گروه اجتماعی «خبرگزاری دانشجو»؛ یکی از دلایلی که می تواند شما را دچار این مشکل کرده باشد منظم نبودن شماست. راه های زیادی برای منظم شدن وجود دارد، اما قدم اول همیشه انتخاب یک تکلیف برای انجام دادن است. در مواقعی که یک موعد مقرر برای انجام تکالیف وجود دارد کار، آسان تر است. اما بیشتر کارهایی که می خواهیم انجام دهیم موعد مقرری ندارند، در نتیجه تصمیم گیری درباره ی این که کدام کار را ابتدا انجام دهیم و یا کی شروع کنیم دشوارتر می شود.
اینکه ندانید از کدام کار شروع کنید باعث سردرگمی می شود و احساس سردرگمی قبل از شروع کردن می تواند شما را از حرکت باز دارد. برای حل این مشکل دستورالعمل زیر را انجام دهید تا بخشی از مشکلات شما رفع شود.
برنامه ریزی
قدم اول:
1- فهرستی تهیه کنید. در ابتدای هر هفته، فهرستی از کارهایی که باید انجام دهید را تهیه کنید. تکالیفی که انجامشان ساده است یا به طور خودکار انجام می دهید را وارد نکنید (مثل سر کار یا دانشگاه رفتن، مسواک زدن،...). این فهرست باید جایی باشد که در طول روز بتوانید آن را ببینید.
2- موعد مقرر را مشخص کنید. موعد مقرری برای انجام هر کار تعیین کنید و در مقابل آن بنویسید
3- آسان بگیرید. تعداد این فهرست را بیش ازشش تکلیف نکنید. اگر بیشتر از شش مورد در فهرستتان دارید، مواردی را که می توانند به تعویق بیفتند یا خیلی مهم نیستند خط بزنید. هروقت تکلیفی را به پایان رساندید، می توانید موارد بیشتری به آن اضافه کنید اما نگذارید فهرستتان در یک زمان بیش از شش مورد داشته باشد
4- حذف کنید و جلو بروید. همین که تکالیف انجام شدند آن ها را از فهرست پاک کنید و یا اگر دوست دارید بدانید چه کارهایی انجام شده است آن ها را خط بزنید.
5- توجه کنید. از تجربه هر هفته درس بگیرید تا متوجه شوید شما توان گنجاندن چه تعداد تکلیف در طول یک هفته را دارید. اگر پی بردید که در پایان هفته تعدادی تکایف انجام نشده دارید، بدانید که کارهای زیادی را در فهرستتان جا داده اید.
قدم دوم:
بسیاری از شما زندگی شلوغی دارید که شامل کار، تحصیل، زندگی اجتماعی و یا خانواده است و استفاده از شیوه بالا خیلی وقت ها برای شما کافی نیست و باز هم وقت کم می آورید. قدم بعدی که لازم است اجرا کنید تعیین کردن اولویت هاست. در واقع منظم شدن یعنی داشتن اولویت.
اولویت بندی
کدام کار شما مهم تر است؟ کارهایی که باید انجام بدهید را برا اساس اهمیت نظم بدهید. اهمیت می تواند در موارد زیر باشد:
• یک موعد مقرر برای اتمام تکلیف وجود داشته باشد
• انجام ندادن آن پیامدهای منفی به دنبال داشته باشد
• انجام آن برای شما مهم باشد
• انجام آن برای کسی که خیلی دوستش دارید مهم باشد
• به موفقیت شما کمک کند
• زندگی شما را آسان تر کند
اولویت های خود را بر مبنای اهمیت بنویسید و ابتدا مهم ترین کارهایی را که باید انجام دهید فهرست کنید.
یادگیری مدیریت زمان
پنج چیز به شما کمک می کند تا عادت اهمال کاری را کنار بگذارید:
1- زمان و انرژی موجودتان را ارزیابی کنید
2- از کم برآورد کردن زمان لازم برای انجام کارها بپرهیزید
3- از بیش برآورد کردن مقدار کاری که بر اساس زمانی که دارید می توانید انجام دهید بپرهیزید.
4- اهداف و برنامه هایتان را با برنامه ی زمان بندی خود تطبیق بدهید
5- اهدافتان را ارزیابی مجدد کنید و انطباق های لازم را انجام دهید
پرهیز از حواس پرتی
بیشترین عوامل حواس پرتی شما که می توانند اتفاق بیفتند چه چیزهایی هستند و بهترین کار شما برای توجه نکردن یا پرهیز از آنها چیست؟
موارد زیر می تواند به شما کمک کند:
• اگر تلویزیون شما را از کارتان منحرف می کند خاموشش کنید
• وقتی دارید کار سختی انجام می دهید تلفن همراهتان را خاموش کنید و یا آن را روی بی صدا و پیغامگیر قرار دهید.
• در مدت های کوتاه به کارها مشغول شوید تا زمانی که آستانه توجه شما اجازه می دهد
• از گوشگیر برای مهار کردن صداهای مزاحم استفاده کنید
• در محیطی کار کنید که عوامل پرت کننده حواس کمتری داشته باشد
• به سایرین بگویید که قرار است کار مهمی انجام دهید و نمی خواهید حواستان پرت شود تا مزاحم شما نشوند
• وقتی حواستان به کارهای دیگری که باید انجام دهید پرت می شود به خودتان بگویید الان فقط یک کار را می توانید انجام دهید
اهمال کاری در روابط
اهمال کاری فقط محدود به خودتان نمی شود، بلکه درواقع روابط شما را با دیگران تحت تأثیر قرار می دهد. شما می توانید از اهمال کاری برای انتقال احساسات خود به دیگران استفاده کنید. برای مثال عقب انداختن مکرر کارها روشی است که به دیگران این پیام را منتقل کنید که من تمایلی به انجام آن کار ندارم.
اهمال کاری می تواند برای شما نسبت به دیگران وابستگی ایجاد کند وقتی که دیگران کارهای شما را انجام می دهند.
در بعضی مواقع می تواند واکنش های ناخواسته ای از قبیل خشم یا ناامیدی در دیگران ایجاد کند، اما به شما کمک می کند تا در روابط برتری خود را نشان دهید. برای مثال وقتی دیگران کارهای شما را انجام می دهند، درواقع شما با اهمال کاری خود آنها را کنترل می کنید و زمانی که اجتناب از درخواست های دیگران مشکل است اهمال کاری برای شما چاره ساز می شود.
در بسیاری از مواقع افراد در رابطه با دیگران به این دلیل از اهمال کاری استفاده می کنند که آن را راهی برای اجتناب از بله گفتن می دانند. شما با تقویت مهارت های جرئت ورزی و اعتماد به نفس می توانید مهارت نه گفتن را در خود تقویت کنید و نیازی نیست که اهمال کاری را جایگزین نه گفتن به دیگران در روابطتان کنید.
با بیان موارد زیر در زمینه ی روابط با دیگران هنگامی که لازم است نه بگویید می توانید خود را از اهمال کاری نجات بدهید:
• در حال حاضر وقت ندارم، دفعه بعد در خدمت شما هستم
• متأسفم، در حال حاضر نمی توانم کمکی بکنم
• ای کاش می توانستم اما مشغول انجام کارهای دیگری هستم
• در حال حاضر به اندازه کافی وقت ندارم
• این کار من نیست، در این زمینه نمی توانم به شما کمکی بکنم
• نمی توانم متأسفم
• نه نمی توانم
حرف پایانی
حالا که شما با خواندن این سه شماره مطلب درباره اهمال کاری، دلیل این رفتار خود و آنچه باید تغییر کند را می دانید پس لازم است انگیزه ی خود برای تغییر را مرور کنید. جاهای خالی را پر کنید تا تعهد خود را برای کنترل اهمال کاری قوی تر کنید.
1- توقف اهمال کاری منجر به بهبود روابط من می گردد، به این دلیل که:
.............................................................................................................................................................................................
2- اگر اهمال کاری ام را متوقف کنم، تصویر ذهنی ام در مورد خودم تغییر می کند، یعنی:
.............................................................................................................................................................................................
3- اگر اهمال کاری ام کاهش یابد، زندگی من اینگونه بهبود می یابد:
.............................................................................................................................................................................................
4- اگر اهمال کاری خود را کاهش دهم، آنچه دیگران در مورد من فکر می کنند این است که:
.............................................................................................................................................................................................