به گزارش خبرنگار دانشگاه «خبرگزاری دانشجو»، عباس سلیمی نمین در مناظره زیر پوست سیاست خارجی دولت تدبیر و امید که امروز در دانشکده صدا و سیما برگزار شد، گفت: در ارتباط با بحث سیاست خارجی، بحثهای زیادی وجود دارد ولی در حال حاضر مذاکرات مهمترین آنهاست گرچه نقدهای به نگاه دولت یازدهم در این زمینه دارم که قطعاً این نگاه تجلی و بازتاب خود را در مذاکرات هستهای نشان میدهد.
وی به اظهارات رئیس جمهور اشاره کرد و گفت: اظهارات روحانی درباره پرداخت یارانه اقتصاد به سیاست یک بحث قابل نقد است یا نگاه ایشان نسبت به اینکه ما در جهان کنونی با کل جهان در تقابل هستیم در حالی که خوب میدانید که کشورهای غیرمتعهدها با ایران هیچ مشکلی ندارند و از عملکرد ایران در بحث هستهای حمایت کردند.
این کارشناس مسائل سیاسی با اشاره به اینکه سیاست خارجی ما کاملاً درگیر مسائل هستهای است، گفت: مسائل دیگر تحت شعاع این موضوع قرار دارد و پیوند زدن همه مسائل به مذاکرات هستهای کاری غیرمنطقی است ما میتوانیم در حوزههای مختلف فعال باشیم و نقش آفرینی جدی خود را پیگیری کنیم ولی توان و نگاه دولت متفاوت است چرا که متعهد است اگر بتواند در زمینه مذاکرات هستهای به دستاوردی دست پیدا کنند میتوانددر حوزه سیاست داخلی، خارجی و سایر شئونات تأثیرات جدی داشته باشند و تمام توان خود را بر سر این قضیه گذاشتند و بعضاً به غلط کارهای صورت میگیرد که اگر اندکی تأمل کنید با من هم عقیده خواهید بود که این کارها درست نیست.
وی افزود: من هرگز نگفتم آمریکاییها نتوانستند به زور از طریق تطمیع کشورهای دیگر تحریم ظالمانه علیه ایران وضع کنند ولی این فرق میکند که ما با کشورهای حامی صهیونیست مشکل داریم یا با کل جهان.
سلیمی نمین به تحریمها اشاره کرد و گفت: تحریمهای دارویی و بانکی ملتها را تحت فشار قرار میدهد، آمریکاییها با قلدری وادار میکنند برخی کشورها در این زمینهها با آنها همکاری داشته باشند اما تفاوت دیدگاه در این قضیه وجود دارد چرا که وقتی ما احساس کنیم با جهان درگیریم یک نوع عملکرد داریم و وقتی احساس کنیم تنها با کشورهای حامی صهیونیسم مشکل داریم عملکرد دیگری از خود نشان میدهیم و من این را به عنوان یک رویکرد قابل خدشه در دولت یازدهم میبینم.
وی تصریح کرد: این رویکرد تبعات دارد و یکی از آنها استفاده نکردن از ابزارهای مختلف در سطح جهان است دولت یازدهم بعد از روی کارآمدن بسیاری از همایشهایی را که توسط مخالفین سیاست آمریکا بودند را لغو کرد آیا استفاده نکردن از برگهای مختلف برای آنکه بتوانیم از این شرایط خارج شویم درست است دولت روحانی و تیم مذاکره کننده قطعاً توفیقاتی داشته نفس مذاکرات تاکنون برای ما دستاوردهای داشته است که از آن میتوان به سست شدن نظام تحریم اشاره کرد البته آیا از این سست شدن نشانههایی است که بتوانیم از این جهت در تولید بهره ببریم حتی برخی نشانهها در این زمینه نگران کننده است.
کارشناس مسائل سیاسی به سیاست دولت روحانی اشاره کرد و گفت: دولت یازدهم نباید تمام توان خود را به مذاکرات پیوند نمیزد ولی متاسفانه امروز شاهد آن هستیم که اقتصاد را هم به این مسئله پیوند زده است، در مسائل اجتماعی هم کاملاً این احساس ایجاد شده که اگر در مذاکرات توفیقی انجام شود تمامی مشکلات حل خواهد شد قطعاً اگر براساس اقتصاد مقاومتی حرکت میکردیم عدم یا به نتیجه رسیدن مذاکرات تأثیری در جامعه نمیگذاشت.
وی تشریح کرد: برخی مسائل در دوران دولت احمدینژاد نه تنها ایراد نبود بلکه قوت بود، در دوران احمدینژاد مذاکرات به کشورهای مختلف کشیده شد و اینکه ما به افکار عمومی سایر ملتهای جهان احترام قائل باشیم و غربیها را در آن نقاط جمع کنیم نقطه قوتی است اینکه ما توانستهایم با ترکیه و برزیل اتحاد سه گانه برقرار کنیم یک نقطه قوت محسوب میشود اگر نگاه منصفانه داشته باشیم اینگونه برخورد نمیکنیم.
سلیمی نمین با تاکید بر اینکه تیرگی روابط ما با عربستان به دولتها مرتبط نیست، گفت: تیرگی روابط ما به دولت یازدهم ربطی ندارد و این بحث مواضع خصمانه است که عربستان از حرکتهای ملتهای منطقه احساس نگرانی جدی میکند و مبدأ آن را ایران میداند و طبیعتاً روز به روز مواضع خصمانه تری دارد تصور غلط بعضی از افراد بود که اگر به عربستان امتیاز بدهند و به آن لبخند بزنند عربستان رابطه حسنهای با ما خواهد داشت ولی آنها مواضعشان را با لبخند تغییر نمیدهند.
وی در ادامه در خصوص رفتار دولت با تیم مذاکره کننده گفت: آنچه که میتواند ما را به یک نقد منصفانه برسد جلوگیری از تندروی در دولت است که سرنوشت خود را با مذاکرات پیوند میزند و مثلاً بعد از بیانیه لوزان استقبال گرم و پرشوری از ظریف میکن تا کسی جرأت نکند به وی انتقاد کند وقتی ظریف را امیرکبیر زمان نشان میدهند طبیعتاً کسی نمیتواند به وی انتقادی بکند.
کارشناس مسائل سیاسی در ادامه گفت: الان در حوزه دیپلماسی سیاست کلانی وجود دارد که قبل از تشکیل دولت یازدهم این سیاست کلان توسط مقام معظم رهبری مطرح شد و ایشان سیاستها را در حوزه مذاکرات تبیین کردند و این سیاست در حال مدیریت است ولی برخی در این طرف تندروی میکنند که اشتباه است.
وی با تاکید بر اینکه رویکرد دولت در انتخابات مجلس امری خلاف قانون است، گفت: ولی ما شاهد آن هستیم که معاون اول در محل ریاست جمهوری فعالیتهای حزبی را شروع میکند و این غلط است و طبیعی است که تأثیر منفی دارد.
سلیمی نمین به حضور برادر رئیس جمهور در تیم مذاکرات هستهای اشاره کرد و گفت: برادر رئیس جمهور در تیم مذاکره کننده چه کار دارد تخصصی ندارد و فقط عاملی برای فشار است و میتواند تیم مذاکره کننده را به عدم دقت کند ما میتوانیم انتقاد کنیم که به جای برادر رئیس جمهور دو نفر متخصص ادبیات انگلیسی حضور داشته باشند تا بتوانند لغتهایی را که در بیانیه قرارداده میشود را تشریح کنند.
وی با اشاره به اینکه باید نگاه فراجناحی داشته باشیم، گفت: برخی نگاهها بسیار بیمنطق است چرا که میگویند تیم مذاکره کننده ریز به ریز با رهبری هماهنگ میکند که این ادعای خلاف واقعیت است اوباما هم در سخنان خود گفته است که رهبری ایران به تیم مذاکرات اعتماد کرده و دست آنها را بازگذاشته و این مشی رهبری حتی برای دشمن هم کاملاً محسوس است.
سلیمی نمین در پایان خاطرنشان کرد: اگر ظریف بخواهد گام به گام با مقام معظم رهبری مذاکرات را هماهنگ کند دیگر او پاسخگو نخواهد بود و رهبری است که باید پاسخ بدهد در حالی که شیوه رهبری قائل بودن و شخصیته دادن به تیم مذاکره کننده است.