به گزارش خبرنگار " خبرگزاری دانشجو" از ایلام، حجت الاسلام سید محمد حسن ابوترابی فرد، نائب رئیس مجلس شورای اسلامی در نخستین کنگره شهدای دانشجو این استان که شب گذشته با حضور سردار حسینی، فرمانده سپاه امیرالمومنین(ع)؛ مروارید، استاندار ایلام؛ احمدی، نائب رئیس کمیسیون بودجه مجلس شورای اسلامی؛ صحرایی، رئیس دانشگاه ایلام؛ روئسای دانشگاهها، مسئولان استانی، خانوادههای شهدا و دانشجویان در سالن آیت الله حیدری دانشگاه ایلام برگزار شد، گفت: يا أَيُّهَا الَّذينَ آمَنُوا اسْتَجيبُوا لِلَّهِ وَ لِلرَّسُولِ إِذا دَعاکُمْ لِما يُحْييکُمْ.
وی با بیان این که مفتخرم در مجلس بزرگداشت نام، یاد و راه شهدای گرانقدر توفیق عرض ادب دارم، به بسیج دانشجویی و تمامی دست اندر کاران برگزاری این همایش، مراتب تشکر و قدردانی خود را اعلام میکنم، گفت: آیه کریمهای که قرائت کردم دو پیام برای انسانهای ایمان آورنده دارد، مخاطب این آیه، انسانهای مومن به پیامبر اعظم هستند، انسانهایی که به قرآن باور دارند.
نائب رئیس مجلس شورای اسلامی ادامه داد: رسالت قرآن حیات جامعه انسانی است، قرآن نازل شده که یک جامعه زنده و بالنده خلق کند، پیام دوم این آیه شریفه نقشه راهیست که ما را به حیات میرساند، امیدوارم که همه ما پیام قرآن را دریافت کنیم و برای آراستگی آن تلاش کنیم.
حیات شهدا به حیات خداوند نزدیک است
حجت الاسلام ابوترابی فرد علائم موجود زنده و پدیده دارای حیات را رشد، پویایی، بالندگی، قدرت دفاع از خود در برابر تهدیدات و دارا بودن قدرت جذب برای تداوم زندگی دانست و گفت: همه انسانها دارای حیات مورد نظر قرآن نیستند، ممکن است حیات حیوانی داشته باشند اما حیات انسانی ندارند، از نظر قرآن کریم انسانی زنده است که دارای حیات انسانی باشد.
وی راه قرآن را برای رسیدن به حیات جاویدان فهم دین و آراسته شدن به آموزههای دینی اعلام کرد و ادامه داد: هر انسانی به میزان مرتبه معارف حقیقی و واقعی از دین شناخت کسب میکند و به میزان معارفی که به آن آراسته است حیات انسانی دارد، اگر از این معارف تهی بود از حیات انسانی فاصله گرفته است، جالب اینجاست که خداوند کریم در قرآن مجید میفرماید: شهدا زنده هستند؛ این نکته حاوی این پیام است که شهدا دارای بالاترین مرتبه حیات مورد نظر قرآن میباشند و دلیل این حیات هم آن است که شهدا در راهی که قرآن تعریف کرده است قدم برداشتهاند.
امام جمعه موقت قزوین با بیان آیه وَلا تَحسَبَنَّ الَّذينَ قُتِلوا في سَبيلِ اللَّهِ أَمواتًا ۚ بَل أَحياءٌ عِندَ رَبِّهِم يُرزَقونَ خاطرنشان کرد: شهدا در قله حیات میباشند، "حی" به معنای واقعی کلمه که در آن نیستی و مرگ جایی ندارد همان ذات اقدس حق است، شهدا حیاتشان، حیاتی نزدیک به حیات خدا است، پرودگار با بیان این نکته که شهیدان عند ربهم یرزقون هستند به ما این پیام را میرساند که شهیدان راهبرد مهم استجیبوا لله و للرسول را فهمیدند و عمل کردند.
حجت الاسلام ابوترابی فرد اولین مرتبه حیات از نگاه قرآن را حیات عقلانی دانست و افزود: یک انسان هنگامی انسان است که عاقل باشد، به میزانی که عقل در وجود او حکومت میکند از حیات انسانی بهرهمند میشود؛ و نفس و ما سواها فالهمها فجورها و تقواها، نفس انسان دارای دو حوزه و عرصه است، عرصهای که انسان را به فجور و دریدن پرده عقل و شرع سوق میدهد و عرصهای که انسان را به تقوا فرا میخواند، منادی انسان به تقوا عقل میباشد و آنچه ما را به فجور فرا میخواند شهوات و هوس است.
وی با بیان آیه شریفه وَأَمَّا مَنْ خَافَ مَقَامَ رَبِّهِ وَنَهَى النَّفْسَ عَنِ الْهَوَى و أَرَأَيْتَ مَنِ اتَّخَذَ إِلَهَهُ هَوَاهُ گفت: در این دو آیه خداوند دو انسان را مثال میزند که یکی، هوا را تحت کنترل عقل قرار داده است و دیگری تسلیم هوای نفس خویش شده، خدای او امیال، غرایض، شهوات و هوای اوست، بدون شک این انسان مرده است، انسان زنده با عقل و درایت به حیات و جاودانگی میرسد.
پیوست عقلانی پیش زمینهای برای اولین پیوست انسانی میشود
عضو هیات حل اختلاف سران قوا با تاکید بر این مطلب که به هر کاری که دست میزنیم باید عقل را دخیل قرار دهیم، بیان داشت: باید از خود بپرسیم: این حرف که میزنم، مورد امضای عقل است؟ آیا جایی که میروم، عقل آن را تایید میکند؟ این اعتقادی که دارم پشتوانه عقلانی دارد؟ پیوست عقلانی پیش زمینهای برای اولین پیوست انسانی میشود.
حجت الاسلام ابوترابی فرد تصریح کرد: امام اول شیعیان میفرمایند: اگر کسی گنج همه خوبیها بود اما دو صفت ارزشمند را نداشت او برای من ارزشی ندارد، من انسان بی عقل را نمیبخشم زیرا اگر کسی عاقل نباشد زنده نیست، با تحلیل کلام امام علی (ع) میتوان فهمید اولین شاخصه حیات، عقل است؛ بنابراین سعی کنیم عاقل باشیم و تلاش کنیم آن کاری که مورد امضای عقل نیست را انجام ندهیم، خیلی از کارهایمان، حرف هایمان، جاهایی که میرویم و دوستانی که داریم مورد تایید عقل ما نیستند.
وی با بیان اینکه بیایید در همین مجلس بزرگداشت شهدا با خود عهد ببندیم که از هوای نفس فاصله بگیریم و در جوار عقلانیت قرار بگیریم، بیان داشت: امام علی (ع) فرمودند: دوستی دارم که وقتی بخواهد تصمیم گیری کند راهی را انتخاب می کند که با هوای نفسش فاصله داشته باشد.
انسانهای عاقل در جوار شهدا جای دارند
نائب رئیس مجلس شورای اسلامی ویژگی دوم انسان بودن از دیدگاه قرآن را در طلب و تب و تاب علم دویدن دانست و گفت: قرآن، انسانی را دارای مرتبه بالای حیات میداند که عقل را با علم پرورده باشد، یک مرحله از جهل، فقدان علم است، علم گوهر گرانبهایی است که قرآن کریم درباره آن به بنده و شما میگوید: ولا تقف ما ليس لك به علم؛ جوان دانشجو! در راهی که علم نمینمایاند توقف کن و جلو نرو، به آن سو برو که پشتوانه علمی دارد.
حجت الاسلام ابوترابی فرد تصریح کرد: قرآن به من و شما میگوید: ای مسئول، ای نماینده مجلس، ای محمد ابوترابی! مبادا طرح و لایحهای را مطرح کنی که پشتوانه و پیوست علمی به معنای واقعی نداشته باشد، ای مدیر اجرایی! هیچ قدمی بدون پشتوانه علمی برندار، ما اگر این آیه را عمل کرده بودیم خدا میداند که الان در چه جایگاهی سیر میکردیم، مسلما با آنچه که الان هستیم فرسنگها فاصله داشتیم.
وی انسان زنده قرآنی را عالم و دانا خواند و ادامه داد: مرتبه اول علم همان علم مدرسه و دانشگاه است، البته علم شاخصههای متعددی دارد که برخی از رشتههای آن با استعانت به این که رفتار، اخلاق و نگرش جامعه را اصلاح کنند در مرتبه نخست قرار میگیرند، تلاش کنیم که عالم گردیم تا زنده باشیم، شهدا زندهاند و انسان عاقل نیز زنده است، یعنی این دسته به شهدا نزدیک میباشد.
نائب رئیس مجلس شورای اسلامی مرتبه انسان عالم را بالاتر و در جوار شهدا اعلام کرد، تاکید کرد: بنابراین تلاش کنید که در دانشگاه، بر مدارج علمی و عقلانی شما افزوده شود و برای آن علومی که موجب اصلاح عقیده، اخلاق و راه ما میشود ارزش جدی قائل شوید.
ابوترابی فرد علم توام با عمل صالح را دارای جایگاه ویژه و بیبدیل دانست و افزود: دو نوع علم داریم، یک علم که در مدرسه و کلاس حاصل میشود، اما علم دیگری که بدون شک بسیار گران سنگ میباشد حصول علم از راه اجرای عمل نیکو است، وَمَنْ یتَّقِ اللَّهَ یجْعَلْ لَهُ مَخْرَجًا، هزار تا کتاب بخوانید؛ اما اهل تقوا نباشید خداوند راه ورود و خروج در کارها را به شما نمیآموزد؛ وَ یَرْزُقْهُ مِنْ حَیْث لا یَحْتَسِبُ، از جانبازان و بازماندگان هشت سال جنگ تحمیلی سوال کنید و ببینید که خداوند چگونه راهها را برایشان گشوده است؟ بدون شک تقوا بود.
وی تصریح کرد: فیض کاشانی میگوید: انصاف کجا رفت چرا مدرسه کردند؟ جایی که در آن میکده بنیاد توان کرد، جایی که میشد انسان شد را مدرسه کردند تا ما یک علم کلاسیک رو فرا بیاموزیم در صورتی که میتوانست در همان فضا، معبری ایجاد کرد که انسان به کمال الهی برسد، اگر میخواهید به حقیقت علم راه پیدا کنید به عمل صالح آراسته شوید، شهدا در پیش قدم شدن برای انجام بالاترین و برترین عمل صالح که همان شهادت در راه خدا میباشد به بالاترین مقام انسانی نائل شدند.
تمام محور سخنان رهبر بر حیات عقلانی، علمی و دینی است
نائب رئیس مجلس شورای اسلامی برکات این حیات را فردی و اجتماعی عنوان کرد و بیان داشت: نماینده صلیب سرخ از اسیران ایرانی در خاک عراق پرسید: ما در طول سال از صدها زندان و اردوگاه بازدید میکنیم و بیشترشان با آسیب یا فحشا روبرو هستند؛ اما در اردوگاههای عراق که در آن هیچ روزنهای از امید نیست چرا بیماری روانی، یاس و اقدام به خودکشی وجود ندارد؟ پاسخ آن بسیار ساده است، این اسرا دعوت خدا را اجابت کردهاند بنابراین دارای حیات طیب میباشند.
ابوترابی فرد گفت: صف راهیان کربلا را میبینید؟ اینها همه نشان از حیات است، حیات در کربلا موج میزند، در انتخابات 92 و در اوج تحریمها بیش از 72 درصد مردم با شور به پای صندوقهای رای آمدند و خلق حماسه کردند.
وی تاکید کرد: تمام محور سخنان و تاکیدات مقام معظم رهبری بر حیات عقلانی، علمی و دینی است، تمام محور سخن آن است که جامعه عاقل، جامعه متدین، جامعه عالم، زنده و پویا راه را برای عزت و اقتدار خود، دنیای اسلام و سعادت دنیا و آخرت هموار کند، امیدوارم در راه شهدا گام برداریم و به بالاترین درجه حیات دست یابیم، و سلام علیکم و رحمت الله و برکاته.