به گزارش خبرنگار «خبرگزاری دانشجو» از مشهد، سیدکاظم فرهمند امروز در نشست خبری در دانشگاه علوم پزشکی مشهد بیان داشت: اهمیت تغذیه با شیر مادر به اندازهای است که از سال 2000 میلادی برنامه ترویج تغذیه با شیر مادر در حال اجرا میباشد.
وی ادامه داد: هر ساله از تاریخ یکم تا هفتم اگوست مصادف با دهم تاشانزدهم مردادماه همایش و نشست های خبری با شعار «تغذیه با شیر مادر، یک عمر سلامتی» در سراسر جهان برگزار میشود.
این مشاور تغذیه ضمن تاکید بر مصرف شیرمادر افزود: متاسفانه در حال حاضر فرآیند استفاده از شیر مصنوعی در میان مادران در حال افزایش است.
فرهمند به آمارهای گرفته شده توسط دانشگاه علوم پزشکی مشهد اشاره کرد و گفت: بر اساس آمارها 8/2 درصد کودکان شهری در شش ماه اول به طور کامل با شیر مادر تغذیه میشوند که این درصد در روستاها به 7/4درصد نیز میرسد.
وی افزود: 28 درصد چند قلویی داشتن، سه درصد فرزند خواندگی، سه درصدجدایی والدین، 10 درصد بیماری مادر، یک درصد فوت مادر و 19 درصد سایر علتها از دلایل افزایش مصرف شیر مصنوعی است.
معاون فنی معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی مشهد همچنین ادامه داد: در سال 91 تنها 60 درصد کودکان به طور کامل تاپایان دو سالگی شیردهی آنان ادامه داشته که این آمار در سال 92 با دو درصد افزایش به 62درصد رسیده است.
تغذیه انحصاری با شیر مادر مهمترین هدف براساس آموزه های دینی است
در ادامه سید جواد پریزاده خاطرنشان کرد: تغذیه انحصاری نوزاد فقط با شیر مادر، از مهمترین اهداف سازمان جهانی بهداشت است که این جزء آموزه های دینی ما نیز میباشد؛ اما متاسفانه در جامعه اسلامی ما کمتر مورد توجه مادران قرار میگیرد.
عضو کمیته ترویج تغذیه با شیر مادر دانشگاه علوم پزشکی مشهد تغذیه فقط با شیر مادر، تداوم آن تا دو سالگی، هر زمان و موقع شیر خواستن نوزاد و به او دادن، شیردهی در ساعات شب و شیردهی در ساعت اولیه زایمان را، پنج شرط اساسی برای تغذیه انحصاری نوزاد برشمرد و بیان داشت: اگر شرطهای بالا رعایت و انجام شود میتوانیم بگوییم که تغذیه انحصاری که جزء آموزه دینی میباشد به طور کامل انجام شده است.
وی افزود: در کشور ایران تنها 53 درصد کودکان تغذیه انحصاری با شیر مادر دارند و این درصد خوشبختانه در استان خراسان رضوی بالای 80 درصد است.
پریزاده ارتقا ضریب هوشی، جذب بیشترین میزان آهن و کلسیم، داشتن سلامتی جسمی و روحی در سنین بالاتر، مقاومت بیشتر بدن در مقابل بیماریهای عفونتی، تنفسی را از مهمترین فواید تغذیه باشیر مادر برای نوزاد دانست و ادامه داد: عفونتهای تنفسی و اسهال و استفراغ از مهمترین عوامل مرگ و میر در کودکان است که با تغذیه کودک با شیر مادر میتوان تا 25 درصد این مرگ ومیرها را کاهش داد.
این متخصص اطفال گفت: شیرمادر در زمان دو تا پنج روز اول شیردهی اصطلاحا آغوز نامیده میشود که دارای بیشترین مواد آنتی بیوتیکی و پروتیینی برای نوزاد است که تغذیه نوزاد با آن در ساعت اولیه زایمان توصیه میشود./155ب2/