آخرین اخبار:
کد خبر:۳۲۹۳۲۴

گزارش مرکز پژوهش‌ها در مورد آینده پژوهی و قانونگذاری منتشر شد

مرکز پژوهش‌های مجلس شورای اسلامی گزارشی با عنوان آینده پژوهی و قانونگذاری منتشر کرد.
گزارش مرکز پژوهش‌ها در مورد آینده پژوهی و قانونگذاری منتشر شد

به گزارش گروه سیاسی «خبرگزاری دانشجو»، دفتر مطالعات بنیادین حکومتی مرکز پژوهش‌های مجلس شورای اسلامی گزارشی با عنوان آینده پژوهی و قانونگذاری منتشر کرد.

 

در این گزارش آمده است: جهان بینی‌های مختلف، آینده‌های متفاوتی را ترسیم و طراحی می‌کنند همچنین آینده‌های گوناگونی در چارچوب هر دیدمان قابل تصورند که در این میان اولویت‌های یک برنامه، ناگریز باید متکی بر دیدمان و آینده معینی باشد. برنامه ریزی توسعه در برخی از کشورها نشان از چند ویژگی نگران کننده دارد: درگیری در زمان حال و مطرح نبودن آینده، فقدان تعهد نسبت به هدف‌ها و سیاست‌های برنامه‌های توسعه، بی توجهی به سناریوهای آینده و محوریت یک سناریو در برنامه‌ها که به آن هم در عمل اعتنایی نمی‌شود.
 
این گزارش می‌افزاید: از طرفی ورود آینده پژوهی و تفکر آینده نگر به ایران با چالش‌های عمده‌ای دست به گریبان بوده است؛ این چالش‌ها در چهار حوزه روش شناسی، یعنی مسئله یابی یا اهداف، رویکردها، روش‌ها و رفتار معنا می‌یابند. کشور ما هنوز هم فاقد عزم و اراده لازم برای کاربست آینده پژوهی در سطوح ملی است و در این مقیاس، طرح‌های درخور توجهی وجود دارند که به انجام نرسیده اند در کنار این فقدان دانش پایه و احساس ضرورت، کشور ما نیازمند فراهم سازی زیست بوم لازم برای نشو و نمای آینده پژوهی است. کسب مهارت کارگروهی، گسترش فرهنگ نقد و پرسش گری، توجه به تخیل علمی، نگاه بلندمدت، یادگیری شتابان و تحولات آموزشی از جمله بسترهای ضروری برای نیل به تعالی در این عرصه است. اکثر کشورهای جهان با ساختاری منسجم و با مطالعات نظام مند، به نحو کامل از آینده پژوهی علم و فناوری در حوزه‌های مختلف اقتصادی، صنعتی، اجتماعی، سیاسی و نظامی بهره مند می‌شوند.
 
این گزارش ادامه می‌دهد: برخی از کشورها مانند آمریکا، آلمان و فنلاند، پاره ای از مطالعات آینده پژوهی‌شان را با ساختاری مشخص و منسجم به حوزه قانونگذاری و مجلس قانونگذار مرتبط کرده اند. اما کشور ما طی برخی موارد در مرحله برنامه ریزی، اجرا و آینده نگری دچار ضعف و ذهن گرایی است و باید چاره ای اساسی برای این نقاط ضعف اندیشیده شود.
 
این گزارش خاطر نشان می‌کند: همان طور که بعضی از کشورها با سازماندهی و ایجاد ساختارهای منسجم و ساماندهی به حوزه آینده پژوهی تقنینی توانسته اند به نتایج ارزشمندی در حوزه قانونگذاری برسند، آینده پژوهی تقنینی باید با هدف فرآیند تامل و تصمیم سازی مجلس بر مبنای علم و فناوری به ساختارهای لازم برای این منظور بپردازد. با تشکیل شورا و کارگروه‌های مختلف در آینده پژوهی تقنینی این امکان فراهم می شود تا همانند برخی از کشورهای جهان، با ساختارها و روش‌های منسجم به دیده بانی ملی و نظارت بر برنامه ریزی‌ها و قواین سازمان‌ها و نهادهای کشور از منظر آینده پژوهی تقنینی بپردازیم.
ارسال نظر
captcha
*شرایط و مقررات*
خبرگزاری دانشجو نظراتی را که حاوی توهین است منتشر نمی کند.
لطفا از نوشتن نظرات خود به صورت حروف لاتین (فینگیلیش) خودداری نمايید.
توصیه می شود به جای ارسال نظرات مشابه با نظرات منتشر شده، از مثبت یا منفی استفاده فرمایید.
با توجه به آن که امکان موافقت یا مخالفت با محتوای نظرات وجود دارد، معمولا نظراتی که محتوای مشابهی دارند، انتشار نمی یابد.
پربازدیدترین آخرین اخبار