به گزارش گروه بین الملل «خبرگزاری دانشجو» ؛ چین بار دیگر اعلام کرد که تنها راه برقراری مناسبات گرم ژاپن با دیگر همسایگانش، عذرخواهی رسمی این کشور از رفتار خود در دوران جنگ جهانی دوم است.
واکنش مجدد چین و اعلام چنین درخواستی از سوی پکن پس از آن صورت می گیرد که «شینزوآبه» نخست وزیر ژاپن اخیرا در پارلمان این کشور از ایفای نقش «فعال تر» توکیو در حوزه های امنیتی بویژه در خارج از مرزها سخن به میان آورده است.
یکی از موارد اختلاف میان چین و ژاپن مربوط به اشغال شهر 'نانجینگ' از سوی ارتش ژاپن در زمان جنگ جهانی دوم است که چینی ها از آن به عنوان «نسل کشی نانجینگ» نام می برند.
چین می گوید، در این اشغال که تا ماه های نخستین سال ۱۹۳۸ ادامه داشت، نیروهای نظامی ژاپنی بین ۲۰۰ تا ۳۰۰ هزار غیرنظامی چینی را به طرز فجیعی قتل عام کردند.
همین موضوع باعث شده است که همه ساله در این کشور روز سیزدهم دسامبر به یاد ۳۰۰ هزار قربانی محاصره نانجینگ توسط ارتش ژاپن عزای عمومی برپا شود و در این روز پرچم های چین در سراسر این کشور و نمایندگی های آن به حالت نیمه افراشته در می آید.
«هوا چون اینگ» سخنگوی وزارت خارجه چین اخیرا گفت: عذرخواهی بابت جنایات جنگی در زمان جنگ جهانی دوم، افتخاری است که توکیو می تواند به آن مفتخر شود.
وی تصریح کرد: ما امیدواریم طرف ژاپنی با درک صحیح از مسائل تاریخی ضمن پذیرش مسئولیت اقدامات غلط گذشته، پایبندی به تعهدات را نیز در تاریخ ثبت کند.
وی گفت: چین به سخنان اخیر شینزو آبه توجه می کند و باور دارد که ژاپن تنها درصورت برخورد صادقانه با گذشته، از آینده مطلوبی برخوردار خواهد بود.
«هوا» افزود: چین امیدوار است ژاپن با نگاهی صحیح به تاریخ، نسبت به تجاوز خود به کشورهای دیگر بازنگری کند و در راه توسعه صلح آمیز گام بردارد و نقش سازنده ای در برقراری صلح و ثبات منطقه داشته باشد.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی چین همچینن یادآور شد: پکن امیدوار است ژاپن تعهدات خود را نسبت به زمینه های امنیتی و نظامی رعایت کرده و در رابطه با آن «محتاطانه» عمل کند.
تاکید چندین باره چین بر لزوم عذرخواهی مقامات ژاپنی نسبت به اقدامات نظامیان این کشور در جریان جنگ با چین در حالی صورت می گیرد که کره جنوبی نیز با طرح اتهامات مشابه علیه توکیو، خواستار پذیرش مسئولیت جنایات جنگی و اتخاذ موضع صریح از سوی ژاپن شده است.
چندی پیش نیز موضوع «سوء استفاده از زنان کره ای» توسط ارتش ژاپن در زمان جنگ جهانی دوم و عذرخواهی نکردن «توکیو» از این جنایت تاریخی، سئول را بر آن داشت تا برای حل این مشکل از چین کمک بخواهد.
همکاری های چین و کره جنوبی در این پرونده علیه ژاپن در حالی بیش از پیش به هم نزدیک شده که «پارک گئون هی» رییس جمهوری کره جنوبی نیز بارها ژاپن را به خاطر عذرخواهی نکردن از این واقعه تاریخی «ترسو» نامیده و از زمان روی کار آمدنش در سال ۲۰۱۳ میلادی از دیدار مستقیم با «شینزو آبه» نخست این کشور خودداری کرده است.
طبق اعلام منابع رسمی، قرار است چین و کره جنوبی با مطالعه و تحقیق مشترک در خصوص این واقعه تاریخی، مستندات خود را پس از جمع آوری به مراجع قضایی بین المللی ارائه دهند.