کد خبر:۳۲۶۶۴۶
سبک زندگی شهدا به روایت همسرانشان - 4

مهریه عجیب همسر دکتر چمران / سفارش هایی که شهید چمران شب قبل از شهادت به همسرش داشت

وارد اتاق شدم دیدم مصطفی روی تخت دراز کشیده. گفت: «من فردا شهید می‌شوم. ولی من می‌خواهم شما رضایت بدهید اگر رضایت ندهید شهید نمی‌شوم». آخر رضایتم را گرفت. بعد دو سفارش به من کرد: ...

گروه فرهنگی «خبرگزاری دانشجو»، شهادت در فرهنگ دینی و بومی ما مقام بزرگی است و شهدا با نحوه مرگ خود به این مقام دست پیدا کردند اما بدون تردید نحوه زندگی آنها به گونه‌ای بوده که این نوع مرگ را برای آنها رقم زده است. یکی از بهترین افرادی که در خصوص نحوه زندگی شهدا اطلاع دارند و واجد این شایستگی هستند که زندگی عملی شهدا را حداقل در بعد خانوادگی آن به تصویر بکشند همسرانشان هستند. در سلسله گزارش‌های «سبک زندگی شهدا به روایت همسرانشان» راوی روایت زنان شهدا از زندگی همسرانشان می‌شویم.


در چهارمین شماره از این سلسله گزارش‌ها به بازخوانی برگ‌هایی از زندگی خانوادگی شهید مصطفی چمران می‌پردازیم. شهید چمران در سال 1311 در تهران متولد و در سال 1360 در دهلاویه به شهادت رسید. همسر اول دکتر چمران یک زن آمریکایی به نام تامسن هیمن بود که پس از مهاجرت دکتر به لبنان نتوانست شرایط سخت زندگی در این کشور را تحمل کند و از دکتر جدا شد. همسر دوم شهید چمران زنی لبنانی به نام غاده جابر بود. متن زیر گزارشی است از خاطرات غاده از شهید چمران.


مهریه عجیب


مهریه‌ام قرآن کریم بود و تعهد از داماد که مرا در راه تکامل و اهل بیت (ع) و اسلام هدایت کند. اولین عقد در صور بود که عروس چنین مهریه‌ای داشت. یعنی در واقع هیچ وجهی در مهریه‌اش نداشت برای فامیلم، برای مردم عجیب بود این‌ها.


....


اولین باری که امام موسی مرا بعد از ازدواج با مصطفی در لبنان دید، خواست تنها با من صحبت کند. گفت: غاده! شما می‌دانید با چه کسی ازدواج کرده‌اید؟ شما با مردی خیلی بزرگ ازدواج کرده‌اید. خدا به شما بزرگ‌ترین چیز را در عالم داده، باید قدرش را بدانید. من از حرف آقای صدر تعجب کردم. گفتم: من قدرش را می‌دانم و شروع کردم از اخلاق مصطفی گفتن.


آقای صدر حرف من را قطع کرد و یک جمله به من گفت: این خلق و خوی مصطفی که شما می‌بینید، تراوش باطن او است و نشستن حقیقت سیر و سلوک در کانون دلش. این همه معاشرت و رفت و آمد مصطفی با ما و دیگران تنازل از مقام معنوی اوست به عالم صورت و اعتبار و خیلی افسوس می‌خورد کسانی که اطراف ما هستند درک نمی‌کنند، تواضع مصطفی را از ناتوانیش می‌دانند و فقیر و بی‌کس بودنش. امام موسی می‌گفت: من انتظار دارم شما این مسائل را درک کنید.


....


گاهی فکر می‌کرد به همین خاطر خدا بیش تر از همه از او حساب می‌کشد، چون او با مصطفی زندگی کرد با نسخه کوچکی از امام علی (علیه السلام). همیشه به مصطفی می‌گفت: «تو حضرت علی نیستی. کسی نمی‌تواند او باشد فقط حضرت امیر آن طور زندگی کرد و تمام شد». مصطفی هم چنان که صورت آفتاب خورده‌اش باز می‌شد و چشم هایش نم‌دار: «نه درست نیست! با این حرف دارید راه تکامل در اسلام را می‌بندید. راه باز است. پیامبر می‌گوید هرجا من پا گذاشتم امتم می‌تواند. هر کس به اندازه سعه‌اش».


شکستن مجسمه های تزئینی


به مصطفی می‌گفتم: «من نمی‌گویم خانه مجلل باشد، ولی یک مبل داشته باشد که ما چیز بدی از اسلام نشان نداده باشیم که بگویند مسلمان‌ها چیزی ندارند، بدبختند» مصطفی به شدت مخالف بود، می‌گفت: «چرا ما این همه عقده داریم؟ چرا می‌خواهیم با انجام چیزی که دیگران می‌خواهند یا می‌پسندند نشان دهیم خوبیم؟ این آداب و رسوم ماست. نگاه کنید این زمین چقدر تمیز است مرتب و قشنگ. این طوری زحمت شما هم کم می‌شود، گرد و خاک کفش هم نمی‌آید روی فرش».


ما مجسمه‌های خیلی زیبا داشتیم که بابا از آفریقا آورده بود. خودمان دوتا همه را شکستیم. می‌گفت: «این‌ها برای چه؟ زینت خانه باید قرآن باشد به رسم اسلام. به همین سادگی». وقتی مادرم گفت: «شما پول ندارید من برایتان وسایل خانه می‌آورم»، مصطفی رنجید گفت: «مساله پولش نیست مساله زندگی من است که نمی‌خواهم عوض شود».


....


سختی کشیدن به خاطر خدا


بیشتر روزهای کردستان را در مریوان بودیم. آنجا هیچ چیز نبود. روی خاک می‌خوابیدم. خیلی وقت‌ها گرسنه می‌ماندم و غذا هم اگر بود هندوانه و پنیر و ... خیلی سختی کشیدم. یک روز بعد از ظهر تنها بودم روی خاک نشسته بودم و اشک می‌ریختم که مصطفی سرزده آمد. دو زانو نشست و عذرخواهی کرد و گفت: من می‌دانم زندگی تو نباید این‌طور باشد. تو فکر نمی‌کردی به این روز بیفتی. اگر خواستی می‌توانی برگردی تهران ولی من نمی‌توانم. این راه من است. گفتم: می‌دانی بدون شما نمی‌توانم برگردم. گفت: اگر خواستید بمانید به خاطر خدا بمانید نه به خاطر من.


....


چمران به خاطر رزمنده ها کولر روشن نمی کرد


حتی حاضر نبود کولر روشن کند. اهواز خیلی گرم بود و پای مصطفی توی گچ. پوستش به خاطر گرما خورده شده بود و خون می‌آمد اما می‌گفت: «چطور کولر روشن کنم وقتی بچه‌ها در جبهه زیر گرما می‌جنگند». هر کس می‌آمد مصطفی می‌خندید و می‌گفت: «غاده دعا کرده من تیر بخورم و دیگر بنشینم سر جایم».


...


آن شب قرار بود در تهران بماند. قرار نبود برگردد. گفت: «من امشب برای شما برگشته‌ام». گفتم: «نه مصطفی تو هیچ وقت به خاطر من برنگشته‌ای برای کارت آمدی». با همان مهربانی گفت: «امشب برگشتم به خاطر شما از احمد سعیدی بپرس من امشب اصرار داشتم به اهواز برگردم هواپیما نبود. تو می‌دانی من در همه عمرم از هواپیمای خصوصی استفاده نکرده‌ام ولی امشب اصرار داشتم برگردم، با هواپیمای خصوصی آمدم که اینجا باشم».


سفارش‌های شهید چمران به همسرش شب قبل از شهادت


وارد اتاق شدم دیدم مصطفی روی تخت دراز کشیده فکر کردم خواب است. گفت: «من فردا شهید می‌شوم. ولی من می‌خواهم شما رضایت بدهید اگر رضایت ندهید شهید نمی‌شوم ... من فردا از اینجا می‌روم و می‌خواهم با رضایت کامل شما باشد». آخر رضایتم را گرفت. نامه‌ای داد که وصیتش بود. گفت: «تا فردا باز نکنید». بعد دو سفارش به من کرد: «اول اینکه ایران بمانید». گفتم: «ایران بمانم چه کار؟ اینجا کسی را ندارم». گفت: «نه تعرب بعد از هجرت نمی‌شود. ما این جا حکومت اسلامی داریم و شما تابعیت ایران دارید نمی‌توانید برگردید به کشوری که حکومتش اسلامی نیست حتی اگر آن کشور خودتان باشد». گفتم: «پس این همه ایرانی که در خارج هستند چه می‌کنند؟» گفت: «آن‌ها اشتباه می‌کنند. شما نباید به آن آداب و رسوم برگردید هیچ وقت!»


دوم هم این بود که بعد از او ازدواج کنم. گفتم: «نه مصطفی. زن‌های حضرت رسول(ص) بعد از ایشان...» که خودش تند دستش را گذاشت روی دهنم. گفت: «این را نگویید. این، بدعت است. من رسول نیستم». گفتم: «می‌دانم. می‌خواهم بگویم مثل رسول کسی نبود. من هم دیگر مثل شما پیدا نمی‌کنم».


...


نگاهش کرد. گفت: «یعنی فردا که بروی دیگر تو را نمی‌بینم؟» مصطفی گفت: «نه». غاده در صورتش دقیق شد و بعد چشمهایش را بست گفت: «باید یاد بگیرم، تمرین کنم چطور صورتت را با چشم بسته ببینم». یقین پیدا کردم که مصطفی امروز اگر برود دیگر بر نمی‌گردد. دویدم و کلت کوچکم را برداشتم آمدم پایین. نیتم این بود مصطفی را بزنم، بزنم به پایش تا نرود ... مصطفی در اتاق نبود.


وقتی دیدم مصطفی با سکینه در سردخانه خوابیده آرامش گرفتم


... بعد بچه‌ها آمدند که ما را ببرند بیمارستان. گفتند دکتر زخمی‌ شده، من بیمارستان را می‌شناختم وارد حیاط که شدیم من دور زدم رفتم طرف سردخانه. می‌دانستم که مصطفی شهید شده و در سردخانه است، زخمی ‌نیست. من آگاه بودم که مصطفی دیگر تمام شد. احساس می‌کردم خدا خطرات زیادی رفع کرد به خاطر مرد صالحی که یک روز قدم زد در این سرزمین به خلوص ... مصطفی ظاهر زندگیش همه سختی بود. واقعا توی درد بود مصطفی. خیلی اذیت شد. شب‌ها گریه می‌کرد، راه می‌رفت، بیدار می‌ماند. آن لحظه در سردخانه وقتی دیدم مصطفی با آن سکینه خوابیده، آرامش گرفتم.


چون ما در تهران خانه نداشتیم، در مسجد محل، محله بچگی‌اش غسلش داده بودند و او با آرامش خوابیده بود من سرم را روی سینه‌اش گذاشتم و تا صبح در مسجد با او حرف زدم. ... تا ظهر مراسم تمام شد و مصطفی را خاک کردند. آن شب باید تنها برمی‌گشتم آن لحظه احساس کردم که مصطفی واقعا تمام شد... .

 

ارسال نظر
captcha
*شرایط و مقررات*
خبرگزاری دانشجو نظراتی را که حاوی توهین است منتشر نمی کند.
لطفا از نوشتن نظرات خود به صورت حروف لاتین (فینگیلیش) خودداری نمايید.
توصیه می شود به جای ارسال نظرات مشابه با نظرات منتشر شده، از مثبت یا منفی استفاده فرمایید.
با توجه به آن که امکان موافقت یا مخالفت با محتوای نظرات وجود دارد، معمولا نظراتی که محتوای مشابهی دارند، انتشار نمی یابد.
نظرات بینندگان
فاطمه
-
۳۱ خرداد ۱۳۹۳ - ۱۰:۴۰
خيلي ممنون بابت مطلب
فقط ببخشيد غاده الان کجاست؟
کسي ميدونه؟
ميشه حتما جواب سوال منو بديد
متشکرم
27
7
محمودی
۰۷ تير ۱۳۹۶ - ۰۰:۴۴
ایران و لبنان رفت و آمد زیادی داره هم طهران منزل داره هم لبنان و از شاگردان سلوکی علامه آیت الله سیدمحمدحسین حسینی طهرانی شد.
منتظر
-
۳۱ خرداد ۱۳۹۳ - ۱۰:۴۱
حقيقتش الان با چشمي اشک بار دارم مينويسم...اين انسانها عميقا قلب آدم رو زنده نگه ميدارند...خدارو شکر اگه در دوره حضرت رسول و اهلبيت (ع) نبوديم حداقل دوره آقاسيدروح الله خميني و آقا سيدعلي خامنه اي و آقا محمدتقي بهجت و مصطفي چمران و بهشتي و مطهري و رجايي و باهنر و همت و.... بوديم تا حداقل راه رو از بيراهه بتونيم با اين الگوهايي که منتظر واقعي ظهور بودند و هستند ،پيدا کنيم ...
االهم عجل لوليک الفرج
40
6
الهام
-
۳۱ خرداد ۱۳۹۳ - ۱۱:۰۳
خيلي خوبه که هر چند وقت يک بار درمورد اين اشخاص بزرگ منش صحبت بشه اونم براي ما جوونا
واقعا ممنونم از مطلب زيباتون
خيلي براي من آموزنده بود
تو اين دوره و زمونه اکثر جوونا راحتي رو تو زندگيشون ميخان.خوبه که ببينن افراد بزرگي مثل مصطفي چمران و همسرشون تو چه شرايطي زندگي ميکردند البته در عين خوشبختي
40
5
سيد
-
۳۱ خرداد ۱۳۹۳ - ۱۱:۴۶
واقعا" جاي اشک داره_براي خودم متأسفم که دوستاني که به خاطر اسلام وانقلاب و امروز ما خودشون رو فدا کردند هنوز به اندازه يه دشمن شناخت ندارم . منکه اين اوباماي لعنتي و امثال اون رو ميدمنم که چند سالشونه و چند تا بچه دارن و چطوري زندگي ميگنن و علايقشون چيه مرام و معرفتم ميگه که بايد دوستان واقعيمو بهتر و بيشتر بشناسم /. ممنونم ازتون که بخاطر اين گزارشتون بخودم اومدم. من تازه فهميدم که چمران کسي بود که فراتر از زمان خودش فکر ميکرد و زندگي ميکرد/. خواهشا" اين بخش رو جديدي تر و پر شور تر ادامه بديد .يا اباصالح المهدي ادرکني ولا تهلکني
32
4
عاطفه عابدی
Iran (Islamic Republic of)
۱۷ آذر ۱۳۹۳ - ۲۰:۲۵
عاشقانه ای نثار گوهرشناس دریای عاشقی، طائر قدسی

اولین بار که با نام دکتر چمران آشنا شدم حدود 12 سال داشتم، برنامه تلوزیون جملات زیبا و عارفانه شهید چمران را در آخرین لحظات زندگی پربارش با تصویرهای آن شهید بزرگوار و موسیقی که تا عمق قلب و روح آدمی را بخاطر از دست دادن آن عزیز می سوزاند پخش می کرد و قطرات اشک را بر گونه های من جاری می ساخت.
نام چمران بعد از آن برایم قداستی خاص داشت و او برایم اسطوره ای بود دانشمند، مبارز و عارفی خستگی ناپذیر در ستاندن حق مظلومان از بیدادگران ...
بعدها که بزرگتر شدم با گوشه های دیگری از زندگی ایشان آشنا شدم، اینکه همسری امریکایی داشته است و فرزندانی که ظاهرا کسی خبر از آنها نداشت، می گفتند که او همسرش را بسیار دوست می داشت اما همیشه برای من سوال بود، که مگر می
18
4
بیتا مهرزاد
Iran (Islamic Republic of)
۰۵ فروردين ۱۳۹۴ - ۱۱:۱۳
عالی بود. این همه زهد شهید چمران واقعن انسان رو شگفت زده میکنه.وهمچنین این همه صبوری همسر فداکار شون. برای خانمهای ما باید سرمشق باشه که بخاطر اهداف والا توی زندگی باید هر سختی رو تحمل کرد وراه کمال توی آسایش نیست.
ممنون از شما.
17
4
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۳ فروردين ۱۳۹۴ - ۲۰:۴۶
شهید عشق تنهاست حتی در میان عزیزترین یاران خویش
چمران و افرادی مثل او از رنج تنهایی و فراق یار ،فراقی که آتش به قلبشان انداخته برای مردم قابل درک نیستند.
سلام من به تو ای چراغ هدایت سلام به تو به روح عزیز، تو که راه ات را عاشقانه طی نمودی و در کنار حضرت دوست آرام گرفتی
16
6
سیذ
Iran (Islamic Republic of)
۰۹ خرداد ۱۳۹۴ - ۱۷:۰۱
بسم الله الرحمن الرحیم
دووست دارم شهید بشم...
31
4
زهرا
Iran (Islamic Republic of)
۱۶ بهمن ۱۳۹۴ - ۲۲:۲۰
سلام با اینکه واعا عاشق چمرانم ولی واقعا نمیفهممش
21
5
م محمودی
Iran (Islamic Republic of)
۱۷ تير ۱۳۹۵ - ۱۹:۰۸
روحشون شاد و یادشون گرامی و راهشون پر رهرو
16
7
شایان
Iran (Islamic Republic of)
۲۲ مهر ۱۳۹۵ - ۰۲:۴۸
سلام الله به این عبد بزرگ خدا

زبون حقیر قاصر از تمجید ايشونه.
کودکانه عرض میکنم؛ خوش به حالشون
15
5
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۶ مرداد ۱۳۹۶ - ۱۹:۲۶
سلام برتوای عبد پاک وصالح
14
4
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۲ ارديبهشت ۱۳۹۸ - ۰۳:۱۴
سلام خداوند هیچ وقت زمین را از این چنین انسانهایی خالی نمی گذارد تا وجودشان هم برکت بای ما انسانها باشد و هم برکت برای سایر موجودات وهم اینکه تا روز قیامت ما انسانها ی گنهکار بهانه ای به اینکه کسی نبود تا ما را هدایت بکند خادای به حق چنین انسانهایی ما را نیز هدایت و عاقبت به فرما
12
4
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۳۰ خرداد ۱۳۹۸ - ۱۸:۴۹
اين لحظه آرزو دارم به مشهد مصطفى چمران بروم.
7
4
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۱ تير ۱۳۹۸ - ۱۲:۴۰
زندگی این بزرگان را باید بصورت فیلم نمایش دهند بلکه سرمشق آقازاده ها شود روحش شاد یادش گرامی
9
5
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۲۶ مرداد ۱۳۹۸ - ۰۰:۱۲
آرزو دارم به اندازه نوک سو زنم که شده باعث افتخار اهل بیت مطهر باشم.
15
2
ناشناس
Poland
۱۳ مهر ۱۳۹۹ - ۰۹:۲۵
هر کس این پیام بنده رو میخونه دعا کنه سریع تر شهید بشم اما قبلش خدمت کنم به مردم و دردی رو دوا کرده باشم بعد با ارامش برم این دنیا زندان مومن هست
11
1
پربازدیدترین آخرین اخبار