گروه دانشگاههای کشور «خبرگزاری دانشجو» - علی صالحی؛ در آغازین لحظات سال ۹۴ و در پیام نوروزی رهبر معظم انقلاب و همچنین بیانات ایشان در حریم رضوی؛ تفاوتهایی در صراحت لهجه و بیان مصادیق وجود داشت که شاید خود، سندی بر اهمیت و لزوم توجهِ منوط به عمل به شعار امسال و بیانات تکمیل کننده آن است.
اشاره حضرت آیت الله خامنه ای به راهپیمایی روز قدس و ۲۲بهمن، تجمع عظیم اربعین حسینی و تحمل مشکلات مختلف از سوی ملت ایران به عنوان شاخصههای عزم ملی به نوعی اعلام رضایت از عملکرد مردم در اجرای بخشی از شعار سال۹۳ و البته شاید نشان از عدم تحقق مدیریت جهادی از سوی مسولین بخشهای مختلف است.
اینکه ایشان بلافاصله بعد از بیان این موضوع آرزوهای ملت در سال جدید را برشمردند، بدین معناست که در سال پیش رو این دولت است که باید خودش را با آرزوهای ملت یک دل و یک زبان کند و البته مسولان بخشهای دیگر هم به وظایف انجام نشده خود در سال مدیریت جهادی رسیدگی کنند و در مسیر تحقق آرزوهای دست یافتنی ملت گام بردارند.
وظایفی که باید در حوزه های۱. پیشرفت اقتصادی ۲. اقتدار و عزت منطقه ای و بینالمللی ۳. جهش های علمی به معنای واقعی و ۴. عدالت قضائی و اقتصادی انجام شود.
مقام معظم رهبری در مقابل نیز وظیفه همهی آحاد ملت را پیگیری منطقی و کمک صادقانه به مسئولان برای تحقق این آرزوهای بزرگ بیان کردند و شرط تحقق همدلی و هم زبانی دولت و ملت را باور دولت به ملت و همراهی و اطمینان ملت به دولت عنوان نمودند.
ایشان، در بیانات روز گذشته خود در مشهد مقدس اتحاد کلمهی مردم و دولت را، بخصوص در مواقعی که کشور با چالشهای مهمی روبروست، ضروری دانستند و وظیفهی آحاد ملت در شرایط کنونی را اعتماد نسبت به دولت، کمک و حمایت از مسئولین کشوری و دولتی بیان کرده اند.
باید کمی به نیت خیرخواهانه رهبر انقلاب در هم دلی و هم زبانی، که به عنوان صلاح ملت و دولت در این برهه سخت تاریخی تشخیص داده شده است، هم توجه داشت. هدف گذاری و برنامه ریزی مسئولان برای پیشرفت و رونق اقتصادی و علمی و کمک آحاد مردم به ویژه فعالان عرصههای مختلف و رسانهها به اقتصاد و شاخصهای رفاه ملی، وظیفه ای بزرگ و همگانی است.
امروز عرصه اقتصادی، عرصه کارزاری خاص است که نیازمند حرکتی جهادی، بر اساس بسیج تواناییها و ابتکارات درونی و با استفاده از ابزارها، شیوهها و سیاستهای خاص این کارزار است. بر این اساس چه از سوی دولت و چه از سوی ملت، به جای تفسیر از نگاههای تنگ سیاسی و جناحی و برداشتهای یک طرفانه از بیانات امام امت؛ ملت باید با خیرخواهی، دولت را در ریل اقتصاد مقاومتی وادار به حرکت کرده و خود نیز موانع این مسیر را مرتفع کند.
البته در عرصه سیاسی هم باید دولت را با همراهی در مسیر حفظ و تحقق استقلال و عزت بین المللی حمایت کرده، پیگیر جهش علمی واقعی در دانشگاهها و مراکز پژوهشی و مطالبه گری در اجرای عدالت اقتصادی و قضایی بود.
همه اینها با وجود این موضوع است که هیچ مانعی هم وجود ندارد که برخی افراد روش، رفتار، حرف و سیاست دولت را نقد کنند اما طبق فرمایش رهبری انقلاب انتقادها باید در چارچوب منطقی بیان شوند.
مقام معظم رهبری صریحا با بیان شیوه صحیح نقد معتقند که انتقاد نباید طوری باشد که اعتماد عمومی را از مسئولینی که مشغول به کار هستند، سلب کند و موجب بی اعتمادی عمومی شود، همچنین انتقاد نباید همراه با اهانت و روشهای خشم آلود باشد.البته این توصیهها دو طرفه است، و مسئولان کشور در هر سه قوه نیز باید این حدود را رعایت کنند و با منتقدینِ خود، رفتاری مناسب و بدور از تحقیر و اهانت داشته باشند، زیرا تحقیر مخالفان از سوی مسئولان، خلاف تدبیر و حکمت است.
این معنای عملیاتی همدلی و همزبانی و شعاری است که از همین امروز فرصت عمل به آن آغاز شده است. باید توجه داشت که در شرایط فعلی تحریم تنها ابزار دشمن برای مقابله با ملت ایران است، بنابراین اگر با تدبیر صحیح و با تکیه بر نیروهای داخلی، برنامه ریزی و عمل شود، تاثیر تحریمها کاهش خواهد یافت و سپس بی نتیجه خواهند شد.
مقوله هایی نظیر اقتصاد مقاومتی به قدری از اهمت برخوردار است که دشمنان کشور، آنچنان نسبت به فراگیر شدن فرهنگ عمومی آن در بیم هستند که ساعتی از ابلاغ سیاستهای آن نگذشته، دست به تخریب و مانع تراشی در برابر اجرای همه جانبه آن در کشور میزنند.اینکه یک کشور بتواند قدرت بازیگری خود را در عرصه اقتصادی افزایش دهد، وابستگی ها را کاهش دهد و در مقابل، بروندادهای موثر و ارزش افزودهی خود را افزایش دهد علاوه بر تولید رفاه برای مردم، استقلال سیاسی و قدرت چانه زنی بین المللی را برای تیم دیپلماسی آن رقم خواهد زد.
در مساله ارزشها، هنجارها و دستاوردهای مختلف یک ملت نیز باید توجه داشت که تاثیر گذاری کوتاه مدت بر این بحث ممکن نخواهد بود، اما اگر در طرحهای بلند مدت دستاوردها و ارزشهای یک ملت تحت تاثیر قرار گرفت دیگر اصلاح و بهبود آن به سادگی نخواهد بود و مستلزم پرداخت هزینههای فراوان در مدلهای گوناگون است.
امروز ادبیات جنگ سخت از دسترس خارج شده و از الگوهای پیشرفته جنگ سرد شوروی و آمریکا در قابل تهاجمهای نرم فرهنگی بهره جسته میشود. تهاجمهایی که نه جبهه روبه رو مشخص است و نه آژیر خطری در پی دارد. اما زمانی ما متوجه اثرات مخرب آن میشویم که دشمن تا عمق جبهههای کشور در روستاها و شهرها پیش آمده و مصدومان این جنگ نیز مردههای متحرکی هستند که بهبود آن ها شاید به زمانی دو برابر تهاجم صورت گرفته نیاز داشته باشد.
فرهنگ، ارزشها و تمدن یک کشور به مثابه مرزهای تسخیر نشده و امن یک ملت است که استقلال و اتحاد و یکپارچگی آن را رقم میزند و در صورت آسیب دیدن نه تنها خود فرد از تهاجم آسیب میبیند بلکه به همه این مفاهبم ملی و اجتماعی نیز آسیب خواهد رسید. مسیری که دشمن طی آن نه تنها یک ملت را از درون تهی میکند بلکه با بی اعتمادی و بی اعتباری بین مردم و نظام حاکم سعی در بهره برداری از شکاف ایجاد شده بین ملت و مسئولان دارد. والبته قوام یک نظام اسلامی نیز به اعتماد و اطمینان ملت و حاکمان نظام است که در سایه دستاوردهای این تعامل، عمر و بقای نظام ادامه مییابد.
آنچه امروز ما در مقابل آن هستیم توجه ویژه به امور زیر بنایی و حساس جامعه است که به عنوان گلوگاه و نقاط ثقل یک حکومت باید به آنها توجه داشت. توجه ویژه به امور علمی، اقتصادی، فرهنگی، سیاسی و معنوی در یک نظام اسلامی و لزوم تعامل دولت و ملت با توجه به رویکردهای خاص آیین محمدی (ص) نشان از وضعیت خاص و البته وظیفه سنگین همه اقشار جامعه دارد.
با طرح شعار سال از سوی امام امت و تعیین هدف واحد در دوره کوتاه مدت برای بخشهای مختلف دولت اسلامی و آحاد ملت؛ آغازین گام تحقق منویات رهبری انقلاب برداشته شدهاست. وظیفه اصلی این است که از همین امروز تلاش شود تا این گام ابتدایی زمینه ساز اجرایی شدن تمام و کمال آن در همه بخشها و در بازههای زمانی بلند مدت شود.