به گزارش خبرنگار دانشگاه «خبرگزاری دانشجو»، سیدضیاء هاشمی در نشست رؤسای انجمنهای علمی ایران با موضوع نظریهپردازی و آزاداندیشی که در ساختمان وزارت علوم در حال برگزاری است، گفت: در حوزه نظریهپردازی و آزاداندیشی با وضعیت موجود فاصله زیادی تا مطلوب داریم و حرکتها و دستاوردهای موجود نتوانسته آن طور که مقام معظم رهبری میخواهند این دغدغهها را برطرف کنند.
وی افزود: در این وضعیت برای تحقق اهداف مسیر دشواری را پیش رو داریم ما مطالبه و تعهد و تلاش میکنیم ولی نیک میدانیم که تحقق این هدف مثل ماجرای دوغ و دریا است.موانع زیادی بر سر این راه وجود دارد، تمرکز بیشتر بر بحث آزاداندیشی در دانشگاهها وجود دارد.
معاون فرهنگی و اجتماعی وزارت علوم با تاکید بر اینکه دانشگاه بدون آزاداندیشی دانشگاه نیست، گفت: کسانی که گمان میکنند تحقق دانشگاه اسلامی صرفاً با اصلاح ظواهر است و نه اصلاح اندیشهها مفهوم درستی از آن را نمیشناسند و سند اسلامی شدن دانشگاهها را مطالعه نکردهاند. ما نمیتوانیم گزارشها و نقدهایی را ارائه کنیم و بعد گمان کنیم که با قصد کار کردهایم که البته نتیجه آن ضد آن چیزی است که میخواستیم.
وی افزود: تثبیت و نهادینه کردن دانشگاه اسلامی در افق الگوی اسلامی صرفاً با رشد و قانون گرایی و با تکیه بر خرد و اعتدال و نفی افراطیگری و تقویت و حمایت از گروههای قانونی و دفاع از حقوق دانشگاهیان و اساتید و در یک چارچوب منضبط اجتماعی تحقق مییابد و هر کدام از اینها اگر محقق نشود مانعی خواهد بود.
هاشمی در ادامه بیان داشت: ما به رشد و گسترش فرهنگ گفتگو نیاز داریم، نقد و مباحثه اجتماعی و ایجاد فضای سالم برای ارتقاء فرهنگ و دانش را در دانشگاهها نیازمندیم.
وی افزود: حفظ استقلال دانشگاهها و برطرف کردن فضای امنیتی در دانشگاهها لازمه کار ماست و امنیت هم باید در جای خود و مبتنی بر قانون باید باشد. این اهداف تاکیدات مقام معظم رهبری و مفاد اسناد بالادستی کشور است و شعارهای غیر از این منشاء مشخصی ندارد.
معاون فرهنگی و اجتماعی وزارت علوم با اعلام این خبر که ما نیاز به ایجاد کرسیهای آزاد اندیشی و نظریهپردازی داریم، گفت: هدف اولیه ایجاد فضای گفتگو و تضارب آراء در موضوعات فرهنگی، اجتماعی، سیاسی و علمی است ما نیاز به درگیر کردن و جلب مشارکت دانشگاهیان به عنوان نخبگان جامعه داریم.
وی تصریح کرد: برخی از همکاران ما با کج سلیقگی محض مانع آزاداندیشی و گفتگو در دانشگاهها و به تبع مانع نظریهپردازی در دانشگاهها میشوند.موانعی برای تحقق این اهداف داریم اقداماتی مانند اصلاح آئین نامه کرسیهای آزاداندیشی اقدامی در این خصوص است. ما نیاز به پرهیز از نگاه محافظه کارانه و غیرخلاقانه در دانشگاهها داریم.
معاون فرهنگی وزارت علوم با تاکید بر مناظره در دانشگاهها گفت: ما نیاز به ترویج مناظره علمی و فرهنگی در دانشگاه داریم مناظره یعنی تبیین نظریههای مختلف نه تکرار نظریههای قبلی ما از ضعف فرهنگ گفتگو و نداشتن تمرین ممارست لازم رنج میبریم از احساس مسئولیت برای تامین امنیت به شکل غلط رنج میبریم ما با موانعی مثل آنچه در دانشگاه شیراز و مشهد اتفالق افتاد مواجه هستیم این عزیزان در مسیر اسناد بالادستی و تحقق سند چشم انداز اسلامی و تحقق اهداف رهبری گام بر نمیدارند.
هاشمی ادامه داد: خواسته و سیاست وزارت علوم، رهبری و رئیس جمهور بر تغییر این رویه است نیاز به جلب مشارکت نخبگان، اساتید برای پاسخگویی به این سئوالات داریم و ما حق نداریم صورت مسئله را پاک کنیم و وجود سلایق مختلف در دانشگاهها را انکار کنیم.
وی با اشاره به اینکه در دانشگاهها رکود و رخوت وجود دارد، گفت: من این ادعا را در کل انکار نمیکنم و میدانیم که با وجود رشدی که داشتهایم باز هم با دانشگاه مطلوب فاصله زیادی داریم دانشگاه مهد گفتگو و کانون اندیشه است و دانشگاه مطلوب ما طبیعتاً دانشگاه موجود نیست، دانشگاه ما از رکود و رخوت دموکراتیک و فضای امنیتی تحمیل شده رنج میبرد.