به گزارش گروه دانشگاه های کشور «خبرگزاری دانشجو»، در نیمسال دوم سالتحصیلی 93-92 چراغ کرسی های آزاداندیشی با برگزاری سه کرسی در دانشگاه لرستان روشن ماند؛ اما قطعا ظرفیت های این دانشگاه که نام دانشگاه مادر استان را نیز با خود به یدک می کشد، بیش از برگزاری این تعداد کرسی است.
دانشگاه لرستان دارای دو تشکل جامعه اسلامی دانشجویان و بسیج دانشجویی است که نقش این تشکل ها در رونق بخشیدن به فعالیت های فرهنگی در سطح این دانشگاه بر کسی پوشیده نیست؛ اما در حوزه کرسی های آزاداندیشی سهم هر یک از آن ها در نیمسال دوم سالتحصیلی 93-92 تنها برگزاری یک کرسی بوده و یک کرسی آزاداندیشی نیز توسط یکی از کانون های وابسته به نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در این دانشگاه برگزار شده است.
دبیر جامعه اسلامی دانشجویان دانشگاه لرستان در گفتگو با خبرنگار «خبرگزاری دانشجو» در خرم آباد، با اشاره به تغییر رویکرد این تشکل از انجام برنامه های اجرایی به برنامه های محتوایی و آموزی گفت: با توجه به این تغییر رویکرد در ترم دوم سالتحصیلی 93-92 یک کرسی آزاداندیشی با عنوان سیاست خارجه در آیینه توافق نامه ژنو توسط این تشکل برگزار شد؛ البته با وجود اینکه استانداری برای تعداد کرسی های آزاداندیشی تعیین نشده است؛ اما قطعا برگزاری یک کرسی توسط یک تشکل دانشجویی کافی نیست.
میلاد بهمئی با اشاره به اینکه ما خودمان با وجود حجم بالای کارهای این تشکل که در قالب برگزاری نشست های سیاسی و انتشار نشریات نمود یافته است، از وضع به وجود آمده در خصوص کرسی ها ناراضی هستیم، تصریح کرد: متاسفانه کرسی ها در سطح دانشگاه های کشور کمرنگ شده است و شور و نشاط گذشته را ندارند.
وی خاطرنشان کرد: تشکل جامعه اسلامی دانشجویان دانشگاه لرستان از سال 90 تا کنون سابقه برگزاری 14 کرسی آزاداندیشی را در کارنامه خود دارد و همچنین عنوان کرسی برتر کشور به یکی از کرسی های این تشکل که با موضوع نماینده مجلس آرمانگرا برگزار شد، اختصاص یافته است؛ با این حال با توجه به این تجربه می پذیریم که برگزاری یک کرسی در یک ترم کافی نیست.
دبیر جامعه اسلامی دانشجویان دانشگاه لرستان گفت: اگر چه از لحاظ عمومی این تشکل اقدام به برگزاری یک کرسی در ترم دوم سال تحصیلی 93-92 کرده است؛ اما به صورت درون تشکلی از مسئله کرسی ها غافل نبوده ایم و بین 10 تا 15 مورد جلسات مباحثاتی و آزاداندیشی با اعضای شورا برگزار کرده ایم.
بهمئی با بیان اینکه فضای باز سیاسی موجود در دانشگاه لرستان موجب شده است که زمینه مناسبی برای برگزاری کرسی های آزاداندیشی وجود داشته باشد، افزود: توصیه ما این است که در کنار توسعه کمی و کیفی کرسی های آزاداندیشی که از مطالبات رهبر معظم انقلاب است، مسئولان امر نسبت به برگزاری کرسی های نظریه پردازی توسط اساتید که از آن ها غفلت شده است، نیز ورود پیدا کنند.
مسئول کرسی های آزاداندیشی بسیج دانشجویی دانشگاه لرستان نیز در گفتگو با خبرنگار «خبرگزاری دانشجو» در خرم آباد، به برگزاری یک کرسی آزاداندیشی با عنوان خانواده تراز اسلام توسط این تشکل در ترم دوم سالتحصیلی سال 93-92 اشاره کرد و گفت: مسئله ای که در کرسی های آزاداندیشی دانشگاه لرستان بعضا با آن مواجه هستیم، این است که برخی از دانشجویان منتقد به دنبال وانمود کردن این هستند که فضای آزاداندیشی در این دانشگاه محدود است.
سهراب بیرانوند تصریح کرد: این دسته از دانشجویان زمانی که وارد جلسات کرسی های آزاداندیشی می شوند یا از اظهارنظر پرهیز می کنند و یا اینکه به صورت گروهی و هماهنگ شده جلسه کرسی را ترک می کنند و این حرکت در شرایطی صورت می گیرد که در چند ترم اخیر تابحال کوچکترین برخورد حراستی و انضباطی با دیگر دانشجویان منتقد صورت نگرفته است.
وی افزود: در بسیج دانشجویی دانشگاه لرستان سعی ما بر این است که کرسی های آزاداندیشی بدون محتوا را برگزار نکنیم به همین دلیل کرسی ها بر اساس نظرسنجی که از اعضای شورا صورت می گیرد، برگزار می شوند و در واقع جوانب مختلف یک کرسی با توجه به اهمیت و ضرورتی که دارد با هم اندیشی که با اعضای شورا صورت می گیرد، تعیین می شود.
معاون فرهنگی و اجتماعی دانشگاه لرستان نیز در گفتگو با خبرنگار «خبرگزاری دانشجو» در خرم آباد، گفت: معتقدم که کرسی های آزاداندیشی دانشگاه لرستان نیز در ترم دوم سالتحصیلی 93-92 تحت تاثیر عوامل و آسیب هایی که به آنها اشاره می شود، بوده و در واقع در این ترم با پیشنهادات کمتری برای برگزاری کرسی های آزاداندیشی مواجه بوده ایم.
حجت الاسلام خدایی با بیان اینکه به طور ریشه ای نسبت به رفع آسیب های کرسی های آزاداندیشی پرداخته نشده است، تصریح کرد: سوالی که باید به آن پاسخ داد، این است که چرا دانشجویان برای مشارکت و حضور در کرسی های آزاداندیشی کم میل هستند؟ آیا دانشجو از شرایط امنیتی و حراستی ها هراس دارد و یا جریانات قدرت اجازه نمی دهند ابراز وجود و نظر کند و آیا اشتغالات تحصیلی اجازه چنین کاری را به دانشجو نمی دهد، همه این احتمالات را باید بررسی کنیم؛ اما وقتی که بررسی می کنیم می بینیم که هیچ کدام از این موارد عامل سرد مزاجی دانشجویان در کرسی ها نیست.
وی افزود: یک عامل جدی که وجود دارد و دانشگاه ها باید به آن بپردازند این است که دانشجویان در فضای مطالعاتی کرسی ها قرار ندارند و در در واقع فاقد اشراف اطلاعاتی نسبت به موضوع کرسی ها هستند؛ بنابراین حرفی هم برای گفتن ندارد و همین موضوع باعث سرد مزاجی دانشجو می شود. م
معاون فرهنگی و اجتماعی دانشگاه لرستان گفت: اما در بخش دیگری از بدنه دانشجویی که هم اشراف اطلاعاتی نسبت به موضوعات و هم دغدغه برگزاری کرسی ها را دارند آسیبی که وجود دارد، این است که خروجی و محصول کرسی های آزاداندیشی در تشکیلات حکومتی و اجرایی تاثیرگذار نیست و همین مسئله یاس این بدنه فعال را بدنبال داشته است.
خدایی بیان داشت: متولیان امر باید به جد به فکر این باشند که نتایج کرسی های آزاداندیشی را که حاصل نظرات دانشجویی هستند را برای دسترسی ارکان مختلف نظام به این نظرات به طرق مختلف که یکی از آن ها می تواند ایجاد سامانه طرح نظرات و دیدگاه های دانشجویی در کرسی های آزاداندیشی باشد را فراهم کنند.
وی افزود: باید زمینه ای فراهم شود که کارگزاران نظام به انتقادات، اعتراضات و پیشنهادات دانشجویی در کرسی های آزاداندیشی دسترسی پیدا کنند و آنچه که به عنوان برآیند کرسی ها است در بدنه اجرایی کشور بکارگیری شود.
معاون فرهنگی و اجتماعی دانشگاه لرستان گفت: قطعا اگر بکارگیری برآیند کرسی های آزاداندیشی توسط دولتمردان و توسط حاکمیت فراهم نشود، روند افول کرسی های آزاداندیشی را آینده شاهد خواهیم بود.
خدایی با بیان اینکه دانشجو زمانی می تواند امیدوارانه در کرسی های آزاداندیشی به ارائه نظر و طرح دیدگاه های نو بپردازد که برآیند کرسی ها را در آیین نامه ها و برنامه های دولت شاهد باشد، افزود: پیشنهاد می کنیم که یک اتاق فکر در نهاد ریاست جمهوری به منظور دسترسی به خروجی های کرسی های آزاداندیشی ایجاد شود و این اتاق فکر به عنوان رابط بین هسته های آزاداندیشی در دانشگاه ها، دولت و شورای عالی انقلاب فرهنگی نقش ایفا کند.
وی ادامه داد: خوشبختانه یک اتاق فکر تحت عنوان کانون تفکر با محوریت نهاد ریاست جمهوری به منظور بهره گیری از نظرات اساتید در دانشگاه لرستان ایجاد شده است و امیدواریم سازوکاری مشابه این نیز به منظور بهره گیری از خروجی کرسی های آزاداندیشی در نهاد ریاست جمهوری بوجود بیاید.
معاون فرهنگی و اجتماعی دانشگاه لرستان گفت: دغدغه دیگری که وجود دارد این است که دغدغه های دانشجویی در کرسی های آزاداندیشی بازتاب رسانه ای ندارند؛ قطعا بخشی از کرسی های آزاداندیشی را که جنبه اجتماعی و جنبه اصلاحی جامعه و حاکمیت را در بردارند، می توان با رعایت استانداردها از طریق رسانه ای ملی و شبکه های استانی پوشش رسانه ای داد.
خدایی تصریح کرد: یکی از اقداماتی که در دانشگاه لرستان صورت گرفته این است که در راستای انعکاس رسانه ای کرسی های آزاداندیشی تفاهم نامه ای با صدا و سیمای مرکز لرستان منعقد شده است و از سال تحصیلی پیش رو دوربین های شبکه استانی افلاک کرسی های آزاداندیشی این دانشگاه را پوشش می دهند.
وی ادامه داد: پیش از انعقاد این تفاهم نامه تشکل های دانشجویی نسبت به محرمانه بودن اظهارات دانشجویی در کرسی های آزاداندیشی تاکید داشتند؛ اما با با استدلال هایی که ارائه شد آنها را مجاب کردیم.
معاون فرهنگی و اجتماعی دانشگاه لرستان گفت: با انعکاس کرسی های آزاد اندیشی در رسانه ملی و استانی و همچنین تزریق نظرات دانشجویی خلق شده در این کرسی ها به شریان های اجرایی کشور نه تنها می توان شاهد رشد کیفی و کمی این کرسیهای آزاداندیشی در سطح دانشگاه بود؛ بلکه می توانیم شاهد تاثیرگذاری این کرسی ها در صحنه عمومی جامعه نیز باشیم.
خدایی در پایان بیان داشت: معتقدم که به لحاظ کمی کرسی های آزاداندیشی در دانشگاه ها به دغدغه های رهبر معظم انقلاب پرداخته اند؛ اما از جنبه کیفی فاصله زیادی با انتظارات رهبری که شامل نگاه جدی تر و تاثیرگذارتر نسبت به این کرسی ها است، وجود دارد./230ت1/***