به گزارش خبرنگار «خبرگزاری دانشجو» از ایلام، مناظره بررسی بیانیه لوزان شب گذشته با حضور سید یاسر جبرائیلی، معاون پژوهش و آموزش خبرگزاری فارس به عنوان منتقد بیانیه لوزان و حسن بهشتی پور، کارشناس مسائل بین الملل به عنوان موافق بیانیه لوزان در حیاط مرکزی دانشگاه پیام نور ایلام به همت بسیج دانشجویی این مرکز آموزش عالی برگزار شد.
در بیانیه لوزان دوطرف ممکنات خود را بر روی کاغذ آورده اند نه مطلوباتشان را
بهشتی پور با تاکید بر این مطلب که برای قضاوت و تحلیل مذاکرات ایران با ۱+۵ باید در سه حوزه ی فنی، حقوقی و سیاسی تخصص داشت تصریح کرد: لازم است در حیطه فنی بدانیم که چگونه اورانیوم ۲۳۵ از اورانیوم ۲۳۸ جدا می شود؟ فرق آب سبک و سنگین چیست؟ تولید کیک زرد، گاز هگزو فلوراید و غنی شدن آن، قرص هسته ای و تزریق در میله های سوخت به چه معنا است؟ و بدانیم که دی اکسید کردن اورانیوم به معنای نابود کردن اورانیوم نیست.
وی به لزوم کسب اطلاعات حقوقی از NPT، وظایف آژانس هسته ای، چگونگی اعمال وظایف آژانس و غیره اشاره کرد و گفت: شما باید ذهنی فعال و سیاسی داشته باید تا فن دیپلماسی را تحلیل کنید؛ بدانید در مذاکرات قرار نیست فقط حرف یک طرف به کرسی نشانده شود بلکه در هر مذاکراتی اگر توافق حاصل شد دو طرف به سوی یکدیگر حرکت می کنند و می کوشند به راه حل های مشترک برسند لذا بیانیه صادر می کنند، بیانیه لوزان نیز از این قاعده مستثنی نیست، مذاکرات ایران موضوعی چند خطی نیست بلکه چندوجهی می باشد.
تحليلگر مسائل سياست خارجي ادامه داد: ما میدانیم که ۱+۵ نیز می دانند ایران به دنبال دستیابی به بمب هسته ای نیست، توافق ژنو بهانه را از دست دشمن خارج کرد؛ در این راستا ایران مجموعه ای از محدودیت ها، نظارت ها و کنترل ها را پذیرفت تا بهانه تراشی دشمن را تقلیل دهد، مذاکره کردن با آمریکا به معنای سازش کردن با آن نیست، در بیانیه لوزان دوطرف ممکنات خود را بر روی کاغذ آورده اند نه مطلوباتشان را.
نگران این هستیم که نه تنها تحریم ها لغو نشوند بلکه ایران زیر بار تعهدات سنگین برود
جبرائیلی امضای NPT از سوی ایران و جعل اسناد از سوی منافقین را دستاویزی برای اعمال تحریم های بیشتر علیه جمهوری اسلامی عنوان کرد و گفت: آمریکایی ها خودشان می دانند که ایران به دنبال دستیابی به بمب اتم نیست، آن ها به اینکه دروغ می گویند واقف هستند، آیا شما ( دولت و موافقان بیانیه های ژنو و لوزان) می توانید به کسی که عمدا کذب می گوید بگویید و ثابت کنید که شما دروغگو هستید؟ با توجه به این مطلب آیا ما می توانیم با آمریکا وارد مذاکره شویم و ثابت کنیم به دنبال تولید بمب هسته ای نیستیم؟ به فرض که ثابت کردیم، آیا ایالات متحده تحریم ها را برمی دارد؟
وی ادامه داد: از ابتدای جمهوری اسلامی تا پیش از سال ۲۰۰۲ ، ۹ قطعنامه علیه ایران صادر شد که شما برای اثبات آن نمی توانید مذاکره کنید، آژانس ادعا داشت و می گفت: من مامور رسیدگی به پیمان NPT هستم؛ ما نیز گفتیم بیاید بازرسی و نظارت کنید، از آن زمان تا کنون با وجود آنکه فعالیت های هسته ایمان را تعطیل و تعلیق کردیم باز هم راضی نشدند، دوباره تعلیق ها را برداشتیم و به فعالیت هایمان ادامه دادیم تا اینکه بهانه گیری های جدیدی آغاز شد و تا الان ادامه دارد، یک سری تحریم های جدید وضع کردند، هدفشان جز این نیست که حکومتی مانند پهلوی و عربستان به روی کار آورند تا کشور را دو دستی به آمریکا تقدیم کنند، از جنگ نظامی صدام علیه ما و فتنه های داخلی حمایت کردند و از تمام حوزه های قدرت برای تهدید ایران استفاده کردند.
معاون پژوهش و آموزش خبرگزاری فارس با بیان اینکه رویکردی که دولت های اصلاحات و کنونی در دستور کار قرار دادند این است که مذاکره با ۱+۵ و آژانس فایده ندارد و ما می رویم با کدخدا مذاکره می کنیم تا تحریم ها را بردارند، گفت: دائما می گفتند: دلیل ابقای تحریم ها این است که شما ( دولت پیشین به ویژه آقای جلیلی) بلد نیستید مذاکره کنید؛ ما نیز گفتیم حالا که می خواهید مذاکره کنید بسم الله، ما نیز کمکتان می کنیم و از عقیده اولمان که فکر می کنیم آمریکا دشمن بزرگ است دست برمداریم؛ پس از توافق ژنو بود که حجت الاسلام روحانی با ارسال نامه ای به رهبر نوشتند: ما موفق شدیم ، رهبر نیز پاسخ دادند: با استناد به آنچه که مرقوم فرموده اید دست شما درد نکند.
جیرائیلی ادامه داد: روزنامه های حامی این تفکر تیتر زدند که ۳۵ سال تحریم هواپیما، تحریم های نفتی و مبادلاتی لغو شد، پس از گذشت چندین ماه مجلس سنای آمریکا اعلام کرد منظورمان از درج بند هواپیما در ژنو این بود که ما گواهی تعمیر هواپیماهای ایرانی را که تا پیش از این در خارج از خاک این کشور می دادیم اینک در داخل می دهیم، دوستان رسانه ای ما گفتند آمریکایی ها برای مصارف داخلی حرف می زنند، ما گفتیم: هرچه شما بگید را گوش می کنیم، مدیرعامل ایران ایر بعد از چند ماه تایید کرد: جزوه ای به ما دادند و گفتند بروید با این جزوه هواپیماهای خودتان را تعمیر کنید.
وی به کسب سه تجربه از ژنو اشاره کرد و یادآور شد: آیا بعد از این توافقنامه وضع اقتصادی مردم بهتر شد؟ خیر، ما که تفاوتی احساس نکردیم، هرآنچه که آمریکایی ها گفتند عملی شد اما آنچه شما گفتید تحقق پیدا نکرد، فراموش نکنید که آمریکایی ها مکار هستند، گفتند تحریم جدید هسته ای وضع نمی کنیم اما بیش از صد فرد و شرکت را تحریم کردند، آقای ظریف به تلویزیون آمدند و گفتند این تحریم ها جدید نیستند.
رئیس دانشکده فارس با انتقاد از سیاست تخریب منتقدان و سکوتی که توسط دولت اعمال می شود تصریح کرد: ما می گوییم الان که به توافقی الزام آور دست یافته اید بیایید برای مردم شرح دهید، اما آن ها از گفتن جزئیات سر باز می زنند ، ما نگران این هستیم توافقی وضع گردد که نه تنها تحریم ها لغو نشوند بلکه ایران زیر بار تعهدات سنگین برود.
هنگامی که توافق نهایی در تیرماه انجام شد جزئیات را به مردم منتقل خواهیم کرد
بهشتی پور با بیان اینکه مقام معظم رهبری روند مذاکره را در دولت جدید تغییر دادند اذعان داشت: ایشان با ارائه سیاست نرمش قهرمانانه به مذاکره ی مستقیم با آمریکا در چارچوب هسته ای توافق کردند اگر ایشان می خواستند سیاست دولت گذشته را در پیش بگیرند که ریل را عوض نمی کردند، آیا از آذرماه گذشته تا به امروز تغییراتی که در کف جامعه و در بخش اقتصادی به وجود آمده است را احساس نمی کنید؟ ( دانشجویان یکصدا گفتند نه) بنده در این کشور زندگی می کنم و اثرات این توافقنامه را در نرخ ارز، بازار، تفکر تعامل کردن نه تقابل کردن را می بینیم.
وی ادامه داد: در مذاکرات ژنو تحریم فلزات گرانبها برداشته شد؛ تا پیش از این برای هر ۱۰۰ دلار طلا مبلغ ۱۰ دلار برای دور زدن تحریم ها می پرداختیم، در مورد صادرات پتروشیمی نیز همین رویه دنبال می شد، هم اینک می توانیم اقلام خوراکی، دارو و گندم را به راحتی به کشور وارد کنیم، آیا شما این دستاوردها را احساس نمی کنید؟ ما راه حل دیگری جز مذاکره نداریم.
این تحلیلگر سیاسی با تاکید بر بی اعتمادی نسبت به آمریکا و احتیاط در مذاکره با این کشور، گفت: عده ای می خواهند که فکت شیت ایرانی صادر شود، اگر جزئیات این مذاکره روشن گردد بهانه به عده ای در خارج و داخل کشور داده می شود، این که فکت شیت منتشر نشود یک فرایند طبیعی است، مگر آقای جلیلی و روحانی در جریان مذاکرات هسته ای و آقای ولایتی در گفتگو با دولت بعث عراق نتایج و جزئیات را منتشر می کردند؟ چرا با فکت شیت، فکت شیت گفتن می خواهید اسباب سوء استفاده آمریکا را فراهم کنید، آن هنگام که توافق نهایی در تیرماه انجام شد تمام جزئیات را به مردم منتقل خواهیم کرد.
چرا مجلس در برابر این تعهد ساکت است؟
جبرائیلی با بیان اینکه تغییر سیاست های دولت را به رهبری منتسب کردن غلط محض است تصریح کرد: مقام معظم رهبری ( مد ظل العالی) بیان کردند: من به مذاکرات خوش بین نیستم، این ها مذاکره را برای مذاکره می خواهند تا به دنیا نشان دهند که ایران نیز تسلیم آمریکا شد، رهبر به رای مردم قائل می باشند، مردم در انتخابات ۹۲ آقای روحانی را به عنوان رئیس جمهور خویش انتخاب کردند این آقا نیز به صراحت می گوید من می خواهم با کدخدا مذاکره کنم؛ پس نگویید که این سیاست و این سخنان از سوی رهبر انقلاب ابلاغ شده است.
وی خطاب به محمدی پور اذعان داشت: شما می گوید ما برای خرید هر ۱۰۰ دلار طلا باید ۱۰ دلار نرخ تحریم می پرداختیم؟ این ۱۰ درصد بهتر بود یا آنکه ۴۰ درصد از پول های بلوکه ی شده ی خودمان را در فرایند تزریق به ایران کش می رفتند؟
معاون پژوهش و آموزش خبرگزاری فارس گفت: ما گفتیم فکت شیت منتشر کنید؟ برخی ها می گویند اگر بخواهیم جزئیات را برای مردم تشریح کنیم دستمان جلو آمریکا رو می شود، این چه منطقی است؟ تیم مذاکره کننده کشورمان در خفا با آمریکا در مورد پارامترهای برجام به توافق رسیده است، کسی خواستار جزئیات نیست؛ آقای ظریف در مورد تعداد سانتریفیوژها، تخریب قلب راکتور اراک و عدم غنی سازی در فردو سخن گفتند، خواسته ی ما از ایشان این بود که همین سخنان را به عنوان متن درج و منتشر کنند، سوال من این است که شما همه ی امتیازات و دستاوردها را بخشیده اید می خواهید چه تحریم هایی برداشته شود؟ آن ها می گویند تحریم های مرتبط با هسته ای حذف خواهند شد، بنده به شما عرض می کنم که هیچ قانونی مبنی بر تحریم هسته ای ایران در قوانین تحریم آمریکا درج نشده است، در هیچ یک از بندهای این کتاب ثبت نشده که تحریم های ایران در حیطه ی هسته ای هستند.
جبرائیلی با ابراز تاسف و تاکید بر این مطلب که ملت به شما رای دادند تا خون شهدای هسته ای را پایمال کنید! ادامه داد: نمایندگان کنگره آمریکا به اوباما نامه نگاشته اند که هیچ قانونی مبنی بر قانون تحریم هسته ای نداریم، از سوی دیگر همین رئیس جمهور آمریکا می گوید: من نمی توانم تحریم ها را بردارم زیرا کنگره اذیت می کند؛ به ما ربطی ندارد که کنگره چه می خواهد، چرا مجلس در برابر این تعهد ساکت است؟ چرا ما ساکت نشسته ایم؟ نه تنها که هیچکدام از مسئولین کشورمان فکت شیت آمریکایی را تکذیب نکرده اند بلکه آن را تایید می کنند.
وی خاطرنشان کرد: دولت تمام توان خود را به مذاکرات گره زده است، گره مشکلات اقتصادی ما در جایی دیگر می باشد، آیا برای تولید کننده ی داخلی می صرفد که وام ۲۲ درصد بگیرد تا به سود ۱۳ درصد برسد؟ مسلما خیر، ۱۸ ماه است که کل اقتصاد ایران مسکوت شده ، همین اقتصاد لیبرالیستی که بر دولت حاکم شده می گوید به ما ربطی ندارد بازار باید خودش بچرخد.
اگر قرار بر تسلیم بود که ۱۲ سال مقاومت نمی کردیم
بهشتی پور تصریح کرد: مقام معظم رهبری در تاریخ ۲۰ فروردین فرمودند: با اینکه به مذاکرات خوشبین نبودم اما از این مذاکرات موردی با تمام وجود حمایت می کنم، البته مذاکرات در موضع هسته ای یک تجربه است اگر طرف مقابل از گژتابی های خود دست بردارد این تجربه را می توان در مسائل دیگر ادامه داد اما اگر به کژتابی های خود تداوم بخشد تجربه قبلی ما در بی اعتمادی نسبت به آمریکا تقویت خواهد شد.
وی با تاکید بر این مطلب که این جملات نشان می دهند مقام معظم رهبری برای اینکه بتوانند یک راه جدید را در پیش بگذارند تاکتیک نرمش قهرمانانه را اتخاذ کرده اند ادامه داد: در این راستا اگر توانستیم بر دشمن پیروز شویم که الحمدالله و اگر نتوانستیم در این راه موفق گردیم بر مردم دنیا حجت تمام خواهد شد که جمهوری اسلامی ایران هر اقدامی که لازم بود برای اینکه ثابت کند به دنبال بمب اتمی نیست انجام داده است.
این تحلیل گر سیاسی اذعان داشت: این اتهام که دولت فعلی بخواهد تسلیم آمریکا شود به هیچ وجه صحت ندارد، تمام وجود مذاکره کننده گان در اختیار این است که در برابر ۱+۵ محکم بایستند، از سوی دیگر مدیریت عالی کار به دست مقام معظم رهبری است، اگر قرار بر تسلیم بود که ۱۲ سال مقاومت نمی کردیم.
بهشتی پور یکی از موضوعات مهم در توافقنامه های ژنو و لوزان را اقدام در برابر اقدام اعلام کرد و ابراز داشت: اگر اموال بلوکه شده جمهوری اسلامی در ۸ قسط به کشورمان بازگردانده شدند برای این است که ما در ۸ نوبت اورانیوم خود را اکسید کرده ایم، اکسید کردن اورانیوم نیز به معنای از بین بردن آن نیست بلکه تولید قرص هسته ای می باشد، اصل کلی که در این مذاکرات به رسمیت شناخته شده این است که هر دو طرف می توانند به وضعیت قبلی بازگردند.
وی هدف از مذاکره کردن با آمریکا را اثبات حقانیت جمهوری اسلامی عنوان کرد و گفت: هدف از مذاکره، صرفا برداشتن تحریم ها نبود بلکه ما به پای میز مذاکره رفتیم تا با زبان حقوقی و نه با شعار دادن، آمریکایی ها را رسوا کنیم.
منوط کردن برداشت تحریم ها به تاییدیه ی آژانس یعنی اینکه ما تمام تعهدات را انجام دهیم و در آخر خبری از لغو تحریم ها نباشد
جبرائیلی با تشریح بند ۴۰۱ قانون ۲۰۱۰ آمریکا مرتبط با اختیارات رئیس جمهور این کشور در حیطه ی هسته ای گفت: در بند یک اختیارات آمده است رئیس جمهور می تواند اطلاعیه ای به کنگره بدهد و بگوید این تعلیق تحریم در راستای اختیارات آمریکا می باشد، در بند دوم فسخ قانون تحریم آمده؛ رئیس جمهور آمریکا در صورتی که بتواند به کنگره ثابت کند ایران از جستجو، دستیابی و توسعه سلاح های شیمیایی، بیولوژیک، هسته ای و موشک های بالستیک دست شسته و ثابت کند جمهوری اسلامی از تروریسم حمایت نمی کند می تواند تحریم ها را تعلیق کند، در این قانون موضوعی به نام لغو، درج نشده است.
وی ادامه داد: فکت شیت آمریکایی می گوید قرار است ایران تعهدات کلیدی خود را انجام دهد پس از آنکه آژانس تایید کرد ما نیز تعهدات خودمان را انجام می دهیم، آقای صالحی گفتند: خیال همه را راحت کنم که لغو تحریم ها در دستور کار نخواهد گرفت، چگونه است که تمام تاسیسات مان را تعطیل کرده ایم تا آن ها به ما بگویند: ما لغو نمی کنیم؟ آیا این معقولانه است؟ آیا آژانس راستی آزمایی ایران را تایید می کند؟ با تایید آژانس، تحریم های غرب برداشته خواهد شد؟ منوط کردن برداشت تحریم ها به تاییدیه ی آژانس یعنی اینکه ما تمام تعهدات را انجام دهیم، کل اسرار نظامی خویش را در اختیار آمریکا و اسرائیل بگذاریم، فعالیت هایمان را محدود کنیم و در آخر خبری از لغو تحریم ها نباشد.
رئیس دانشکده فارس با اشاره به نظارت و بازرسی آژانس از تاسیسات پارچین در غالب طرح PMD یا ابعاد نظامی احتمالی، بیان کرد: آقای صالحی می گویند بازرسان آژانس را می بریم تا در اطراف تاسیسات، نمونه برداری کنند، آقای صالحی! آژانس داخل پارچین رفته است و راضی نشده؛ حالا شما می خواهید از اطراف پارچین نمونه برداری کند و راضی بشود؟ لابد انتظار دارید اوکی هم بدهد!
جبرائیلی تصریح کرد: ما می گوییم شما شرایط هم وزن تعریف کنید مثلا تعداد سانتریفیوژهایمان را کم کنیم، تزریق گاز در فردو را کاهش دهیم و غیره، در این شرایط آمریکا نیز فلان تحریم هایش را بردارد؛ اینگونه نباشد که تمام امتیازات را بدهیم بعد معلوم نباشد که آژانس می خواهد لغو کند یا خیر.
نباید به بیانیه آمریکایی ها اعتماد کرد
بهشتی پور قدرت رئیس جمهور آمریکا را بیشتر از رئیس جمهور ایران در حیطه اختیارات و مسئولیت ها دانست و تصریح کرد: در فکت شیت آمریکایی دروغ و راست توامان با هم نگاشته شده اند، آن ها متخصصان برجسته ای دارند تا مردم ایران را نسبت به روند پیشرفت کشورشان ناامید کنند، با ترفندهای مختلف تلاش می کنند به ما بقبولانند که فکت شیت آن ها درست می باشد، برای بنده عجیب است که دوستان مان در داخل کشور حجت به راست بودن این فکت شیت می دهند.
وی با تاکید بر این مطلب که نباید به بیانیه ی آمریکایی ها اعتماد کرد، گفت: ۱۰ مورد از تحریم های آمریکا مربوط به کنگره و ۱۵ مورد نیز مرتبط با رئیس جمهور ایالات متحده می باشد یعنی با دستور رئیس جمهور وضع شده و با دستور خود ایشان برداشته خواهد شد، ۷ قطعنامه در شورای امنیت علیه ایران به تصویب رسیده است که چهار مورد از آن ها جنبه ی تحریمی دارند، تکلیف این تحریم ها در تیرماه مشخص خواهد شد.
مجلس شورای اسلامی فرصت بازبینی بگیرد
جبرائیلی اذعان داشت: تعلیق به درد نمی خورد ما به دنبال لغو تحریم ها هستیم، لازم به ذکر است که لغو کامل تحریم ها در اختیار کنگره است و رئیس جمهور صرفا می تواند تحریم ها را تعلیق کند، چرا آقایان مذاکره کننده با کنگره گفتگو نکردند؟ تحریم های نفت، بانک، واردات، صادرات، مالی و تمام تحریم های سنگین توسط کنگره اعمال شده است.
وی تاکید کرد: مجلس شورای اسلامی نیز مانند مجلس سنای آمریکا فرصت بازبینی بگیرد یعنی تعهد ما تام نباشد در این فرصت که بعد از تیرماه اخذ خواهد شد مردم را در جریان توافقات صورت گرفته قرار دهند.
حتی با لغو تحریم ها، زیر بند هفت منشور سازمان ملل متحد خواهیم ماند
بهشتی پور با استناد به متن توافقنامه های لوزان و ژنو گفت: اتحادیه اروپا اعمال تحریم های مرتبط با هسته ای ایران را خاتمه خواهد داد، تمام تحریم های آمریکا و اروپا باید لغو شوند، در منشور سازمان ملل از بند ۳۹ به بعد موضوع بند هفتم که ذیل فصل هفتم است مطرح می شود این بند مختص کشورهایست که تهدید کننده امنیت بین الملل می باشند رفتن به بند هفتم برای هر کشوری، بسیار ناپسند است کشور ایران از سال ۱۳۸۵ در ذیل فصل هفتم بند ۴۱ قرار گرفته، این بند مجوز داده که تحریم ها علیه ایران اعمال شود این بهانه را برخی ها با سخنانشان به دست غرب دادند.
وی گفت: حتی اگر تحریم های اروپا با صدور یک قطعنامه که شش تای آن ما را به زیر فصل هفتم برده است لغو شوند آن قطعنامه ی صادره نیز زیر فصل هفت خواهد بود یعنی زیر بند هفت منشور سازمان ملل متحد خواهیم ماند.
ایالات متحده به بهانه ی تحریم ها به دنبال اجرای سیاست درهای باز و مرزهای بسته می باشد
جبرائیلی اذعان داشت: آقای بهشتی پور بخشی از بیانیه لوزان را قرائت کردند و فرمودند: قرار است تمام تحریم ها لغو شوند، اما مشخص نیست که منظورشان کدام بخش از تحریم ها می باشد، بیانیه ای که آقای بهشتی پور به آن استناد می کنند بیانیه ی مطبوعاتی لوزان است؛ آقای ظریف گفتند بیانیه مذکور صرفا مطبوعاتی است و اعتبار حقوقی ندارد؛ وزیر امور خارجه کشورمان مدام به توافق ژنو و اعتبار آن استناد می کنند، در توافقنامه ژنو نوشته شده: قرار است این توافق جامع منجر به لغو تحریم های مرتبط به هسته ای علیه ایران شود، ما می گوییم کدامیک از این تحریم ها هسته ای هستند؟ دوستان جواب ندارند، آقای بهشتی پور می فرمایند ما در بند ۴۱ متحمل تحریم شده ایم بنابراین در همان بند نیز باید تحریم ها برداشته شوند، کاملا درست می فرمایید، اما آن ها نمی خواهند یک بند از توافق احتمالی لغو قطعنامه های پیشین باشد، این ها می خواهند کل توافق را به ذیل بند هفت ببرند، وقتی کل توافق به ذیل این بند کشیده شود یعنی ما به ادعای آمریکا مبنی بر به خطر انداختن صلح و امنیت جهانی اعتراف کرده ایم.
با اشاره به اینکه سیاست هژمون امپراتوری آمریکا با استعمار انگلیس تفاوت دارد ادامه داد: آمریکا به دنبال مسلط کردن یک حکومت مزدور و وابسته در ایران است، سیاست انگلیس اشغال مستقیم و نشاندن یک ولی بر حکومت بود اما آمریکا سیاست درهای باز و مرزهای بسته را اجرا می کند به این صورت که با به رسمیت شناختن استقلال ظاهری یک کشور به ابقای یک حکومت اشرافی، لیبرال و همسو اقدام می کند، ایالات متحده به بهانه ی تحریم ها به دنبال اجرای سیاست درهای باز و مرزهای بسته می باشد.
وی تاکید کرد: آن ها نمی خواهند قطعنامه های قبلی را لغو کنند بلکه در تلاش هستند ایران را در ذیل فصل هفت باقی بماند، با امضای پروتکل الحاقی و پذیرش PMD، بازرسی های سرزده از هر مکان و در هر زمان از سوی آژانس را پذیرفته ایم، آقای ظریف در شبکه یک گفت: اگر آژانس صادق نباشد اعتماد مردم ایران نسبت به خود را از دست می دهد؛ اعتماد مردم ایران سال هاست از بین رفته، آژانس از این حرف شما نخواهد ترسید آقای ظریف!
ما نمی توانیم تافته جدابافته باشیم
بهشتی پور به تاسیس آژانس بین المللی هسته ای در سال ۱۹۵۷ اشاره و تصریح کرد: ۱۹۰ کشور به امضای NPT به عنوان مهمترین پیمان جهانی که تعیین کننده بر رفتار های کشورهای مختلف در عدم اشاعه تسلیحات هسته ای و ترویج فناوری صلح آمیز هسته ای دارد پرداخته اند، ده ها دانشمند هسته ای و صدها حقوقدان بین المللی در این نهاد فعالیت می کنند، با وجود آنکه ۱۶۸ کشور جزء آژانس هستند ۱۹۰ کشور NPT را قبول دارند و آن را به عنوان سند بین المللی پذیرفته اند.
وی با تاکید بر این مطلب که یکی از وظایف این سازمان، نظارت بر فعالیت های هسته ای است گفت: براساس بند چهارم NPTانرژِی هسته ای حق مسلم ماست، وقتی ما این پیمان را زیر سوال ببریم یعنی این سند را زیر سوال می بریم، ممکن است چهار جاسوس وابسته به آمریکا و صهیونیزم نیز در این آژانس باشند ولی ما به وزارت اطلاعات خودمان اطمینان داریم و مطمئن هستیم که با قدرت در برابر جاسوسان می ایستند.
این تحلیلگر مسائل بین المللی یکی از وظایف مهم آژانس را نظارت بر فعالیت های هسته ای کشورهای متعهد اعلام کرد و افزود: ما نمی توانیم تافته جدابافته باشیم، اگر می خواهیم انرژِی هسته ای داشته باشیم باید نظارت های بین المللی را طبق NPT بپذیریم، ۱۴۷ کشور پروتکل الحاقی را امضا کردند که ایران یکی از آن کشورها است، ۱۲۳ کشور دنیا پیمان مذکور را در مجلسشان تصویب کرده اند اما مجلس ایران آن را به تصویب نرسانده، اگر پروتکل نقض کننده حاکمیت ملی کشورها بود که ۱۴۷ کشور مانند چین، روسیه، آمریکا، انگلستان، آلمان، ژاپن، لهستان و غیره آن را امضا نمی کردند.
بهشتی پور اذعان داشت: این که آقای جبرائیلی می فرمایند آژانس می تواند در هر زمان از هر مکان بازدید کنند اشتباه است، نظارت های آژانس مدیریت شده، تعریف شده و دارای ترتیبات اجرایی می باشند اینگونه نیست که هرجا بخواهد می توانند بروند و بازدید کنند.