به گزارش خبرنگار «خبرگزاری دانشجو» از بیرجند، کرسیهای آزاداندیشی تنها ملجا و ماوای دانشجویان است که باید براساس منویات رهبر معظم انقلاب و با توجه به مطالبات و بحثهای روز و به دور از تکرار و کلیشه ای بودن برگزار شود.
خراسان جنوبی با بیش از 40 هزار دانشجو به استان دانشگاهی کشور شهرت دارد و این دانشگاهها ظرفیت مناسبی برای برگزاری کرسی های آزاد اندیشی دارد؛ اما آمارها نشان می دهد که دانشگاه های این استان در چند سال اخیر نتوانسته اند کارنامه قابل قبولی در زمینه برگزاری این کرسی ها کسب کنند.
دانشگاه بیرجند با بیش از 14 هزار دانشجو بزرگترین دانشگاه خراسان جنوبی و یکی از بزرگترین دانشگاههای شرق کشور است و در طول ترم گذشته هیچ کرسی برگزار نکرده و این موضوع نشان میدهد که هنوز فضای آزاداندیشی در این دانشگاه به خوبی محیا نشده است.
کرسیهای آزاد اندیشی برای مسئولان دانشگاهی در اولویت نیست
سعید نبی زاده، دبیر جامعه اسلامی دانشجویان دانشگاه بیرجند در این خصوص گفت: رهبر معظم انقلاب با تأکیدات مداوم، از کرسی های آزاد اندیشی نه تنها به عنوان یک ابزار فعالیت دانشجویی؛ بلکه به عنوان یک راهبرد فعال شدن جریان انقلابی در دانشگاه و جامعه و گفتمان سازی یاد کرده و قالب های مختلفی چون کرسی های نظریه پردازی، آزاداندیشی و آزاد فکری، نقد و مناظره و پاسخ به شبهات را مطرح کرده و از همه بیشتر خطاب به دانشجویان از ضرورت برگزاری کرسیها گفته اند و بر کرسی های آزاد فکری و آزاداندیشی از همه انواع طرح شده، بیشتر تاکید کردهاند.
وی افزود: با وجود تاکیدات رهبر معظم انقلاب و ارائه دستورالعمل و آیین نامه، این موضوع هنوز برای مسئولان دانشگاه جا نیفتاده است و همین که دانشجویان در قبال تعطیلی کرسی ها واکنش خاصی نشان نمی دهند و این نشان دهنده آن است که هنوز کرسی آزاد اندیشی در اولویت نیست.
دبیر جامعه اسلامی دانشجویان دانشگاه بیرجند با اشاره به وجود تشکلهای فعال و برگزاری برنامه های متنوع در دانشگاه بیرجند، گفت: دانشگاه بیرجند با وجود برگزاری چند کرسی در ترم گذشته؛ اما در این زمینه کارنامه چندان موفقی ندارند و به نظر می آید هنوز به درستی به این مطالبه رهبر معظم انقلاب پاسخ داده نشده است.
نبی زاده تصریح کرد: برای برون رفت از این وضعیت و توجه بیشتر به این مطالبه رهبر معظم انقلاب باید ستادی برای برگزاری کرسی آزاداندیشی در دانشگاه تشکیل شود تا همه نهادهای دانشگاهی و تشکل های دانشجویی با همتی بیشتر در برگزاری کرسی همت گمارند.
وی نگاه امنیتی، بروکراسی اداری، عدم نتیجهگیری از کرسیها، کلیشهای برگزار کردن کرسیها، انتشار ندادن نتیجه گیریها در فضای جامعه و دانشگاهی، هدف قرار دادن صرف برگزاری کرسی و نه حل مسئله و مشکل نظام و چالش های آن توسط کرسی، تخصصی برگزار نکردن کرسیها و شباهت آنها به تربیون آزاد، عدم وجود اساسنامهای کامل و جامع در برگزاری کرسیها با توجه به صحبت های مقام معظم رهبری و تفکیک نکردن کرسی آزاد اندیشی، دید نادرست دانشجویان نسبت به مفهوم و مصداق آزاد اندیشی، عدم همت و انگیزه دانشجویی برای راه اندازی کرسیها، دو قطبی کردن فضای جلسات از مهمترین موانع پیش روی کرسی های آزاد اندیشی در دانشگاهها عنوان کرد.
دبیر جامعه اسلامی دانشجویان دانشگاه بیرجند خاطرنشان کرد: راه حل برون رفت از این مشکلات، بالا بردن سطح علمی مسئولان دانشگاه و هیئت علمی است و باید تصدی گری نهادهای دانشگاهی از کرسیها برداشته و این کرسیها به دست دانشجویان به صورت مستقل اجرا شود.
کرسیهای دانشگاه بیرجند مخالف ندارد
رسول حسین پور، مسئول بسیج دانشجویی دانشگاه بیرجند هم با بیان اینکه در ترم جاری این تشکل موفق به برگزاری کرسی نشده است، گفت: برگزاری چند کرسی در دستورکار و برنامههای بسیج دانشگاه بود که بدلیل برخی ناهماهنگیها و مشکلات به سرانجام نرسید.
وی افزود: در دانشگاه بیرجند کرسیها یک طرفه است و مخالف ندارد که مهمترین دلیل آن عدم دقت در انتخاب موضوع کرسی است.
مسئول بسیج دانشجویی دانشگاه بیرجند تصریح کرد: بسیج دانشجویی دانشگاه بیرجند در حال بررسی موضوعاتی است که بتواند هم بروز باشد و هم موافق و مخالف داشته باشد.
حسین پور تاکید کرد: بسیج دانشجویی دانشگاه بیرجند برای ترم آینده برگزاری سه کرسی آزاد اندیشی را در دستور کار دارد که به جد پیگیری و برگزار خواهد شد.
حجت الاسلام محمد علی جعفری، مسئول نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه بیرجند نیز با اشاره به اینکه این دانشگاه در این ترم کارنامه موفقی در برگزاری کرسیها نداشته است، گفت: این کمکاری دو علت میتواند داشته باشد، یکی ترس بیمورد دانشجویان از حراست دانشگاه و دوم خود نهادهای فرهنگی دانشگاه که متولی اجرا هستند.
وی با اشاره به اینکه کرسیهای آزاد اندیشی در سال های اولیه که مطرح شده بود بهتر و باشکوه تر برگزار می شد، افزود: در ابتدا مسئولیت برگزاری کرسی ها با نهاد رهبری در دانشگاه بود؛ اما هم اکنون مسئولیت اجرایی کرسی ها به معاونت فرهنگی واگذار شده است.
مسئول نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه بیرجند ادامه داد: یکی از مشکلاتی که باعث شده تا دانشجویان در کرسیها مشارکت نکنند ترس از تبعات بعدی حرفشان است؛ در حال که مسئولان امنیتی دانشگاه قول دادهاند که دانشجو هر حرفی را که در کرسی بزنند هر چند مخالف باشد با او کاری نداشته باشند.
جعفری، با اشاره به اینکه تشکلها برای برگزاری یک کرسی منتظر یک جمعیت چند صد نفری هستند، گفت: کرسی را با جمعیت چند نفری هم میشود برگزار کرد، باید تشکل ها بیشتر به جای کمییت، کیفیت را مد نظر داشته باشند.
حراست نباید به دانشجویان مخالف گیر دهد
وی افزود: در ترم گذشته بسیج و جامعه اسلامی کرسی برگزار نکردند؛ اما انجمن اسلامی دانشجویان مستقل بدنبال برگزاری دو کرسی بود که موفق نشد.
مسئول نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه بیرجند تصریح کرد: برای ترم آینده در جلساتی که با تشکلها برگزار خواهد شد این موضوع به عنوان یک دغدغه مطرح و از تشکلها خواهیم خواست تا تاکید بیشتری روی برگزاری کرسیها داشته باشند.
جعفری، با اشاره به اینکه اساتید معارف میتوانند در طول ترم یک جلسه از کلاس خود را به برگزاری کرسی اختصاص دهند، گفت: دانشگاه در طول یک ترم بیش از 20 کلاس معارف با رشتههای مختلف دارد که اگر هر کلاس در طول ترم یک کرسی برگزار کند خودش 20 کرسی میشود.
وی تاکید کرد: از حراست دانشگاه نیز انتظار میرود که کرسی هایی که طبق تعریف اصلی آن برگزار میشود اگر در درون آن جلسه حرفی زده شد به هیچ وجه به دانشجویان گیر ندهند تا دانشجو احساس کند که می تواند در فضای آرامی حرفش را بزند.
یکی از دانشجویان کارشناسی ترم آخر دانشگاه بیرجند نیز با اشاره به اینکه تا چند سال قبل اگر در کرسی حرفی مخالف موضوع زده میشد حراست به آن دانشجو تذکر میداد و این ترسی بزرگ در دانشجویان ایجاد کرد، گفت: در چند سال قبل چند مورد کرسی برگزار شد که خیلی هم با استقبال و مشارکت دانشجویان مواجه میشد؛ اما بعد کرسی، تعدادی از دانشجویان مخالف به حراست فراخوانده شدند و از آن زمان ترسی در دانشجویان ایجاد شد که دیگر دانشجوی مخالفی در کرسی شرکت نکرد.
برای پیگیری موضوع با احمد لامعی، معاون فرهنگی دانشگاه بیرجند به صورت تلفنی تماس حاصل شد که وی حاضر به پاسخگویی نشد./145ت1/