به گزارش خبرنگار دانشگاه «خبرگزاری دانشجو» عصر امروز مناظره ای با حضور صادق زیباکلام و ابراهیم فیاضی از اعضای هئیت علمی دانشگاه تهران با عنوان نقش علوم انسانی در تمدن اسلامی به همت بسیج دانشجویی دانشگاه علامه طباطبایی در دانشکده حقوق و علوم سیاسی برگزار شد.
در این برنامه صادق زیباکلام گفت: زمانی از فرهنگ صحبت می کنیم که یکی از برترین ملت ها و فرهنگ های روی زمینیم ولی از نظر حفظ میراث گذشتگان تاریخ غنی و عمیق ضعیف عمل کرده ایم.
وی افزود: خداوند بی هویت تر از تهران خلق نکرده! اکنون در آن چیزی جز پاساژ و برج های بلند نداریم که قدمت و تمدن تهران را یادآور باشد.
وی با بیان اینکه دیگر کشورهای دنیا از تاریخشان به خوبی یاد می کنند اظهار داشت: اگر در رم و یا پاریس قدم بزنید برخی ساختمان ها را به دلیل قدمت آن حفظ کرده اند. تهران ۲۰۰ سال و اندی پایتخت محسوب می شود و این در صورتی است که از آثار و خانه ها و مکان هایش چیزی باقی نمانده است.
وی افزود: حال صحبت از تمدن و گذشتگان میکنیم چیزی از آن باقی نمانده و دیگر نمی توانیم به چیزی اشاره کنیم. احساس گذشتگان در ما وجود ندارد.
زیباکلام با بیان اینکه علم اسلامی و غیر اسلامی نیست گفت: به نظر من علم، علم است. یهود، مسیحی بودایی وجود ندارد مشکل ما این است که باید بیایم علم را تعریف کنیم.
وی بیان داشت: در هیچ مقطعی بین آنچه که مسئولین حکومت کنندگان میگفتند با واقعیتها تا این حد فاصله وجود نداشت.
عضو هیئت علمی دانشگاه تهران با بیان اینکه همه چیز ما کلی گویی و شعار است گفت: تا الان چند نفر شما نقشه جامع علمی کشور را دیدهاید شورای عالی انقلاب فرهنگی گروهی را برای طراحی نقشه جامع علمی کشور عدهای را برای کار بر روی الگوی ایرانی اسلامی و توسعه، جمع دیگری را برای بومی سازی علمی گرد هم آورده است این در صورتی است که همه اینها دروغ است وقتی دنبال آنها در جامعه می گردی از آنان چیزی یافت نمی شود.
وی افزود: گروهی از سال ۸۸ روی اسلامی شدن علوم انسانی کار کرده اند ولی نشان آن را در جامعه ندیدیم. چرا نقشه علمی کشور در دانشگاه هایمان یافت نمیشود.
زیباکلام با بیان اینکه سال هاست عده ای را برای کشیدن نقشه جامع علمی کشور گردهم آورده ایم افزود: تا امروز نشنیده ام که در دانشگاه های لندن عده ای برای طراحی نقش جامع لندن گرد هم بیایند و وقت خود را تلف کنند.
وی گفت: از طرفی کلی گویی ها به کشور وارد و از سوی دیگر مشکلات اجتماعی ما در حال تکثیر شدن است زمانی در اوایل انقلاب راجع به نظام اسلامی صحبت می کردیم ولی معتقد بودیم که مزیتی نسبت به الگوی غربی دارد ولی امروز مصرف داروهای روان گردان، اعتیاد و طلاق را که می بینیم می فهمیم که راه را اشتباه آمده ایم و با کلی گویی در باره الگوی اسلامی و تمدنی چیزی عوض نمی شود.
وی با اشاره به اینکه عنوان مناظره اشتباه بوده است گفت: نمی توانیم بگوییم اسلام حلال تمام مشکلاتمان است در صورتی که چنین نیست. روزگاری در چهل سال پیش توسط بازرگان دینی مطرح شد که نگاه جدیدی داشت یعنی به ما فهماند دین آمده تا دنیای ما، اقتصاد، مناسبات اجتماعی مدل سیاسی حکومت، نظام تجاری بانکی غیر رباخواری روابط اجتماعی ما را بسازد.
وی گفت: این نگاه در آن روزگار در دانشگاه ها به شدت با استقبال مواجه شد و اولین مریدان این سبک دانشجویان دانشگاه تهران و پلی تکنیک بودند و مرحوم طالقانی و مطهری نیز به این امر نگاه ویژه ای داشتند.
وی در پایان خاطرنشان کرد: این حرف ها تأثیر بر حوزه هم گذاشت که حتی توانست عده ای از روحانیون جوان را مجذوب این امر کند و آنها فهمیدند مباحثی که امروز می گویند ۱۴۰۰ سال پیش اسلام بیان کرده است.