنگی جامعه هم تسری دهیم.
مسئول فرهنگی دانشگاه امام صادق(ع) در ادامه خاطرنشان کرد: مسائل سبک زندگی، بحث های رفتاری، منکرات اخلاقی، منکرات قوانینی و حقوقی در سطح جامعه و حتی نقض قانون و منکراتی که امروزه توسط برخی از مسئولان در جامعه اتفاق می افتد، در حال حاضر به چه میزانی برای مردم مهم است؟ به عنوان مثال مسئول حوزه ای از مملکت تا چه حد وظیفه خودش را به شکل صحیح انجام می دهد؟ چه قدر مهم است از این مسئول خطایی سر نزند و چه مقدار باید به تحولات سیاسی جامعه خود حساس باشیم؟ اینها مسائلی هستند که متاسفانه امروزه در جامعه اتفاق می افتد و قطعاً باید به آنها توجه کنیم، در حالی که مردم نسبت به آنها بی توجه هستند.
موسوی گفت: در حال حاضر ابزارهای رسانه ای مناسب را داریم، اما به لحاظ اندیشه ای قوی نیستیم؛ یعنی اینکه در زمینه تولید محتوا، احادیث، بررسی مبانی ایدئولوژیک، بیان خاطرات و پیشنهادها و ارائه روش های مختلف و جدید قوی نیستیم.
وی ادامه داد: محتوا را در قالب یکسری از جزوات تهیه کرده و در اختیار بخشی از مخاطبان مان که همان دانشجویان هستند، قرار می دهیم؛ بخش دیگری از مخاطبان ما قشر عموم جامعه هستند، طی دو سال گذشته شیوه نوینی در حوزه امر به معروف و نهی از منکر در جامعه اجرا کردیم. کتاب خاطرات شهید مدق را که به شهید حجاب معروف است، به همراه یک شاخه گل در بسته های فرهنگی آماده کردیم و همزمان با ولادت یکی از معصومین(ع) در منطقه شهرک غرب که از لحاظ سطح فرهنگی، اجتماعی از فضای مناسبی برخوردار نیست، میان عموم مردم پخش کردیم که خوشبختانه با استقبال خوبی از سوی مردم این منطقه مواجه شد، البته علاوه بر پخش محتوا به این شیوه، مطالب را بر روی سایت هم قرار می دهیم.
مسئول فرهنگی دانشگاه امام صادق(ع) در ادامه گفت: طبیعتاً بودجه کار به صورت دانشجویی است و شاید اگر به یک نهاد کلان و بزرگ فرهنگی وصل بودیم، کارها بهتر جلو می رفت، اما از آنجایی که کمیته زیرمجموعه بسیج دانشجویی دانشگاه تعریف شده، قاعدتاً بودجه ما هم به واسطه بسیج تامین می شود و طبیعی است که مقدار آن ناچیز است.
موسوی با بیان اینکه در کل، مسئولان دانشگاه ها خیلی از فعالیت های دانشجویی حمایت نمی کنند، عنوان کرد: قبل از شروع کار کمیته یکسری از دانشجویان منکراتی را شناسایی کرده بودند، در همین راستا یک برد در فضای دانشگاه نصب کردیم که بسیاری از این بحث ها روی همان برد نصب می شد، اما در کل مسئولان زیاد ما را تحویل نمی گیرند، البته این امر فقط در خصوص کمیته ضربان صدق نمی کند، بلکه در خصوص همه فعالیت های دانشجویی این گونه است.
وی در پایان گفت: انقلاب اسلامی و کارهای خدا و پیغمبری همیشه با این مشکلات روبرو است و حتی با بودجه ها و کمک های مردمی هم خیلی سخت می توان به آن پرداخت، اما خوشبختانه و به لطف خداوند همان کارها تاثیرگذاری بالایی دارند.