به گزارش خبرنگار فرهنگی «خبرگزاری دانشجو»، سیدعباس صالحی در نشست خبری بیست و هشتمین نمایشگاه بین المللی کتاب تهران که امروز در شورای فرهنگ عمومی برگزار شد، با بیان اینکه نمایشگاه کتاب از جهات مختلف فرصت هایی را برای حوزه فرهنگ و نشر ایجاد می کند، گفت: امسال ٢٤٥٠ ناشر داخلی در ٢١٦٠ غرفه در نمایشگاه کتاب حضور دارند البته نمایشگاه کتاب برای اقتصاد نشر کشور و ارتباطات میان اهالی نشر نیز نقش مؤثری دارد.
معاون فرهنگی وزیر ارشاد افزود: نمایشگاه کتاب، کتابخانه بزرگ در گردش است که حدود ٣٠٠ هزار عنوان کتاب داخلی و ١٦٥ هزار کتاب خارجی در نمایشگاه عرضه می شود . به عبارت دیگر قریب به نیم میلیون کتاب در معرض دید اهالی نشر و دانش قرار می گیرند که این تجمیع فرصت بی بدیلی برای کسانی خواهد بود که به دنبال فرهنگ، اندیشه و علم هستند.
وی با بیان اینکه نمایشگاه کتاب فرصتی برای دیپلماسی برپایه فرهنگ است، اظهار داشت: از این رو نمایشگاه صرفاً یک دریچه برای اقتصاد و ارتباطات حوزه نشر نیست بلکه روزنه ای برای گفتگوهای فرهنگی برمبنای نشر و کتاب خواهد بود. نمایشگاه کتاب فرصت ده روزه ای است تا اهالی فرهنگ بر محور کتاب و نشر با یکدیگر گفتگو کنند که می توان به این فرصت ها افزود.
صالحی اظهار داشت: نمایشگاه کتاب یک نوع پاتوق و دید و بازدید اهل فرهنگ است و همانطور که ما 13 روز اول سال را به دید و بازدید می گذرانیم ده روز نمایشگاه نیز به دید و بازدید اهالی فرهنگ می گذرد.
معاون فرهنگی وزیر ارشاد با بیان اینکه نمایشگاه کتاب امسال با چند رویکرد جدید همراه بوده است، گفت: اولین رویکردمان تاکید بر وجه بین المللی شدن نمایشگاه است؛ نمایشگاه کتاب از ابتدا عنوان بین المللی شدن داشته و دارد ولی باید از آن عنوان محافظت کرد و نسبت به ارتقای آن کوشید البته دلایل مختلفی در گذشته باعث شد تا بخش بین المللی نمایشگاه کم رنگ شود که این اتفاق خوبی برای نمایشگاه نیست چرا که نمایشگاه از پشتوانه عظیم هویت ایرانی- اسلامی برخوردار است و باید بتواند این فرهنگ را در عرصه بین المللی نیز نشان دهد.
صالحی با اشاره به مهمان ویژه نمایشگاه افزود: ما در نخستین سال با توجه به هم زبانی و زمینه های تعاملی که با کشور افغانستان داشتیم این کشور را به عنوان مهمان ویژه انتخاب کردیم و امسال نیز کشور عمان به دلیل قرابت های فرهنگی به عنوان میهمان ویژه انتخاب شد.
وی تصریح کرد: امسال حضور میهمانان خارجی در نمایشگاه افزایش چشمگیر داشته و روسای نمایشگاه های خارجی مانند نمایشگاه پاریس، بولونیا، مسکو و ..... در نمایشگاه کتاب حضور می یابند البته حضور این افراد به صورت سمبلیک نیست و می خواهیم با ایجاد خطوط ارتباطی نشر ایران و نشر جهانی، به ارتقای نشر ایران کمک کنیم.
معاون فرهنگی وزیر ارشاد با بیان اینکه امسال کتاب های خوب خارجی در نمایشگاه چشمگیر است، اظهار داشت: براساس آمار از میان 100 هزار عنوان کتاب غیرتکراری، 50 درصد کتاب ها مربوط به چاپ 2013 به بعد است که در نمایشگاه عرضه می شود.
صالحی با اشاره به رویکرد دوم وزارت ارشاد در نمایشگاه کتاب گفت: عدالت فرهنگی رویکرد دوم ما به شمار می رود چرا که بارها تاکید کرده اند ایران تنها تهران نیست و ما 75 میلیون جمعیت داریم از این رو نمایشگاه کتاب تهران با وجود اینکه اسم تهران را یدک می کشد ولی نمایشگاه بین المللی ایران است.
وی در همین زمینه افزود: هر روز نمایشگاه کتاب به اسم یکی از استان های کشور نامگذاری شده که هر استان در زمان خود برنامه های خود در حوزه نشر و کتاب را در سالن استان های نمایشگاه کتاب عرضه خواهد کرد. استان اهواز نیز که به عنوان پایتخت کتاب ایران انتخاب شده در سالنی مجزا به ارائه برنامه های خود می پردازد.
معاون فرهنگی وزیر ارشاد با بیان اینکه رویکردمان واگذاری امور اجرایی به تشکل ها و صنوف نشر است، گفت: سال گذشته نیز گفتم که کار دولت برگزاری نمایشگاه نیست و باید با مشارکت تشکل ها و واگذاری امور تصدی گرایانه به کوچک و چاپک شدن دولت کمک کرد که این مهم امسال در قالب های مختلف محقق شده است.
صالحی ادامه داد: امسال 5 کمیته اصلی یعنی کمیته ناشران داخلی، کمیته ناشران بین المللی، کمیته علمی اهل قلم، کمیته اطلاع رسانی و کمیته فعالیت های فرهنگی به اتحادیه ها و تشکل های نشر واگذار شده است.
وی با اشاره به رویکرد چهارم وزارت ارشاد تصریح کرد: رویکرد چهارمان توجه به حوزه نشر دیجیتال و الکترونیک است به گونه ای که امسال شاهد حضور قابل توجه این حوزه در نمایشگاه کتاب هستیم.
معاون فرهنگی وزیر ارشاد گفت: رویکرد ششم توجه به هویت ایرانی- اسلامی در نمایشگاه است و تلاش کردیم هم در موضوعات و هم در قالب، نمایشگاه همگام و یا پیشگام هویت ایرانی- اسلامی باشد.
وی گفت: بیش از 20 هزار کتاب چاپ اولی به صورت موضوعی در سالن کارنامه نشر عرضه می شود و قطعاً در بحث های قرآنی نیز کتاب های چاپ اولی در این سالن ارائه خواهد شد.
وی در پاسخ به این سئوال که امسال توزیع بن کارت رایگان متوقف شده است، گفت: یکی از تصمیمات مهمی که امسال در حوزه تسهیلات اتفاق افتاده بحث بن کارت ها بود در حقیقت زمانی که حمایت از کاغذ حذف شد بن کارت ها در ردیف حمایتی قرار گرفتند و علی رغم دفاعی که در سال 84 از این اتفاق صورت گرفت باید بگویم که طبعاً بن کارت ها نیز نیازمند بازنگری بود.
معاون فرهنگی وزیر ارشاد ادامه داد: یکی از بحث های که از سال گذشته مورد توجه وزیر بوده بازنگری تسهیلات حمایتی است که یکی از آنها عدم انتشار بن کارت های کاغذی به شمار می رود به عبارت دیگر بعد از این قرار است بن کارت های الکترونیکی و به اسم افراد صادر شود.
صالحی با بیان اینکه دیگر بن کارت های اهدایی نداریم، ادامه داد: البته سه قشر اهل قلم، اهالی رسانه و افرادی که در نشست های اهل قلم سخنرانی می کنند از این مهم مستثنی هستند و به غیر از این سه گروه به هیچ یک از شخصیت های اجتماعی، سیاسی و فرهنگی و ..... بن کارت اهدایی تعلق نمی گیرد.
وی درباره هیئت نظارت بر انتخابات گفت: بحث واگذاری امور به تشکل ها اگر بدون تدبیر اتفاق افتاد به ضد خود تبدیل می شود، از این رو ما یک فرآیند 3 ساله را برای این مهم تعریف کردیم که در عین حالی که حوزه های نظارتی و سیاستی خود را حاکمیت می کنیم واگذاری امور نیز اتفاق بیفتد به همین خاطر هیئت نظارت بر ناشران داخلی، هیئت نظارت بر نشست ها و اطلاع رسانی و هئیت نظارت بر حوزه ناشران بین المللی دو وظیفه انتقال تجربه ها و نظارت بر حوزه وظایف حاکمیتی را بر عهده دارند.
معاون فرهنگی وزیر ارشاد گفت: نمایشگاه کتاب تهران صاحب دارد و هیچ مجموعه ای نمی تواند بدون ارتباط با وزارت ارشاد به نمایشگاه تهران ورود پیدا کند.
صالحی درباره حضور ناشران متخلف سال گذشته در نمایشگاه کتاب امسال خاطر نشان کرد: باید یک برنامه قانونی در نظر بگیریم که متخلف احساس نکندکه قابلیت توصیه رایزنی برای حضور و رفع محکومیت وجود دارد، در فرایند دادرسی باید اتفاقای در آیین نامه رخ دهد، با این حال امسال همه کسانی که از حضور در نمایشگاه محروم شده بودند، محرومیت شان به قوت خود باقی است.