به گزارش گروه دانشگاههای کشور «خبرگزاری دانشجو»؛ در پیگیری شیوه، تعداد و علل برگزاری و عدم برگزاری کرسی های آزاداندیشی در دانشگاههای کشور با نتایج قابل تاملی مواجه می شویم.
کرسی های آزاداندیشی بستر مناسبی جهت ورود دانشجویان به عرصه های مختلف اجتماعی است که به همین جهت و همچنین اهمیتی که حکومت اسلامی برای قشر دانشجو قائل است، رهبر معظم انقلاب بر برگزاری این کرسی ها در سطوح دانشگاهی تاکید ورزیده اند.
نتایج نشان می دهد عدم برگزاری و یا حتی برگزاری کرسی ها با نتایج غیرقابل قبول از عدم درک مفهوم واژه «آزاداندیشی» و یا حتی برخی ناآگاهی ها در میان قشر دانشجویی از علوم سیاسی و اجتماعی و در نهایت غلبه سیاست زدگی بر درک و تحلیل وقایع اجتماعی نشات می گیرد.
این نتایج ممکن است علل دیگری نیز داشته باشد که با پیگیری و پرسش و جو و استفاده از خرد جمعی می توان آن را جویا شد به همین منظور برای پیگیری این امر به سراغ دانشگاه گلستان به عنوان یکی از مهمترین مراکز آموزش عالی در شمال کشور می رویم.
«دانشجو» در برگزاری کرسی آزاداندیشی پای کار نیست
ایمان علیمحمدی، مسئول تشکل جامعه اسلامی دانشجویان دانشگاه گلستان گفت: کرسی های آزاداندیشی مدتی است که با رکود و عدم اقبال مواجه است و به این امر نیز واقفیم؛ اما در عین حال به جهت پیگیری فرمایشات مقام معظم رهبری برای رونق بخشی به این امر در نیمسالی که گذشت، ابتدا طی یک نظر سنجی سعی کردیم، اجرای دوباره آن را کلید بزنیم؛ اما متاسفانه باز هم پذیرشی از سوی دانشجویان قابل مشاهده نبود.
مسئول تشکل جامعه اسلامی دانشجویان دانشگاه گلستان تصریح کرد: چند احتمال و دلیل برای این عدم پذیرش وجود دارد، ما احساس کردیم ممکن است یکی از دلایل آن شکل برگزاری این کرسی ها باشد؛ بنابراین سعی کردیم آن را به صورت غیررسمی پیگیری کنیم که به این شکل کرسی ها را توسط اساتید گروه معارف در کلاس ها برگزار کردیم.
وی در بیان مشکلاتی که ممکن است دانشجویان را از این مبحث دور کرده باشد و به نوعی نیز فراری داده باشد، به حساسیت برخی موضوع ها اشاره کرد و گفت: از سمت نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری دانشگاه دو موضوع پیشنهادی داشتیم که بعد از بررسی آنها به این نتیجه رسیدیم، عملا برگزاری این کرسی ها با شکست مواجه می شود.
علیمحمدی تصریح کرد: یکی از موضوعات پیشنهادی نهاد، «حکومت اسلامی» بود که این موضوع علاوه بر اینکه نیاز به مطالعات سنگینی دارد ترس و واهمه ای نیز میان دانشجویان وجود دارد؛ چرا که در کرسی گروهی باید به عنوان مخالف و گروهی به عنوان موافق اظهار نظر کنند؛ اما خب برای این موضوع کسی حاضر نیست به عنوان مخالف به صحنه بیاید، اگر هم حاضر باشد دلایل کارشناسانه ای نمی تواند ارائه بدهد و نتیجه فقط ایجاد تزلزل و تشنج خواهد بود.
مسئول تشکل جامعه اسلامی دانشجویان مستقل گفت: امیدواریم دوستان ما در تشکل انجمن اسلامی دانشگاه که قرار است در آینده ای نه چندان دور انتخابات برگزار و فعالیت خود را آغاز کنند به این امر ورود پیدا کنند در آن صورت ممکن است بتوان راحت تر مباحث این چنینی را در چارچوب خطوط قرمز کرسی های آزاداندیشی مطرح کنیم.
وی تاکید کرد: این دلایل برای عدم برگزاری بهانه و یا حتی کم کاری نیست؛ چرا که برای انجام هر کاری یک سلسله اقداماتی باید در کنار هم صورت بگیرد که اگر یک تکه از این پازل نباشد نتیجه قابل قبولی حاصل نمی شود، برای انجام کرسی ها نیز آن مهمترین رکن و به نوعی تکه مهم پازل کرسی های آزاداندیشی که دانشجو باشد، پای کار نیست.
علیمحدی در پایان گفت: دانشجویان معمولا اگر اردو باشند استقبال می کنند؛ اما وقتی پای بحث پیرامون مباحث اعتقادی، سیاسی، فرهنگی و یا حتی اجتماعی به میان بیاید دانشجو می ترسد ورود پیدا کند؛ زیرا می ترسد کارنامه سیاهی برای خود درست کند و در آخر نتیجه ای هم نگیرد؛ اما امیدواریم با توجه به مصاحبه ای که رئیس فعلی دانشگاه با «خبرگزاری دانشجو» داشته اند و این اطمینان خاطر را به دانشجویان داده اند که مشکلی برای کسی با حضور در کرسی و اظهارنظر شخصی بوجود نمی آید دانشجویان اهتمام بورزند و این کرسی ها در دانشگاه احیا شود.
درخواستی از دانشجویان برای برگزاری کرسی های آزاداندیشی نداشته ایم
همچنین مدیر فرهنگی دانشگاه گلستان با اشاره به اهمیت اصل کرسی های آزاد اندیشی در دانشگاه و ویژگی های مثبت برگزاری کرسی های آزاداندیشی با استفاده از بیانات رهبر معظم انقلاب گفت: کرسی های آزاداندیشی عموما باعث روشنگری افراد شده و نیت در اینگونه برنامه ها این است که به سوالات و شبهات دانشجویان در فضای کاملا آرام پاسخ داده شود.
عبدالرضا شریفی در ادامه به روند اجرای کرسی های آزاداندیشی در این دانشگاه اشاره کرد و درباره مشکلات برگزاری کرسی ها در دانشگاه افزود: چون پایه برگزاری کرسی ها در دانشگاه حضور دانشجو و درخواست آنان است، متاسفانه ما شاهد چنین درخواستی از سوی دانشجویان نبودیم.
وی درباره علل عدم درخواست دانشجویان گفت: در سال های اخیر فضای دانشگاه ها، فضایی برای پرورش دید سیاسی افراد بوجود نیاورده است و اینکه دلایل دیگر می تواند به جذاب نبودن این نوع برگزاری برای کرسی ها و همچنین راحت نبودن دانشجویان برای بیان نظرات خود خواند.
مدیرامور فرهنگی دانشگاه گلستان با اشاره به این موضوع که فعالیت های فرهنگی نیازمند فضای بسیار آرام است، تصریح کرد: در فضاهایی که تشنج فکری برای دانشجویان وجود دارد، نمی توان کار فرهنگی تاثیرگذار انجام داد.
شریفی در پایان لازمه فراهم شدن شرایط را عدم موازی کاری های مسئولان متولی امر فرهنگی دانست و تاکید کرد: باید برای فعالیتهای فرهنگی مانند کرسی های آزاداندیشی هدفمندتر و بدون موازی کاری عمل کنیم تا شاهد بازدهی بیشتری باشیم./220ت1/**