به گزارش خبرنگار "خبرگزاری دانشجو" از کرمان، صادق زیبا کلام، استاد دانشگاه تهران روز گذشته در تالار حافظ دانشگاه شهید باهنر کرمان در رابطه با فعالیتهای سیاسی دانشجویی گفت: در هر جامعهای شرایط سیاسی و اجتماعی آن ایجاب میکند که دانشجویان فعالیت سیاسی داشته باشند با نداشته باشند.
اگر در جامعه شرایط سیاسی مهیا نباشد، دانشگاه سیاسی میشود
وی با اشاره به اینکه در کشورهای نروژ و ژاپن دانشجویان در فعالیتهای سیاسی نقشی ندارند و تنها حرف گوشکن هستند، تصریح کرد: در این کشورها چون فعالیت سیاسی در قالب احزاب و در خارج از محیطهای دانشگاهی شکل میگیرد، ضرورتی برای حضور دانشجوبان در فعالیتهای سیاسی کشور نیست.
زیباکلام تصریح کرد: اگر در جامعهای شرایط فعالیت سیاسی مهیا نباشد؛ این رسالت بر دوش دانشگاه به عنوان فعالیت ثانویه قرار میگیرد؛ اما در واقع دانشگاه محلی برای فعالیتهای علمی و تحصیلی است.
هیچ گناهی بالاتر از فعالیت سیاسی برای دانشجو نیست/اگر شیطان گولتان بزند وزیر را استیضاح میکنند
این استاد دانشگاه تهران با اشاره به اینکه اگر احزاب وظایف خود را به خوبی در خارج از دانشگاه انجام دهند، مشکلاتی همانند حراست و بقیه مصیبتها در دانشگاهها ایجاد نمیشود، گفت: دو نوع بخورد با فعالیتهای دانشجویی وجود دارد، یک اینکه اگر در راستای ایده آلها و آرمانهای آنها باشد؛ کاملا مورد تایید است و تصدیق و آفرین دارد و رد و انکار تشکلهای دانشجویی مشروط به زنده باد و یا مرده باد شماست.
زیباکلام ادامه داد: هیچ گناهی بالاتر از فعالیت سیاسی برای دانشجو نیست؛ اینکه دانشجویان را تحت تاثیر بیرون قرار میدهند؛ این قضاوت نادرستی است؛ زیرا که اگر بیرون از دانشگاه تشکلهای سیاسی وجود داشته باشد؛ انجام فعالیتها انجام میگیرد و این همه دردسر را نخواهد داشت.
جنبش دانشجویی در ایران یک هویت دارد
وی گفت: اما اگر شیطان گولتان بزند و غافل شوید، خواهند گفت که دانشگاه منحرف شده است و وزیر را استیضاح میکنند.
این استاد دانشگاه تهران با اشاره به اینکه ارزیابی جنبش دانشجویی و تحلیل فعالیتها آنان در خلا انجام نمیشود، تصریح کرد: جنبش دانشجویی در ایران یک هویت دارد و برای ارزیابی آن نیازمند علم و آگاهی نسبت به عقبهی تاریخی آن وجود دارد.
زیباکلام جنیش دانشجویی را یک موجود زنده دانست و گفت: این موجود زنده با محیط پیرامون خودش تبادل دارد؛ جنبش دانشجویی در ایران دارای پیچیدگی خاص و منحصر به فردی است.
مراحل تاریخی جنبش دانشجویی
این استاد دانشگاه با اشاره به اینکه جنبش دانشجویی مراحل تاریخی فراوانی را طی کرده تا بهاین مرحله رسیده است، تصریح کرد: جنبش دانشجویی در ایران با اعتراض و مبارزه با ساختار حاکم و نظام سیاسی آغاز شد؛ تا سال ۱۳۲۰ دانشگاهها تحت تاثر احزاب مارکسیسم بودند که در سالهای ۲۷ تا ۳۰ نیز ادبیات توده وارد دانشگاه شد.
زیبا کلام ورود جریانهای اسلامگرایی و مذهبی همراه با یک تحول فکری در سال ۳۴ به دانشگاه بیان کرد و ادامه داد: افرادی چون بازرگان؛ صحابی و شهید مطهری متولی ورود دین و نگاه شریعت مدارانه به دانشگاهها بودند؛ معماری مسجد دانشگاه تهران محصول جریان فکری اسلامی در دانشگاههاست که این روند تا پایان دهه ۳۰ ادامه پیدا کرد.
وی با اشاره به دهه ۴۰ و ظهور امام خمینی در ابتدای این دهه و علی شریعتی در انتهای این دهه گفت: در دهه بعد از پیروزی انقلاب، نظام مارکسیست به تدریج در مقابل انقلاب قرار میگیرد و طرفداران سازمان مجاهدین در بخش اسلام گرا محو میشوند.
جنبش دانشجویی در سال ۵۸ مخالف هاشمی بود و به کما رفت
این استاد دانشگاه تهران به جنبشهای دانشجویی بعد از انقلاب اشاره کرد و افزود: جنبش دانشجویی در سال ۵۸ به شدت به اندیشههای رادیکالی در اقتصاد اعتقاد داشت و مخالف سرمایهداری و اقتصاد بازار آزاد بود.
زیبا کلام ادامه داد: در این شرایط طبیعی است که وقتی هاشمی رفسنجانی میخواهد اصلاحات بنیادی را در این زمینه انجام دهد، جنبش دانشجویی در مقابل آن قرار میگیرد.
وی افزود: به دلیل همین مشکلات جنبش دانشجویی طی سالهای ۶۸ تا ۷۶ وارد کما میشود؛ جنبش دانشجویی در این سالها عملا حضوری ندارد وبه صورت تشریفاتی است و تنها بزرگترین حرکتش در زمان هاشمی در رابطه با شرکت کوکاکولا بود.
دوم خرداد به نوعی احیای جنبشهای دانشجویی بود/ رای خاتمی مدیون جنبشهای دانشجویی است
این استاد دانشگاه با بیان اینکه دوم خرداد سال ۷۶ به نوعی احیای جنبش دانشجویی بود، گفت: دوم خرداد همانگونه در سطح اجتماع یه طغیان ایجاد کرد که منجر به رای میلیونی خاتمی شد، جنبشهای دانشجویی را نیز احیا کرد.
زیباکلام افزود: پیروزی خاتمی در بخش قابل توجهی مدیون جنبش دانشجویی است، در آن زمان دانشجویان با تمام قوا در ستادهای خاتمی فعالیت میکردند و بعد از آن بود که جنبش دانشجویی واقعا جنبش دانشجویی شد.
وی با اشاره به اینکه بعد از جریان دوم خرداد بارها خاتمی را در دانشگاههای کشور دیدیم؛ ادامه داد: این شور خیلی دوامی نداشت و دلیل این دعم دوام مطالبات اجتماعی و سیاسی بود که جنبشهای دانشجویی تقاضا میکردند که از مطالبات اصلاحات بسیار جلوتر بود.
با همه اظهارات علی مطهری موافقم/ مشکل اصلی ما در اقتصاد فاسد و ناکارآمدی دولتی است
این استاد دانشگاه در بخش دیگری از سخنان خود به اظهارات علی مطهری اشاره کرد و گفت: من با همه اظهارات وی موافقم.
زیباکلام با بیان اینکه در هیچ کشوری به اندازه نظام جمهوری اسلامی ایران نظارت وجود ندارد، بیان داشت: من معتقدم که آب و هوا؛ آمریکا؛ کروموزوم و مدیران ما هیچ مشکلی ندارند و مشکل اصلی ما در اقتصاد فاسد و ناکارآمدی دولتی ایران است؛ اگر اینها درست نشوند، فساد هست.
وی با اشاره به دولت احمدینژاد نیز گفت: ساده انگاری است که همه مشکلات اقتصادی دولت را به گردن هشت سال دولت احمدینژاد بیاندازیم؛ ما چوب اقتصاد دولتی مان را میخوریم.
علی مطهری کیه که تو دیگه تعییدش کنی....والا
هر دو منافقید