به گزارش گروه اجتماعی «خبرگزاری دانشجو»، دکتر «عباس صداقت » در همایش مقابله با ایدز و خانواده افزود: در کشور ایران در سال 92، 37 درصد از تعداد مبتلایان به ویروس «اچ آی وی» از طریق روابط جنسی محافظت نشده بوده که از کل موارد ثبت شده در این سال 30 درصد مربوط به زنان است.
وی به دنیا آمدن نوزادان مبتلا به ویروس اچ آی وی را انتقال عمودی و عامل ایجاد موج سوم عنوان کرد و گفت: اگر در همه مراکز بهداشت که خدمات مراقبت و بارداری به بانوان ارایه می دهند، مراقبت اصولی و به درستی انجام گیرد مشکلی برای نوزاد پیش نخواهد آمد.
وی در ادامه بیشترین علت ابتلای جوانان و نوجوانان به ویروس اچ ای وی را ناآگاهی و در زنان به علت روابط جنسی محافظت نشده دانست و ادامه داد: تنها با مداخله همه سازمان ها و ارگان ها می توان این بیماری را کنترل کرد.
وی اضافه کرد: پرهیز از تزریق مشترک و دوری از روابط پر خطر و محافظت نشده جنسی دو راه اصلی انتقال بیماری ایدز است که به راحتی می توان با خود مراقبتی این دو راه را مهار کرد.
وی اظهار کرد: جوان بودن سن بیشتر افراد مبتلا نشانگر نیاز جمعیت به آموزش در خصوص این بیماری است چرا که یک آموزش تاثیر گذار و تغییر نگرش ها در این مورد می تواند از ابتلای بسیاری از افراد پیشگیری کند.
وجود 85 هزار بیمار مبتلا به ایدز در کشور
دکتر صداقت با بیان اینکه طبق برآوردها 85 هزار نفر در کشور به بیماری ایدز مبتلا هستند ادامه داد: از این تعداد تاکنون 28 هزار بیمار شناسایی شده است.
وی با اشاره به نقش مواد محرک و روانگردان در تغییر موج انتقال بیماری از تزریق مشترک به بی بند و باری های جنسی افزود: تغییر الگوی اعتیاد به سمت مواد جدید و صنعتی که به شیوه های مختلف در حال معرفی و عرضه بین جوانان و به ویژه مصرف آن برای تناسب اندام، افزایش تمرکز، افزایش اعتماد به نفس و افزایش قدرت مذاکره و برقراری ارتباط در بین خانم ها افزایش یافته و به یک باور غلط که اعتیادآور نیست، تبدیل شده است.
وی از دیگر نتایج سو مصرف مواد محرک و روان گردان را کشیده شدن افراد به سمت بی بند و باری جنسی خارج از عرف جامعه دانست و افزود: این مواد قدرت تصمیم گیری فرد را از بین می برد.
وی تن فروشی را از دیگر موارد افزایش ابتلا به بیماری ایدز دانست و گفت: این معضل را که به عنوان یک بحران و نوعی تجارت در دنیا مطرح است تا کنون هیچ جامعه ای نتوانسته به صفر برساند و بر اساس الگوهای ریاضی یکی از مهمترین گروه های مهم جامعه ما این گروه بوده که به علت رفتارهای جنسی خارج از چارچوب خانواده و همسر به این ویروس مبتلا می شوند.
استفاده از تجربیات کشورهای موفق در کاهش ابتلا موثر است
وی با بیان اینکه فعالیت کلینیک های مثلثی و رازداری این کلینیک ها نسبت به اطلاعات بیماران راهشگای خوبی است عنوان کرد: در آمارهای ارایه شده از سوی سازمان جهانی بهداشت در سالجاری موارد جدید ابتلا به این بیماری 38درصد، موارد جدید ابتلا در کودکان 58 درصد و مرگ ناشی از بیماری ایدز نیز 45 درصد در جهان کاهش یافته است.
وی با اشاره به وخامت وضعیت در برخی کشور ها نیز اضافه کرد: در برخی کشورها مانند کانادا که جز اولین کشورهایی بودند که این بیماری در آنها بروز کرد با دو راهبرد کلیدی آموزش و اطلاع رسانی جامع چرخه انتقال به صفر رسیده است.
وی افزود: وضعیت خوبی در خصوص کشورهای اروپای شرقی، آسیای میانه، مدیترانه شرقی و آسیای جنوب شرقی وجود ندارد چرا که مراقبت ایدز در این کشورها از نظام قوی برخوردار نیست.
شناسایی 90 درصد از بیماران تا سال 2020
رییس اداره ایدز و بیماری های آمیزشی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی با اشاره به اهداف جامعه جهانی در کنترل این ویروس تصریح کرد: برای مقابله با این بیماری باید چرخه انتقال ویروس را متوقف کرد که برای این کار باید 90 درصد افراد مبتلا را شناسایی و برای آنها پرونده درمانی فعال تشکیل داد.
وی تصریح کرد: براساس گزارش سازمان جهانی بهداشت نسبت به سال 2001 میلادی میزان مبتلایان به ویروس اچ آی وی 50 درصد افزایش یافته است.
افزایش عمر مبتلایان به ایدز با شناسایی به موقع
وی ادامه داد: تاکنون درمان قطعی برای این ویروس پیدا نشده اما پیشگیری از جمله پرهیز از تزریق مشترک و روابط جنسی محافظت نشده بسیار راحت تر است و اگر فرد مبتلا به موقع مراجعه کرده و از داروهای تجویز شده به طور صحیح استفاده کند می تواند طول عمری برابر با افراد دیگر جامعه داشته باشد.
صداقت با تاکید بر اینکه همه افراد باید از پیشگیری و نوع خدمات ارایه شده به مبتلایان آگاهی لازم را داشته باشند گفت: این خدمات کامل رایگان و محرمانه در اختیار افراد قرار می گیرد.
وی ادامه داد: دانشگاه های علوم پزشکی کشور در تلاش هستند که با استقرار مراکز مشاوره و بیماری های آسیب پذیر این دسترسی را افزایش دهند.
«درمان اچ آی وی همه گیری را مهار می کند، پیشگیری کنید، درمان کنید، زندگی کنید» به عنوان شعار امسال سازمان جهانی بهداشت بر مقابله با ایدز معرفی شده است.