علیرضا استقامتی در گفت و گو با خبرنگار اجتماعی «خبرگزاری دانشجو»، گفت: همکاری صنف کلینیسین و پزشکان بالینی و همکارانی که کار آزمایشگاهی انجام می دهند، باید مهم تلقی شود، به این دلیل که همکاری بین این صنوف بر سلامت مردم و بهبود بیماری ها بسیار تاثیرگذار است. ما به همکاری با هم نیاز داریم و باید درنظز داشته باشیم که وقتی این صنوف جدا از هم کار میکنند، مشکلات همدیگر را نمیدانند و نمیتوانند برای حل آن اقدام مناسبی انجام بدهند، درصورتی که هدف این صنوف باید ارائه خدمات مناسب و دقیق به بیماران باشد.
وی افزود: نباید تمام مشکلاتی که در حوزههای کلینیسین و آزمایشگاهها وجود دارد را تنها به برگزاری جلسات کارشناسانه و همایشها محدود و خلاصه کنیم و به موضوعات خاص و ظریف این حوزهها توجهی نکنیم.
عضو هیئت مدیره انجمن غدد درون ریز گفت: سازوکارهایی باید میان کلینیسین و آزمایشگاهها وجود داشته باشد که تعاملات بین این صنوف ادامه پیدا کند و با اهداف خاص این دو گروه مرتبط به هم در کنار هم قرار بگیرند و بتوانیم مشکلات موجود را ریشهیابی و حل کنیم.
وی در ادامه افزود: (از اقدامات ساده تا انجام آزمایشات پیچیده) مشکلاتی در آزمایشگاه ها وجود دارد و ما حتی در آزمایشگاه ها بر سر مسائل بدیهی نیز اشتباهاتی رخ می دهد که قادر به توضیح دادن آنها برای بیماران نیستیم.
عضو هیئت مدیره جامعه متخصصان داخلی ایران گفت: در حوزه غدد درون ریز و دیابت به صورت مکرر از بیمار میشنویم که هنگامی که آزمایش قند خون دو ساعته میدهند در آزمایشگاه به بیماران توصیه میشود که مواد قندی مصرف کنند و یا حتی بین قند دو ساعته بعد از غذا و تست گلوکز افتراق و تفاوتی قائل نمیشوند.
وی با اشاره به خطاهای آزمایشگاهی اظهار داشت: وقتی ما درخواست آزمایش قند خون بعد از غذا میدهیم قصدمان این است که قند خون عادی افراد بعد از غذا را بسنجیم و متوجه بشویم که چه تغییری در قند خون بیماران ایجاد میشود، این نکته ساده و بدیهی که در آزمایشگاههای ما به صورت بدیهی وجود دارد و حل نشده باقی مانده است.
استقامتی در ادامه بیان کرد: بیشتر آزمایشهایی که در آزمایشگاهها صورت میگیرد استاندارد نیست و مشخص نیست که چه فردی باید بر این آزمایشها نظارت کند، همچنین معلوم نیست که چه زمانی این آزمایشها به تستهای قابل اطمینان قرار است، تغییر کند؟ انجام آزمایش با کیتهای مناسب، انجام آزمایشهای پیشرفتهتر و دقیقتر که امروزه برای تشخیص برخی بیماری ها در رده های فوق تخصصی ضروری است در کشور این آزمایش های دقیق به دلیل عدم وجود کیت های مناسب، انجام نمی شود.
وی درمورد حمایت های دولتی گفت: انجام آزمایش های دقیق و پیشرفته نیاز به حمایت های نهادهای دیگر مانند دولت دارد و به دلیل گرانی کیت های آزمایشگاهی و وجود بیماری ها نادر ، آزمایشگاه های خصوصی توان مالی پرداخت هزینه های کیت ها را ندارند، به همین دلیل باید مراکز دانشگاهی دولتی به عنوان مراکز مرجع مشخص شوند.
استاد دانشگاه علوم پزشکی تهران گفت: برای انجام برخی از آزمایش ها نیاز به کیت های خاصی داریم بخصوص درمورد بیماری هایی که شیوع بالایی ندارند با مشکل مواجه ایم. بیماری هایی مانند بیماری تیروئید بسیار شایع است و در تمام آزمایشگاه ها تست های لازم برای این بیماری انجام می شود، ولی انجام آزمایش های بیماران نادر در آزمایشگاه های خصوصی امکان پذیر نیست و باید از یارانه های دولتی استفاده شود.
وی در ادامه تصریح کرد: دولت به تنهایی نمی تواند کاستی های موجود را برطرف کند و ما باید نیازها را شناسایی و اعلام کنیم و سپس درخواست کمک داشته باشیم به همین دلیل انجمن های علمی مرتبط باید کاستی های موجود را مطرح کنند.
استقامتی در پایان گفت: کیت های جدید که در دنیا استفاده می شود، در کشور موجود نیست، بسیاری از هورمون ها باید اندازه گیری شود و بسیاری از کیت ها برای انجام آزمایش هایی مثل جهش های ژنی و بیماری های خاص در کشور لازم است.