گروه اجتماعی «خبرگزاری دانشجو؛ اگر رضایت مردم را مقیاسی برای کارآمد یا ناکارآمد بودن یک طرح بدانیم، طرح تحول نظام سلامت از آن طرح هاییست که در این یک ماه، شروعی خوب و پرقدرت داشته است.
بیش از یک ماه از آغاز طرح تحول نظام سلامت می گذرد و بررسی های میدانی نشان می دهد مردم نسبت به انجام برخی بندهای این طرح احساس رضایت دارند.
چندی پیش رهبر معظم انقلاب اسلامی در اجرای بند یک اصل 110 قانون اساسی سیاستهای کلی «سلامت» را که پس از مشورت با مجمع تشخیص مصلحت نظام تعیین شده است، ابلاغ کردند.
مهمترین عناوین در متن سیاستهای کلی سلامت که از سوی حضرت آیت الله خامنه ای به رؤسای قوای سه گانه و رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام ابلاغ شده، به شرح زیر است:
1 ـ ارائه خدمات آموزشی، پژوهشی، بهداشتی، درمانی و توانبخشی سلامت مبتنی بر اصول و ارزشهای انسانی- اسلامی و نهادینه سازی آن در جامعه.
2- تحقق رویکرد سلامت همه جانبه و انسان سالم در همه قوانین، سیاستهای اجرایی و مقررات با رعایت اولویت پیشگیری بر درمان و روزآمد نمودن برنامههای بهداشتی و درمانی.
3- ارتقاء سلامت روانی جامعه با ترویج سبک زندگی اسلامی - ایرانی، تحکیم بنیان خانواده، رفع موانع تنش آفرین در زندگی فردی و اجتماعی، ترویج آموزشهای اخلاقی و معنوی و ارتقاء شاخصهای سلامت روانی.
4 - ایجاد و تقویت زیرساختهای مورد نیاز برای تولید فرآوردهها و مواد اولیه دارویی، واکسن، محصولات زیستی و ملزومات و تجهیزات پزشکی دارای کیفیت و استاندارد بینالمللی.
5 - ساماندهی تقاضا و ممانعت از تقاضای القائی و اجازه تجویز صرفاً بر اساس نظام سطحبندی و راهنماهای بالینی، طرح ژنریک و نظام دارویی ملی کشور و سیاستگذاری و نظارت کارآمد بر تولید، مصرف و واردات دارو، واکسن، محصولات زیستی و تجهیزات پزشکی با هدف حمایت از تولید داخلی و توسعه صادرات.
6- تأمین امنیت غذایی و بهرهمندی عادلانه آحاد مردم از سبد غذایی سالم، مطلوب و کافی، آب و هوای پاک، امکانات ورزشی همگانی و فرآوردههای بهداشتی ایمن همراه با رعایت استانداردهای ملی و معیارهای منطقهای و جهانی.
7- تفکیک وظایف تولیت، تأمین مالی و تدارک خدمات در حوزه سلامت با هدف پاسخگویی، تحقق عدالت و ارائه خدمات درمانی مطلوب به مردم
8- افزایش و بهبود کیفیت و ایمنی خدمات و مراقبتهای جامع و یکپارچه سلامت با محوریت عدالت و تأکید بر پاسخگویی، اطلاع رسانی شفاف، اثربخشی، کارآیی و بهرهوری در قالب شبکه بهداشتی و درمانی منطبق برنظام سطح بندی و ارجاع
9- توسعه کمی و کیفی بیمههای بهداشتی و
10- تأمین منابع مالی پایدار در بخش سلامت
11- افزایش آگاهی، مسؤولیت پذیری، توانمندی و مشارکت ساختارمند و فعالانه فرد، خانواده و جامعه در تأمین، حفظ و ارتقاء سلامت با استفاده از ظرفیت نهادها و سازمانهای فرهنگی، آموزشی و رسانهای کشور تحت نظارت وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی.
12- بازشناسی، تبیین، ترویج، توسعه و نهادینه نمودن طب سنتی ایران.
13- توسعه کیفی و کمی نظام آموزش علوم پزشکی به صورت هدفمند، سلامت محور، مبتنی بر نیازهای جامعه، پاسخگو و عادلانه و با تربیت نیروی انسانی کارآمد، متعهد به اخلاق اسلامی حرفهای و دارای مهارت و شایستگیهای متناسب با نیازهای مناطق مختلف کشور.
14- تحول راهبردی پژوهش علوم پزشکی با رویکرد نظام نوآوری و برنامه ریزی برای دستیابی به مرجعیت علمی در علوم، فنون و ارائه خدمات پزشکی و تبدیل ایران به قطب پزشکی منطقه آسیای جنوب غربی و جهان اسلام.
پیش از این رییس جمهوری در گفت و گوی تلویزیونی وعده داده بود که قیمت دارو در سال 93 با کاهش مواجه می شود و درصد پرداختی بیماران نیز مشمول کاهش های اساسی خواهد شد.
چندی پیش، به دنبال اجرای طرح تحول سلامت، بیماران بستری در شهرها تنها 10 درصد و همچنین بیماران بستری مناطق روستایی، کمیته امداد، افراد تحت تکفل بهزیستی، عشایری و ... که از طریق نظام ارجاع به بیمارستانها مراجعه میکنند تنها پنج درصد هزینههای بستریشان را خواهند پرداخت.
وزیر بهداشت پیش از اجرای طرح تحول گفت که پیش از این مردم هنگام مراجعه به بیمارستانهای دولتی 10 درصد فرانشیز بیمه و همچنین هزینههایی را بابت سایر ملزومات به ویژه تجهیزات پزشکی پرداخت میکردند که وضعیت مناسبی نبود حتی بابت دمپایی، ملحفه و ... نیز باید هزینه کرده و این وسایل را تهیه میکردند.
برنامه ی وزارت بهداشت برای تحول سلامت اینطور تشریح شده است:
کاهش میزان پرداختی بیماران بستری در بیمارستانهای دولتی
برنامه ترویج زایمان طبیعی
ارتقای کیفیت هتلینگ در بیمارستانهای دولتی
حمایت از ماندگاری پزشکان در مناطق محروم
حضور پزشکان متخصص مقیم در بیمارستانهای دولتی
ارتقای کیفیت خدمات ویزیت در بیمارستانهای دولتی
برنامه حفاظت مالی از بیماران صعبالعلاج، خاص و نیازمند
نظارت بر حسن اجرای برنامه های تحول سلامت
با این که شاید اظهارنظر و قضاوت در مورد طرح جامع نظام سلامت زود باشد اما به نظر می رسد که طرح توسط متولیان پرقدرت در حال اجراست به طوری که طبق گفته ی معاون درمان وزیر بهداشت پرداختی مردم برای بستری در تمام 557 بیمارستان دولتی به زیر 10 درصد کل هزینه ها کاهش پیدا کرده و این طرح به دقت پایش و دیدهبانی میشود، این درحالی است که سال گذشته در چنین زمانی سهم پرداختی از جیب مردم بالای 70 درصد را به خود اختصاص داده بود و افزایش قمیت داروها نیز سیرصعودی به خود گرفته بود.
بررسی های میدانی نیز حاکی از رضایت مردم است. بیمارستان شریعتی یکی از بیمارستان های دولتی است که طرح تحول نظام سلامت در آن در حال اجراست. یک سوال و جواب کوچک از بیمارانی که به این بیمارستان مراجعه کرده اند نشان می دهد که از سیستم جدید راضی اند.
جوان 25 ساله ای که عمل فتخ ناف انجام داده می گوید که به مدت سه روز است که در بیمارستان بستری است و پس از عمل جراحی 35 هزارتومان برای جراحی و بستری پرداخت کرده است.
البته این بیمار از مشکلاتش در زمینه تامین دارو می گوید و این که دارو، شامل تخفیفات جدید نیست.
خانم 63 ساله ای که آنژیوی قلب انجام داده است هم بعد از دو روز بستری در بیمارستان 40 هزار تومان هزینه اش شده که با توجه به بیمه ی تامین اجتماعی تنها 10 درصد آن را در نهایت پرداخت کرده است. او هم از وضعیت دارو ناراضیست و می گوید که هزینه دارو را باید جدا پرداخت می کردیم.
بانوی 26 ساله ای که عمل سزارین انجام داده هم 125 هزار تومان برای این کار پرداخت کرده که البته طبق وعده ی وزارت بهداشت، زایمان طبیعی در بیمارستان های دولتی در طرح تحول نظام سلامت رایگان است.
در کل بیمارانی که به بیمارستان های دانشگاهی و دولتی مراجعه می کنند، پس از اجرای طرح تحول شاهد کمتر شدن هزینه ها هستند.
باید صبر کرد و دید این کاهش هزینه ها در آینده بر کیفیت کار بیمارستان ها و خدماتی که ارائه می دهند نیز تاثیرگذار خواهد بود یا خیر.
برای اطلاع از بیمارستان هایی که طرح تحول سلامت در آن ها اجرا می شود اینجا را کلیک کنید.