گروه فرهنگی «خبرگزاری دانشجو»؛ روز 17 مردادماه همزمان با سالروز شهادت شهید محمود صارمی خبرنگار خبرگزاری جمهوری اسلامی در افغانستان در سال 1377 روز خبرنگار نام گرفته است. از آنجاییکه مناسبت نامگذاری این روز شهادت یکی از خبرنگاران است در این گزارش نگاهی داریم به برخی از شهدای پر تعداد عرصه خبر و خبررسانی که در وقایع مختلفی به شهادت رسیدهاند.
شهید علیرضا افشار- خبرنگار شبکه خبر:
شهید افشار متولد چهارم آذر ماه سال 1353 بود. او پس از خدمت سربازی در باشگاه خبرنگاران جوان مشغول به کار شد و همزمان به تحصیلات خود نیز ادامه میداد. شهید افشار دارای مدرک کاردانی دامپزشکی، لیسانس مدیریت بازرگانی و دانشجوی سال اول کارشناسی ارشد رشته علوم سیاسی بود.
شهید افشار همزمان با کار در شبکه بینالمللی جامجم به عنوان بهترین خبرنگار دفاع مقدس معرفی شد و توانست به عنوان گزارشگر ویژه مانورها و رزمایشهای ارتش مطرح شود. مقصد بعدی شهید افشار پس از شبکه جامجم، شبکه بینالمللی خبر بود. در شبکه خبر شهید افشار به عنوان یکی از گزارشگران ویژه رزمایشها مشغول به کار شد. از جمله گزارشهای مهم شهید افشار در این عرصه میتوان به گزارش غواصی در آبهای دریای عمان مربوط به رزمایش اتحاد 84، گزارش ارتباط زنده توسط هلیکوپتر در مانور عاشقان ولایت و گزارش از شهدای کلکچال و شهدای گمنام مسجد بلال اشاره کرد.
آخرین گزارش شهید افشار در مانور پیروان ولایت از زیر دریایی ارتش بود که در بندرعباس تهیه شد. افشار در تاریخ 15/09/1384 هنگامی که برای ادامه تهیه گزارش مانور پیروان ولایت از تهران عازم چابهار بود بر اثر سانحه سقوط هواپیمای سی-130 نیروی هوایی به شهادت رسید و در گلزار شهدای بهشت زهرا (س)، مقبره الشهدای اصحاب رسانه آرام گرفت.
شهید محمود صارمی- خبرگزاری جمهوری اسلامی:
شهید محمود صارمی در سال 1347 در بروجرد متولد شد. او در سال 1370 همکاری با خبرگزاری جمهوری اسلامی را آغاز کرد و در سال 1375 به عنوان مسئول دفتر خبرگزاري جمهوري اسلامي در مزار شريف افعانستان انتخاب شد و دو سال بعد در تاریخ 17 مرداد 1377 به همراه هشت نفر از اعضاي کنسولگري ايران در مزارشريف افغانستان، توسط نيروهاي افراطي و متحجر گروهک طالبان به شهادت رسید.
آخرین پیام خبری شهید صارمی: «اینجا محل کنسولگری ایران در مزار شریف است، من محمود صارمی خبرنگار خبرگزاری جمهوری اسلامی ایران هستم، گروه طالبان چند ساعت پیش وارد مزار شریف شدند. خبر فوری، مزار شریف به دست طالبان سقوط کرد، عدهای از افراد طالبان در محوطه کنسولگری دیده میشوند. به من بگویید که چه وظیفهای ...».
به گفته همسر وی طالبان وارد سرکنسولگری میشود و محمود و چند نفر دیگر را به زیر زمین سرکنسولگری برده و پس از مکالمه تلفنی با پاکستان مستقیما به آنها تیر اندازی میکنند. شهید صارمی و دیگر شهدای کنسولگری ایران در افغانستان پس از شهادت و دفن شدن در گورهای دسته جمعی و بعد از 4 بار نبش قبر به وطن باز گردانده شدند.
به مناسبت شهادت شهید صارمی شورای فرهنگ عمومی روز 17 مرداد ماه را به عنوان روز خبرنگار نامگذاری کرد.
کاظم اخوان – خبرگزاری پارس:
کاظم اخوان در سال ۱۳۳۴ در شهر مشهد متولد شد. با آغاز جنگ تحمیلی خود را به اهواز رساند و به ستاد جنگهای نامنظم پیوست و در دهها عملیات با دوربین عکاسی خود حضور یافت. او در بیشتر مأموریتها در کنار دکتر چمران حضور داشت و ارتباط بسیار صمیمی با وی داشت. با شهادت دکتر چمران کاظم نیز برای شهادت بی تابی میکند و در حمله کرخه جزو بچههای خطشکن گروه شهید ماهینی شرکت میکند. در این زمان خبرگزاری پارس که بعدا خبرگزاری جمهوری اسلامی شد عکسهای کاظم را مورد بررسی قرار میدهند و از او دعوت به همکاری میکنند.
در اولین نمایشگاه بزرگ عکس جنگ در سومین سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی، که در موزه هنرهای معاصر برگزار شد و در آن ۷۵ عکاس حرفهای و آماتور شرکت داشتند، بنا به آرای داوران به خاطر صمیمیت و ویژگیهای خاص و تأثیرگذار در ثبت صحنههای بدیع و استثنایی دفاع مقدس، عکسهای اخوان مقام اول را کسب کرد. همچنین تعدادی از آثارش در ویژه نامهها منتشر شد و توسط ستاد تبلیغات جنگ در ۲۲ بهمن ۱۳۶۱ که حاصل کار عکاسان حرفهای جنگ تحمیلی بود، چاپ شد.
اخوان پس از ثبت لحظات تاریخی و حساس فتح خرمشهر، در تیرماه ۱۳۶۱ بعد از حمله گسترده رژیم صهیونیستی به لبنان، همراه یک هیأت دیپلماتیک داوطلبانه عازم دمشق شد اما قبل از ورود به بیروت، در پست بازرسی نیروهای فالانژ وابسته به صهیونیستها، در ۱۴ تیرماه ۱۳۶۱ و در توطئه مشترک صهیونیستها و فالانژها ربوده شد واز آن تاریخ تاکنون، اخبار ضد و نقیضی در ارتباط با سرنوشت او و همراهانش مبنی بر شهادت و یا اسارت در چنگال اسرائیل در داخل و خارج از کشور منتشر شده است و هنوز واقعیت امر معلوم نیست که شهید است یا اسیر.
غلامحسین افشردی (حسن باقری) – روزنامه جمهوری اسلامی:
شهید غلامحسین افشردی 20 اسفند ماه سال 1334 به دنیا آمد. او بعد از پیروزی انقلاب اسلامی، در فروردین ماه 58 تصمیم به تحصیل در رشته علوم انسانی گرفت و بعد از دو هفته مطالعه در رشته حقوق قضایی، دانشگاه تهران قبول شد. در کنار تحصیل، کار در روزنامه جمهوری اسلامی را شروع کرد و مشغول خبرنگاری شد. او در سرویس فرهنگی و سیاسی روزنامه جمهوری اسلامی فعالیت خود را آغاز کرد. در این مدت بنا به دعوت سازمان امل، از طرف این روزنامه به عنوان خبرنگار، سفر 15 روزهای به لبنان و اردن انجام داد و طی این سفر، گزارش تحلیلی جامعی از اوضاع نابسامان مسلمانان در آن منطقه تهیه کرد. همچنین در اردیبهشت 1359 در واقعه طبس اولین خبرنگاری بود که به صحنه این حادثه رفت و گزارشی را از آن تهیه کرد.
گزارشی که شهید حسن باقری به عنوان نخستین خبرنگار اعزامی جمهوری اسلامی به طبس، نوشته در روز شنبه مورخ 6 اردیبهشت 1359 در شماره 261 روزنامه جمهوری اسلامی منتشر شد. بهرام محمدیفرد نیز به عنوان نخستین عکاس حاضر در صحنه در این مأموریت همراه حسن باقری بوده است.
شهید غلامرضا رهبر – صداوسیمای مرکز آبادان
شهید رهبر در سال 1336 در آبادان به دنیا آمد. پدرش سالها در استان خوزستان خبرنگار بود ولی استعداد غلامرضا او را به وادی گویندگی و کار خبری کشاند. او در سال پنجم دبیرستان دوبار پشت سر هم عنوان قهرمانی را در مسابقات گویندگی دانش آموزی در سطح استان کسب نمود.
او پس از پیروزی انقلاب اسلامی مدتی با نهادهای انقلابی وقت همکاری کرد. در مرداد ماه 1358 به استخدام صدا و سیما درآمد و پس از مدتی کوتاه مدیر گروه خبر رادیو نفت آبادان شد. وقتی رژیم بعثی عراق به ایران حمله کرد، او در رادیو آبادان با صدای پرصلابتش مردم را به شرکت در جنگ و دفاع از میهن تشویق میکرد.
غلامرضا رهبر، اولین کسی بود که خبر ورود نیروهای دشمن را به آبادان به مردم داد و بیانیه سپاه پاسداران انقلاب اسلامی آبادان را برای مردم قرائت کرد. او با طولانیتر شدن جنگ به عنوان نماینده صداوسیما در قرارگاه خاتمالانبیا مستقر شد و خبرنگاران را برای پوشش صحنههای نبرد هدایت نمود. خود او جزو اولین کسانی بود که با شروع عملیات هم پای رزمندگان بلکه گاه جلوتر از آنان وارد معرکه نبرد میشد تا از نزدیک حوادث را ثبت و ضبط نماید.
همین نزدیکی به شرایط درگیری باعث شده بود در نبردهایی مانند عملیات والفجر هشت مجروح شود ولی این مجروحیتها او را از جبهه دور نکرد. سرانجام در تاریخ 21 دی ماه سال 1365 شهید رهبر در منطقع عمومی شلمچه در عملیات کربلای پنج به شهادت رسید.
شهید عبدالرسول مصطفایی - صداوسیمای مرکز آبادان
شهید رسول مصطفایی در سال 1337 در آبادان به دنیا آمد. او به کار خبرنگاری علاقه زیادی داشت و در سال ۵۹ به عنوان خبرنگار در صداوسیما مرکز آبادان مشغول به کار شد و به عنوان خبرنگار جنگی به جبهه جنگ رفت. او در جبهه بعد از اتمام کارهای خبری، اسلحه به دست میگرفت و میجنگید و بزرگترین آرزویش این بود که شهید شود. شهید مصطفایی سرانجام در تاریخ 17 آذر ماه سال 1359 به عنوان اولین خبرنگار شهید صداوسیما به شهادت رسید.