به گزارش خبرنگار «خبرگزاری دانشجو» از ساری، روز گذشته در سالن آمفیتئاتر علوم انسانی و اجتماعی دانشگاه مازندران مناظره سه دانشجوی بسیجی با صادق زیبا کلام، استاد علوم سیاسی دانشگاه تهران برگزار شد؛ البته وی این سه دانشجو را در حد خود نمی دید و در ابتدای جلسه از اینکه امام جمعه، مسئولان سیاسی شهر و اساتید دانشگاه برای مناظره با وی نیامده بودند، ناراحت بود.
البته روند مناظره آن طور که زیبا کلام می خواست پیش نرفت و سید امیر سادات کرمی؛ ارشد جامعه شناسی؛ علی کتابچی، دانشجوی کارشناسی کامپیوتر و سید کمیل موسوی، دانشجوی کارشناسی ارشد عمران کاری کردند که در نهایت زیبا کلام مناظره را واگذار کرد.
در این مناظره برای تمامی افراد به صورت برابر ۵ دقیقه در نظر گرفته بودند، که البته زیبا کلام به هیچ یک از سوالاتی که از طرف این سه دانشجو پرسیده می شد پاسخ نداد و این روند تا جایی ادامه پیدا کرد که زیبا کلام توسط حامیانش هم مورد انتقاد قرار گرفت.
سوالاتی چون منافع ملی از دید شما چیست؟،خط قرمزهای شما در عقب نشینی از مذاکرات چه چیزهایی می باشد؟اما بعد از انقلاب 57 در اوج مشکلات سیاسی، اقتصادی و فرهنگی کشور هژمونی امریکا را به چالش کشاند، نظر شما در این خصوص چیست؟با اینکه 36 سال ازتاریخ انقلاب اسلامی می گذرد، چرا اساتید علوم سیاسی نتوانستند حتی یک تئوری در حوزه مدل حکومتی جمهوری اسلامی ارائه دهند؟ پس خاصیت دانشکده های علوم سیاسی چیست؟اگر مشکل آمریکا با ما بر سر استکبار ستیزی است، چرا مصر و مرسی که با استکبار بود، توسط آمریکا سرنگون شد؟آقای دکتر، نفوذ در منطقه و افزایش اقتدار جمهوری اسلامی در جهان، نتیجه عملکرد دیپلمات های شما بود، یا عملکرد ژنرال های ما؟اگر آمریکا ستیزی از جانب ما از سال 57 شروع شد، پس ایران ستیزی 16 آذر و کودتای 1332 را چطور توجیه می کنید؟ از سوی این دانشجویان مطرح شد که زیبا کلام با فرافکنی و پرسیدن سوالات جدید، پاسخ نداد.
البته یکی از مناظره کنندگان با بیان این که ما زیبا کلام را نماینده اساتید علوم سیاسی روشنفکر می دانیم، خواستار پاسخ دیگر اساتید علوم سیاسی به سوالات شد.
در ادامه به برخی از بخش های این مناظره دانشجویی و حاشیه های این جلسه می پردازیم.
زیبا کلام در بخشی از سخنانش همانند قبل در مدح دوران پهلوی برآمد و آن دوران را منجی کشور و ملت ایران از دست پادشاهان بی لیاقت قاجار توصیف کرد.
در پاسخ به این صحبت نماینده دانشجویان گفت: شما از بی لیاقتی پادشاهان قاجار دم زدید، من هم اشاره ای به بزدلی و ترسو بودن آن قزاق چکمه پوش بی فرهنگ می کنم، در خاطرات فردوست آمده، زمانی که رضاشاه متوجه حمله انگلیسی ها به ایران شد و خبر نزدیکی انگلیسی ها به تهران را شنید، به ارتشبد زاهدی گفته بود، تا انگلیسی ها نرسیده اند، پایتخت را به اصفهان ببریم.
ساداتی ادامه داد: بزدلی رضاشاه آنقدر عیان بود که حتی اشرف پهلوی در خاطراتش آورده است، من تا آن روز پدرم را شخصی شجاع و مقتدر می پنداشتم ولی آن روز فهمیدم که پدرم فرد ترسویی بیش نیست.
کلاس درس زیباکلام یعنی به سوالات نباید پاسخ داد
در ادامه کتابچی یکی دیگر از دانشجویان سوال قبلی خود در خصوص چیستی منافع ملی از نگاه زیباکلام دوباره پرسید که بازهم پاسخی دریافت نکرد و در ادامه گفت: با توجه به اینکه آقای زیبا کلام استاد دانشگاه هستند، سعی می کنند هر مکانی را به کلاس درس تبدیل کنند و من در کلاس درس امروز ایشان یاد گرفتم که گاهی اوقات باید به برخی از سوالات پاسخ نداد و آنها را دور زد.
ساداتی در ادامه گفت: 36 سال از انقلاب 57 می گذرد و این کشور با مدیریت حکومت اسلامی اداره می شود ولی باعث تاسف است که بعد از 36 سال هنوز یک تئوری در باب مدل حکومتی جمهوری اسلامی از دانشکده های علوم سیاسی و جامعه شناسی بیرون نیامده است، به نظر من درب چنین دانشکده هایی را باید گل گرفت.
وی افزود: سوال اینجاست اساتید و دانشکده های علوم سیاسی و جامعه شناسی به طور واقع در خدمت نظام اند، یا علیه نظام؟ و تجربه ثابت کرده است که خروجی این دانشکده ها جز اپوزسیون سازی در مقابل نظام چیز دیگری نبوده است.
در مقابل زیباکلام پاسخ داد: شما می پرسید که ما در این سال ها چرا چیزی تولید نکردید، من از شما می پرسم حوزه های علمیه چه کردند؟ چه قبل از انقلاب و چه بعد از انقلاب.
موسوی نماینده دیگری دانشجویی در پاسخ به این سوال زیبا کلام بیان کرد: حوزه های علمیه به طور متوسط در هر روز یک کتاب منتشر می کنند و خوشبختانه در حوزه های مختلف از جمله سیاست، حکومت و .... محتواهای خوبی تولید شده است.
ساداتی در مقابل اغماض زیباکلام در خصوص جنایات آمریکا و رویکرد تعاملی ایشان بیان کرد: آقای دکتر! نتیجه تفکر شما و همفکرانتان شد، بنی صدر که در بحبوحه جنگ و فشار ارتش عراق دستور ترک مرزهای خرمشهر و عقب نشینی به سمت پایتخت را صادر کرده بود.نتیجه تفکر شما شد همان قزاق چکمه پوش بی فرهنگی که با شنیدن صدای چکمه های انگلیسی ها قصد ترک تهران به سمت اصفهان و انتقال پایتخت را داشت. نتیجه تفکر شما شد همان که رئیس جمهور دوران اصلاحات آن نامه مفتضحانه خرازی به سفارت سوئیس برای قربانی کردن ارزش ها و آرمان های جمهوری اسلامی به ازای گرفتن امان نامه را نوشت.
ساداتی در ادامه گفت: ما دو نوع دیپلماسی را در عرصه سیاست خارجی شاخص می دانیم، دیپلماسی انقلابی و دیپلماسی آمریکایی و تا امروز از تیم مذاکره کننده و آقای ظریف توقع دیپلماسی انقلابی داشتیم، اما امروز و از همین تریبون اعلام می داریم که آقای ظریف، دیپلماسی انقلابی نمی خواهیم، شما را به خدا دیپلماسی آمریکایی داشته باشید.
وی تاکید کرد: دیپلماسی آمریکایی یعنی باج گرفتن و باج ندادن، یعنی کل تاسیسات هسته ای یک ملت را تعطیل کردن و ما به ازای آن وعده احتمال تعلیق برخی از تحریم ها آن هم در یک پروسه 20 ساله را دادن.
یکی دانشجویان افراطی موافق با آقای زیباکلام و عضو یکی از تشکل ها در اعتراض به بیان دستاوردهای انقلاب توسط نماینده بسیج دانشجویی، با چهره ای برافروخته و صدای بلند فریاد زد: شما دم از عدالت و دم از دستاوردهای انقلاب می زنید، در حالی که برخی از این دانشجویان دختر، برای گذراندن امورات خود تن فروشی می کنند، که این سخن این دانشجوی افراطی مورد اعتراض همه دانشجویان، خصوصا همفکرانش قرار گرفت.
در پایان کوزه گر یکی از دانشجویان موافق با زیبا کلام که از اعضای احیای انجمن اسلامی نیز می باشد، در فرصت سوال شفاهی، خطاب به نماینده های بسیج دانشجویی گفت: من از شما بخاطر برگزاری این برنامه تشکر می کنم و همینجا اعلام می کنم که انصافا ما جرات برگزار کردن یک چنین برنامه ای را نداشتیم که یک استاد مخالف را دعوت و خود با او مناظره کنیم.
البته قبلا هم پیچیده بودن منتها من نمیدونم با چه رویی این بابا باز میره برای مناظره
ولی یه اخلاق خوبش که من خوشم اومد اینه که در مورد چیزی که نمی دونه سکوت میکنه و اضهار نظر نمیکنه.