کد خبر:۳۸۱۱۲۶
«خبرگزاری دانشجو» گزارش می‌دهد؛

خشم دانشجویان به دلیل تصمیم دولت برای «فروش سربازی»

امروز دانشجویان که از مصوبه دولت برای فروش خدمت خشمگین شده‌اند، منتظر نشسته اند تا نمایندگان مردم از حق آنان دفاع کنند.

به گزارش خبرنگار اجتماعی «خبرگزاری دانشجو»، سربازی حاصل تفکر ناپلئون بناپارت بود، چون در آن زمان برای جنگ‌ها صرفاً طبقه فقیر جامعه بسیج می‌شد و کشته می‌شدند و در ایام صلح اشراف در ارتش بودند لذا با عمومی کردن ارتش و سربازی، همگان مجبور بودند برای دفاع از کشورشان در ارتش حاضر شوند و تقریباً تمام کشورها از جمله ایران نیز پس از آن روی به شکل سرباز اجباری آوردند.

 

نیم نگاه:


یکشنبه 16 آذر ماه لایحه بودجه سال 1394 توسط رئیس جمهور تقدیم مجلس شورای اسلامی شد، در میان پیشنهادات دولت در قالب لایحه بودجه 94، پیشنهادی مبنی بر فروش دوره خدمت سربازی ارائه شده که به مذاق متمولین خوشایند است و ستاد کل آن را به عنوان "تعیین و تکلیف" به مردم معرفی کرد.

 

بر اساس بند «ط» تبصره ۱۶لایحه بودجه پیشنهادی دولت آمده است: «به دولت اجازه داده می‌شود تا کلیه مشمولان خدمت وظیفه عمومی که بیش از ده سال غیبت دارند را با پرداخت جریمه مدت زمان غیبت، معاف کند.»( البته بازهم ستاد کل سال غیبت را 8 سال عنوان کرده است)

 

«از سوی دیگر، مبالغ دریافت شده از سوی مشمولان غایب به حساب درآمد عمومی کشور موضوع ردیـف ۱۵۰۱۲۸ نـزد خزانـه داری کـل کشـور واریـز و تـا سـقف ده هـزار میلیارد(۱۰.۰۰۰.۰۰۰.۰۰۰.۰۰۰) ریال آن در قالب ردیف ۱۳۵-۵۳۰۰۰۰ بابت تقویت بنیه دفاعی نیروهای مسلح مطابق موافقتنامه متبادله با سازمان مدیریت و برنامه ریـزی کشـور هزینه خواهد شد. »

 

فراموش شدن دانشجویان

 

در بررسی‌های صورت گرفته توسط خبرنگار ما مشخص شد بیشترین کسانی از این مصوبه دولت و تصمیم ستاد کل برای تعیین و تکلیف سربازان غایب متضرر و پریشان شدند، قشر «دانشجو» هستند که سرمایه‌های ایران عزیزمان به شمار می‌آیند و حفظ این افراد یک امر ضروری برای کشور است.

 

«تعیین و تکلیف سربازان غایب» باعث شده خیلی ‌از دانشجویان مقطع کارشناسی ارشد و دکتری که سال‌ها با هزینه‌های سرسام آور هزینه تحصیل خود را فراهم کرده تا برای این مرز و بوم شخص موثر و مفیدی باشند، خشمگین شوند و حتی از ادامه تحصیل انصراف دهند.»

 

برخی از دانشجویان گفتند: ما سال‌ها درس‌ خواندیم و برای کسب مهارت‌های تخصصی زمان و هزینه صرف کردیم و امروز باید پس از 8 تا 10 سال درس خواندن ، بچه پولدارهای شهر که با ماشین‌های گران قیمت در این سال‌ها در خیابان دور دور کرده‌اند، از سربازی معاف شوند و ما دفترچه خدمت پست کنیم و تنها امیدمان این باشد که مسول محترم  مربوطه پژوهش‌های ما را که میلیون‌ها تومان ارزش دارد به حقوق ناچیز سربازی قبول کند و طول مدت خدمت وظیفه عمومی ‌مان را کاهش دهد.

 

یک موضوع دیده نشده

 

عده‌ای از سربازان غایب به دلیل شرایط و مشکلات زیاد خانوادگی و اقتصادی نتوانسته اند به سربازی بروند، یکی از همین افراد در گفتگو با خبرنگار ما گفت: من دانشجو کارشناسی بودم که ازدواج کردم و مخارج زندگی باعث شد تا دو شیفت کار کنم و الان به دلیل مشکلات خانواده‌ام، (از کار افتادگی سن و پدر و مادر و داشتن خواهر دم بخت) مجبورم حتی بیشتر شب‌ها را هم مشغول به کار و تحصیل باشم و اکنون پس از 8 سال از زندگی مشترکم، صاحب فرزند شده‌‌ام و ماهیانه نزدیک به یک میلیون تومان قسط بانکی می‌دهم و نه تنها نمی‌توانم از 20 تا 40 میلیون تومان جریمه بدهم ،‌ حتی نمی‌توانم به مدت 2 سال با حقوق ناچیز سربازی امورات زندگی‌ام را بگذرانم. پس واقعا من باید چه کار کنم؟.

 

این سوال و صد‌ها سوال شبیه به همین را می‌توان از زبان سربازان غایب شنید که به دلیل مشکلات اقتصادی و خانوادگی نتوانسته‌اند به سربازی بروند و با حقوق ناچیز خدمت اجباری زندگی‌شان را بگذرانند.

 

یک سوال؟

 

سردار کمالی جانشین منابع انسانی ستاد کل نیرو‌های مسلح در یک برنامه تلوزیونی اعلام کرد: هدف ما فروش سربازی نیست، بلکه تعیبن و تکلیف غایبان است و این موضوع مربوط به کسری بودجه نمی‌شود.

 

این صحبت‌ها در حالی گفته شد که سردار کمالی چندی پیش اعلام کرده بود: نیروی‌های مسلح معتقد است که سربازان غایب نمی‌توانند، برای ارگان خود مفید باشند و البته سردار احمدی مقدم هم گفت: سربازان غایب روحیه سایر سربازان را از بین می‌برند.

 

اکنون یک سوال،‌ اگر در این سال‌ها سربازان غایب خدمت مفیدی برای نیرو‌های مسلح انجام نمی‌دادند، پس چرا پیش از این، موضوع ناکارآمدی سربازان غایب مطرح نشد و آیا جریمه و گرفتن 20 تا 40 میلیون پول نقد راه حل این مشکل نیروی‌های مسلح است؟

 

«گفتنی است، مسئله مورد بحث دیگر این است که مبلغ جریمه بر چه پایه و اساسی مطرح شده است.؟»

 

یک پیشنهاد

 

سرباز حرفه‌ای یک پیشنهاد بسیار مهم برای نظام است که اگر وزارت دفاع و ستاد کل نیروهای مسلح به سمت آن حرکت کنند می‌توان از سرمایه انسانی کشور استفاده بهتری کرد.

 

شاید اگر با آماده سازی تجهیزات نظامی کمیت سربازان را کاهش دهیم و «سرباز حرفه‌ای» را جایگزین «سربازی اجباری» کنیم، باعث انگیزه بیشتری در بین جوانان برای ادامه تحصیل و حضور در فعالیت‌های اقتصادی می‌شود و کسانی هم که به سربازی حرفه‌ای می‌روند با گذراندن دور‌های تخصصی تر می‌توانند خدمت برتری برای کشور انجام دهند .

 

در سایر کشور‌ها افسران درجه دار از موفق ترین این سرباز‌های حرفه‌ای انتخاب می‌شود و آنان طی 5 سال خدمت خود و گذراندن دور‌ه‌های تخصصی به یک نیروی ویژه تبدیل و کارآمد تبدیل می‌شوند.

 

حال بهتر است، این موضوع که هم اکنون در کمیسیون تلفیق مورد بحث و بررسی است، پس از جمع بندی به محضر فرمانده کل قوا ارسال شود تا هم از سرمایه‌های کشورمان به خصوص تحصیل‌کرده‌ها استفاده شود و هم این که سربازان اجباری با مشکلات، زندگی نکنند.

 

همچنین عباسعلی منصوری‌آرانی نماینده فعلی مردم کاشان که سابقه نظامی‌گری دارد، بر روی تارنمای شخصی خود - 17 بهمن 1390- در مورد صورت فعلی خدمت سربازی نوشته است:

 

پس از جنگ سرد قریب به صد و ده کشور شکل سربازیشان را تغییر دادند و روی به شکل «سرباز‌حرفه‌ای» آوردند، ایران تاکنون این نوع سربازی را نپذیرفته و مسئولین امر معتقدند که به علت تهدیدات، که احتمالاً تهدیدات زمینی هم هست، نباید فعلاً روش سرباز عمومی را تغییر دهیم.

 

به عنوان یک کارشناس نظامی احساس می‌کنم زمان تغییر رویکرد نیروهای مسلح ما نسبت به روش سربازی فرا رسیده و باید به سوی سرباز حرفه‌ای روی بیاوریم.

 

در این زمینه دلایل مختلفی را می‌توان برشمرد:

 

۱- ارتش‌ها به سوی تخصصی‌تر شدن پیش می‌روند و لذا ضرورت حضور افراد زبده بیشتر حس می‌شود و لازم است آن‌ها برای مسئولیت‌های واگذاری، آموزش‌های خاص ببینند و آموزش‌های فعلی کفاف نمی‌دهد و اگر آموزش‌ها را در شرایط کنونی افزایش دهیم زمانی برای خدمت سرباز باقی نمی‌ماند.

 

۲- آمار جوانان تحصیل کرده به شدت رو به فزونی است و اکثر جوانان دیپلم به بالا هستند و مسئولیت‌های واگذاری متناسب با تحصیلات آن‌ها نخواهد بود، لذا جوانان احساس می‌کنند که بهره‌وری از عمرشان نسبت به آنچه که در ایام سربازی به دست آورده‌اند متناسب نیست بنابر این عنوان می‌کنند که دو سال از عمر آنها تلف شده است. (اگر چه طول مدت سربازی یکسال و نیم است ولی معمولاً دو سال مطرح می‌کنند)

 

۳- علی رغم حقوق کم سربازان و شرایط فعلی هزینه‌های دولت به مراتب افزون‌تر از پرداخت به سربازان حرفه‌ای است.

 

۴- انگیزه در سرباز حرفه‌ای به مراتب بیشتر از سرباز عمومی است.

 

۵- بیت‌المال بهتر حفظ می‌شود. مانند خودروها، تأسیسات و … و ده‌ها دلیل دیگر را نیز می‌توان یافت.

 

ده سال پیش زمانی که مسئولیت آموزش ارتش را بعهده داشتم نیز بر این اعتقاد بودم که سرباز حرفه‌ای باید جایگزین سرباز عمومی شود ولی همکارانم معتقد بودند که با عنایت به تهدیدات متصور برای کشور استفاده از سرباز عمومی اولی‌تر است.

 

در ده سال گذشته کشورهای بسیاری این شیوه را جایگزین کرده‌اند لذا پیشنهاد دارم که ستاد کل نیروهای مسلح پس از هماهنگی با دولت و مجلس شورای اسلامی طرحی را خدمت مقام معظم فرماندهی کل قوا تقدیم نمایند و بر مبنای آن همه جوانان (به استثناء افرادی که از لحاظ پزشکی مشکل دارند ) دوره آموزش نظامی را ببینند و نیاز نیروهای مسلح از طریق سرباز حرفه‌ای تأمین شود.

 

معمولاً در دنیا سربازان حرفه ای به مدت ۵ الی ۶ سال در ارتش با حقوق مکفی خدمت می‌کنند. در طول این مدت بسیاری از درجه داران و افسران از بین این سربازان انتخاب می‌شوند و پس از طی دوره مربوطه و تحصیل در دانشگاه افسری به صورت دائم استخدام می‌شوند.

 

سرباز حرفه‌ای یعنی اینکه انگیزه دفاع از میهن برای خدمت سربازی مهم نبوده بلکه سرباز در کنار پولی که دریافت می‌کند از کشور دفاع خوهد کرد، روشی که در برخی کشورها در حال اجراست.

 

از سوی دیگر مخالفان بحث «ارتش حرفه ای» هم دلایل خودشان را دارند. آن ها معتقدند که خدمت سربازی یک خدمت مقدس است که افراد داوطلبانه و با اشتیاق آن را انتخاب می کنند و با طرح ارتش حرفه ای و سرباز حرفه ای، این تقدس از میان برداشته می شود و همانند بسیاری از کشورها، سربازی یک شغل حساب می شود نه یک وظیفه.

 

بنابراین باید منتظر ماند و دید که آیا در جریان بحث‌های داغ کمیسیون تلفیق بودجه 94، واژه «سرباز حرفه‌ای» خواهد توانست جایی برای خود باز کند یا اینکه نمایندگان ملت تصمیم دیگری در مورد خدمت سربازی خواهند گرفت؟ تصمیمی که با عدالت همخوان باشد.

 

 

ارسال نظر
captcha
*شرایط و مقررات*
خبرگزاری دانشجو نظراتی را که حاوی توهین است منتشر نمی کند.
لطفا از نوشتن نظرات خود به صورت حروف لاتین (فینگیلیش) خودداری نمايید.
توصیه می شود به جای ارسال نظرات مشابه با نظرات منتشر شده، از مثبت یا منفی استفاده فرمایید.
با توجه به آن که امکان موافقت یا مخالفت با محتوای نظرات وجود دارد، معمولا نظراتی که محتوای مشابهی دارند، انتشار نمی یابد.
نظرات بینندگان
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۲۴ دی ۱۳۹۳ - ۰۹:۲۵
زور نزنین باید برین سربازی تا مرد بشین! سالها از امکانات مملکت استفاده کردین و رایگان درس خوندین حالا که پای خدمت اومده وسط میخواین جیم بشین؟!
71
27
vc
۲۴ دی ۱۳۹۳ - ۱۲:۱۳
شما هم درس میخوندی تا این تاپیک شامل حالتون بشه و اینجوری نسوزی!!!
کسی از خدمت نرفتن حرف نزده!!!
ناشناس
۲۴ دی ۱۳۹۳ - ۱۴:۱۲
بهvc: من درس خوندم و فوق لیسانس دارم سربازی هم رفتم! البته موافقم که باید طرح عدالت رو در نظر داشته باشه
ناشناس
۲۵ دی ۱۳۹۳ - ۲۰:۱۲
آره آره تو زورو ما گروهبان گارسیا تو خوب ما بد تو آدم ما...
ناشناس
۲۶ دی ۱۳۹۳ - ۰۹:۰۳
ببینم از کدوم امکانات حرف میزنی؟تحصیل رایگانی که جز بیسواد تر کردنمون چیزی درپی نداشته؟درضمن این کشور ماله همه ی ماست و همه ی ما یکسان از منابعش سهم داریم و دولت و مجلس خدمتگذار مان و این منابع رو باید به بهترین شکل بین ملت تقسیم کنن .این امکاناتی هم که شما حرف میزنی(که ما ندیدیم)حقه ملت هست از ثروت های ملی و وظیفه ی خدمتگذاران ملت بوده که فراهم کنن و به هیچ عنوان تو و امثال تو نباید اینجوری حرف بزنی.امکانات کشور حق ملت است چه سربازی بره چه نره تو میتونی بری خدمت و مرد بشی ببینیم کجارو میگیری.
کاربر
Iran (Islamic Republic of)
۲۴ دی ۱۳۹۳ - ۱۲:۲۳
اقا چرا یکی پیدا نمیشه درستو واضح وصریح و مشخص و بی حاشیه بگه آیا مشمولین بالای 27 سال که غیبت ندارند هم میتوانند بخرند یا نه واقا الان یه ماهه از مطرح شدن این مساله میگذره مناظره هم گذاشته میشه ولی شفاف گفته نمیشه
9
12
ماهان
Germany
۲۴ دی ۱۳۹۳ - ۱۲:۴۶
سلام
این تصمیم دولت از اون تصمیمیات بوده ...
خداوکیلی کی این پیشنهاد رو در دولت محترم مطرح کرده ؟!
کلا معلومه که این قانون مخصوص آقا زاده ها و بچه پولدار ها هست .
واقعا تصمیم نابخردانه و ... بوده.
19
30
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۲۴ دی ۱۳۹۳ - ۱۲:۵۸
شما تازه درستون تمام شده و به مشکل خوردید. تا به حال از معافیت تحصیلی استفاده می کردید و مشکلی بابت محرومیت ها نداشتید ولی کسی که حداقل ده سال محرومیت کشیده رو با خودتان یکی می دانید ؟!
22
14
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۲۴ دی ۱۳۹۳ - ۱۲:۵۸
کسی که طی این مدت (10 سال) درس خوانده و معافیت تحصیلی داشته و هیچ گونه محرومیتی را تجربه نکرده (اعم از کار، گواهینامه، پاسپورت و ...) با کسی که انواع محرومیت ها را داشته و در طی حداقل 10 سال از همه چیر محروم بوده، یکی است ؟!
این از عدالت به دور است که افراد غایب با این گونه دوستان در یک قالب گنجانده شوند ...
30
13
ناشناس
۲۵ دی ۱۳۹۳ - ۱۰:۲۰
خب زحمت میکشیدن همون 10 سال پیش مثل مرد میرفتن سربازی تا 10!!!!!! سال محرومیت نکشن بندگان خدا
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۲۴ دی ۱۳۹۳ - ۱۲:۵۸
متاسفانه شما به اصل موضوع توجه نکرده اید. اصل موضوع اینه که کسانی که به مدت حداقل 10 سال سختی انواع محرومیت ها را تحمل کرده اند، حالا پس از این مدت و تحمل سختی های فراوان با پرداخت جربمه معاف شوند.
کسی که دانشجو بوده و از معافیت تحصیلی استفاده کرده که محرومیتی تحمل نکرده ؟ این افراد (دانشجوبان) در طی مدت معافیت تحصیلی به همه گونه خدمات اجتماعی و حتی اشتغال دسترسی داشته اند و کوچک تربن محرومیتی را تحمل نکرده اند.
اصلا منطقی نیست که این افراد را با کسانی که حداقل 10 سال (متولدین 55، 20 سال محرومیت کشیده اند) محرومیت تحمل کرده اند، یکی دانست !؟
40
20
مهرزاد
۲۴ دی ۱۳۹۳ - ۱۶:۲۶
ا. اول اینکه شما بگو مابقی چه محدودیتی داشتند
اا. مهم عمر دانشجو بوده که گذشته ، ثانیا الان آدم های فارغ التحصیل کار ندارند بعد میگی دانشجویان کار دارند
ااا. اگه دانشجو از معافیت استفاده کرده بر طبق قوانین بوده ، شما بگو بر اساس کدام قانون غیبت داشتی
ااا. واسه اینکه هیشکی ناراحت نشه ، قانون مثل قبل باشه بهتره .
ناشناس
۲۴ دی ۱۳۹۳ - ۱۶:۴۶
خب اگه اینقدر سخت بوده این ده سال براش دو سال می رفت خدمت می کرد
ایشون به هر حال از امنیت این کشور بهرمند بوده یا نه
پس وظیفه اش هست که خودش هم سهمی در این امنیت داشته باشه
a.y
Iran (Islamic Republic of)
۲۴ دی ۱۳۹۳ - ۱۶:۵۳
این طرح خیلی خوبه! چون اولا با مقداری از این پول یک نفر بیکار بجای بچه پولداره میره سرکار(از خداشم هست)، بقیه پولم میره تو جیب دولت!
1
11
امیر
۲۶ دی ۱۳۹۳ - ۰۶:۰۵
آدم ساده
به همین خیال باش
از این جیب میره تو اون جیب
مطمئن باش هیچی به مردم فقیر نمیرسه
محمدرضا
Iran (Islamic Republic of)
۲۴ دی ۱۳۹۳ - ۱۷:۱۷
به نظر بنده بهتر است پول گرفته شده از خانواده های مرفه به سربازانی داده شود که در حین خدمت هستند و به جای سربازان معاف در مرزها و سایر مکانها به خدمت مقدس سربازی مشغولند چه بسا بیشتر سرباز داریم که حتی برای رفتن به مرخصی و دیدن خانواده خود پول کرایه ماشین هم ندارند که بروند به دیدن خانواده خود و عادلانه هم خواهد بود
14
2
hadi
Iran (Islamic Republic of)
۲۵ دی ۱۳۹۳ - ۱۱:۲۹
با سلام .من با در جه ستوانسومی سربازی رفتم و الان دارم ارشد میخونم برای بچه پولدارا هر جا که باشن بهترین شرایط رو فراهم میکنن به معجزه پول اعتماد کنید حتی برای سربازی.در ضمن سربازا حاضرن کل خدمت مرخصی نرن اما اینا پاشن بیان سربازی.اگه حقوق خودشون رو سر موقع بدن به پول هیچ کس محتاج نیست.مگه سربازا گدا هستن که صدقه بگیرن اونم به این شکل
12
2
محمد
Iran (Islamic Republic of)
۲۵ دی ۱۳۹۳ - ۱۵:۵۵
کارشناس ارشد فیزیک هستم متاهل که با مشکلات عدیده زندگی مشترک مجبورم به خدمت سربازی برم از طرفی آرزوی قبولی در کنکور دکتری منو از رفتن به خدمت منصرف می کنه موندم چه کنم؟؟؟؟
4
0
سرباز
Iran (Islamic Republic of)
۲۵ دی ۱۳۹۳ - ۱۹:۵۰
فقط بايد به اين تصميم دولت خنديد. چرا كه بچه پولدارها باز كيف مي كنند و طبقه پايين بايد غصه و غم بخورند . اين طرح ضد عدالت است .
4
0
حسین
Iran (Islamic Republic of)
۲۶ دی ۱۳۹۳ - ۰۵:۳۰
یعنی جوری ملت اعتراض میکنن که ما درس خوندیم هرکه ندونه فکر مکنه همه شریف خوندن ، بابا چالغوز آباد سفلی هم دانشجو میگیره دیگه ....
1
13
abolfazl
Iran (Islamic Republic of)
۳۰ فروردين ۱۳۹۶ - ۰۳:۳۴
بعضی وقتا آدم بر اساس یه شرایطی نمیتونه بره سربازی
من خودم به شخصه به چند دلیل نمیتونم برم
لیسانس برنامه نویسی دارم و شغلم هم همینه و درآمد دارم
نمیتونم دوسال وقتمو واسه سربازی بزارم چون خیلی جلوی پیشرفتمو میگیره
من قصد ازدواج دارم و یکی از شرایط خانواده دختر مورد علاقم پایان خدمته
دو سال از زندگی می افتم
من دنبال خرید سربازی ام منتها بدون شرط 8 سال غیبت
بدون این شرط میخوام سربازی مو بخرم
الان هم دنبال یه نفر هستم که بتونم این کارو بکنم
0
0
پربازدیدترین آخرین اخبار