به گزارش خبرنگار «خبرگزاری دانشجو» از مشهد، "فرودا سالن" امروز در هم اندیشی «راهکارهای حفظ حقوق اقلیتهای دینی از منظر ادیان ابراهیمی» که در دانشکده الهیات دانشگاه فردوسی مشهد برگزار شد، ضمن اشاره به اینکه برای نخستین بار است که به ایران آمدهام و از زیباییهای این کشور بسیار شگفت زده شدهام، تصریح کرد: بسیاری بر این مسئله قائلند که مسلمانانی که در آمریکا زندگی میکنند از مسلمانانی که در اروپا زندگی میکنند از امکان سخن گفتن بسیاری برخوردارند.
وی با بیان اینکه نخستین تمایز بین مسلمانان آمریکا و اروپا، تفاوتهای اجتماعی و اقتصادی آنان است، بیان کرد: پس از جنگ جهانی دوم، اروپا به دنبال صنعتی شدن نیازمند نیروی کارگر بود و همین مسئله زمینه خوبی را برای ورود مسلمانان جویای کار فراهم کرد.
این استاد دانشگاه افزود: اما در مقابل، مشاهده میکنیم مسلمانانی که به آمریکا مهاجرت کردهاند اغلب از قشر تحصیلکرده و نخبه بودهاند. این تفاوت سطح علمی مهاجران آمریکایی با مسلمانان اروپایی باعث شده یک تفاوت اقتصادی نیز بین آنان بوجود آید، بنابراین میبینیم که سطح عمومی اقتصادی مسلمانان آمریکا از مسلمانان اروپا بالاتر است.
استاد فقه مرکز مطالعات دینی هارتفورد آمریکا ضمن بیان این مظلب که تعامل مسلمانان آمریکا با ساختار سیاسی این کشور بیشتر از کشورهای اروپایی میباشد، خاطرنشان کرد: بخشی از این مسئله به این موضوع برمیگردد که مهاجرین، ایالات متحده را بنا کردند و فرزندان مهاجرین کشور آمریکا را از خود میدانند؛ اما در اروپا این گونه نیست.
سالن گفت: با توجه به اینکه در آمریکا یک گشایش و بازبودن بیشتری برای رشد ادیان وجود دارد و این فضای باز در اروپا مشاهده نمیشود بنابراین مدل آمریکایی برای تأمین شرایط مطلوب اقلیتها بسیار موفقتر از مدل اروپایی آن بوده است.
وی با بیان اینکه فراهم بودن زمینه رشد برای اقلیتها در آمریکا باعث شده بود این اقلیتهای پیشرفت کنند، تصریح کرد: علاوه بر این مسائل در اسلام نیز چنین مسائلی را میتوان دید به طوری که اسلام تاکید کرده اقلیتهای دینی امکان و شرایط رشد داشته باشند و مسلمانان هر کجا که حاکم شدهاند به مکتوبات و اعتقادات مردم آن سرزمین احترام گذاشتهاند.