به گزارش خبرنگار"خبرگزاری دانشجو" از مشهد، محمد کافی، رئیس دانشگاه فردوسی مشهد امروز در نشست خبری "هفته پژوهش" در دانشگاه فردوسی مشهد با بیان اینکه دانشگاه فردوسی مشهد بزرگترین مرکز علمی شرق کشور است، گفت: در گذشته مشکلات بسیاری را در حوزه پژوهش مشاهده میکردیم که میتوان گفت امروز نسبت به گذشته دارای وضعیتی بهتر؛ اما نسبت به آینده در جایگاه مناسبی نیستیم.
وی با بیان اینکه پیچیدگی امروز دنیای علم موجب شده ما به داخل سلول رفته و مولکولهای موجود زنده را مورد بررسی قرار دهیم، گفت: مراکز پژوهشی و پژوهشکدهها با این رویکرد ایجاد شدهاند که بتوانند تولید علم کرده و نیاز امروز جهان را برطرف کنند.
دبیر ستاد گرامیداشت هفته پژوهش به نقش دانشگاهها در تولید علم اشاره کرد و گفت: ما تلاش داریم در دانشگاه در تولید علم و پژوهش به جایی برسیم که پژوهشهایی که نیاز به هزینه کردن ندارد را شناسایی و مواردی که برای کشور اهمیت و هزینه کردن در خصوص آنها ضرورت دارد را حمایت کنیم.
کافی دانشگاههای موفق را دانشگاههایی دارای پژوهشگران موفق دانست و خاطرنشان کرد: آموزش و آموختن در هر مکانی امکانپذیر است؛ اما آنچه نیاز به ببستر خاص جهت شکل گرفتن دارد فکر پژوهشی، تربیت پژوهشگر و دانش آموختگان نجبه است که این وظیفه بر عهده دانشگاه است.
وی با بیان اینکه دانشگاه فردوسی دانشگاه جامع و مادر است، گفت: امید ما این است که اعتبارات اختصاص یافته در خصوص پژوهش و تولید دانش صرف نظر از موفقیت آمیز بودن و یا نبودن آنها صرف پژوهشهایی شود که دارای ملزوماتی برای دانشگاه، استان و کشور میباشند.
دبیر ستاد گرامیداشت هفته پژوهش به نقش نهادها و سازمانهای دولتی در استان و ارتباط آنان با پژوهشهای کاربردی در دانشگاهها اشاره کرد و افزود: دانشگاه فردوسی مشهد تلاش دارد پژوهشهای کاربردی خود را به صورت مشارکتی جهت حل مسائل و مشکلات شهری مشهد با شهرداری افزایش داده و از این جهت قراردادهای فراوانی با این نهادها بستهایم.
کافی به انعقاد قراردادی میان این دانشگاه و شهرداری مشهد رد خصوص مبلمان شهری اشاره کرد و گفت: در این قرارداد تلاش داریم در صرفه جویی و ذخیره انرژی با شهرداری همکاری کرده و از این قبیل ارتباطات میان شهرداری و دانشگاه بسیار وجود دارد.
وی اعتبارات دانشگاه فردوسی در حوزه پژوهش را 15 میلیارد تومان دانست و افزود: اعتبارات دانشگاه در حوزه پژوهش حدود 15 درصد است که رقمی بالغ بر 15 میلیارد تومان را در برمیگیرد که البته در حدود 10 درصد از این مقدار امسال به پژوهش اختصاص پیدا کرده است.
دبیر ستاد گرامیداشت هفته پژوهش به مطالعات قرآنی انجام شده در دانشگاه فردوسی اشاره کرد و بیان داشت: در این دانشگاه پژوهشکده مطالعات اسلامی در حوزه علوم انسانی وجود دارد که صرفا تلاشش پرداختن به مطالعات حوزه مدیریت، اقتصاد و علوم تربیتی است.
کافی ادامه داد: براساس تاکید رهبری ما باید علوم اسلامی را در دانشگاه وارد کنیم و براین اساس دانشگاه فردوسی مشهد در مطالعات قرآنی خود هزینه بسیار خوبی را اختصاص داده که مدیریت پژوهشکده مطالعات اسلامی در علوم انسانی یکی از این موارد است
وی از حکم ابلاغی به وی برای انتصابش به عنوان" دبیر کارگروه آموزش عالی و پژوهشهای قرآنی" در سال جاری خبر داد و گفت: از این حیث تلاش داریم ارتباطاتی با مراکز قرآنی و دانشگاهی صورت دهیم تا پژوهشهای اصیل قرآنی به استثناء ترویج و تلاوت که در جامعه به صورت عمومی به آن پرداخته میشود را به صورت جدی دنبال کنیم.
رئیس دانشگاه فردوسی مشهد به انتقاد از ارتباط دانشگاه با صنعت پرداخت و خاطرنشان کرد: رویکرد مدیریت دانشگاه فردوسی در یک سال اخیر بر بهرهوری و ارتباط دو جانبه میان صنعت و دانشگاه بوده است.
کافی با بیان اینکه به هیچ عنوان شرایط کنونی میان صنعت و دانشگاه را تایید نمیکنم، بیان داشت: کارگروههای مختلفی در دانشگاه تشکیل دادهایم و تفاهم نامههای خوبی را به امضاء مدیران صنایع استان رساندهایم که نسبت به سالهای قبل از این رشد خوبی داشتهایم.
کافی در پاسخ به "خبرگزاری دانشجو" در خصوص نقش انجمنهای علمی و تشکلهای دانشجویی در تولید دانش و امور پژوهشی گفت: بدنه اصلی در دانشگاه فردوسی مشهد در حوزه علم و فناوری دانشجویان و فعالان تشکلها هستند و میتوان گفت امسال در برگزاری این هفته، انجمنهای علمی بازوی اصلی دانشگاه هستند.
وی با بیان اینکه نمیتوان به این سوال به جرات پاسخ داد که چه تعداد از پایان نامههای پژوهشی دانشگاه بصورت کاربردی در امر پژوهش مورد استفاده قرار میگیرند بیان داشت: متاسفانه بسیاری از پایان نامههای دانشجویان دکتری کاربردی نیستند و تلاش داریم تا ارتباط محسوستری میان این پایان نامهها و جامعه ایجاد کنیم.
دبیر ستاد گرامیداشت هفته پژوهش با بیان اینکه 85 درصد از هزینههای دانشگاه صرف بودجه جاری میشود در پاسخ به این سوال که آیا از بودجه پژوهش کمبود بودجه دیگر واحدهای دانشگاه تامین میشود یا خیر؟ گفت: در صورت ضرورتهای جاری از جمله پرداخت حقوق کارکنان و تامین هزینه انرژی که بخش عظیمی از بودجه ما را در بر میگیرد پیش بیاید از این بودجه استفاده میکنیم.
کافی با اشاره به نقش محوری تشکلهای دانشجویی و انجمنهای علمی در تولید علم خاطرنشان کرد: در یک مثال محسوس میتوان گفت بسیج در محلات میتواند فعالیت مختلفی داشته باشد؛ اما بسیج دانشجویی در دانشگاه باید دانش محور بوده و در کنار دیگر فعالیتهایش بیشترین تلاش خود را در مباحث علمی انجام دهد با این دیدگاه ما از کلیه برنامههای علمی و پژوهشی تشکلهای دانشجویی در دانشگاه حمایت میکنیم؛ اما در صورتی که تشکلی خارج از دانشگاه برنامه داشته باشد اعتبارات لازم را باید خودش تهیه کند.
وی با اشاره به اینکه نمایشگاه هفته پژوهش از 16 دی ماه در دانشگاه فردوسی مشهد برگزار میشود، خاطرنشان کرد: این نمایشگاه با هدف ارائه محصولات پژوهشی دانشگاه فردوسی در محل این دانشگاه برگزار می شود.