اصول سیاست خارجی را که امام خمینی(ره) طراحی کرده است را میتوان به منزله یکی از منابع رسمی تصمیمگیری در سیاست جمهوری اسلامی ایران به حساب آورد.
گروه بین الملل «خبرگزاری دانشجو»؛ سیاست خارجی، همواره و در همه جا، یکی از مسائل اساسی و مهم در حوزه های سیاست گذاری هر کشوری محسوب می شود که باید گفت در جمهوری اسلامی ایران، اهمیت و نقش آن در رقم خوردن سرنوشت کشور و ملت و زمینه سازی فراز و نشیب ها و نیز ارزش بی چون و چرای آن به منزله یکی از بزرگ ترین ابزارهای تأمین یکپارچگی ارضی، امنیت سرزمینی، وجهه و اعتبار بین المللی، پیشبرد اهداف و برنامه های ملی در زمینه های سیاسی، اقتصادی، فرهنگی و غیره بسزاست. دلیل این اهمیت، موقعیت استراتژیک و ژئوپلتیکی و جایگاه گفتمانی بسیار بالای ایران در منطقه و جهان است. از همین رو برآنیم که سیاست خارجی مطلوب که برآمده از اهداف و آرمان های انقلاب اسلامی ایران است را از کلام بنیانگذار کبیر انقلاب اسلامی ایران، امام خمینی(ره) بیان کنیم.
اصول سیاست خارجی را که امام خمینی(ره) طراحی کرده است را می توان به منزله یکی از منابع رسمی تصمیم گیری در سیاست جمهوری اسلامی ایران به حساب آورد؛ به گونه ای که حتی مقام معظم رهبری بارها بیان داشته اند که خط کلّی در سیاست جمهوری اسلامی ایران، همان خطّی است که امام خمینی(ره) تبیین و ترسیم نموده اند.
آن چه که می تواند تشکیل دهنده سیاست خارجی مورد نظر معمار کبیر انقلاب اسلامی ایران باشد عبارت است از: استقلال، صدور انقلاب، اتحاد امت اسلامی، احترام به حقوق متقابل، نفی ظلم، اصل نفی سبیل، روابط حسنه و مسالمت آمیز با دیگران، دفاع از کیان اسلام و مسلمین، سیاست نه شرقی، نه غربی، گسترش روابط بر اساس مبانی اسلامی و انسانی و کمک به نهضت های آزادی بخش.
با توجه به این مولفه ها که مبانی و شالوده حرکت در مسیر روابط متقابل با سایر کشورها، سازمان ها و بازیگران عرصه روابط بین الملل برای جمهوری اسلامی ایران است باید گفت، جایگاه و موقعیت برتر در منطقه و جهان زمانی بدست خواهد آمد که تمامی دولت هایی که در ایران اسلامی از سوی مردم انتخاب می شوند به صوررت مستمر و برنامه ریزی شده در مسیر ترسیم شده حرکت کنند، در حالی که تا کنون تمامی فراز و نشیب های موجود و چالش های پیش رو در عرصه سیاست خارجی نشأت گرفته از بی توجهی یا کوتاهی مسئولان اجرایی کشور در پیگیری موضوعات کلان منطقه ای و جهانی بوده است.
نکته مهم که باید همواره مورد توجه قرار گیرد ماهیت انقلاب اسلامی و گفتمان منبعث از آن است، بدین علت شکل گرفتن الگوی دشمن انگاری از سوی آمریکا و هم پیمانانش که در طول بیش از 3 دهه ادامه دارد می تواند شاهدی بر این مدعا باشد. پس شایسته است ساده لوحی و غفلت از نیات و اهداف دشمن کنار گذاشته شود و جهتی انتخاب شود که در راستای حرکت پر شتاب قطار انقلاب در مسیر دستیابی به آرمان ها با حفظ اصول و مبانی متناسب باشد، چرا که، اعتماد و خوشبینی به دشمن و کسانیکه آرزوی نابودی نظام اسلامی را دارند هیچی سودی به همراه نخواهد داشت و در برخی موارد، می تواند هزینه های هنگفتی برای کشور به ارمغان بیاورد.
لازم به ذکر است، دیدگاه حضرت امام خمینی (ره ) در زمینه سیاست خارجی برگرفته از تفکری فراگیر و همه جانبه است که محوریت آن را تامین منافع ملی بر اساس عزت جهانی، اتحاد جهان اسلام و مقابله با سیاست های تفرقه افکنانه دشمنان اسلام بویژه در زمینه فلسطین و تعامل ایران و اعراب و در نهایت حمایت از ملت های مظلوم در برابر ظالمان و زور مداران جهان تشکیل می داد. مجموع این اصول تعالیمی کاربردی و عملی برای دستگاه دیپلماسی کشور است که تامین کننده منافع کشورمان، کل جهان اسلام و مظلومان جهان خواهد بود. به صراحت می توان گفت که رمز عزت مندی و گرایش های جهانی به گسترش همکاری با ایران نتیجه این اصول است.