به گزارش خبرنگار «خبرگزاری دانشجو»، از مشهد سعید معیدفرد امروز در کنفرانس ملی دانشجویی توسعه که در دانشکده ادبیات دانشگاه فردوسی مشهد برگزار شد، با اشاره به اینکه فرهنگ جزو ذاتی زندگی است و وجدان آگاه یا ناخداگاه افراد و اجتماعات است، گفت: هرگاه کشوری بی توجه به محیط فرهنگی خود را در معرض رشد اقتصادی قرار دهد، ناموزونی شدید اقتصادی به بار خواهد آمد و توان خلاقیتش را ضعیف خواهد ساخت.
وی گفت: پیشرفت اصیل باید در بهترین استفاده ممکن از منابع انسانی و ثروت های مادی جامعه بنیاد شود بدین گونه در تحویل نهایی باید اولویت ها و انگیزه ها و مقاصد پیشرفت را در فرهنگ یافت.
رئیس انجمن جامعه شناسی ایران با بیان اینکه فرهنگ را باید سرچشمه اصلی الهام برای پیشرفت تلقی کرد، بیان داشت: باید نقش اصلی تنظیم کننده اجتماع را به فرهنگ واگذار کرد.
معیدفرد افزود: در گذشته فقرا و اغنیا در کنار هم زندگی می کردند؛ در حالی که امروز این دو از هم جدا شده و اغنیا سعی در به رخ کشیدن اموال خود به فقرا دارند.
وی با اشاره به وجود آمدن منفعت طلبی های گسترده در دنیا گفت: به همین دلیل است که ما باید به مفهوم فرهنگ بازگردیم تا چنین مشکلاتی در جامعه مرتفع شود.
این استاد دانشگاه ادامه داد: بدون تردید دنیای مدرن دستاوردهای بسیاری داشت؛ اما به میزانی که خود را از جامعه و محیط زیست دور کرد به همان میزان خطرات بسیاری برای آن آفرید.
معیدفرد گفت: ما انسانی را تولید کردیم که متاسفانه به ارزش های انسانی و محیط زیست توجه ندارد؛ زیرا انسان تا زمانی انسان بود که در متن جامعه زندگی می کرد.
وی ضمن اشاره به اینکه این سخن به این معنا نیست که در گذشته همه چیز در حد عالی بود، گفت: اما باید گفت که متاسفانه مبنای توسعه جدید این است که انسان تا هر کجا که می خواهد برود و هر کاری که می خواهد انجام دهد این تفکر بسیار نادرست است؛ زیرا چنانچه انسان بخواهد هر کاری انجام دهد و به هر کجا که می خواهد برود به قهقرا خواهد رفت.
استاد دانشگاه تهران بر بازگشت به بنیان جامعه جهت توسعه تاکید و بیان کرد: باید به بنیان فرهنگ بازگردیم و از این طریق جامعه را توسعه دهیم.
معیدفرد با بیان اینکه مفهوم توسعه فرهنگی به عنوان زمینه ساز شکل گیری یک توسعه همه جانبه مطرح می شود، بیان داشت: در مجموع توسعه فرهنگی شناسایی بعد فرهنگی پیشرفت تاکید بر هویت های فرهنگی گسترش مشارکت در زندگی فرهنگی و ارتقای سطح همکاری های فرهنگی بینالمللی از جمله اهداف توسعه فرهنگی هستند.
وی گفت: چنانچه ما توسعه را تنها در توسعه غربی بدانیم در نهایت موانع بسیاری برای هویت های فرهنگی ما رخ خواهد داد متاسفانه بسیاری بر مسئله توسعه غربی تاکید دارند ما در زمینه توسعه فرهنگی نیازمند این مسئله هستیم که افراد نخبه حضور داشته باشند؛ این در حالی است که متاسفانه اکثر نخبگان فرهنگی ما خانه نشین هستند.