به گزارش خبرنگار اجتماعی «خبرگزاری دانشجو»، چند هفته پیش بود که نمایندگان مجلس شورای اسلامی به کلیات طرح افزایش نرخ باروری و پیشگیری از کاهش رشد جمعیت کشور رأی دادند. کلیات این طرح که پیش از این یک فوریت آن به تصویب مجلس رسیده بود، در جلسه علنی مجلس مورد بررسی قرار گرفت و مهدی دواتگری، حمیدرضا طباطبایی و نادرقاضی پور به عنوان مخالف و همچنین علی مطهری، محمدصالح جوکار و داود محمدی به عنوان موافق کلیات این طرح اظهارنظر کردند که در نهایت نمایندگان با 106 رأی موافق، 72 رأی مخالف و هشت رأی ممتنع ازمجموع 207 نماینده حاضر به کلیات این طرح رای دادند.
در صورت تصویب جزئیات این طرح مجازات دو تا پنج سال حبس برای انجام عملهای جراحی جهت پیشگیری از بارداری (وازکتومی و توبکتومی) اعمال خواهد شد.
به دنبال این موضوع تمامی مراکز دولتی که اقدام به عمل جراحی های پیشگیری از بارداری می کردند به تعطیلی کشانده شدند و 30 تیرماه نیز خبرگزاری دانشجو در مصاحبه ای با محمدعلی زرگر استاد اورولوژی دانشگاه تهران فاش کرد که وازکتومی که یکی از این جراحی های پیشگیری از بارداری برای آقایان است به غیر ایجاد سد بر سر راه افزایش جمعیت، مشکلات جسمی و روحی بسیاری را نیز برای مردان و خانوادهها به وجود می آورد.
بر اساس این گزارش، خبرنگار اجتماعی «خبرگزاری دانشجو» به طور نامحسوس، با برخی از مراکز دولتی که در آنجا عمل وازکتومی انجام می دادند، تماس گرفت تا از تعطیلی این مکان ها مطلع شود.
این پیگیری ها نشان داد که قریب به اتفاق مراکز عقیم سازی دولتی فعالیتشان معلق شده و تعطیل شده اند.
پس از چند مورد تماس با این مراکز خطری پنهان آشکار شد، به گونه ای که در یکی از این تماس ها دکتر جوانی با دادن شماره تماس دکتری خصوصی در یک مطب خصوصی، راز زیرزمینی و سودجویانه ای را فاش کرد.
این دکتر جوان با دادن شماره تلفن به خبرنگار ما گفت که میتواند با هماهنگی لازم عمل وازکتومی را با هزینه ای مناسب انجام دهیم.
پس از آن که با شماره تلفن تماس گرفتیم، تمامی صحبتهای دکتر جوان به اثبات رسید و مردی که خود را آن طرف تلفن دکتری متخصص معرفی کرده بود، بیان داشت که با هزینه 600 هزار تومان این عمل را در 15 دقیقه انجام میدهد.
همچنین این دکتر سودجو در پاسخ به خبرنگار ما درباره مضرات وازکتومی گفت: این عمل به هیچ عنوان مشکلی برای فرد به وجود نمی آورد و خانواده با این روش می تواند کنترل جمعیت خانواده خود را به دست بگیرد.
از طرفی این دکتر از بازگشتن مجدد به زندگی عادی خبر داد و گفت: عمل وازکتومی را به نحوی انجام می دهیم تا هر وقت فرد خواست که دوباره به زندگی خود بازگردد، بتواند و هیچ مشکلی برای او ایجاد نشود، البته کذب بودن این صحبت در یک پرسش و پاسخ با دکتر محمدرضا قرائتی، متخصص جراح کلیه و مجاری ادراری فاش شد.
اگر زوج تصمیم مجدد برای بچه دار شدن بگیرند آیا وازکتومی قابل برگشت است؟
«واقعیت این است که وازکتومی قابل برگشت است، ولی عمل باز کردن مجدد واز (عمل وازووازوستومی) عملی مشکل، گران و وقت گیر است و در برخی موارد نیز موفقیت آمیز نیست. موفقیت عمل باز کردن واز بستگی به محل بسته شدن واز، تکنیک بستن واز و زمان بستن واز دارد، هر چه واز بالاتر بسته شده باشد شانس موفقیت باز کردن آن بیشتر است و هرچه پایین تر (نزدیک تر به بیضه)، واز نازک تر و باز کردن آن مشکل تر و ناموفق تر است.»
سرانجام دکتر سودجو این مرکز خصوصی، این تماس را با دادن وقت مشاوره قبل از عمل به پایان رساند.
این گفتگوی تلفنی زنگ خطری را برای مسئولان به صدا درآورد تا آنان را از پیدایش عمل های جلوگیری از بارداری به صورت زیرزمینی مطلع کند؛ چنانچه از همین ابتدا به طور قاطع با این موضوع برخورد جدی نشود، شاهد خواهیم بود که سودجویان برای رسیدن به اسکناسهای بیشتر به طور مخفیانه از طرح افزایش رشد جمعیت جلوگیری کنند.
همچنین مشکلی دیگری که کلینیکهای زیرزمینی به وجود می آورند، کاهش سطح کیفیت و تخصصی بودن این عمل هاست، به این دلیل شاید افرادی غیر متخصص با انجام عمل با سطح کیفیت پایین باعث صدمات جبران ناپذیری به فرد شوند.