به گزارش گروه اجتماعی «خبرگزاری دانشجو»، محمدحسن ناصری در مراسم گشایش همایش «پکس ویژه مدیران بیمارستانی» اظهار داشت: امروزه به راحتی می توان یک بیمار را از فاصله بسیار دور و از طریق تله مدیسین مراکز درمانی و بیمارستانی، ویزیت و مداوا کرد.
وی یادآور شد: امروزه استفاده از تکنولوژی های نوین، راه درمان بیماران را بسیار کوتاه می کند و ارایه خدمات درمانی در قالب های مقایسه ای، پیگیری و مشاوره ای پزشکی را با هزینه کمتر و تسهیل بیشتری فراهم می کند.
رییس دانشگاه علوم پزشکی البرز از سامانه پکس به عنوان یک فرصت بسیار ارزشمند در برنامه های ریزی های کلان کشور یاد کرد و گفت: تصاویر مختلفی که در عرصه های پزشکی و بیمارستانی استفاده می کنیم اعم از این که بر روی کاغذ باشند همانند تصاویر سونوگرافی، اکو کاردیوگرافی یا دالپر اولتراسوند( فوق صوت ) و یا اینکه به صورت فیلم و تصویر ضبط شوند، بسیار هزینه بر است و درعین حال برخی از آنها فقط در یک محدوده خاص زمانی کاربرد دارد.
پکس (PACS) یک سامانه ذخیره و بازیافت تصاویر الکترونیک است که با راه اندازی آنها در مراکز درمانی و بیمارستانی نیازی به استفاده از فیلم های رادیولوژی و سیستم تصویرنگاری نخواهد بود.
وی ادامه داد: همان گونه که با پیشرفت و توسعه علم و فناوری، رادیولوژی های ساده سال های قبل به تصاویر سی تی اسکن، پت اسکن، ام آر ای و اسکن های هسته ای پیشرفته امروزی مبدل شده است مطمئنا در سال های بعد، دستگاه ها و تجهیزات فعلی نیز به سرعت از رده خارج می شوند.
ناصری تاکید کرد: از سوی دیگر، حفظ و نگه داری تصاویر بیمارستانی نیز مشکلات خاص خود را دارد که از یک سو، به مرور با افت کیفیت تصاویر مواجه می شویم و از سوی دیگر، بازخوانی آنها هم نیاز به افراد متخصص و مهارت های ویژه دارد.
وی با بیان اینکه فیلم های رادیولوژی عمدتا از خارج کشور تامین می شود، خاطرنشان کرد: در شرایط خاصی همچون تحریم و جنگ، تهیه این فیلم ها با دشواری های فراوان و هزینه های هنگفت همراه است و افزون بر این، شاهد هستیم کلیشه ها و فیلم های رادیولوژی که با مشکلات زیاد از خارج کشور تهیه می شود در حجم بالا و جاهای مختلف با شرایط نامناسب نگهداری می شود که بعضا تاریخ مصرف آنها می گذرد و قابل استفاده نخواهند بود.
قائم مقام وزیر بهداشت گفت: بعضا گزارش می شود که بیماران، تصاویر رادیولوژی خود را به پزشک ارایه می دهند اما پزشک با بیان اینکه تصاویر از کیفیت لازم برخوردار نیست آنها را برای تهیه تصاویر مجدد به مراکز دیگر می فرستد که این نمونه ها هم کم نیستند و خود موجب اتلاف سرمایه های ملی می شود.
وی افزود: با استفاده از شیوه رایج تصویرنگاری بیمارستانی، نشان دادن تصاویر به پزشکان متخصص که در دیگر نقاط کشور هستند به سختی صورت می گیرد و عملا امکان مقایسه و جمع بندی نظرات کارشناسی چندین پزشک را از ما می گیرد.
ناصری، ایجاد سامانه پکس در مراکز بیمارستانی و درمانی را یکی از راهکارهای برون رفت از مشکلات موجود در زمینه تصاویر بیمارستانی ذکر کرد و گفت: با پکس، می توان در مدت زمان اندک و با دقت بالا، تصاویر را تهیه و ذخیره کرده و مورد استفاده قرار داد و با ارسال الکترونیکی تصاویر از نظرات متخصصان در نقاط مختلف کشور و حتی جهان برای درمان بیماران بهره گرفت.
کاهش هزینه ها و بهبود مدیریت زمان با استفاده از فناوری های نوین
ناصری در این مراسم همچنین به نقش فناوری های نوین در کاهش هزینه های مالی و بهبود مدیریت زمان در بخش سلامت اشاره کرد و گفت: استفاده از فناوری های نوین که حدود 30 سال از سابقه آنها در حوزه پزشکی کشور می گذرد تاکنون نقش زیادی در درمان بیماران و کاهش آلام آنها داشته و در هزینه های درمانی نیز موثر بوده است.
وی افزود: با پکس همچنین می توانیم مدارک کاغذی را به اطلاعات الکترونیکی تبدیل و ذخیره کنیم اما درحال حاضر، بسیاری از مراکز درمانی ما به صورت پراکنده، اطلاعات الکترونیکی بیماران را دراختیار دارند و به یک سیستم یکپارچه مدیریت سلامت متصل نیستند.
همایش پکس ویژه مدیران بیمارستانی امروز - به همت پژوهشکده سلامت الکترونیک دانشگاه صنعتی امیرکبیر آغاز شد.