به گزارش خبرنگار دانشگاه «خبرگزاری دانشجو»، صادق زیبا کلام، استاد دانشگاه تهران در مناظره امروز در خصوص «انقلاب برای که بود» با اشاره به اینکه بعد از گذشت ۳۶ سال از انقلاب اسلامی جای مطرح کردن این سئوال است که انقلاب اسلامی برای که بود و چه نظر و احساس و باوری نسبت به انقلاب وجود دارد، گفت: من خودم شخصاً یکی از دروسی که در دانشگاه تهران تدریس می کنم درس انقلاب اسلامی است اختصاصی برای رشته های علوم سیاسی و روابط بین الملل است و زمانی که با چنین سئوال و جواب های از سوی دانشجویان روبرو می شوم متوجه می شوم که ما نتوانسته ایم برای نسل پس از انقلاب بگوییم که انقلاب چه بود، دغدغه، اعتراض و خواسته مردم ایران در سال ۵۷ چه بود و مگر آن رژیم چه کرده بود که مردم از آن ناراضی بودند.
وی افزود: ما حدود دو ماه پس از انقلاب در ۱۲ فروردین ۵۸ رفراندوم را داشتیم که ۹۸.۵ به جمهوری اسلامی رأی دادند و این سئوال مطرح است که مگر رژیم پهلوی چه کرده بود که این میزان نارضایتی وجود داشت چرا که این آمار تنها اقشار مذهبی نبودند بلکه همه اقشار جامعه از روشنفکر تا کارگر، دانشجو و همه بودند و سئوال اساسی این است که خواسته مردم در سال ۵۷ چه بود و اسباب و علت نارضایتی چه بود آیا دلایلی که بعدها گفته شد پاسخ نظام جمهوری اسلامی به این سئوال است.
استاد دانشگاه تهران در ادامه اظهار داشت: من فکر می کنم آنچه هر ساله در دهه فجر شاهدیم که شنیده می شود و برنامه ها و همایش های که اجرا می شود یا فیلم ها و سخنرانی های که برگزار می شود پاسخ نظام برای اسباب و علل نارضایتی مردم در سال ۵۷ است.
زیباکلام در ادامه تصریح کرد: توضیحاتی که داده می شود در خصوص اینکه نارضایتی مردم چه بود بعضاً اگر جدی تر به آنها نگاه شود مشاهده می کنیم که متناقض است و به عنوان مثال یکی از نکاتی که گفته می شود این است که رژیم شاه یک رژیم وابسته بود و برنامه های توسعه اقتصادی، صنعتی و پیشرفت کشور را به دستور اربابان خارجی انجام می داد بنابراین ما پیشرفت واقعی پیش از انقلاب نداشتیم.
وی ادامه داد: برای مثال صنایعی که گفته می شود ایجاد شده بود و وابسته بوده و امروز توسعه حقیقی و واقعی و ملی را شاهدیم. پس اگر چنین است علی القاعده به این دلیل که صنایع در زمان شاه و به دستور آمریکا تشکیل شده و برای جلوگیری از پیشرفت ایران و وابستگی ایران بوده است باید پس از انقلاب با یک بلدوزر این صنایع وابسته را یکی پس از دیگری نابود می کردیم اما بشمرید صنایع و کارخانه های را که در زمان پهلوی تأسیس شده و پس از انقلاب تعطیل و بسته شده اند که تعداد آنها صفر بوده است و حتی بسیاری از آنها را توسعه دادیم و یا حتی تعداد زیادی را طی این ۳۶ سال مشابه آن را در کشور ایجادکردیم و مثال آن ذوب آهن اصفهان که در زمان انقلاب و در سال ۵۷، بیست هزار پرسنل داشت و اکنون سه یا چهار برابر توسعه پیدا کرده و بسیاری نیروگاه ها و صنایع نفت و پتروشیمی که اگر نگاه کنیم به این نتیجه خواهیم رسید.
زیباکلام در ادامه بیان داشت: امروز در عمل می بینیم ما آنچه پیش از انقلاب از نظر توسعه داشتیم با امروز فرق چندانی نکرده است پس باید برگردیم دوباره به سال های ۵۷، ۵۸ و ۵۹ و در سخنرانی ها ببنیم علت اصلی اعتراض مردم چه بود برای چه مبارزه می کردند و این صحبت ها را نیاز نیست که از من بشنوید و یا به حرف کسی گوش کنید بلکه کافی است به عقل خود رجوع کنید و همه این اسناد وجود دارد کافی است روزنامه های سال ۵۷ را دوباره مرور کنید.
وی تصریح کرد: امام خمینی(ره) از مهر ۵۷ تا ۱۲ بهمن ۵۷ نزدیک چهارماه در فرانسه بودند و حداقل روزی دو مصاحبه را انجام می دادند و یکی از متداول ترین سئوالات از ایشان علت مخالفت مردم با رژیم شاه بود و اینکه نظامی که می خواهید ایجاد کنید چگونه است، حکومت اسلامی که نام می برید چیست و آزادی زنان در آن چه میزان است و تمام این پاسخ ها را امام نه یک بار بلکه چندین بار اعلام کردند.
استاد دانشگاه تهران در ادامه تصریح کرد: اساساً رژیم پهلوی یک رژیم مستبد و دیکتاتور بود. ما پیش از انقلاب احزاب و تشکل های مستقل از حکومت نداشتیم و همه احزاب حکومتی بودند مانند حزب رستاخیز و تمام تشکل های سیاسی غیرقانونی بودند و اعضای آن نیز زندانی سیاسی بودند، انتخابات آزاد نداشتیم و اوایل سال ۵۶ انتخاباتی را پیش از انقلاب داشتیم که اگر فردی از خارج از کشور می آمد می پرسد این چه انتخاباتی است که مردم اصلاً کاری به آن ندارند و دلیل آن این بود که مجلس را مردم ایران برای جایگاه و شأنیتی که قانون اساسی مشروطه تعریف کرده بود نمی دانستند و در واقع از بین رفته بود.
وی ادامه داد: در ده سال آخر رژیم پهلوی که منتهی به انقلاب اسلامی بود روزهای نظیر عیدقربان، غدیر، چهارآبان و غیره وجود داشت، مراسم سلام اجرا می شد و همه جمع می شدند و به این مراسم می رفتند و شاید جمله ای که در آن سال ها رئیس مجلس به شورای ملی عبدالله ریاضی اغلب آن را به جوک مطرح می کرد و می گفت: بالاترین افتخار نمایندگان مجلس این است که ببینند اَعلی حضرت چه چیزی را اراده کرده تا آن را تصویب کند به همین دلیل قطعاً مردم حضور پیدا نمی کردند، آزادی بیان و عقیده وجود نداشت، قدرت حکومت محدود به قانون اساسی نبود و اعلی حضرت به کسی پاسخگو نبود و در واقع همه این موارد بود که اسباب نارضایتی از رژیم شاه را فراهم کرده بود.
زیباکلام در ادامه اذعان داشت: جمعیت ایران در پیش از انقلاب ۳۲ میلیون نفر بودکه ۶ میلیون بشکه صادرات کشور بود و علی رغم تمام استفاده های که از این درآمد می شد شاید ده درصد آن در جامعه هزینه می شد و حداقل با همان ده درصد وضع رفاهی مردم بد نبود، بیکاری وجود نداشت و اگر مشکلی بود، مشکل سیاسی بود.
استاد دانشگاه تهران اظهار داشت: برای آنکه فضای سیاسی آن زمان را درک کنیم باید بدانید که ۵ هزار زندان سیاسی در آن وجود داشت که نشان می دهد چقدر خفقان در جامعه بود بنابراین مردم در سال های ۵۶ و ۵۷ فرصتی پیدا کرده بودند تا نگاه خود را اعلام کنند و به همین دلیل توانستند اعتراض کنند.
وی افزود: در تمام اعتراضات مردم قطعنامه های خوانده می شد که در راس آنان آزادی زندانیان و انتخابات آزاد بود و سوال این است که پس از پیروزی جمهوری اسلامی باید آنچه رژیم شاه نتوانسته بود محقق کند به حقیقت تبدیل شود و اینکه زندانی سیاسی نداشته باشیم، زندان اوین وجود نداشته باشد اما می بینیم که پس از انقلاب اهداف ما تغییر کرد و چیزهای دیگری جایگزین آن شد.
زیباکلام در ادامه بیان داشت: من نمی خواهم بحث را به مقایسه بکشانم چرا که جای نزاع آن اینجا نیست اما اگر بخواهیم مقایسه کنیم باید ببنیم ۳۶ سال پیش، مالزی، هند، چین، ترکیه و بسیاری کشورهای دیگر در چه وضعیتی بودند و امروز در چه وضعیتی به سر می برند و ما در چه وضعیتی بودیم و امروز چه دستاوردهای به دست آورده ایم.
استاد دانشگاه تهران تأکید کرد: ترکیه سالانه ۱۵۰ میلیارد دلار صادرات دارد بدون آنکه بشکه ای نفت و یا یک کپسول گاز داشته باشد و ما ۵۰ میلیارد دلار صادرات در سال داریم که ۶۰ تا ۷۰ درصد آن صادرات نفتی است.
وی افزود: اگر به ابتدایی ترین آمار نگاه کنیم نشان می دهد که کجا بوده ایم و اکنون در کجا قرار داریم، پرونده های فساد، زندانیان، آمار خودکشی ها، اعتیاد و مهاجرت چه میزان بوده است و امروز چه میزان است.
زیباکلام تصریح کرد: من نمی گویم که ما در ۳۶ سال پیش چه کردیم و دیگران چه کردند، ۳۶ سال پیش درخواست مردم چه بود آیا دلیل نارضایتی مردم از رژیم شاه به خاطر این اهداف امروز بود؟ خواسته های ملت ما، خواسته های دموکراتیک بود.
استاد دانشگاه تهران اظهار داشت: یکی از مسایلی که شاه به آن متهم است این بود که می گفتند شما ایران را به ژاندارم منطقه تبدیل کرده اید و مگر ما امروز ارتش کوچکی داریم. من می گویم که در زمان انقلاب با ۳۲ میلیون جمعیت و صادرات ۶ میلیون بشکه نفت هر میزان که حیف و میل می شد، باز هم مقداری از آن در سطح جامعه پخش می شد و برای دانستن این موضوع نیاز نیست که اقتصاد بدانیم چرا که در حد پاسخ یک دو ضرب در دو ساده است.
زیباکلام اظهار داشت: در کنار اینکه ببنیم چه تعداد زندانی سیاسی در آن زمان وجود داشت چرا این میزان زندانی سیاسی را آن زمان داشتیم و پاسخ این است که به این دلیل رژیم شاه از دید بسیاری از نخبگان ما مشروعیت خود را از دست داده بود در حالی که می توانست برای خودش مشروعیت ایجاد کند و به عقیده من اگر انقلاب شد به خاطر داستان عصر روز ۱۵ خرداد بود.
وی ادامه داد: در عصر ۱۵ خرداد همه مسائل تمام شده بود و در واقع رژیم مردم را تار و مار کرده بود که چهارنفر از کسانی که از نزدیکان محمدرضای پهلوی بودند و سن بیشتری نیز داشتند به پیش وی رفته که چرا اینگونه رفتار کرده اید و اعلام کردند که روحانیت در طول تاریخ به جز احترام ظاهری چیزی از حکومت نخواسته شما نیز می توانستید بدون خونریزی این مسائل را تمام کنید و هنوز نیز دیر نشده کافی است که نسبت این مسائل رخ داده را از خوددور کنید و گروهی را تعیین کنید تا از خانواده های افراد کشته شده عیادت کنند که همه آنها از خانواده های اقشار محروم هستند اما در پاسخ شاه جواب داد از شما احمق تر و کودن تر کسی نبود که این مُهمَلات را بگوید.
این استاد دانشگاه گفت: من معتقدم در عصر روز ۱۵ خرداد بود که رژیم سقوط کرد چرا که غرور شاه را فرا گرفته بود و شاه معتقد بود همه باید به وی خدمت کند و اگر کسی مخالفت کند خائن است.
زیبا کلام در ادامه در پاسخ به سئوال یکی از دانشجویان مبنی بر اینکه نظر شما در مورد اصل ولایت فقیه چیست، گفت: من چون به قانون اساسی معتقدم براساس و طبق قانون اساسی ولایت فقیه را قبول دارم.
وی در ادامه در پاسخ به سئوال یکی از دانشجویان مبنی بر اینکه نظر شما در مورد اسرائیل چیست، گفت: ما بارها و بسیار به نابودی اسرائیل کمک کرده ایم اما سئوال این است که چه کسی این وظیفه را به جمهوری اسلامی داده آیا قانون اساسی خواسته است آیا اتحادیه جهان عرب این درخواست را داشته چه کسی این وظیفه را به جمهوری اسلامی سپرده است که برای نابودی اسرائیل تلاش کند و آیا مردم ایران از نظام خواستند که اسرائیل باید نابود شود؟
وی در ادامه در پاسخ به سئوال یکی دیگر از دانشجویان در خصوص اینکه در سال ۵۷ مردمی به جمهوری اسلامی رای آری دادند که اکنون یا پیر هستند یا وجود ندارند و چرا از نسل جوان اکنون سئوال نمی شود؟ گفت: امام خمینی(ره) در اولین سخنرانی خود در ایران جمله ای را گفتند که «گیرم که پدران ما در گذشته رأی دادند به شاهنشاهی آیا ما که امروز زندگی می کنیم باید با رأی پدران سال های قبل زندگی کنیم» و این سئوالی است که از نظر تئوری وجود دارد.
زیباکلام در ادامه اظهار داشت: در واقع ما وقتی برای انتخابات مجلس یا ریاست جمهوری شرکت می کنیم پاسخ آری مجدد به نظام جمهوری اسلامی می دهیم اما این نکته وجود دارد که نظام انتخابات ما ضعف هایی دارد و آن اینکه آیا در جوامع دیگر نهادی مانند شورای نگهبان وجود دارد که همانند برگ خزان صلاحیت افراد را تعیین کند و بگوید که این پنج نفر افراد شایسته هستند که ما به آن ۵ نفر رأی بدهیم.
زیبا کلام در ادامه در واکنش به اعتراض یکی از دانشجویان مبنی بر اینکه دو سال است تلاش می کنیم تا نشستی در خصوص توافق ننگین ژنو برگزار کنیم اما نمی توانیم، گفت: اگر شما دو سال است در پی برگزاری نشستی در خصوص قرارداد ژنو است ما هشت سال در دوران حکومت قبلی تلاش کردیم مقاله ای در خصوص سیاست های غلط نظام بنویسیم اما نتوانستیم.