روح الله دهقانی فیروزآبادی معاون فرهنگی دانشگاه صنعتی شریف در گفتگو با «خبرگزاری دانشجو» با اشاره به فعالیتهای این دانشگاه برای تحقق عنوان امسال یعنی «اقتصاد و فرهنگ با عزم ملی و مدیریت جهادی» اظهار داشت: دانشگاه شریف نقطه تبلور اقتصاد دانش بنیان است. بحث فرهنگی هم همانطور که آقا فرمودند اولویت اول و قبل از اقتصاد است لذا به نظر ما دانشگاه شریف می تواند در این زمینه نقش خاصی داشته باشد. اولین کاری که دانشگاه در این باره انجام داده این است که یک همایش ملی جدی – نه از جنس همایش های معمول – با حضور بیست نفر از اساتید بزرگ کشور در حوزه فرهنگ و فلسفه و اقتصاد تحت عنوان اولین «همایش ملی فرهنگ و تکنولوژی» را در هفته گذشته برگزار کرد که این همایش به شکل زنده توسط رادیو طی دو روز پوشش داده شد.
وی افزود: در این همایش مباحث زیادی مطرح شد و دانشجویان در جریان مباحث قرار گرفتند و فضای تعاملی خوبی ایجاد شد. جمع بندی نتایج این همایش به اندازه ای جذاب بود که ما به این نتیجه رسیدیم که دبیرخانه دائمی «فرهنگ و تکنولوژی» را تاسیس نماییم.
معاون فرهنگی دانشگاه صنعتی شریف با اشاره به نتایج این همایش اظهار داشت: اولین و بزرگترین نتیجه این همایش آشنا شدن اهالی فرهنگ و اقتصاد با مسایلی بود که کمتر به ذهن می رسید. در کشور ما اهالی فرهنگ بیشتر از متخصصین علوم انسانی هستند و اهالی اقتصاد و تکنولوژی از متخصصین علوم فنی می باشند و آشتی چندان خوب و ارتباط مستقیمی میان آنها وجود ندارد که این مساله باعث شده مسایل فرهنگی مترتب بر تکنولوژی و اقتصاد پنهان بماند.
دهقانی در ادامه گفت: اکنون در کشورهای غربی سردمداران حکومت ها و صاحبان اقتصادشان به آثار فرهنگی تکنولوژی به خوبی واقف هستند و کاملا با هدفگذاری رفتار می کنند و حتی تکنولوژی هایشان را با هدفگذاری فرهنگی توسعه می دهند. تکنولوژی رسانه های جمعی، تکنولوژی اطلاعات، تکنولوژی موبایل و رسانه هایی از این دست همگی قبل از این که پایه اقتصادی داشته باشند، ریشه و پایه فرهنگی دارند.
وی در خصوص ارتباط بین حوزه اقتصاد و فرهنگ در ایران بیان داشت: در کشور ما به این مساله کمتر توجه می شود به دلیل این که متخصصین این دو حوزه با هم ارتباط ندارند. خروجی این همایش شنیدن نظرات مختلف بود و همانطور که می دانیم شنیدن دیدگاه های مختلف صاحبان تکنولوژی و اقتصاد را نسبت به مسایل فرهنگی حساس می کند و بالعکس. این اولین گام است و دانشگاه شریف کماکان این حرکت را ادامه می دهد تا بتواند نقش مثبتی در عرصه فرهنگ ایفا کند.
معاون فرهنگی دانشگاه صنعتی شریف در ارتباط با بودجه فرهنگی دانشگاه ها خاطرنشان کرد: امسال بودجه فرهنگی دانشگاه ها به شدت کاهش پیدا کرده است. فرهنگ در کشور ما در سطح کلان در درجه اول است اما در عمل و از نظر توجه به آن در درجه آخر قرار میگیرد. بودجه های فرهنگی ما نسبت به سال گذشته بسیار کمتر است و بودجه سال گذشته نیز نسبت به سال قبل از آن کمتر بود. اگر همین طور پیش برویم احتمالا بودجه فرهنگی به صفر می رسد!
دهقانی با اشاره به این که صرف افزایش بودجه نمی تواند موجب بهبود وضعیت فرهنگی دانشگاه ها شود اظهار داشت: فرهنگ یک ریشه انسانی دارد و اگر قرار بود تنها به بودجه وابسته باشد پیامبر اکرم (ص) نمی توانست کار فرهنگی انجام دهد. نگرش پیامبر نگرشی انسانی و اخلاقی و تربیت انسانی بود اما با این حال ایشان پشتوانه خوبی مثل حضرت خدیجه داشت که از نظر مالی از ایشان حمایت می کرد. نگاه صرف پولی و مادی به حوزه فرهنگ محکوم به شکست است اما نگاه تربیتی و انسانی به حوزه فرهنگ که پشتوانه مالی خوبی داشته باشد اتفاقات خوبی را در پی خواهد داشت.
وی در خصوص چگونگی فعالیت جهادی در حوزه فرهنگ گفت: مدیریت جهادی یعنی مدیران حوزه فرهنگی از ساعت 7 صبح تا 10 شب سر کار خود باشند. یعنی در جاهای مختلف برای جذب امکانات فرهنگی مذاکره داشته باشند و تعامل بیشتری با دانشجویان برقرار کنند و برای آنها وقت بگذارند.
دهقانی افزود: کار جهادی یعنی کاری علاوه بر آن چیزی که قاعده و قانون از شما می خواهد. ما اکنون از نظر مالی و بودجه تحت فشار هستیم و مجبوریم به صورت جهادی یعنی با هزینه های کمتر کار کنیم که این کار اکنون توسط همکاران ما انجام می شود. مثلا معاونت فرهنگی در دانشگاه صنعتی شریف که حدود 11 هزار دانشجو دارد، تنها از 5 یا 6 کارمند بهره می برد که این مساله فعالیتی جهادی را می طلبد.