به گزارش "خبرگزاری دانشجو" از شیراز، سیدحسامالدین نبویزاده، ظهر امروز در جمع خبرنگاران با اشاره به روز جهانی دیابت، گفت: بیماریهای واگیر در دهه گذشته به صورت همهگیر در سراسر دنیا در حال گسترش است و هزینههای بسیاری را بر کشورها تحمیل میکند.
وی با بیان اینکه بیماریهای واگیردار در مدت کوتاهی تعداد زیادی از مردم را از بین میبرد و سرعت آسیب بالا بود، گفت: بیماریهای واگیردار برخلاف بیماریهای غیرواگیر، خود را به صورت پر سر و صدا نشان میدهد.
مسئول بیماریهای غیرواگیر دانشگاه علوم پزشکی شیراز با اشاره به اینکه سالانه تعداد زیادی از مردم در سراسر جهان جان خود را بر اثر فشارخون، دیابت و غیره از دست میدهند، اظهار داشت: این بیماریهای ارتباط مستقیم را فرهنگ مردم در زندگی دارد و باید به آن توجه شود.
نبویزاده با اشاره به این که تاکنون در کشور ما 5 میلیون نفر مبتلا به دیابت شناسایی شدند، تصریح کرد: اگر سرعت ابتلای مردم کشورمان به دیابت با همان روند باشد تا 15 سال آینده جمعیت افراد مبتلا به دیابت کشور به 6 میلیون و 500 هزار نفر میرسد.
وی با بیان به اینکه دیابت شایعترین بیماری در کشور و در سراسر دنیاست، بیان کرد: این بیماری احتیاج به مبارزه همگانی دارد و علاوه بر وزارت بهداشت و دانشگاههای علوم پزشکی باید سازمانهای مردمنهاد و مسئولان فرهنگی کشورها وارد این مقوله شوند.
مسئول بیماریهای غیرواگیر دانشگاه علوم پزشکی شیراز با بیان اینکه مردم ایران از نظر مصرف نوشابه 3 برابر مصرف متوسط جهانی را دارند، عنوان کرد: ایران در مورد مصرف دخانیات نیز رتبه خوبی ندارد و چاقی که یکی از عوامل دیابت است در ایران در حال افزایش است.
نبویزاده با اشاره به اینکه با کنترل وزن افرادی که احتمال ابتلا به دیابت را دارند میتوان ابتلا به دیابت را تا 11 سال به تأخیر انداخت، اظهار کرد: باید مردم نسبت به ترکیب مواد غذایی مصرفی خودشان توجه بیشتری داشته باشند.
صمد محمدی، نماینده معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی شیراز، نیز در این نشست اظهار کرد: برنامههای مربوط به پیشگیری از دیابت 23 آبانماه امسال در هفته کشوری دیابت آغاز میشود و شعار جهانی امسال "تغذیه سالم با صبحانه آغاز میشود" انتخاب شده است.
وی با بیان اینکه در آمار کشوری مردم روستاها 5 تا 7 درصد و مردم شهرها 8 تا 10 درصد به دیابت مبتلا هستند، افزود: در استان فارس آمار مردم مبتلا به دیابت در روستاها 4 درصد و در شهرها 10.1 دهم درصد است که براساس این آمار 20 هزار دیابتی از جامعه آماری 180 هزار نفری در استان فارس شناسایی شدند.
نماینده معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی شیراز با اشاره به اینکه بزرگترین اپیدمی که با سرعت در سطح جهانی در حال گسترش است دیابت بوده، خاطرنشان کرد: بیش از 50 درصد جمعیت کشور چاق هستند و این بیماری سالانه تعداد زیادی از مردم کشور را از بین میبرد.
محمدی با ابراز تأسف از اینکه حدود 200 میلیون نفر از مردم جهان از دیابت خود بیاطلاعند، تصریح کرد: در سال 2011 دلیل مرگ 4 میلیون و پانصد هزار نفر از مردم دنیا یعنی 47 درصد مرگ زیر 60 سال به دلیل ابتلا به دیابت بوده و 15 درصد هزینههای سرانه ملی کشورها صرف این بیماری میشود که این رقم برای کشور ما 19 درصد است.
وی با اشاره به اینکه هر روز هفته دیابت با عناوین مختلف نامگذاری شده، بیان کرد: امروز سهشنبه 20 آبانماه، به نام تغذیه سالم، دیابت و مدرسه، چهارشنبه 21 آبانماه به نام تغذیه سالم، دیابت و فعالیت بدنی، پنجشنبه 22 آبانماه به نام تغذیه سالم، دیابت و خانواده، جمعه 23 آبانماه که روز جهانی دیابت است به نام تغذیه سالم با صبحانه آغاز میشود، شنبه 24 آبانماه به نام تغذیه سالم، دیابت و نقش رسانهها و یکشنبه 25 آبانماه به نام تغذیه سالم، دیابت و مشارکتهای اجتماعی نامگذاری شده است.
نماینده معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی شیراز با بیان اینکه استان فارس در زمینه طرح تحول سلامت در کشور پیشتاز است، عنوان کرد: پزشکان خانواده استان موظف شدند تا پایان امسال ویزیت اولیه و پایه برای افراد تحت پوشش را انجام دهند و این طرح از 10 روز گذشته در استان آغاز شده است و از نظر آماری کمک بسیاری به مسئولان میکند.
محمدی با اشاره به اینکه این طرح بستر مناسب برای رسیدگی و کنترل امور مربوط به مسائل بهداشتی جامعه را فراهم میکند، گفت: آگاهی بخشیدن به مردم توسط مسئولان علوم پزشکی استان باید به حدی برسد که این موضوع برای مردم به مطالبه تبدیل شود.
وی از برگزاری برنامههای مختلف در این هفته خبر داد و اظهار کرد: برگزاری پیادهروی خانوادگی با همکاری انجمن مردمنهاد دیابت استان، برگزاری برنامههای آموزشی، همایش و تست قندخون رایگان از برنامههای ویژه این هفته است.