گروه اجتماعی «خبرگزاری دانشجو»؛ خدمت سربازی در ایران، قدمتی 90 ساله دارد. اعزام به خدمت سربازی افراد ذكور در ایران بر اساس قانون نظام وظیفه عمومی مصوب مجلس شورای ملی از 16 خرداد سال 1304 اجباری شد و طی این 90 سال، قوانین متفاوتی برایش تصویب و اجرا گردید.
دوره خدمت سربازی برای خیلی ها که تجربه آن را ندارند، سخت و ناشناخته به نظر میرسد و گاهی برایشان به کابوسی بزرگ بدل میشود و برای آنها که آن را گذراندهاند، دورهای پر از خاطره و هیجان تلقی میگردد. عدهای این دوره را وقفه دوساله در جریان زندگی میدانند و برخی معتقدند مانند هر دورهای از زندگی، باید آن را قبول کرد و گذراند.
البته در این بین، نگرانی هایی نیز وجود دارد. بسیاری از خانوادهها از این که فرزندشان از محیط خانه و خانواده دور شوند واهمه دارند و برخی جو حاکم بر پادگانها را مناسب نمیدانند. عدهای تاثیر سربازی بر تعویق افتادن ازدواج را مطرح میکنند و گروهی معتقدند این دوره، در به عقب افتادن ازدواج تاثیر ناچیزی دارد.
برای آگاهی از چند و چون قوانین فعلی خدمت سربازی و بررسی این که این دوره تا چه حد بر ابعاد دیگر زندگی سرباز تاثیر دارد، با سردار ابراهیم کریمی، جانشین رئیس سازمان نظام وظیفه عمومی به گفتگو نشستیم.
وی که دوره خدمت سربازی را برای یک فرد افتخار میداند معتقد است این دوره دوساله تاثیر ناچیزی در به تعویق افتادن ازدواج جوانان دارد، آن قدر که قابل طرح و بحث نیست. متن کامل گفتگوی «خبرگزاری دانشجو» با سردار سرتیپ کریمی را در ادامه می خوانید.
خبرگزاری دانشجو: برای شروع بحث بفرمایید که به طور متوسط سالانه چه تعداد مشمولین داریم؟
سردار کریمی: در سال های مختلف متفاوت است؛ سالیانه حدود 400 هزار نفر مشمولین نظام وظیفه داریم البته این بستگی به سال و موالید کشور دارد و این آماراصولا بالا و پائین می شود و نمی توان گفت همواره یک تعداد ثابت افراد در سال مشمول نظام وظیفه می شوند.
در سال های اخیر به دلیل کاهش میزان موالید، مدت سربازی افزایش یافته است تا بتوان میزان کاهش موالید را جبران کرد؛ البته همه فرمول ها بر اساس موالید نیست چرا که کسی که به تحصیل مشغول است ممکن است موالید 4 سال پیش باشد، امسال درس او تمام می شود و وارد خدمت می شود؛ معمولا در سال تعداد افرادی که برآورد می کنیم و نمی آیند حدود 100 هزار نفر است، البته در ماه های بعدی خود را با غیبت معرفی می کنند.
در نتیجه غایبین وظیفه عمومی خیلی زیاد نیستند با توجه به این که محدودیت هایی نیز در قانون وجود دارد؛ در دانشجویان که فارغ التحصیل هستند خیلی کم پیش می آید غیبت کنند و خود را به نظام وظیفه معرفی نکند؛ با توجه به محدودیت ها و محرومیت های قانونی که در مورد غایبین وجود دارد تلاش ما بر این است تعداد غایبین را به حداقل برسانیم.
به طور مثال برای کسی که متاهل است و برای او سربازی رفتن سخت است، تسهیلات ویژه در نظر گرفتیم به طوری که در نزدیک ترین مکان به محل سکونت خود آن ها را به کار می گیریم؛ این بکارگیری ها باعث کاهش غیبت ها شود؛ در نظر گرفتن بیمه های مختلف به این منظور که دغدغه ی افراد بعد از سربازی کاهش پیدا کند، از جمله کارهای انجام شده در گذشته نه چندان دور است.
خبرگزاری دانشجو: هزینه هر سرباز چه میزان است؟ و این برآورد هزینه به چه صورت اتفاق می افتد؟
سردار کریمی: هزینه آشکار هر سرباز بیش از دو میلیون تومان در یک دوره خدمت است.
اگر بخواهیم هزینه درستی از یک سرباز به دست بیاوریم، باید هزینه زیست، خوراک، محل اقامت و... را نیز لحاظ کنیم؛ هزینه ایی که اشاره کردم به طور متوسط است؛ در قانون وجود دارد کسی که سرباز غایب را به کار گیرد باید به میزان هزینه یک سرباز را پرداخت کند و این هزینه فعلا 2 و نیم میلیون تومان در نظر گرفته شده است.
اگر بخواهیم هزینه یک سرباز را به دست بیاوریم خیلی بیشتر از این مقدار است؛ در نظر بگیرید برای یک سرباز بیمه های مختلف، هزینه جابه جایی و...وجود دارد که اگر بخواهیم همه این هزینه ها را در نظر بگیریم هزینه خیلی بالاتر از 2 میلیون تومان خواهد بود.
خبرگزاری دانشجو: هزینه یک سربازی که امریه شده است چگونه است؟ به طور مثال سربازی که در وزارت نفت کار می کند کار یک کارشناس را انجام می دهد، این سرباز نه تنها هزینه ندارد بلکه یکسری هزینه ها را جبران می کند؛ این سربازان نه تنها برای ناجا هزینه ایی ندارد بلکه هزینه هایی را می پوشاند.
سردار کریمی: کسی که به این صورت کار می کند غذا نمی خورد؟ بیمه نمی شود؟ ضمن این که در قانون اساسی و قانون نظام وظیفه عمومی داریم که در زمان صلح سربازی را داشته باشیم که دارای تخصص و مهارتی باشد و بتواند در بخش های دولتی کاری را انجام دهد، می شود در آن دستگاه دولتی از او استفاده کرد.
این قانون به این منظور است که تا جائی که امکان دارد از مهارت و تخصص افراد استفاده شود؛ همه سازمان ها هر میزان که بخواهند نمی توانند سرباز بگیرند، به طور مثال کسی که در رشته فیزیک هسته ایی تحصیل کرده است، می تواند دوران سربازی خود را در به طور غیر تخصصی در یک واحد بگذراند یا به صورت تخصصی در سازمانی باشد که به درد بخورد، هر دو این موارد را ما بخش دفاعی می بینیم.
این برای این است که فضا برای افراد خاص باز شود تا در فضای خاص خود فعالیت کنند؛ شما در خبرگزاری رسالتی را دنبال می کنید، به آدمی که مورد تائید شما باشد و قادر باشد فعالیتی برای شما انجام دهد، نیاز دارید، وقتی فرد به عنوان سرباز به مجموعه شما وارد شود بعد از سربازی هم شما تلاش مش کنید این فرد را در مجموعه خود نگاه دارید که اثرگذار باشد.
قانون گذار به این توجه داشته است که اگر فرد توانست در جای دیگر موثرتر به کشور خدمت کند، وارد همان واحد و بخش شود؛ البته این مسئله محدود است و این گونه نیست که هر واحد و بخشی هر تعداد که خواست بتواند نیرو بگیرد بلکه هر واحدی سهمیه دارد تا جایی که به نیروهای مسلح نیز خللی وارد نشود.
خبرگزاری دانشجو: به سهمیه های واحدهای مختلف اشاره کردید. آیا آماری از سهمیه ها دارید؟ این آمار را مستقیما شما تعیین می کنید؟ اعلام نیازها به چه صورت است؟
سردار کریمی: آمار قطعا وجود دارد ولیکن الان من در ذهن ندارم.
ستاد کل همه جوانب را بررسی می کند و نیازمندی هایی که به دستش می رسد را دسته بندی می کند و بر اساس دسته بندی سهمیه برای واحدها در نظر می گیرد. این نیازها سال به سال بازنگری و پایش می شود.
خبرگزاری دانشجو: بخش عمده سربازان ما اکنون قشر تحصیل کرده هستند و تخصص دارند ولیکن وقتی مقطع سربازی می رسد به خاطر سهمیه های محدودی که اشاره کردید، طیف وسیعی از این قشر وارد بخش پادگان می شوند که تخصص آن ها مورد استفاده قرار نمی گیرد؛ طرحی مد نظر دارید که بتوان بهتر و بیشتر از این قشر استفاده کرد؟
سردار کریمی: در موضوعی که مطرح کردید چند مسئله مطرح می شود؛ ماده یک قانون نظام وظیفه عمومی تمام آحاد ذکور جامعه در بخش دفاع باید فعالیت کنند؛ بحث دفاعی است به عبارتی فرد باید آموزش ببیند و سازمان دهی شود و در بخش دفاع از او استفاده شود.
به دلیل افزایش تحصیلات و تغییر در نوع فعالیت ها و کارها ساختار نیروهای مسلح نیز جابه جا می شود؛ در نتیجه ما بر اساس نیازمندی های موجود افراد را در تخصص های خود بکار می گیریم؛ بعد از آموزش نظامی تلاش بر این است افراد در تخصص مربوط به خئد فعالیت کنند؛ البته این را در ذهن داشته باشید که مدارکی که در دانشگاه ها ارائه می شود همه بر اساس نیازهای نیروهای مسلح نیست.
به عبارت دیگر دانشگاه و وزارت علوم بر اساس نیاز نیروهای مسلح رشته دانشگاهی داشته باشد، بلکه کشور را مد نظر دارند و بر اساس نیازهای کشور رشته های تحصیلی در دانشگاه ها وجود دارد؛ قرار است این قشر تنها به مدت دو سال با دفعا مشارکت کنند.
ما تلاش می کنیم که این مسائل به گونه ایی با هم مرتب شوند که افراد در تخصص های خود به کار گرفته شوند؛ مقاطع فوق لیسانس و دکترا را در خارج از تخصص هایشان به کار نمی گیریم؛ تعداد قابل توجهی از تحصیل کرده ها در بخش لیسانس هستند که وارد تشکیلات می شوند؛ همه ی این متقاضیان نیز صد در صد مورد نیاز نیروهای مسلح نیستند در نتیجه نیروهای مسلح مجبور است این افراد را تا جایی که امکان دارد در تخصص های خود بکار بگیرد.
به طور مثال یک زمانی رشته های کشاورزی به تعداد زیادی فارغ التحصیل داشت، مگر نیروهای مسلح چه تعداد از این رشته ها مورد نیازش است؟ نمی توان این افراد را معاف کرد، باید سازمان دهی شوند و در دفاع مشارکت داشته باشند، در نتیجه در گروه های دیگر قرار می گیرند.
با تغییراتی که سالانه در مدارک تحصیلی وجود دارد قطعا جا برای افراد برای این که در تخصص خود فعالیت کنند باز می شود، به عبارتی نوع کار و ساختاری که در آن قرار می گیرند با مهارت و رشته ی تحصیلی افراد متناسب باشد؛ باید در نظر داشت سازمان دهی کردن این افراد کار سختی است چرا که باید مقطع، رشته، محل زندگی فرد و... باید در نظر گرفته شود.
خبرگزاری دانشجو: بخش فکری را چه نهادی انجام می دهد؟
سردار کریمی: ما هم مرکز تحقیقات داریم و هم ستاد کل در این زمینه فعالیت می کنند؛ این مسئله که فرد در نزدیک ترین زمینه به تخصص خود فعالیت کند دغدغه ما هم می باشد؛ به هر حال در کاری که انجام می شود پارامترهایی وجود دارد که ممکن است وضعیت را تغییر دهد.
خبرگزاری دانشجو: قانون برای غایبین به چه صورت است؟
سردار کریمی: کسانی که 3 ماه خود را دیرتر معرفی کند 3 ماه اضافه خدمت می خورند و اگر از 3 ماه بگذرد اضافه خدمت 6 ماه می شود و اگر از یک سال بگذرد ضمن 6 ماه اضافه خدمت به مراجع قضائی نیز معرفی می شود و به عنوان فراری با وی برخورد می شود.
خبرگزاری دانشجو: امکان دارد افراد مشمول بخشودگی قرار گیرند؟
سردار کریمی: ما بخشودگی عمده انجام نمی دهیم، برای این که فرد خود را معرفی کند، این گونه پیش بینی شده است که اگر فرد وارد خدمت شد، مشکلی در خدمت ایجاد نشود و مواردی که پیش بینی شده است را به درستی اجرا کند کلا غیبت وی قابل بخشش است.
خبرگزاری دانشجو: بحثی بود که می گفتند مقام معظم رهبری مستقیما دستور بخشش اضافه خدمت ها را صادر می کنند.
سردار کریمی: این در قالب اختیاری به کل فرماندهان داده شده است؛ اگر یک مشمول غایب باشد کل فرماندهان می توانند ببخشند؛ کسانی که بخشیده نشوند اندک هستند.
خبرگزاری دانشجو: برسیم به بخش جذاب اقتصاد سربازها. چیزی که نگرانی هایی را ایجاد کرده است. در مورد میزان حقوق ماهیانه سربازان صحبت بفرمائید.
سردار کریمی: حدودا از 60 هزار تومان تا 180 هزار تومان دریافت می کنند؛ سربازان زیر دیپلم از 60 هزار تومان شروع می شود.
خبرگزاری دانشجو: اگر پسری در شرف ازدواج باشد و سرباز هم باشد فکر نمی کنید این میزان پرداختی مخل ازدواج این جوان باشد؟
سردار کریمی: الان سن ازدواج در کشور ما چند است؟ تا جایی که من می دانم 28-27 است؛ نمی خواهم بگویم سربازی تاثیری بر ازدواج ندارد ولی سهم سربازی چه میزان است؟ این میزان مبلغ که پرداخت می شود به عنوان حقوق نیست چرا که به اندازه ای نیست که بتواند زندگی فرد را بچرخاند؛ سربازی که در اختیار نیروهای مسلح قرار می گیرد هزینه های خوراک، اقامت و... بر عهده نیروهای مسلح است.
کسی که به سربازی می آید هم به دنبال این حقوق نیست؛ فرد می داند قرار است دو سال بیاید به کشور خدمت کند و در مقابل قرار نیست حقوقی که مد نظر شماست دریافت کند؛ بیشتر جنبه ی کاری در سربازی جنبه معنوی است؛ قاعدتا 50 هزار تومان ارزش کار یک سرباز نیست چرا که بیشتر از این میزان تلاش می کند.
نمی خواهم شعار دهم ولی کسی که با این دیدگاه وارد می شود پول بیشتر از این ها هم نتواند او را راضی کند؛ این افرادی که وارد سربازی می شوند باید توجه داشته باشند که این خدمت وظیفه عمومی است؛ فکر نمی کنم اگر این میزان 3 برابر هم شود جبران خدمت کسی باشد که در مرز است.
خبرگزاری دانشجو: مدت زمان سربازی چطور؟ فکر نمی کنید طولانی بودن این دوره موجب به تعویق افتادن ازدواج می شود؟ و یا مشکلاتی را برای آینده ی جوان ایجاد می کند؟
سردار کریمی: چطور کسی که می خواهد تا دیپلم درس بخواند تا 18 سالگی را برای این کار می گذارد و برای آن برنامه ریزی می کند؟ قطعا مابین جوانان این گونه است که برای این مدت زندگی خود برنامه ریزی می کنند؛ با توجه به طولانی بودن قدمت سربازی در کشور این مسئله برای خانواده ها یک برنامه ریزی نانوشته است.
کسانی که معافیت می گیرند هم در جامعه بررسی کنید می بینید که آن ها هم ازدواج نمی کنند؛ سهم سربازی در ازدواج به اندازه ای نیست که راجع به آن صحبت می شود؛ با مطالعاتی که انجام شده است در می یابیم که جنبه های دیگر اقتصادی، اجتماعی و... کار را سخت می کند؛ البته تاثیر سربازی را رد نمی کنم چرا می توان گفت اگر این دوره نباشد درصدی از جوانان ازدواج می کنند.
خبرگزاری دانشجو: برنامه های تشویقی برای ازدواج سربازان وجود دارد؟
تسهیلاتی برای سربازان متاهل در نظر گرفته شده است از جمله این که در نزدیک ترین مکان به محل سکونت خود خدمت کنند، مرخصی های تشویقی بیشتری دارند و...؛ ما به شدت به دنبال این هستیم که برای متاهلین کسر خدمت بدهیم و برای فرزند آن ها نیز کسر خدمت بدهیم.
فردی بوده که دارای هفت دختر بود و در قانون برای وی ماده یا بندی وجود نداشت که معاف شود، به مقام معظم رهبری نامه نوشتیم و شرایط را توضیح دادیم و در نهایت فرد معاف شد؛ به عبارتی متاهل بودن باعث می شود از 21 ماه سربازی کم شود، داشتن یک بچه نیز 4 ماه از مدت سربازی کم می شود، اگر دو بچه باشد مدت سربازی فرد 11 ماه می شود و الی آخر؛ البته بر روی این طرح کار می شود تا عملیاتی شود.
خبرگزاری دانشجو: افزایش حقوق سربازان هر سال مطرح است و عملا اتفاقی نمی افتد. نظر شما در این باره چیست؟
سردار کریمی: هر سال افزایش حقوق انجام می شود؛ اگر منظور شما این است که حقوق سرباز کلا عوض شود و افزایش یابد نیست؛ تعداد سربازان ما کم نیست و اگر بخواهد افزایش 50 هزار تومانی هم اتفاق بیفتد چندین میلیارد باید در نظر گرفته شود؛ به این دلیل باید کمی با طمانینه جلو رفت.
هر چند اعتقاد من، اگر چه به آن ایراد وارد شود، این است که کاری که یک سربا زانجام می دهد با عدد و رقم ریالی قابل جبران نیست؛ از نظر من این نگرش و دیدگاه درست نیست؛ در مقابل باید سعی شود تسهیلات و تشویقی هایی برای او در نظر گرفته شود.
خبرگزاری دانشجو: قانون معافیت در حال حاضر این گونه است که وقتی کمیسیون پزشکی تشکیل می شود درباره کسانی که تحصیلات پائین تر دارند معافیت به راحتی داده می شود، ولی اگر شخص با شرایط یکسان ولی با مدرک بالاتر بخواهد معافیت بگیرد سخت تر است؛ این امر را تائید می کنید؟
سردار کریمی: نه؛ در یک یا دو بند این اتفاق می افتد؛ یکی در زمینه چشم (بینایی) است که برای دیپلم و زیر دیپلم 8 است و برای مدارک تحصیلی بالاتر 10 است؛ در زمینه های حرکتی نیز تنها صاف بودن کف پا نیست بلکه مشکلی که مانع حرکت باشد نیز شامل می شود؛ این امر را پزشک مربوطه تشخیص می دهد.
یک اشتباهی که اتفاق می افتد این است که برخی گمان می کنند ما به دنبال این هستیم که سرباز بیشتری ببریم در صورتی که هم قانون گذار و هم ما برعکس این امری که مرسوم است فکر می کنند؛ ما وظیفه داریم کسی که متقاضی اعزام به نظام وظیفه عمومی است را بررسی کنیم و اگر سالم بود و شرایط لازم را داشت به سربازی اعزام شود.
ما کسانی را به سربازی می بریم که سالم باشند و در این زمینه پزشک اولیه در ابتدا نظر می دهد و در تعداد معدودی به کمیسیون ها برده می شوند؛ در موارد بالینی ما نمی توانیم تشخیص دهیم فردی سرطان دارد یا نه، فردی اگر خود اظهار کند مورد بررسی قرار می گیرد؛ این امر برای سطوح مختلف تحصیلی یکسان است و فرقی ندارد فرد چه مدرکی داشته باشد.
خبرگزاری دانشجو: درصد زیادی از کسانی که مشمول می شوند، دیپلم گرفته ها هستند که خود را برای رفتن به دانشگاه آماده می کنند. طبق قانون، تا یک سال اجازه دارند که سربازی را به تعویق بیندازند. فکر نمی کنید مهلت یک ساله بعد از گرفتن دیپلم مدت کمی باشد برای این که فرد فرصت داشته باشد خود را به نظام وظیفه معرفی کند؟
سردار کریمی: الان که دیگر خبری از کنکور نیست؛ همه در دانشگاه ثبت نام می کنند؛ شانس قبولی فردی که اصرار دارد در دانشگاه دولتی درس بخواند هم بیشتر شده است؛ ضمن این که قبل از سال 90 به کسانی معافیت داده می شد که در مسابقات ورودی دانشگاه ها قبول می شدند ولی با قانون جدید در سال 90 این مسئله کنکور برداشته شد؛ فرد می توان در دانشگاه آزاد، علمی کاربردی و... بدون کنکور وارد شود.
الان معافیت تحصیلی افراد نسبت به سال های گذشته افزایش یافته است؛ ضمن این که فرد می تواند دو مرحله در کنکور شرکت کند؛ حتی اگر وارد خدمت شود مانعی وجود ندارد که در کنکور شرکت کند، از خدمت ترخیص می شود و بعد از اتمام درس خود می تواند برای ادامه خدمت خود مراجعه کند.
خبرگزاری دانشجو: درباره کنکور ارشد و دکترا نیز به همین صورت است؟
سردار کریمی: هیچ فرقی وجود ندارد؛ بعد از اتمام دوره کارشناسی تا یک سال فرصت دارد خود را به نظام وظیفه معرفی کند.
خبرگزاری دانشجو: قانون درباره دانشجویان انصرافی و اخراجی وضعیت به چه صورت است؟
سردار کریمی: این دانشجویان هم یک سال مهلت دارند.
خبرگزاری دانشجو: در بین سربازانی که این دوره را گذرانده اند، کسانی وجود دارند که نسبت به این دوره اعتراض و شکایت هایی دارند. آیا نهادی وجود دارد که به شکایات سربازان رسیدگی کند؟
سردار کریمی: فرد می تواند به سایت ما مراجعه کند و نظر و مشکل خود را بیان کند؛ اگر به سازمان مراجعه کند نیز مرکز افکارسنجی برای پاسخگویی در نظر گرفته شده است؛ فکر نمی کنم مشکل خاصی در رساندن نظرات مردم وجود داشته باشد؛ تغییراتی که در سازمان نظام وظیفه عمومی اتفاق افتاده است به کمک نظرات مردم بوده است؛ وقتی یک موضوع مکرر از سوی مردم تذکر داده شود قطعا ما خواهیم فهمید گره در کار ما وجود دارد و باید تغییری ایجاد شود.
خبرگزاری دانشجو: والدین و خانواده ها همواره نگرانی و دغدغه جو فرهنگی پادگان ها را دارند؛ درباره این موضوع کمی صحبت کنید.
سردار کریمی: دغدغه مردم را قبول دارم؛ من هم اگر پسری داشته باشم و بخواهم به سربازی بفرستم قطعا دغدغه دارم چرا که نظارت من بر روی او کم می شود؛ دغدغه دارم که اجتماعی که فرزند من به آن وارد می شود اجتماع سالم و درستی هست و می تواند به همان میزان که من فرزندم را کنترل می کردم، کنترل داشته باشد؟
برخی از این دغدغه ها به دلیل نا آشنایی مردم است؛ به عبارتی دیگر مردم نمی دانند در این محیط چه کاری انجام می شود؛ ما پایگاه فرهنگی داریم که قرار است در این پایگاه به مردم توضیح داده شود که فردی وقتی وارد نظام وظیفه می شود چه وضعیتی برای او رخ می دهد.
ما در سربازی گزینش افراد خوب و بد نداریم و قطعا در یک جمع امکان دارد همه طیف آدمی وجود داشته باشد؛ کسانی که این افراد را با محیط آشنا می کند قسمت آموزش است؛ قسمت فشرده سربازی در مرحله آموزش خدمت است چرا که باید رفتار افراد با رفتار سازمانی محیط مطابق شود.
معمولا این دغدغه برای فرزند نیز وجود دارد چرا که او هم نمی داند وارد چه محیطی می شود و بر اساس چیزهایی که می شنود در ذهن خود تصوراتی دارد؛ این تصورات همه بر اساس عدم شناخت است؛ انضباط هایی که در محیط ایجاد می شود در ابتدا اندکی سخت است چرا که فرد باید برخی رفتارها که تاکنون داشته را کنار بگذارد و رفتارهایی را انجام دهد که تا کنون نداشته است.
من فکر می کنم خود ما باید اندکی در این زمینه کار کنیم تا فرد آشنایی بیشتری داشته باشد که قرار است چه اتفاقی بیفتد؛ به این دلیل که مردم تصور می کنند قشرهای مختلفی وارد پادگان می شوند و ممکن است فرزند آن ها آسیب هایی را از افراد ببیند، دغدغه و نگرانی دارند؛ در حقیقت چیزهایی که گفته می شود وجود ندارد البته نه این که اصلا وجود نداشته باشد ولی درصد قابل پافشاری نیست.
به ذهن من می رسد اگر بتوانیم ادبیاتی از محیط پادگانی خود تولید کنیم و در جامعه درباره آن صحبت کنیم و ایجاد فرهنگ کنیم و دغدغه را از مردم بگیریم، موفق خواهیم شد؛ این رسالت بر عهده پایگاه فرهنگی ما می باشد؛ گاهی تیتر یک خبرگزاری یا نشریه و... برای فروش بیشتر موضوعی را به گونه ایی مطرح می کند که احساس ناامنی را در خانواده ها ایجاد می کند، در حالی که شاید اصلا واقعیت نداشته باشد.
خبرگزاری دانشجو: پادگان آموزشی محیط خاصی است و سربازی که وارد می شود به دلیل نداشتن درجه، از حداقل حقوق محروم می شود؛ حتی اگر سرباز تنبیه بدنی شود به خود اجازه نمی دهد شکایت و پیگیری کند؛ در محیط های آموزشی برخوردی که با سرباز می شود به هیچ عنوان قابل پیگیری نیست.
سردار کریمی: شما همه پادگان را با 4 آدم مقایسه نکنید؛ ممکن است در 40 پادگان 50-40 هزار یرباز دوره می بیند، گروهبانی در یک جایی یک کاری را انجام می دهد و رفتار او به همه افراد بر نمی گردد؛ 38 هزار نفر از این فضا به خوبی استفاده می کنند و ممکن است یک الی دو هزار نفر هم نتوانند یا نخواهند یا ما کاری کنیم که نخاهند از این فضا به خوبی استفاده کنند.
پادگان ها فرصت هایی را به فرد می دهند که در حالت عادی چنین فرصت هایی به فرد داده نمی شود؛ فردی اظهار داشت که در پادگان ها به ما چیزی یاد نمی دهند و برای چه باید به پادگان بیائیم؟ افراد خیلی چیزها را یاد گرفتند ولی به آن هنوز فکر نکردند، نظم و انضباط فرد در روز اولی که وارد پادگان می شوند با زمانی که از پادگان می رود یکی است؟
نمی توان گفت فردی که وارد پادگان آموزشی می شود چیزی یاد نمی گیرد، امکان ندارد فرد چیزی در این دوره نیاموزد، با هر سطح تحصیلاتی که وارد شود.
خبرگزاری دانشجو: پادگان های آموزشی از جمله بخش های پرمحتوای دوره خدمت سربازی است؛ بحث بر سر فضای بسته پادگان های آموزشی است که فرد احساس می کند اگر اتفاقی برایش بیفتد دستش به جایی بند نیست و عموما شکایت نمی کنند؛ یعنی اگر فرد کتک هم بخورد می پذیرد که محیط این گونه است و باید کتک بخورد.
سردار کریمی: چنین موارد نداریم و شاید به اندازه تعداد انگشتان دست هم نباشد؛ رویکردها تغییر کرده است؛ فرماندهانی که در پادگان ها هستند و من می شناسم بعید می دانم چنین مواردی را ببینند و رسیدگی نکنند؛ در سلسله نظارتی خود واحدهای نظارتی داریم؛ نظارت ها زیاد است و این گونه نیست که هر کس هر کاری که دلش می خواهد انجام دهد؛ هر چند در عین حال ممکن است اتفاق بیفتد.
من نمی خواهم این مسئله را رد کنم و بگویم اصلا چنین اتفاقاتی رخ نمی دهد ولی می گویم عدد این نوع اتفاقات به اندازه ایی کم است که قابلیت پافشاری ندارد.
خبرگزاری دانشجو: الان خرید خدمت وجود ندارد؟
سردار کریمی: الان دیگر هیچ خرید خدمتی وجود ندارد.
خبرگزاری دانشجو: به عنوان سوال آخر، قرار نیست مدت سربازی تغییر کند؟
سردار کریمی: نه؛ فعلا سال 93 را به روال گذشته پیش می رویم.
سوال های خوبی بود اما ...
چه جوابهای قانع کننده ای...
اون یکی می گه یه سری غصه فرهنگ جوونا می خورن غصه بهشت رفتن مردم رو
طبق تحقیقان بدون منبع باید 24 ماه رفت سربازی چرا که اگه نرن عمرشون تلف نمیشه.
"کسانی که معافیت می گیرند هم در جامعه بررسی کنید می بینید که آن ها هم ازدواج نمی کنند؛ سهم سربازی در ازدواج به اندازه ای نیست که راجع به آن صحبت می شود؛ با مطالعاتی که انجام شده است در می یابیم که جنبه های دیگر اقتصادی، اجتماعی و... کار را سخت می کند؛ البته تاثیر سربازی را رد نمی کنم چرا می توان گفت اگر این دوره نباشد درصدی از جوانان ازدواج می کنند."
چی بنویسم ...
.
.
.
یعنی ما خورشیدو ببینیم بگیم شبه؟؟؟
اگه سربازی نباشه ما جوونا برای چی رشته ای که کار براش پیدا نمیشه رو تا دکترا ادامه بدیم...؟؟؟
شما دختر خودتو بدون کارت پایان خدمت به کسی میدی؟؟؟
قضاوتش با خودتون
سردار جان کجای شرع مقدس اسلام آمده پسرها باید 2 سال کار مفت برای دولت بکنند. من هرچه گشتم حتی حدیثی ندیدم. خود غربی ها(آلمانی ها) سربازی را وضع کردند بعد خودشان برداشتند چرا ما بر نداریم. سردار جان بخدا داره عمر ما تلف میشه و ما کاری رو انجام می دهیم که زیاد به درد آینده ما نمی خورد. آیا به نظر شما مثلا در نیرو انتظامی سرباز راحتر می تواند با دزد ها و قاچاق چیان مبارزه کند یا یک کادری آموزش دیده؟ به نظر من باید سربازی اختیاری شود. ترو حضرت فاطمه زهرا (س) نظر من را انتشار دهید.
خدمت سردار کریمی عارضم بله اگر در موارد ضعف نگاه از اقل به کثرت تغییر کند حتما همه چیز سر جای خودش است! فرمودید خوراک و اسکان به عنوان اقل خدمات برعهده پادگان هاست، اما در تیپ پیاده خرم آباد واقعیت چیز دیگری است .بیش از 50 درصد سربازان این تیپ خانه اجاره می کنند و به طبع به دور از توزیع غذا هزینه برخی وعده ها نیز شخصی است.حتما این افراد زیادی حساس اند! اما چگونه بیش از نیمی از آنها با این اوضاع حاضر به این پرداخت هزینه گزاف و تحمیلی می شوند؟؟اگر مقدور است برای تامین اقل نیازها به تمامی مراکز نگاه یکسان شود .
ما حاضریم کار کنیم که حداقل در طول دوران خدمت از والدین پولی طلب نکنیم!
شما بیش از چهار سال برای یک جوان هزینه می کنید و او در دانشگاه ها درس می خواند و بعد باید بهترین دوران عمر خود را به مدت 24 ماه از زمینه تخصصی خود جدا شود و از او بیگاره کشید شود شخصیت او خرد و تخریب شود شما اینها را چگونه می بینید؟
چرا می گویید در تعویق ازدواج تاثیر ندارد در صورتی که به طرز زنجیروار عامل تعویق ازدواج کار وعامل نبود کار کارت پایان خدمت است.
حال اگر خدمت سربازی تخصصی تر شود باز آدم انگیزه بیشتری دارد.
برادرم سرباز که بود از شدت بد رفتاری مافوق ها افسرده شده بود
نظافت و بهداشت هم که وا ویلا! اونقدر خوابگاه پادگانشون کثیف بود که پر از ساس شده بود و این ساس ها در مرخصی هایی که داشت به خونه مون هم منتقل شد !
تا جایی که میدونم حقوق ماهانه ش هم 40 تومن بود
سرباز هرچی باشه شخصیت داره برخورد های بی احترام و به دور از شان، نگهداری در شرایط نا مناسب و ... سرباز ها رو آب دیده نمیکنه منزجر میکنه، نیمدونم چرا فکر میکنن این کار سخت گیریه و به نفع سرباز، هر جور میخواین سخت بگیرین فقط به افراد بی احترامی نکنین
پادگان ها واقعا نیاز به نظارت و رسیدگی دارن هم از نظر برخوردی هم از نظر امکانات و ...
به ایشون باید گفت اگر از بین 10000 نفر 4نفر از وضعیت سربازی و سربازخونه ها و ... راضی هستن همه رو با این 4 نفر آدم مقایسه نکنین
وضعیت سرباز 0 ها اصف باره
بعله دیگه دوسال دیر تر که سهمی در ازدواج نکردن نداره مخصوصا برا جونی که 25 سال درس خونده این دوسالم روش نمی شه که بی خیال این نیروی عظیم مفد اونم جوان شد که
اقای سردار محترم که از خرج یه سرباز میگی و از یه نیروی مفت که دو سال از بهترین سال های عمرشو دارین با ماهی 70 تومن که خرج راهشم نمیشه و معتاد برمیگردونید به خانوادش حرفی نمیزنین
ما هم به قول بعضی ها باید بریم به جهنم
2-و اگر مدت سربازی رو یک سال می کردن و حقوق یه کم بیشتر ایا به نظر شما اشتیاق سربازی برا جوونا بیشتر نمی شد
3-یا اگه به قسمتهای کمتری تقسیم می کردن مثلا چهار تا شش ماه (اختیاری) فکر نمی کنید ترس جوونا کمتر می شد .اخه وقتی یه کاری به قسمتهای کوچکتری تقسیم بشه به نظر اون کار سبک تر میشه .مدتش فرقی نمی کنه ، کلمه دو سال زیاده ولی شش ماه انگار به نظر سبکتر میاد
1-من خودم سربازم اونجايي كه خدمت مي كنم هيج فرقي بين من ليسانس باكسي كه زير ديپلم هست نيس
2-سردارخوش به حال فك وفاميلاي شما تو بهترين جاها خدمت مي كنن اما بچه هاي مردم تو ......
3-من كه ليسانس هستم 77تومن حقوق مي گيرم اگه سردار دختر مجرد تو آشنا سراغ داره ما حاضريم ازدواج سربازا بيش از اين به تعويق نيفته
4و5و6و.....
این حرفت خیلی توهین آمیز بود، من خدمت رفتم، من جز یک دوره پر از توهین پر از استرس و بطالت چیزی یاد نمیاد، حالا که دو سال رو میگیرید و حرومش میکنید حداقل با حرفاتون به شعور مخاطب توهین نکنید
میشود بفرمایید سهم سربازی در ازدواج من چقدر است؟در صورتی که بعضی آقا زاده ها با معافیت های عجیب و قریب الان خیلی راحت تر از بنده میتوانند ازدواج کنند!
گناه تمام جوان هایی که به خاطر سربازی نمیتوانند ازدواج کنند به گردن شما نیز هست!کمی فکر کنید...
يادم هست جمعه در مناظره بابتگرفتن كارمزد خريد با دستگاه كارتخوان در جواب نماينده بانكداران زورگو كه ميگفت:
"هر خدمتي ميگيريد بايد هزينهاش را بدهيد"
خانم نماينده اصناف گفت:
"ايرادي ندارد! شما كارمزد خريد اينترنتي را حساب كنيد، بعد سودي كه از پولهاي ما ميبريد را هم حساب كنيد بعد پول ما را بدهيد!!!"
حال نقل سردار است
عمر و تخصص و... اين جوانان در اوج كارايي در اختيار شما است بعد شما به هزينه دو ميليوني در طول دو سال فكر ميكني؟
هزينه هر درجهدار شما در سال چقدر است سردار؟
كمتر از هزينه ماهيانه هر سردار است يا بيشتر؟
خجالت هم خوب است
بتونه موقعیت شغلی مناسبی تو این وضع نابسامان اشتغال پیدا کنه....وقتی سر کار بود ازدواج کرد ولی الان دوتا خانواده نگران این هستن که این دو جوون کی می تونن برن سر خونه وزندگیشون...سربازی واسش فقط وقت تلف کردن بود...با کمال تأسف.....کاش بیگاری بود ولی توی حوزه تخصصی ش بود....یه جور بیعاری رو نهادینه کردن واسه دوره سربازیش....بازم توکل ما به خداس نه هیچکدام از مسئولین....