به گزارش گروه دانشگاههای کشور «خبرگزاری دانشجو»، انقلاب اسلامی برای رساندن صدای خود به تمام اطراف و اکناف جهان به اتاق های فکر و هسته های اندیشه نیازمند است و کرسی های آزاداندیشی بهترین شرایط برای گفتمان سازی و رفع شبهه در تمام زمینه ها را فراهم می سازد؛ اما آیا این طیف برنامه ها توانسته اند راه رهایی از مشکلات و دستیابی به دریچه های نو را در دانشگاه ها هموار سازند؟
دلیل غفلت از کرسی ها؛ عدم ثبات مدیریتی و انتصابات حوزه ریاست
حجت الاسلام هاشمی با بیان اینکه متولیان برگزاری کرسی ها چهار گروه حوزه فرهنگی، دانشجویان، دانشکده ها و نمایندگی نهاد رهبری در دانشگاه ها هستند، گفت: در نیمسال گذشته هیچ کرسی آزاداندیشی به صورت همگانی در دانشگاه ایلام برگزار نشد.
معاون نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه ایلام افزود: اساتید گروه معارف در سراسر کشور موظف هستند در هر یک از کلاسهایی که تدریس می کنند، دو یا سه کرسی در طول ترم برگزار کنندو متاسفاهنه آمار دقیق کرسی های درون کلاسی در دانشگاه ایلام مشخص نیست.
حجت الاسلام هاشمی تمام جامعه دانشگاهی اعم از کارکنان، اساتید، دانشجویان، کانون ها، هیات مذهبی، تشکل ها و کسانی که در دانشگاه به هر عنوان حضور دارند، را قادر به برگزاری کرسی خواند و تاکید کرد: هیچ محدودیتی برای برگزاری این گونه برنامه ها وجود ندارد؛ با این حال در نیمسال گذشته شاهد هیچ اقدامی از سوی دانشجویان نبودیم.
وی یکی از ملزومات برگزاری برنامه های آزاداندیشی را در اختیار داشتن بودجه عنوان کرد و افزود: به تشکل ها، کانون ها، حوزه معاونت فرهنگی و نهاد رهبری بودجه اختصاص داده می شود؛ اما هر آن که به این نهادها مرتبط نباشد، مانند اساتید، کارکنان و دانشجویان مستقل باید بودجه را از جیب خود تقبل کنند.
معاون نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه ایلام بخشی از هزینه کرسی ها را دعوت از سخنران و پرداخت هزینه سفر آن دانست و بیان داشت: البته، برخی از اساتید بومی هیچ هزینه ای برای سخنرانی دریافت نمی کنند؛ بنابراین بودجه ای صرف نخواهد شد.
حجت الاسلام هاشمی یکی از دلیل غفلت از برگزاری کرسی ها را عدم ثبات مدیریتی و انتصابات حوزه ریاست برشمرد و گفت: برای نیمسال آینده برنامه جامعی در راستای برگزاری کرسی های آزاداندیشی تمهید شده است که با حمایت های حوزه ریاست روند رو به رشدی خواهد داشت.
وی فشرده بودن زمان در نیمسال دوم 93 را دال بر کاهش برنامه های فرهنگی این دانشگاه خواند و افزود: تعطیلات بلند مدت عید و کوتاه شدن این ترم به دلیل جام جهانی مزید بر علت شده بود؛ اما دانشجویان و معاونت فرهنگی نمی توانند در ترم آینده برای بیتوجهی به برنامه های آزاداندیشی بهانه تراشی کنند.
تنها یک کرسی با موضوع فیلترینگ برگزار شد
مظفر بگ محمدی مطالبه اساتید و دانشجویان را مبنای برگزاری کرسی ها عنوان و تاکید کرد: با وجود آنکه تشکل های دانشجویی در دانشگاه ایلام دغدغه مند و بابصیرت هستند؛ اما اکثر دانشجویان این مرکز آموزشی نسبت به مسائل کلان کشور از نظر سیاسی، اقتصادی و غیره دچار رخوت و سردی شده اند.
معاون فرهنگی دانشگاه ایلام دانشجو محوری را مهمترین اصل در برپایی برنامه های فرهنگی- سیاسی خواند و افزود: متاسفانه دغدغه دانشجویان به تعاملات اجتماعی در دنیای مجازی بیشتر از حضور آنان در برنامه های دانشگاه است.
بگ محمدی به کسب رتبه های برتر دانشگاه ایلام در حوزه برگزاری کرسی های آزاداندیشی و برنامه های فرهنگی اشاره کرد و گفت: این مرکز آموزش عالی در سال گذشته، آیین نامه کرسی های آزاداندیشی را در حیطه باشگاه آزاداندیشی تصحیح و به وزارت تقدیم کرد که با استقبال تمام دانشگاه ها روبرو شد.
وی ادامه داد: ترم گذشته تنها یک کرسی با موضوع فیلترینگ و دو تریبون آزاد با عناوین مذاکرات ژنو و راهکار اقتصادی من ...! برگزار شد، که کرسی فیلترینگ به صورت درون دانشکده ای و با حضور دانشجویان دانشکده فنی و مهندسی ایلام برپا گردید که با استقبال اساتید و دانشجویان همراه بود.
معاون فرهنگی دانشگاه ایلام دانشجو با بیان اینکه در سال های گذشته کرسی های اساتید از رونق خاصی برخوردار بودند، تصریح کرد: البته کرسی هایی که از سوی اساتید برگزار می شدند، نتیجه ای در برنداشت؛ هم اینک اساتید شوق لازم برای شرکت در مباحث آزاداندیشی را نداشته و از کرسی ها استقبال نمی کنند.
کارگروه های موضوع، شناسایی و تبلیغات تشکیل شدند
صادق پورمسیری با اشاره به فعالیت معاونت فرهنگی در راستای یافتن راه حل مناسب برای اجرایی کردن کرسی بر اساس مطالبه رهبر معظم انقلاب تاکید کرد: برگزاری جلسات متعدد با کارشناسان ارشد فرهنگی استان و دانشگاه ایلام، تشکیل باشگاه آزاداندیشی، تاکید بر برگزاری کرسی ها به صورت درون دانشکده ای و کلاسی، توجه به افزایش کیفیت، تشکیل کارگروه های موضوع، شناسایی و تبلیغات نمونه ای از عملکرد معاونت فرهنگی در ترم گذشته است.
دبیر کرسی های آزاد اندیشی دانشگاه ایلام کارگروه های مذکور را لازم و ملزوم فرایند برپایی کرسی ها خواند و افزود: شیوه نامه این کارگروه ها تنظیم شده است، اعضای آن معرفی شده اند و پیوسته به تبادل اندیشه با یکدیگر می پردازند.
پور مسیری استفاده از پتانسیل حوزه علمیه به عنوان بازوان فکری و فرهنگی انقلاب را حائز اهمیت خواند و گفت: امحای موانعی مانند ترس در بین دانشجویان، تصمیمات عجولانه در پروسه برگزاری کرسی ها، معطوف کردن توجه به اساتید این دانشگاه به عنوان داور و بی توجهی به کرسی های علمی در دستور کار مسئولان امر قرار گرفته است.
دانشجویان دانشگاه ایلام به آفت تنبلی گرفتار هستند
علی حامدی با برشمردن مراحل برگزاری کرسی های آزاداندیشی تصریح کرد: هر تشکلی که قصد برگزاری کرسی ها را داشته باشد با تقاضا به شورای نظارت دانشگاه برای گرفتن مجوز اقدام می کند، پس از کسب مقبولیت، وارد اولین مرحله یعنی کارگروه موضوع می شود.
مسئول کارگروه کرسی های آزاد اندیشی دانشگاه ایلام گفت: موضوع کرسی بر سه اساس مبنی بر؛ آنی و بداهه بودن، موضوعات روز و سفارش از بالا تعیین می شوند، این مرحله بسیار بحث برانگیز و وقت گیر است؛ زیرا انتخاب یک عنوان در میان صدها موضوع سخت است.
حامدی بنیان فعالیت کارگروه موضوع را بر اساس فرمایشات و دغدغه های رهبر عنوان کرد و ادامه داد: بیشتر کرسی هایی که امسال برگزار شدند، حول بررسی آسیب یا پیشرفت در حیطه اقتصاد، فرهنگ و مدیریت بودند، این موضوع نشانگر اهمیت بیانات رهبر در سنگر دانشگاه است.
وی با اشاره به بهانه تراشی برخی دانشجوها در مورد ترس از حضور حراست و عواقب شرکت در برنامه های آزاداندیشی گفت: حضور حراست در کرسی ها فقط برای حفظ آرامش محیط است، هیچ موردی در زمینه انظباطی کردن دانشجویان توسط حراست و یا تذکر دادن به حضار از سوی این نهاد در دانشگاه ایلام مشاهده نشده است.
مسئول کارگروه موضوع کرسی های آزاد اندیشی دانشگاه ایلام با اشاره به فرمایش رهبر معظم انقلاب مبنی بر اینکه برای داشتن جامعه ای انقلابی لازم است که مردم حرفشان را دقیق بزنند، افزود: برخی از مسئولان برای حفظ موقعیت خود، سیاسی کاری میکنند یا شیوه درست سخن گفتن با قشر دانشجو را نیاموخته اند و یا با غوطه ور شدن در جو جناح گرایی از واقعیت های موجود چشم پوشی می کنند که این موضوع فضا را به ضرر گروه دیگر مسموم می سازد.
حامدی ارزش یک ساعت فکر کردن را معادل 70 سال عبادت عنوان کرد و بیان داشت: برخی از طرفین کرسی ها بدون منطق و استدلال پا به میدان می گذارند و با بیان کردن سخنان نپخته، ایجاد جو احساسی، سخن راندن های بی ربط و سیاسی کردن بحث رسالت کرسی ها را از مسیر اصلی آن خارج می کنند.
وی تصریح کرد: ایمان از طریق علم و عمل صالح به دست می آید؛ اما برخی از اساتید و دانشجویان به علمی که دارند عمل نمی کنند، دانشجویان دانشگاه ایلام دغدغه مند نیستند، اکثر آنان به آفت تنبلی گرفتار هستند و ضعف در نوع نگاه و عملکردشان بسیار مشهود است، ما نیز به عنوان مقام مسئول علت این رخوت ها را پیگیری نکردیم و به سادگی از کنار آن گذشتیم.
دبیر کانون نماز و مناسبت ها رونق گرفتن کرسی ها را در آشتی دادن دانشجویان با این طیف برنامه ها دانست و افزود: احیا کردن کرسی های درون خوابگاهی بهترین راه برای انسجام بخشیدن به این گونه برنامه ها است، باید زمینه های لازم برای حضور دانشجویان ولو با لباس های خوابگاه حتی در اجتماعات کوچک را فراهم کرد.
وی در ادامه خاطرنشان کرد: در این صورت، دانشجویان بدون ترس از حضور مسئولان، بدون احساسی شدن، بدون حضور جنس مخالف با طیب خاطر و امنیت فکری به مباحثه می پردازند.
خاطرنشان می شود، پس از همایش محیط زیست که در سال 92 با حضور مسئولان استانی و دانشجویان برگزار شد، فضای سیاسی از این دانشگاه رخت بربست. در این همایش دانشجویان به استاندار آذری زبان ایلام بی احترامی کردند و این موضوع باعث شد رئیس سابق دانشگاه ایلام به صورت غیرعلنی تمام برنامه های سیاسی دانشگاه ایلام را مختومه اعلام کند؛ به گونه ای که فعالیت های انتخاباتی و سیاسی در خرداد ماه 92 با کنترل حراست و انتظامات انجام شد.
با تغییر دولت و آغاز فرایند عزل و نصب های اتوبوسی در وزارت علوم، طاهر علی محمدی که به ابقای خویش در سمت ریاست دانشگاه ایلام امیدوار بود، برپایی هرگونه مراسمی حتی آیین نکوداشت روزهای سیاسی مانند 16 آذر و 13 آبان در دانشگاه ایلام را لغو کرد و آمار کرسی های این دانشگاه در نیم سال اول 92 تنها به یک کرسی البته به سبک و سیاق مناظره تقلیل یافت.
با روی کار آمدن رضا صحرایی در 19 فروردین 93 و وعده های وی مبنی بر بهبود فضای سیاسی، فاتحه کرسی ها در هیاهوی عزل و نصب های عجولانه سرپرست دانشگاه خوانده شد.
کمبود بودجه بهانه ای برای لغو برنامه ها شد؛ به نحوی که حتی با برنامه معنوی و بدون هزینه غباروبی مزار شهدا نیز مخالفت شد و این برنامه توسط اعضای شورای بسیج خواهران دانشگاه ایلام و بدون توجه به رای شورای فرهنگی دانشگاه برگزار شد.
از سوی دیگر، رخوت و سستی در میان تشکل های دانشجویی باعث شد که بسیاری از دانشجویان عضو این تشکل ها پراکنده شوند.
حال امید است با انتصاب و انتخاب میلاد کاووسی به عنوان مسئول جدید بسیج دانشجویی دانشگاه ایلام بسیج دانشجوییهمچون گذشته پیشتاز در برگزاری برنامه ها و بخصوص کرسی های آزاداندیشی باشد./125ت1/